13 Ιαν 2009

Ο χρόνος τελειώνει. Η υπομονή εξαντλείται.


Η ιστορία έχει παρελθόν το οποίο έχουμε αναφέρει σε αυτό εδώ το ιστολόγιο. Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό διοργανώνονται "συνέδρια" , συζητήσεις, διαλέξεις και πάνελ για τα λεγόμενα (ατυχώς επιμένω) Νέα Μέσα και το Διαδίκτυο.

Τελευταίο επεισόδιο που ζήσαμε και ...γελάσαμε με την καρδιά μας (αν και θυμώσαμε κιόλας εύλογα) οι Παναγιωταρέικης έμπνευσης ημερίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μια κουβέντα για τα Νέα Μέσα χωρίς τους ανθρώπους των Νέων Μέσων, η τέλος πάντως με τη συμμετοχή κάποιων (ίδιων) λίγων και ...ανυπεράσπιστων, και πάντως όχι απλών ανθρώπων του διαδικτύου, αλλά επαγγελματιών (άμεσα ή έμμεσα, με την καλή ή κακή έννοια) του "χώρου".

Τώρα έρχεται μια νέα ημερίδα, αυτή τη φορά από το ΙΣΤΑΜΕ του ΠΑΣΟΚ, να ξανασχοληθεί με το θέμα. Βέβαια θα πρέπει να πω εξ αρχής ότι η εν λόγω ημερίδα, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα της, έχει σαν θέμα τα ΜΜΕ γενικά και την κατάσταση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο τίτλος όμως ( Οι εξελίξεις στο χώρο των Μέσων Επικοινωνίας: Νέα φαινόμενα και κοινωνική δυναμική) και μια από τις τέσσερις ενότητες ( Διαδίκτυο και νέα πρότυπα επικοινωνίας και κοινωνικής οργάνωσης) παραπέμπουν στα social media, έστω με πιο κομψό τρόπο από την τελευταία φορά, όπου είδαμε όρους όπως "συμμετοχική δημοσιογραφία" και άλλα τέτοια ευτράπελα!

Τι το κακό μέχρι εδώ θα μου πείτε? Απολύτως κανένα θα απαντήσω, προτού διαβάσω το πάνελ της συγκεκριμένης ενότητας, και βγω στην κυριολεξία από τα ρούχα μου! Έγραψε ο Anemos για αυτό :

" ... Πως θα εκπροσωπηθούν τα ...Νέα Φαινόμενα;

Από έναν (1) ιστολόγο!!! Σε ένα (1) μόνο από τα "τραπέζια" της Ημερίδας!!!

Κι επειδή ένας -όσο καλός, αναγνωρισμένος, καταρτισμένος κι αν είναι- ίσον ΚΑΝΕΝΑΣ..."
Προσωπικά θεωρώ τον Νίκο Δρανδάκη ένα αξιόλογο μέλος της Ελληνικής Διαδικτυακής Κοινότητας, επαγγελματία του χώρου, του οποίου η τελευταία - και ίσως πιο ασήμαντη - ιδιότητα είναι ΚΑΙ ιστολόγος. Αυτή μου η άποψη επιβεβαιώνει και ενισχύει την άποψη του Anemou για το ΚΑΝΕΝΑΣ. Πραγματικά ΚΑΝΕΝΑΣ ιστολόγος, απλός πολίτης του διαδικτύου δεν συμμετέχει σε αυτήν την ημερίδα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο !

Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα είναι ότι το ΙΣΤΑΜΕ (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ) επέλεξε να εισηγηθούν θέσεις για τα social media ο Πάσχος Μανδραβέλης - τον οποίο οφείλω να πω ότι εκτιμώ βαθύτατα ως δημοσιογράφο - και το Συγκρότημα της Καθημερινής. Όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό δίδεται η εντύπωση ότι ο Μανδραβέλης έχει αναχθεί από κάποιους στο ΠΑΣΟΚ σε ... "θεωρητικό της συμμετοχικής δημοκρατίας" και η Καθημερινή σε "όργανο του κόμματος" !

Εύλογα ίσως να ρωτήσει κάποιος : Και ποιος είσαι εσύ ρε φίλε που θα κρίνεις τις κεντρικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ? Και τι σε νοιάζει εσένα ποιος θα μιλήσει για τα social media, την blogoσφαιρα και τη "νέα κοινωνική οργάνωση" στο ΠΑΣΟΚ ?

Με νοιάζει και με παρανοιάζει αγαπητοί μου σύντροφοι! Και όχι απλά έχω το δικαίωμα να πω τη γνώμη μου δημόσια, όπως κάνω τουλάχιστον τρία χρόνια τώρα από αυτη τη γωνιά του internet. Έχω την ηθική και πολιτική υποχρέωση να θυμίσω σε κάποιους, ότι αν εγώ και κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες ακόμη πολίτες του διαδικτύου, με δική μας πρωτοβουλία και ελάχιστα μέσα, δεν είχαμε χτίσει με πείσμα και υπομονή αυτές τις "διαδικτυακές πλατείες," σήμερα δεν θα υπήρχε αντικείμενο συζήτησης για αυτούς που προσκαλείτε! Να σας θυμίσω μόνο τη συμμετοχή μας στην επανεκλογή Παπανδρέου.

Ειδικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, με τη σαφή υπεροχή στο χώρο του διαδικτύου που όλοι παραδέχονται, με τους χιλιάδες εθελοντές διαδικτύου, είναι αστείο να καλείς τον Μανδραβέλη, τον Μεγγρέλη και τον Καμπύλη να μιλήσουν για τα Νέα Μέσα! Μου θυμίζει ομάδα Δ' εθνικής στο ποδόσφαιρο, που ενώ έχει ακαδημία που βγάζει ταλέντα, ψάχνει να ψωνίσει από "πανέρι" κανά πεινασμένο μαυράκι με πλαστό κοινοτικό διαβατήριο για να παραμείνει στην κατηγορία!

Μα θα πει κάποιος "το ΙΣΤΑΜΕ είναι think tank και καλεί όλες τις απόψεις για να αναλύσει το ζήτημα και να επεξεργαστεί εκ των υστέρων θέσεις για το ΠΑΣΟΚ"! Όλες τις απόψεις? Είναι ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ο Δρανδάκης και ο Μανδραβέλης? Ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής Μεγγρέλης? Ο Καμπύλης? Εξαντλείται το θέμα με τις απόψεις κάποιων που συμμετέχουν (αν συμμετέχουν) στα Νέα Μέσα κύρια εξ επαγγέλματος και δεν έχουν θέση σε μια τέτοια συζήτηση όλοι όσοι εθελοντικά συμμετέχουν στη διαδικτυακή κοινότητα και κάνουν πράξη την νέα αυτο-οργάνωση, που να θυμίσω κάποιοι πριν ένα χρόνο "βροντοφώναζαν" στα συνέδρια? Δεν έχουν θέση αυτοί που με τη δράση τους έχουν προσφέρει απτά και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα στην πράξη?

Σταματώ εδώ σήμερα, γιατί αν συνεχίσω θα γίνω πολύ κακός, αλλά και γιατί περιμένω να δω τι ακριβώς θα συζητηθεί στην εκδήλωση για να επανέλθω. Το γεγονός της εκδήλωσης του ΙΣΤΑΜΕ είναι η αφορμή και όχι η αιτία της σημερινής μου δυσάρεστης τοποθέτησης! Είναι η κορύφωση μιας σειράς γεγονότων και πρακτικών τον τελευταίο χρόνο που δείχνει ότι κάποιοι δεν εννοούν να βάλουν μιαλό σε αυτό το κόμμα!

Σταματώ λοιπόν εδώ. Προειδοποιώ όμως αυτούς που έχουν την ευθύνη για τα social media στο ΙΣΤΑΜΕ και κατ' επέκταση στο ΠΑΣΟΚ, αυτούς που έκαναν αναλύσεις επί αναλύσεων για το φαινόμενο OBAMA και τη συμβολή του διαδικτύου στην εκλογή του, αυτούς που εξακολουθούν να περιφρονούν προκλητικά τη συμμετοχή και δράση μας στο πολιτικό γίγνεσθαι, γιατί δεν τους κάθεται καλά η ειλικρίνεια και η ευθύτητα μας, γιατί τους χαλάει τη σούπα η πραγματική συμμετοχή, η ειλικρινής αμφίδρομη επικοινωνία, η ελευθερία της έκφρασης, ο σεβασμός στο διάλογο και ο εθελοντισμός, ότι πλησιάζει η ώρα που θα εκπλαγούν διαπιστώνοντας πόσο τους έχει ξεπεράσει η κοινωνία του διαδικτύου (και η κοινωνία γενικότερα).

Και τότε δεν θα τους σώνουν ούτε οι "μισθοφόροι" τους στα παλιά και στα νέα μέσα! Έχουν χρόνο ακόμη να επανορθώσουν. Είναι όμως πλέον εξαιρετικά λίγος και η υπομονή μας εξαντλείται!

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

entiposi prokalei to gegonos oti den prosklithikan oi ipolipoi mega- bloggers, vryonis, andriotakis ktl

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
Τοτε θάταν που θα ... ανέβαζα πίεση!

Argos είπε...

Τουλάχιστον ο κ. Δρανδάκης θα μας ενημερώσει πλήρως με το τι συμβαίνει οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, εκτός της Ελλάδας και ...της Κεϋλάνης :-)
Όσο για τα υπόλοιπα, το πάνελ το κάνεις ανάλογα με το τι συμπεράσματα θέλεις να βγάλουν όσοι το παρακολουθούν...

Στέλιος είπε...

Μήπως υπερβάλλεις λίγο? Οκ, γίνεται μία συζήτηση, καλούν 5 ανθρώπους. Πόσους να καλέσουν? Εγώ πάλι νιώθω ότι, εφόσον κανείς δεν με "εντάσσει" στους καλεσμένους του, είμαι πιο ελέυθερος να γράφω αυτό που νομίζω σωστό.

ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

Ελπίζοντας ν' ανεβεί κατηγορία το "δικό μας" ΠΑΣΟΚ, δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά παρά να συμφωνήσω μαζί σου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι όμως οι εισηγητές έχουν εμπειρία από το χώρο και κάποιοι εργάζονται σε μέσα που είναι στο διαδίκτυο ποικιλοτρόπως. Θα προτιμούσα κι εγώ, φυσικά, κάποιους που να είναι πιο κοντά ιδεολογικά με το ΠΑΣΟΚ, αλλά μέχρι τώρα μόνο κατηγορίες ακούγονται για τους εισηγητές του ΙΣΤΑΜΕ που είναι φίλοι του Κινήματος.

Ανώνυμος είπε...

@@r@te pyl@s
ως προς το πρώτο : ξαναλεω το γεγονός της εκδήλωσης είναι η αφορμή και όχι η αιτία.
ως προς το 2ο : συμφωνώ φυσικά,αλλά δεν είναι αυτό θέμα

Ανώνυμος είπε...

@δείμο του πολίτη
δεν είναι εκεί το ζήτημα. Να το πω απλά : ποιο είναι το κυριο χαρακτηριστικό των Νεων Μεσων? η δυνατότητα που δίνουν στο απλό πολίτη, που δεν έχει καμια σχέση με τα συμβατικά ΜΜΕ να συμμετέχει, να πει την άποψη του και να την "επικοινωνήσει" με άλλους απλούς πολίτες.Πως μπορείς λοιπόν να μιλάς για τα νέα μέσα χωρίς αυτούς που τα χρησιμοποιούν? Είναι σαν να μιλάς για ...συνταγές μαγειρικής και να μην έχει καλέσει μάγειρα , παρά μόνο τα ...γκαρσόνια!

Elli είπε...

είναι πολύ καλό το ποστ σου (αν έλειπε κ η λέξη 'μαυράκι' που τους έχω αδυναμία θα μου άρεσε περισσότερο :-)).

Σοβαρά τώρα, η επιλογή των καλεσμένων δείχνει την άποψη που έχει για το blogging το ΙΣΤΑΜΕ (και φυσικά το ΠΑΣΟΚ). Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτό διότι αν είχαν διαφορετική άποψη θα είχαν κι άλλους καλεσμένους, ειδικά έπειτα απόσα κωμικοτραγικά διαδικτυακά ξεκατινιάσματα (δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό κατά την ταπεινή μου άποψη) έχουν λάβει χώρα φέτος τόσο για το συνέδριο Παναγιωταρέας-παρατρεχάμενων όσο και για την επίσκεψη στις Βρυξέλλες, εκτός αν δεν το ξέρουν, που αμφιβάλλω.

Εφόσον αυτή είναι η άποψή τους είναι απολύτως σεβαστή και μάλιστα ενδεικτική του πως αντιμετωπίζει το blogging, το κόμμα του οποίου ο πρόεδρος έχει πολλάκις ανοίξει την πόρτα στους bloggers.

Καθαρά προσωπική μου άποψη είναι ότι ο blogger δεν είναι επάγγελγμα. Επαγγελματίας blogger θα μπορούσε να είναι μόνο ενας αργόσχολος οικότροφος ελληνικού πανεπιστημίου (δεν έγραψα φοιτητής)...

Όπως σημειώνεις "πλησιάζει η ώρα που θα εκπλαγούν διαπιστώνοντας πόσο τους έχει ξεπεράσει η κοινωνία του διαδικτύου (και η κοινωνία γενικότερα)" ...

tractatus είπε...

φίλε μου Στέφανε, ακόμα δεν έχεις καταλάβει οτι...το σύστημα είναι ένοχο;;;
Μα πώς θα υπάρξει συνέχεια αν δεν υπάρξει υποστήριξη; Μήπως έτσι ακριβώς αλλά ακριβώς δεν λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα; Κοίτα ποιοί βγαίνουν σε καθημερινή βάση στην τηλεόραση και ποιοί δεν βγαίνουν; Πόσους γνωρίζεις εσύ απο τους 300 της Βουλής πέρα απο τις φίρμες που προαλείφονται για Υπουργεία;...ή μήπως υποδεικνύονται στα Υπουργεία; Κάπως έτσι οι άνθρωποι βάζουν χέρι σε όλα χωρίς να αφήνουν αυτόνομες φωνές να 'επικοινωνήσουν' και να πούν την άποψή τους...που τόοοοσες φορές απλά είναι καλύτερη απο των περιφερομένων...Μόστρα αγαπητέ μου...Εικόνα στα ελληνικά.
Χα! Που θάλεγε και ο Ασιμος...
:)

Ανώνυμος είπε...

στέφανε παρτο απόφαση παλληκάρι μου...δεν είσαι τηλεοπτική φίρμα και δεν είσαι και σύμβουλος επιχειρήσεων....
Σοβαρά τώρα, συμφωνώ με @tractatus το θέμα είναι να βρεθούν γυρολόγοι αναγνωρίσιμοι, για να εκπροσωπήσουν έναν χώρο, που κανένα πολιτικό κόμμα δεν κατανοεί προς το παρόν. Υπάρχει ένα ζητούμενο, το συνέδριο των ίδιων των ιστολόγων για τα Νέα Μέσα. Και εκεί βέβαια τα κόμματα δεν έχουν και δεν θα έπρεπε να κληθούν. Αυτό είστε διαθέσιμοι να το οργανώσουμε; Στο ωραίο Ναύπλιο;
Α και κάτι άλλο : Το σταχυολόγιο που είναι και μια πρωτότυπη προσπάθεια στον ΠΑΣΟΚ-οχώρο δεν μπορούσαν να το καλέσουν;

spallantzas είπε...

@ellie
το "μαυράκι" είναι όρος της ποδοσφαιρικής πιάτσας και ως τέτοιο το χρησιμοποίησα :-)
μου άρεσε ο ορισμός του "επαγγελματία" blogger!

spallantzas είπε...

@tractatus
μόνο που κάποιοι νομίζουν (η θα ήθελαν πολύ) πως και στα "νέα μέσα" υπάρχει "Μόστρα". Μέγιστο Λάθος! Εδω όποιος "μοστράρει" τον τρώει η "λαϊκή" μαρμάγκα!

spallantzas είπε...

@koukios
την πρόταση σου , την έχω στο μιαλο μου καιρό. το ναύπλιο ενδείκνυται! Το Βουλευτικό του ακόμη περισσότερο! Περιμένω σύντομα συγκεκριμένη πρόταση, όχι μόνο από σένα, αλλά από όλους.

ikor είπε...

Καλησπέρα Στέφανε!

Νομίζω ότι πρέπει οι ίδιοι ν' αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Γιατί τα πράγματα αλλάζουν από κάτω προς τα πάνω, όχι αντίστροφα.

Είμαι λοιπόν κι εγώ διαθέσιμος να διοργανώσουμε συνάντηση-συνέδριο για το blogging. Ή καλύτερα για την "ιδιότητα" του blogger!

ritsmas είπε...

Στέφανε, μου άρεσε πολύ το πρώτο κομματι σου, με τον τιτλο Ιστορική Μερα...Πολυ καλό και με χιούμορ. Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να ανεβασω εκεί σχολιο και βαθμολογία οποτε το κανω από δω...

spallantzas είπε...

@ritsmas
Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Δεν είδα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα για την ανάρτηση σχολίων. Μάλλον ο δαίμων του Γούγλη φταίει! Καλή ανάσταση!