27 Αυγ 2008

Δεν υπογράφω "για (μια τρύπα σ)το νερό"

"Ομάδα ενεργών πολιτών", λέει, συνεστήθη στην Αργολίδα και μαζεύει υπογραφές για το νερό, στέλνοντας ένα μαιλ! Οι υπογράφοντες, λέει, ζητάνε από την κυβέρνηση " να εντάξει το έργο της ¨αξιοποίησης των υδάτινων πόρων¨ της Αργολίδας στον επόμενο Εθνικό προϋπολογισμό". Όλα καλά ως εδώ, αν και κάπως αργά "ξύπνησαν" οι συμπολίτες μας. Ποτέ δεν είναι αργά πάντως! Ειδικά όταν πρόκειται για το περιβάλλον και ειδικότερα για το νερό. Άλλωστε η συμμετοχή και η κινητοποίηση των πολιτών είναι πλέον κυρίαρχο ζητούμενο σε κάθε πολιτική και κοινωνική διεργασία.

Όμως σε αυτήν την πρωτοβουλία υπάρχουν κάποιες πτυχές που δημιουργούν ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για απλή κινητοποίηση πολιτών, αλλά - για μια ακόμη φορά - για εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών φερέλπιδος αποτυχόντος υποψηφίου βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης, ο οποίος μάλιστα διαλέγει το θέμα του νερού ώστε να δημιουργήσει μια είδους αντίθεση με την νυν βουλευτή της ΝΔ στο Νομό. "Τι είχες Γιάννη , τι είχα πάντα" δηλαδή!

Και για να αντιληφθούμε το "μέγεθος" της "αντίθεσης" που επιχειρείται να δημιουργηθεί θα πω πως αυτή η "αντίθεση" περιορίζεται στον τρόπο "χρηματοδότησης" του "έργου" , όπου η μεν μια πλευρά προτείνει καθαρά ΣΔΙΤ και ιδιωτική χρηματοδότηση, η δε άλλη "κρατική (βασικά) χρηματοδότηση".

Όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Και τέλος πάντων η χρηματοδότηση του όποιου έργου θα πρέπει να είναι το τελευταίο που θα πρέπει να ασχοληθούμε. Αυτό δε ισχύει όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά για όλους. Και το λέω αυτό γιατί το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται και από άλλες πλευρές. Όλοι ασχολούνται με το "ρευστό", με τέτοια επιμονή, λες και θα τα μοιραστούμε μεταξύ μας, και πρέπει να παίξουμε την κολοκυθιά για να βρούμε ποιος θα τα πάρει!

Κανείς δεν μας λέει, ποιο είναι το έργο που θα "χρηματοδοτηθεί" . Υπάρχει πρόταση? Σχεδιασμός? Μελέτες? Επιστημονική τεκμηρίωση και προτάσεις περιβαλλοντικά αποδεκτές? Και επιπλέον υπάρχουν ευθύνες για όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα και που?

Κανείς δε μιλάει π.χ. για τις ευθύνες της ίδιας της κοινωνίας, όλων μας δηλαδή, για την απίστευτη σπατάλη υδάτινων πόρων. Κανείς δε μιλάει για την κακοσυντήρηση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης που έχουν σαν αποτέλεσμα απώλειες πάνω από 50% των διαθεσίμων πόρων. Κανείς δε μιλάει για τις εκατοντάδες παράνομες και "νόμιμες" γεωτρήσεις που "ρουφάνε" ανεξέλεγκτα νερό γύρω από τις πηγές. Κανείς δε μιλάει για τις μεθόδους ποτίσματος στη γεωργία, που βρίσκονται ακόμη σε λογικές προπροηγούμενου αιώνα. Κανείς δε μιλάει για την εγκατάλειψη του έργου της πηγής του Αναβάλου έδω και τριάντα χρόνια στη μοίρα του, με αποτέλεσμα τη δραματική χειροτέρευση της ποιότητας του νερού της πηγής. Και κανείς δε μιλάει τέλος για την ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό οικιστική ανάπτυξη του νομού - σε βάρος κυρίως της υπαίθρου - η οποία αυξάνει με πολύ μεγάλη ταχύτητα τις ανάγκες υδάτινων πόρων - κύρια πόσιμου νερού - τη ίδια στιγμή που οι πηγές στερεύουν.


Κανείς τέλος δε μιλάει για τις ευθύνες της κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας που εδώ και τρία χρόνια καθυστερεί την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Πελοπόννησο και τη δημιουργία ενιαίων φορέων διαχείρισης με τη συμμετοχή της ΤΑ και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και φυσικά των πολιτών, όπως ρητά προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν θα συνεχίσω, γιατί όσοι διαβάζουν συχνά το παρόν ιστολόγιο, γνωρίζουν καλά ότι το θέμα νερό είναι από τα βασικά του θέματα από την πρώτη μέρα της ύπαρξης του. Γνωρίζουν επίσης κάτι που λέω συχνά, εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον, στην κοινωνία που ζω και στους συμπολίτες μου, ότι τα σκουπίδια και το νερό είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν πολύ πιεστικά την τοπική μας κοινωνία στο άμεσο μέλλον. Και φυσικά θα την απασχολήσουν και πρέπει να την απασχολήσουν πολιτικά. Δεν είδα παρεμπιπτόντως την ίδια ευαισθησία αυτών των συμπολιτών και για το θέμα των σκουπιδιών, που είναι εξίσου κρίσιμο.

Πιστεύω ακράδαντα πως το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας εξαρτάται απόλυτα από το πως θα διαχειριστούμε στο μέλλον το νερό και τα σκουπίδια.Και αυτό απαιτεί σχεδιασμό και προγραμματισμό, που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν παντελώς. Σχεδιασμό και προγραμματισμό με σαφείς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα, συνευθύνη και λογοδοσία όλων μας , μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Και βέβαια είναι αυτονόητο ότι το νερό, ως πρωτογενές κοινωνικό αγαθό, δεν μπορεί να μπει σε λογικές διαχείρισης του από ιδιωτικά συμφέροντα που καλώς η κακώς (καλώς κατά τη γνώμη μου) λειτουργούν πάντοτε με σκοπό το κέρδος.

Συμπερασματικά λοιπόν έχω να πω στους αγαπητούς μου συμπολίτες της πρωτοβουλίας "υπογράφω για το νερό" - και ιδιαίτερα στους εκπροσώπους του ΤΕΕ συναδέλφους μου - ότι κάθε πρωτοβουλία πολιτών είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να μην περιορίζεται σε ευχολόγια χωρίς ουσία, να προτείνει ρεαλιστικές, βιώσιμες και περιβαλλοντικά αποδεκτές λύσεις, να αναγνωρίζει την ευθύνη όλων για το πρόβλημα, να προτείνει πριν από όλα την αυτοδέσμευση όλων για τη σωστή λύση του προβλήματος και φυσικά να μην εξυπηρετεί στην ουσία προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες. Γιατί αλλιώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά ... μια "τρύπα στο νερό" ! Και η χθεσινή παρουσία τους δεν μας έπεισε για το αντίθετο.

19 σχόλια:

pmitsiou είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο, Στέφανε. Το πρόβλημα του νερού ΕΙΝΑΙ το κορυφαίο εθνικό πρόβλημα.
Δυστυχώς για όλους εξακολουθούμε να το αντιμετωπίζουμε με πολιτικές λογικές ξεπερασμένες και καταστροφικές. Στην Θεσσαλία, για παράδειγμα, ξεκινάμε να συζητάμε έχοντας σαν δεδομένο ότι όλες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πρέπει να ειναι αρδεύσιμες. Κάθε συζήτηση ξεκινά από εκεί. Με μια τέτοια λογική κάποιοι θεωρούν απαραίτητη και επιτακτική την εκτροπή του Αχελώου. Φυσικά, καμιά κουβέντα για εξοικονόμηση πόρων, καμιά κουβέντα για έλεγχο των ποσοτήτων που αντλούνται από τις χιλιάδες ιδιωτικές (νόμιμες και παράνομες)και κρατικές γεωτρήσεις. Καμιά συζήτηση για έργα προστασίας και εξοικονόμησης. Καμιά επένδυση στην κατασκευή κλειστών υπό πίεση δικτύων άρδευσης. Καμιά εκστρατεία εξοικονόμησης νερού στην κατανάλωση. Πολιτικές που περιορίζονται στην ενθυλάκωση κοινοτικών κονδυλίων για προβολή. Τίποτα...

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά όταν η διεύθυνση υδάτων μιας Περιφέρειας εκδίδει άδεια ανόρυξης γεώτρησης, καθορίζει και τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα άντλησης. Έχεις δει σε καμιά γεώτρηση να υπάρχει μετρητής; Έχεις ακούσει ποτέ για έλεγχο των αντλούμενων ποσοτήτων; Αστεία πράγματα σε μια αστεία χώρα με μια τραγική κυβέρνηση (όχι ότι η προηγούμενη έκανε κάτι καλύτερο. Αντίθετα μάλιστα. Ευθύνεται για την σημερινή κατάντια...)

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα σε χωριό της επαρχίας Ελασσόνας. Διαπίστωσα ότι δεν ειχαν επι μια εβδομάδα πόσιμο νερό. Με πληροφόρησαν ότι στέρεψε η γεώτρηση ύδρευσης. Στέρεψε. Στους πρόποδες του Ολύμπου. Σε ημιορεινή περιοχή. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ελάχιστες υδρευτικές γεωτρήσεις και καμιά αρδευτική. Υπήρχαν πηγές, ρέματα, νερά. Σήμερα οι γεωτρήσεις είναι μερικές εκατοντάδες, οι πηγές που απέμειναν ειναι ελάχιστες και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας ταπινώνεται ταχύτατα. Υδροφόρος ορίζοντας ο οποίος δεν έχει χαρτογραφηθεί ούτε μελετηθεί ΠΟΤΕ. Παρ' όλα αυτά οι άδειες για γεωτρήσεις εκδίδονταν σωρηδόν.

Ως πότε αυτή η τραγική προχειρότητα θα αποτελεί πάγια τακτική; Ως πότε θα γίνομαστε μάρτυρες τραγικών καταστάσεων όπως η εικόνα που παρουσιάζει ο Πηνειός αυτό το καλοκαίρι;

Το χειρότερο; Οι περισσότερες μελέτες, ακολουθώντας την γενικότερη τάση, ειναι μνημεία προχειρότητας. Καμιά σταστιστική ανάλυση. Καμιά επικαιροποίηση δεδομένων. Οι περισσότερες περιβαλλοντικές ή τεχνικές μελέτες χρησιμοποιούν υδρομετεωρολογικά στοιχεία της περιόδου 1960-1990. Την δραματική αλλαγή που συνέβη τα τελευταία 15 χρόνια στα υδρολογικά μεγέθη ΔΕΝ ΤΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ. Η αποθέωση του Copy - Pste!

Πολλές φορές νοιώθω απέραντη απογοήτευση. Πολλές φορές νομίζω ότι αυτός ο τόπος δεν έχει αύριο. Αλλά πάντα βρίσκω το κουράγιο και παλεύω. Ελπίζω. Προσπαθώ.

Τουλάχιστον διαβάζοντας σε, (εσένα και αρκετούς ακόμη) νοιώθω ότι δεν ειμαι μόνος.

dzach είπε...

@Παντελή

Είναι θλιβερό να διαπιστώνουμε όλοι κάθε μέρα προβλήματα με το περιβάλλον στον τόπο μας ή αλλού, που δεν λύνονται. Στον οικοΤόπο προσπαθούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό: προσπαθούμε να τα συγκεντρώνουμε ώστε να μη χάνονται μόλις φύγει η είδηση από τις εφημερίδες ή τις πρώτες σελίδες των blog. Να μετατρέπουμε ένα μέρος της δυσαρέσκειάς μας και της απελπισίας που κουβαλάν οι ερωτήσεις "ως πότε;", "γιατί;" κ.λ.π. σε μια μικρή πράξη, παράγοντας μια μικρή αλλά χρήσιμη πληροφορία, ελπίζοντας ότι κάτι καλό θα βγει απ' αυτό.

Εστιάζοντας στα τοπικά προβλήματα και δημοσιεύοντας χάρτες με αυτά, ελπίζουμε ότι βοηθάμε να παραμένουν ανεξίτηλα στη καθημερινότητά μας και να τα συνειδητοποιούν περισσότερο και περισσότεροι πολίτες.

Βάλτε ένα χεράκι κι εσείς (στο πληκτρολόγιο) όταν έχετε μια πληροφορία για κάποιο τοπικό πρόβλημα, ή χρησιμοποιείστε το feed του οικοΤόπου για να παρουσιάσετε τα τοπικά σας προβλήματα :-)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Στέφανε,

Λυπάμαι που δεν σε πείσαμε αλλά σαν ενεργοί πολίτες το μόνο που ζητούμε είναι η λύση στο ήδη διαπιστωμένο και αναμασημένο πρόβλημα του νερού της περιοχής μας. Είμαστε μια ομάδα πολιτών που φιλοδοξεί να λυθεί το πρόβλημα του νερού στην Αργολίδα με πολιτική παρέμβαση όπως έγινε πρόσφατα στους Νομούς Χανίων και Μεσσηνίας.

Άσχετα με την επί τόπου στήριξη του Δ.Κρανιά, σε ενημερώνω ότι έχουμε ζητήσει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας, που δυστυχώς δεν έχουμε εισπράξει μέχρι σήμερα.

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα του νερού έχει πολιτική λύση και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ‘παίξουμε το παιχνίδι των ευθυνών’ ή να αρχίσουμε να προτείνουμε λύσεις οι οποίες έχουν εξαντληθεί και αναπαραχθεί εδώ και πολλά χρόνια από αυτούς που μπορούσαν αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Κάνουμε έκκληση σε ΟΛΟΥΣ να στηρίξουν την προσπάθειά μας γιατί το πρόβλημα αφορά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Σε περιμένουμε να μας στηρίξεις με το email σου στο ypografogiatonero@gmail.com και με τη συμμετοχή σου στο facebook group ‘ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ’ http://www.new.facebook.com/group.php?gid=23816508795 που μέσα σε τρεις μέρες απέκτησε 167 μέλη (30-08-08)

Με εκτίμηση,
Τάκης

spallantzas είπε...

@takis
δεν καταλαβαίνω τη λογική σου, περί μη πρότασης λύσεων! Τότε τι να υπογράψω? Τι θα πεί "να ενταχθεί το έργο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων της Αργολίδας στον επόμενο εθνικό Προϋπολογισμό" ?
- ποιο έργο?
- ποιων πόρων?
- σε ποιο ποσοστό να ενταχθεί?
- να ενταχθεί η ολοκλήρωση του Ανάβαλου που απαιτεί περίπου 20.000.000 ευρώ για να τελειώσει?
- να ενταχθεί το φράγμα της Τζερτζελιάς που υπάρχει έτοιμη μελέτη εφαρμογής?
- να μελετηθεί η αξιοποίηση του νερού του Αναβάλου για οικιακή χρήση, πράγμα που προϋποθέτει συντήρηση του φράγματος και των αγωγών?
Να υλοποιηθεί η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης, όπως προβλέπεται στο εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων?
- να αλλάξουμε τον τρόπο που ποτίζουμε τα χωράφια μας?
- να αλλάξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το πόσιμο νερό?


Αν τα παραπάνω (που αυτά είναι σαφέστατα αντικείμενο πολιτικής απόφασης )αναφέρονταν ρητά στο κείμενο τότε δεν θα είχα καμιά αναστολή να το υπογράψω, κι ας το υποστήριζε και ο καθε Κρανιάς. Δεν τα λέει όμως! Δε λέει τίποτα απολύτως. Γιαυτό και δεν με πείθει.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Στέφανε,

Για ακόμη μια φορά σου υπενθυμίζω ότι σαν πολίτες δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συντάσσουμε μελέτες και να υποδεικνύουμε λύσεις στα προβλήματα.

Δικαίωμά μας είναι η παροχή πόσιμης και επαρκούς ποσότητας νερού και αυτό διεκδικούμε από αυτούς που και μπορούν και ξέρουν πως να λύσουν το πρόβλημα.
Εδώ και χρόνια οι πολιτικοί φορείς της περιοχής αναλύουν το πρόβλημα, βρίσκουν λύσεις...το ξανα αναλύουν και ξαναβρίσκουν λύσεις οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόζονται.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα ο Υπουργός Γεωργικής ανάπτυξης κ. Κοντός. Έχει ανακοινώσει σε διάστημα 30 ημερών την ένταξη έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων σε τρεις Νομούς που δεν έχουν και τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο έχουμε εμείς στην Αργολίδα. Χανιά, Μεσσηνία και Λακωνία.

Το ίδιο ζητάμε και εμείς.
Θεωρούμε δε ότι ούτε την τεχνογνωσία έχουμε ούτε την υποχρέωση να εκπονήσουμε μελέτη διότι είμαστε πολίτες που διεκδικούν πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Για άλλη μια φορά σε καλούμε να στηρίξεις την προσπάθειά μας ή αν μη τι άλλο να καταλάβεις ότι και σε ότι σε αφορά ρόλος των blogger είναι να κινητοποιήσουν τους πολίτες πιο κοντά στη διεκδίκηση του αυτονόητου από την πολιτική ηγεσία.

Με εκτίμηση,
Τάκης

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ
200 μέλη στο Facebook http://www.new.facebook.com/group.php?gid=23816508795

και 25 email sto ypografogiatonero@gmail.com μέσα σε 4 ημέρες!

spallantzas είπε...

@takis
Ποιος είπε ότι οι πολίτες "συντάσσουν μελέτες"? Από την άλλη πως μπορούν οι πολίτες να κρίνουν αν η Λακωνία και η Μεσσηνία έχουν "μικρότερο πρόβλημα από την Αργολίδα?" Τι θα πει "ζητάμε επάρκεια νερού?" Ποιος και με ποια κριτήρια καθορίζει την επάρκεια?
Γιατί δεν ελέγχουμε κατ' αρχήν αν η σημερινή ποσότητα, αν εκλείψει η κατασπατάληση, επαρκεί η όχι? Γιατί προσφέρουμε άσυλο σε όλους αυτούς που παρανομούν σήμερα, προσφέροντας τους απλόχερα κι άλλο νερό να συνεχίσουν να παρανομούν?
Και τέλος,αφού δεν "συντάσσουμε μελέτες", ποιά έργα προτείνουμε με την υπογραφή μας "να ενταχθούν στον προϋπολογισμό"?

Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσα εξαρχής δεν δίνετε καμιά απάντηση έως τώρα αγαπητέ φίλε.

Όσον αφορά κάποιες άλλες πτυχές του σχολίου σου αγαπητέ φίλε , έχω να παρατηρήσω τα εξής :

- Οι ενεργοί πολίτες, όπως θέλετε και εσείς να ονομάζεστε, φυσικά και μπορούν να προτείνουν λύσεις, ακόμη και σε επίπεδο μελετών. Γιατί οι ενεργοί πολίτες είναι και επιστήμονες και μπορούν (πρέπει σαν ενεργοί) να προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει ένας υπογράφων το κείμενο σας να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του, ως πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ, όταν δεν μπορεί να συμβάλλει επιστημονικά στο πρόβλημα.

- ο ρόλος των blogger δεν είναι σε καμιά περίπτωση να κινητοποιούν τους πολίτες για το αυτονόητο. Και γιατί οι blogger δεν είναι πρωτεύουσα ιδιότητα ούτε κίνημα και γιατί το αυτονόητο δεν είναι πάντοτε και το σωστό. Οι blogger είναι ενεργοί πολίτες του διαδικτύου, χρησιμοποιούν τα social media για να εκφράσουν ελεύθερα την άποψη τους, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με άλλους e-πολίτες και να δικτυωθούν για θέματα που τους απασχολούν. Είναι όμως και πολίτες όπως όλοι οι άλλοι στην πραγματική κοινωνία. Όποιος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους blogger για προπαγάνδα βρήκε μπροστά του τοίχο και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα.

Παρόλα αυτά ξαναλέω - όπως τόνισα εξ αρχής - ότι κάθε πρωτοβουλία πολιτών είναι καλοδεχούμενη. Πόσο μάλλον όταν κινητοποιεί και πολίτες για ένα υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιληφθεί το αδιέξοδο.
Με αυτή την έννοια δεν απορρίπτω την πρόταση σας, ασκώ απλά καλόπιστη κριτική όπως οφείλει κάθε ενεργός πολίτης να κάνει. Γιατί η πολιτική προϋποθέτει και ανοιχτό και καλόπιστο διάλογο, πράγμα που στην κοινωνία μας δεν έχουμε ακόμη εμπεδώσει.

spallantzas είπε...

@ takis
και κάτι ακόμη. Θα ήθελα την τοποθέτηση σου στα θέματα που ανέφερα στο χθεσινό μου άρθρο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Στέφανε,

δεν θα τοποθετηθώ στα θέματα που θέτεις όχι επειδή δεν έχω άποψη αλλά γιατί αρνούμαι να συμβάλλω στην μέχρι σήμερα αναπαραγωγή του...ποιός φταίει (όλοι φταίνε)τι και πως πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα του νερού.

Η τοποθέτησή μας είναι ξεκάθαρη και φιλολαϊκή και επικεντρώνει στο εξής ζητούμενο..."ζητάμε από την κυβέρνηση να εντάξει ανάλογο έργο αυτών της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων για αξιοιποίξηση των υδάτινων πόρων στον εθνικό προϋπολογισμό"...με απλά λόγια, ζητάμε από αυτούς που μας το οφείλουν να λύσουν το πρόβλημα μας έτσι ώστε να ανοίξουμε την βρύση και να πιούμε ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ νεράκι!

Ο ρόλος των πολιτών είναι να ψηφίζουν και κατόπιν να ζητούν από την πολιτική ηγεσία να κάνει αυτό για το οποίο εκλέγηκε και όχι το αντίστροφο.

Είμαι σίγουρος πλέον ότι έχεις καταλάβει το πνεύμα μας και σε περιμένω να μας στηρίξεις στο ypografogiatonero@gmail.com

Με εκτίμηση,
Τάκης

spallantzas είπε...

@takis
" Ο ρόλος των πολιτών είναι να ψηφίζουν και κατόπιν να ζητούν από την πολιτική ηγεσία να κάνει αυτό για το οποίο εκλέχτηκε και όχι το αντίστροφο."

Εδώ έγκειται η βασική ιδεολογική μας διαφορά από την αρχή αυτού του διαλόγου. Αυτό δεν είναι φίλε μου "ενεργοί πολίτες" , αντίθετα είναι εξαιρετικά "ανενεργοί" πολίτες.

Και αυτό για το νερό μεταφράζεται ως εξής: Δεν δίνω άφεση αμαρτιών με τη στάση μου σε αυτούς που είχαν και έχουν εξουσία στο να διαχειρίζονται σπάταλα, ανεξέλεγκτα και παράνομα τους υδατικούς πόρους μέχρι σήμερα. Διότι αν δώσω, τότε αυτοί οι ίδιοι, που δυστυχώς η (πλαστή του 42%) πλειοψηφία των πολιτών τους ψήφισε, θα βγούν, θα ζητοκραυγάζουν και θα το παίζουν για άλλη μια φορά "σωτήρες" του λαού, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο τους.

Ενεργός πολίτης λοιπόν είναι αυτός που, αμφισβητώντας την κάθε λογής μικρή ή μεγάλη εξουσία, απαιτεί με την καθημερινή παρουσία τους (και όχι την ψήφο καθε 4 χρόνια) να συμμετέχει στις αποφάσεις (και στην εφαρμογή τους) για τα θέματα που τον αφορούν άμεσα. Και το νερό είναι τέτοιο.

Τελικά ελπίζω να γίνεται κατανοητό ότι οδιάλογος μεταξύ των πολιτών μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει, αρκεί να είναι ειλικρινής και δημόσιος.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην πρωτοβουλία σας και ελπίζω να στηρίξετε όλες τις ανάλογες προσπάθειες αναληφθούν από τον οποιονδήποτε.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια των πολιτών που έχει στόχο το κοινό καλό, πράγμα βέβαια που δυστυχώς δεν συμβαίνει στη δική μας περίπτωση.

Μα ποιοί ιδεολογικοί λόγοι μπορεί να μας χωρίζουν στο θέμα του νερού;

Εσύ λες ότι πρέπι να μείνουμε στα ίδια...δηλαδή ότι πρώτον πρέπει να αναλύουμε και να δαιμονολογούμε αυτούς που φταίνε και δεύτερον να προτίνουμε λύσεις. Αυτά γίνονται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.

Εμείς λέμε στην πολιτική ηγεσία...ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΈΩΣΗ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΛΎΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ! Τα πράγματα είναι απλά.

Μαζί μας συμφωνούν μέχρι τώρα περί τους 1300 συμπολίτες μας και είμαστε μόνο στη δεύτερη εβδομάδα. Μέχρι τις 31 Οκτώβρη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Σου αφήνουμε την πόρτα ανοικτή.

Φιλικά,
Τάκης

spallantzas είπε...

@takis
Δε μου λες το πως ρε τάκη μου, ΤΟ ΠΩΣ! Αυτό είναι που ζητάω τόσες μέρες και δεν απαντάς. ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ? Θα πατήσει κάποιος ένα μαγικό κουμπί και θα λυθει? Θα φωνάξει κανένα μάγο της βροχής? Θα υποχρεώσει το ΖΑΓΟΡΙ και την ΙΟΛΗ να χορηγούν κάθε βδομάδα 2 εξάδες νερό σε κάθε πολύτεκνη οικογένεια? Πως ρε φίλε?
Και μη μου δώσεις πάλι απάντηση "δε μας απασχολεί το πως, αυτό είναι θέμα αυτών που θα το αποφασίσουν, εμείς τους ζητάμε απλά να το λύσουν"! Δεν είναι απάντηση αυτή. Και δεν είναι γιατί αυτοί από τους οποίους ζητάς να το λύσουν είναι αυτοί που το έχουν δημιουργήσει με την πολιτική τους. Επομένως εκτός από τη λύση, πρέπει να ζητάς και ευθύνες, αλλά πάνω από όλα πρέπει να ζητάς (αν θες να είσαι ενεργός πολίτης) να έχεις λόγο τόσο στην πρόταση λύσης , όσο και στην εφαρμογή λύσης! Αλλιώς επιμένω κάνεις μια τρύπα στο νερό και τους ίδιους "εγκληματίες" τσάμπα μάγκες!
Είναι σαν να ήρθε κάποιος να σου σκότωσε το παιδί κι εσυ να λες "δεν με νοιάζει που το σκότωσες, αρκεί να με αποκαταστήσεις".

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σe ευχαριστήσω εκ μέρους της ομάδας ‘ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ’ για τα link που έχεις βάλει στο blog σου για την κίνησή μας.

Δεύτερον θα ήθελα να σου ζητήσω συγνώμη που αργήσαμε να ξυπνήσουμε και που δεν ζητήσαμε την άδειά σου για να κινητοποιηθούμε πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι το νερό.

Αναφορικά με την ενεργή αλλά και ουσιαστική βοήθεια του Δ.Κρανιά στην προσπάθειά μας σου δηλώνω ότι αφενός έχουμε ζητήσει δημοσίως να μας στηρίξουν όλοι οι πολιτικοί του τόπου, οι οποίοι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί και αφετέρου, δεν θα καταδικάσουμε την βοήθεια του τη στιγμή που εδώ και χρόνια κατηγορούμε τους πολιτικούς για την απομάκρυνσή τους στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου.

Σε ενημερώνω επίσης ότι εμείς είμαστε μια ομάδα ενεργών πολιτών που διεκδικούμε λύση για το δημόσιο αγαθό του νερού από την κυβέρνηση εντάσσοντας έργο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων στην Αργολίδα στον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας. Δεν είναι δική μας ευθύνη να συντάξουμε μελέτες ή να υποδείξουμε με ποιο τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με οποιοδήποτε φορέα από όποιο χώρο και αν προέρχεται. Εάν εσύ έχεις την τεχνογνωσία να προτείνεις μελέτη και πόρους για το έργο, σε προτρέπουμε να τα δημοσιοποιήσεις.

Λυπούμαστε που η κίνησή μας δεν σε έπεισε, χαιρόμαστε όμως που έπεισε ήδη πάνω από 300 υποστηρικτές στο διαδίκτυο είτε στο facebook είτε στο email ypografogiatonero@gmail.com και κάποιες χιλιάδες που ήδη υπογράφουν το έγγραφο ψήφισμά.

Με τον χαρακτηρισμό σου μια τρύπα στο νερό δεν προσβάλεις εμάς αλλά τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν πιστέψει και στηρίζουν την κίνησή μας…δικαίωμά σου!

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου για την ‘ύποπτη στάση σου’ απέναντι στην κίνησή μας που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να στηρίξεις, πράγμα που σε καλούμε να το κάνεις έστω και ‘αργά’, βάζοντας στην άκρη την λαβωμένη αξιοπρέπεια σου που προκλήθηκε από την άμεση επιτυχία της κίνησής μας σε αντίθεση με την αποτυχημένη προσπάθεια που έκανες με ένα άρθρο που έγραψες για το νερό μόνο και μόνο για να μας πεις σήμερα ότι εσύ ‘πρώτος’ ανακάλυψες την πυρίτιδα.

Φιλικά,
Τάκης

spallantzas είπε...

@takis (και "φιλοι" του Τάκη, γιατί όποιος γράφει και διαβάζει, ξέρει).Όταν στο διάλογο τελειώνουν τα επιχειρήματα, μένουν συνεχώς αναπάντητα ερωτήματα και λείπει ο σεβασμός μεταξύ των διαλεγομένων, τότε δεν υπάρχει πια διάλογος. Η "ύποπτη" δημόσια πορεία μου αρκετά χρόνια τόσο στην τοπική μου κοινωνία, όσο και στο διαδίκτυο, δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω σε αυτό το μοτίβο.
Εύχομαι η πρωτοβουλία σας να συμβάλλει έστω και λίγο στην επίλυση ενός προβλήματος το μεγεθος δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη καλα!

Ανώνυμος είπε...

Για την έλλειψη σεβασμού θα συμφωνήσω. Η προσβλητική αντιμετώπισή σου απέναντι στην προσπάθειά μας ξεκίνησε από το "άρθρο απάντηση" στην κίνησή μας (δεν υπογράφω για μια τρύπα στο νερό) και συνεχίστηκε έως το τελευταίο σχόλιό σου.

Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθώ υπομονετικά εδώ και πολλές μέρες να σου εξηγήσω τι προσπαθούμε να κάνουμε αλλά εσύ εξακολουθείς να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις επειδή δεν δεχόμαστε να μπούμε στη λογική της δικής σου προσέγγισης η οποία εδώ και δεκαετίες δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Η απάντησή σου στην στάση μου είναι τα προσβλητικά σχόλια του ήφους "κάνετε μια τρύπα στο νερό", μαθήματα περί του ορισμού των ενεργών πολιτών και άλλα διάφορα.

Είναι δικαίωμά σου να αντιτίθεσαι στη βούληση των χιλιάδων υποστηρικτών της προσπάθειας αλλά σε ενημερώνω ότι είσαι μόνος σου.

Αν θες να το διαπιστώσεις και ο ίδιος σε προτρέπω να διοργανώσεις μια παρόμοια προσπάθεια...έτσι η πίεση και οι φωνές θα γίνουν περισσότερες και ας έχουν διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση.

Φιλικά,
Τάκης

spallantzas είπε...

@τάκης
αγαπητέ φίλε, δεν προσβάλλω κανέναν προσωπικά, προσβάλλω (κατά μια έννοια) θέσεις, λέγοντας μια διαφορετική άποψη. Και αυτό το κάνω δημόσια και επώνυμα. και δεν το κάνω τώρα, δεν κάνω απλά κριτική εκ του ασφαλούς, κάνω κριτική με βάση θέσεις που εκφράζω εδώ και χρόνια, και με λόγους και με έργα. Αν βάλεις π.χ. τη λέξη "νερό" στο google κάτω δεξιά, θα δεις ότι σε αυτό το ιστολόγιο γράφονται θέματα για το νερό εδώ και χρόνια. Το ίδιο και στο ιστολόγιο της "άλλης πρότασης" στο οποίο συμμετέχω. Αρθρα επίσης για το νερό υπάρχουν και σε τοπικές εφημερίδες.
Και όχι μόνο για το νερό, αλλά και για άλλα θέματα, π.χ. για τα σκουπίδια, για την Τ.Α. κλπ.
Τελειώνοντας αυτό τον ενδιαφέροντα διάλογο θα ήθελα να ξαναπω ότι η βασική μου διαφωνία είναι ότι δεν ζητάτε τίποτα συγκεκριμένο και το χειρότερο το ζητάτε από αυτους που μέχρι σήμερα -όπως και εσείς οι ίδιοι παραδεχεστε- δεν κατάφεραν να το λύσουν, αντίθετα συνέβαλλαν αποφασιστικά στο σημερινό αδιέξοδο.
Αν αυτό δεν γίνεται κατανοητό, αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε ότι προσπαθώ να ενισχύσω την πρωτοβουλία σας (όσο μπορώ και όσο μου επιτρέπεται στα πλαίσια ενός δημόσιου διαλόγου) τότε λυπάμαι.

Δεν είναι προσβολή να επικρίνεις δημόσια και επώνυμα ως αναποτελεσματική μια πρωτοβουλία. Αντίθετα είναι προσβολή (των πολιτών) να επιχειρείς (και δεν εννοώ εσένα προσωπικά) να πάρεις τη στηριξη των πολιτών σε κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκει.

Ο χρόνος θα δείξει αν έχω δικιο ή αδικο. Και νασαι σιγουρος ότι θα είμαι αυτός που θα το παραδεχτώ πάλι δημόσια και επώνυμα.
Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Στέφανε,
το έργο "αξιοποίησης των υδάτινων πόρων" είναι συγκεκριμένη πρόταση και έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί από κρατικούς πόρους από τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης πριν λίγες εβδομάδες στους νομούς Λακωνίας, Μεσηνίας και Χανίων.

Επομένως το ίδιο ακριβώς ζητάμε και εμείς από την κυβέρνηση, αφού η εξαγγελία των παραπάνω έργων μας αποδεικνύει ότι υπάρχει και η τεχνογνωσία και η πολιτική βούληση και οι πόροι για ένα τέτοιο έργο στην περιοχή μας.

Αυτό ζητάμε από τους συμπολίτες μας να υπογράψουν στο ypografogiatonero@gmail.com και στο facebook.

Σε ευχαριστώ για την αρωγή σου με τον διάλογο που προϋγήθηκε.

Φιλικά Τάκης

ΚΙΝΗΣΗ ‘ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ’

Είμαστε μια κίνηση πολιτών που πιστεύει ότι το πρόβλημα του νερού έχει πολιτική λύση.

Μαζεύουμε υπογραφές που τελικό αποδέκτη θα έχουν το Μέγαρο Μαξίμου.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Με την υπογραφή μου ζητώ από την Κυβέρνηση να εντάξει το έργο της ¨αξιοποίησης των υδάτινων πόρων της Αργολίδας¨ στον επόμενο Εθνικό προυπολογισμό.

Για να συμμετέχεις στη λύση, στείλε:

‘ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ’

στο email

ypografogiatonero@gmail.com

και γίνε μέλος το facebook group ‘ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ’ http://www.new.facebook.com/group.php?gid=23816508795

spallantzas είπε...

@takis
επειδή φαίνεσαι καινούργιος στο χώρο, έχχ να σου πω, πως αυτό που κάνεις - να αναπαράγεις συνεχώς το ίδιο πράγμα στα σχόλια διαφόρων άρθρων και ιστολογίων - είναι αντιδεοντολογικό στην μπλογκόσφαιρα και φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα από τα ανaμενόμενα.

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ, θα το λάβω σοβαρά υπ όψη μου.
Τάκης