20 Νοε 2007

New Deal with Nature

Σας φαίνεται περίεργος ο τίτλος ? Είναι το νέο στοίχημα των απανταχού Σοσιαλιστών για τα επόμενα χρόνια, Είναι η νέα πολιτική για μια πράσινη δίκαιη κοινωνία. Και τυχαίνει ο επανεκλεγής Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι και ο επικεφαλής της νέας παγκόσμιας αυτής προσπάθειας.

Δεν γνωρίζω αν ή είδηση θα αξιολογηθεί σωστά από τα ΜΜΕ ώστε να γίνει πρωτοσέλιδο. Αν κρίνω από το σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ, χλωμό το βλέπω. Το (δήθεν) ασφαλιστικό αξιολογείται σαν σημαντικότερο πρόβλημα. Ίσως θα φανεί αστείο αυτό που θα πω,αλλά ήθελα νάξερα έχει σκεφτεί κανείς πόσοι και και ποιοι θα ζούνε στον πλανήτη για να πάρουν σύνταξη σε λίγα (κυριολεκτικά λίγα) χρόνια ?

Αξίζει τον κόπο να δούμε τα βασικά συμπεράσματα αυτής της πρώτης συνάντησης στο Λονδίνο.

  • Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά μας. Κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μεμονωμένα, και η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει το περιθώριο να αφήσει καμία χώρα έξω από αυτήν την προσπάθεια. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται μια κοινή, επαρκή και αποτελεσματική πολυμερή απάντηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν διασφαλίσουμε τη σωστή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.
  • Δύο βασικές προσεγγίσεις πρέπει να συγκλίνουν – η επιστημονική και η πολιτική. Η τελευταία πρέπει να εμπνέεται από τη βούληση, το όραμα και τη δέσμευση για τη δημιουργία μιας βιώσιμης προοπτικής για όλους τους πολίτες όλων των εθνών. Έργο της Επιτροπής για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι η επεξεργασία προτάσεων που λαμβάνουν υπόψη τις άμεσες και μακροπρόθεσμες πολιτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη πρόκληση.
  • Μια Νέα Συμφωνία με τη Φύση ( New Deal with Nature) χρειάζεται για να εξισορροπηθεί η σχέση μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, ως μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης που θα αντανακλά τη σημασία αυτής της αλληλεξάρτησης.
  • Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κοινή ευθύνη και χρειάζεται μια συνολική στρατηγική, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει ενεργή αλληλεγγύη μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η τεχνική και οικονομική υποστήριξη προς τις χώρες που έχουν λιγότερες δυνατότητες για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων. Τα ποσοστά των εκπομπών αερίων για κάθε χώρα θα πρέπει να βασίζονται τόσο στα υπάρχοντα επίπεδα εκπομπής αερίων, όσο και στην οικονομική δυνατότητα της χώρας να τα μειώσει. Οι πλουσιότερες χώρες, με μεγαλύτερες εκπομπές αερίων, πρέπει να είναι αυτές που θα τις μειώσουν περισσότερο.
  • Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων πρέπει να προχωρήσουν μαζί με την καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύουμε σε ένα μοντέλο, στο οποίο συνδυάζονται η οικονομική ανάπτυξη, η καταπολέμηση της φτώχειας και η προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, πιστεύουμε ότι, μια κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη κοινωνία μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική προστασία και μια κοινωνία συνοχής.
  • Η προσεχής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα γίνει το Δεκέμβριο στο Μπαλί, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια επιτυχημένη συμφωνία για μια νέα σειρά δεσμεύσεων της διεθνούς κοινότητος, μετά το 2012. Είναι σημαντικό όμως, οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν στο Κιότο για τον περιορισμό ή την σταθεροποίηση των ρυπογόνων αερίων, να έχουν ικανοποιηθεί μέχρι το 2012 και ρεαλιστικές και φιλόδοξες προσπάθειες να γίνουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ακολουθήσει αυτή του Κιότο, δεσμεύοντας τις χώρες που εκπέμπουν το μεγαλύτερο ποσοστό ρυπογόνων αερίων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

New Deal with Nature = new deal with life.

Ο πλανήτης,που δεν μας ανήκει,βρίσκεται σε κίνδυνο.Πριν λίγα χρόνια, μόνο κάποιοιοι "γραφικοί" μιλούσαν δειλά για αυτό και κάποιοιοι άλλοι εξαντλούσαν την αγωνία τους ή την ευαισθησία τους φτιάχνοντας οργανώσεις για τη "διάσωση" της κάμπιας του Κατάρ(με κίτρινες ρίγες)ή της μαύρης πεταλούδας των Λειψών. Σήμερα η διάσωση της Φύσης και τα μέτρα για την προστασία του Περιβάλλοντος γίνεται ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ των Σοσιαλιστών παντού και αναγκάζει κυβερνήσεις να σκύψουν πάνω στο τεράστιο πρόβλημα της Ζωής πάνω στη Γη.
Ο Γ.Παπανδρέου μιλάει για Πράσινη Ανάπτυξη,για Οικοανάπτυξη, για βαθειές τομές στις πρωταρχικές εκφάνσεις της Πολιτικής, για σεβασμό στον Ανθρωπο, για σεβασμό στη Ζωή.Απογειώνεται και απογειώνει, κάνει τη βαθειά διαφορά από τον παλιό κόσμο και τις πολιτικές της άναρχης αξιοποίησης και της ανήθικης "ανάπτυξης", που καταστρέφει περιβάλλον και διαβρώνει συνειδήσεις.Είμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες, ως πολίτες μιάς ανήσυχης αλλά τόσο ενδιφέρουσας εποχής και εδώ η Αυτο-Οργάνωση έχει να παίξει μεγάλο ρόλο στα μέρημας, στους τόπους μας, σε ολόκληρη τη χώρα.Να μπούμε σε μια νέα εποχή,επιτέλους!

ritsmas είπε...

Μου αρέσει ακομη και ως ιδέα. Δεν ξέρω, φαντάζομαι ότι το συνδέεις με την επισκεψη του ΓΑΠ στο Λονδίνο, αλλά νομίζω ότι ειναι πολυ πιο περα από τον απομονωτισμό και τον στρουθοκαμηλισμό μας. Κι αυτό ας το κρατήσουμε.
ριτς

spallantzas είπε...

@ριτσ
αγαπητή ρίτσα, το ότι παρευρέθηκε ο ΓΑΠ είναι το τελευταίο που σκέφτηκα, παίρνοντας με μαιλ τα συμπεράσματα απο το ΓΤ του ΠΑΣΟΚ. Χάρηκα περισσότερο που επιβεβαιώνομαι ότι "πολιτική χωρίς περιβάλλον ως πρόταγμα" δεν νοείται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πότε θα το κατανοήσουμε και στην Ψωροκώσταινα? Ελπίζω σύντομα.