1 Οκτ 2009

Όχι πια μέτριοι , όχι πια αρεστοί...

" Η Δημόσια Διοίκηση θα στελεχωθεί από αυτούς  που πραγματικά αξίζουν, από τους άριστους και όχι τους αρεστούς. Όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, ακόμα και στο ανώτερο επίπεδο από τους Γενικούς Γραμματείς, τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ μέχρι και το Περιφερειακό Δημόσιο Νοσοκομείο, όλες αυτές οι θέσεις θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλλει την υποψηφιότητά του και να κριθεί με κριτήρια αξιοκρατικά για τη θέση, την οποία θα θελήσει να αναλάβει. Η διαδικασία αυτή βεβαίως θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί βεβαίως οι ανάγκες πιέζουν. Η δημοσίευση θα γίνει άμεσα στο διαδίκτυο."

Αυτή η αποστροφή του Παπανδρέου στη χθεσινή συνέντευξη τύπου προκάλεσε ποικιλότροπα σχόλια και στον τύπο και στο διαδίκτυο.

Είναι ένα από αυτά τα ... "αυτονόητα" που πρέπει επιτέλους να γίνουν και σε αυτόν τον τόπο, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Να απεγκλωβιστεί δηλαδή επιτέλους ο κρατικός μηχανισμός από το κόμμα και την εκάστοτε κυβέρνηση και να λειτουργεί απρόσκοπτα. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος : θέλουμε τους άριστους και όχι τους αρεστούς. Και λέγοντας αρεστούς σε αυτές τις θέσεις δεν εννοούμε μόνο τους αρεστούς της κυβέρνησης , αλλά πρώτα και κύρια τους αρεστούς συντεχνιών και ... κομματαρχών.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι μόνο πως θα κρίνονται αξιοκρατικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Το κύριο πρόβλημα είναι ποιοι θα κρίνουν και με ποια κριτήρια. Εντάξει μπορούν να μπουν προδιαγραφές και κανόνες, αλλά στην αξιολόγηση και επιλογή ανθρώπινου δυναμικού παίζει πάντοτε ρόλο (και καλά κάνει) και ο υποκειμενικός παράγοντας.

Εγώ έχω να πω το εξής απλό : Αν το Δημόσιο λειτουργήσει σε όλα τα επίπεδα σαν μια επιχείρηση, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν ο στόχος και η φιλοσοφία λειτουργίας αλλάξουν, αν όλοι πιστέψουν ότι εργάζονται στο δημόσιο για να παράγεται εθνικό προϊόν και όχι για να το καταναλώνουν, αν το "πρώτα ο πολίτης"  (κατά το  "πρώτα ο πελάτης") γίνει κτήμα όλων, τότε έχουμε ελπίδα. Και σε τελική ανάλυση και σε μια επιχείρηση είναι στο πρόγραμμα να γίνονται λαθεμένες επιλογές προσωπικού. Τι κάνουμε τότε? Απλά τους αλλάζουμε! Και αν αυτό γίνεται συχνά? Αλλάζουμε και αυτούς που τους αλλάζουν.

Δεν περιμένω να γίνει από δευτέρα κοσμογονία στο ελληνικό κράτος! Βλέπω όμως προθέσεις! Βλέπω δρόμο! Και σαν πολίτης είμαι έτοιμος να συμμετέχω θετικά! Το επόμενο που επιθυμώ να ακούσω είναι επιτέλους η πραγματική αξιολόγηση και η άρση της μονιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: