1 Σεπ 2008

Τρύπες στο Νερό - Part Two

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) επιβεβαιώνομαι ότι το θέμα του νερού στην περιοχή μας θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα της καθημερινής ατζέντας. Η απάντηση των "ενεργών πολιτών" στο προηγούμενο άρθρο μου, ενισχύει αυτή μου την άποψη. Όλοι σπεύδουν να πάρουν θέση για το νερό, γιατί αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες σε λίγο θα ... τους πάρουν με τις πέτρες, γιατί με τα μπουγέλα δεν θα είναι εφικτό λόγω ... λειψυδρίας!

Την Παρασκευή παραβρέθηκα σε σύσκεψη της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ (την πρώτη μετά την εκλογή της και τη συγκρότηση της σε σώμα!) με θέμα το νερό. Παρόντες 5 μέλη της ΝΕ, τρεις δήμαρχοι, ο Γραμματέας της ΠΕ και ο βουλευτής. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ αποφάσισε και αυτό έστω και αργά να παρέμβει, και νομίζω - μετά την επικοδομητική κουβέντα που έγινε - πως θα παρέμβει στη σωστή πολιτική κατεύθυνση.

Επιμένω όμως να ισχυρίζομαι ότι το θέμα του νερού δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης νέων έργων. Είναι πριν από όλα και ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης της χρήσης των υδάτινων πόρων σήμερα, χρήση η οποία - κύρια στο θέμα του πόσιμου νερού - όχι απλά αγγίζει τα όρια της σοβαρής παρανομίας τόσο της διοίκησης όσο και των χρηστών, αλλά δημιουργεί τέτοια σπατάλη νερού, που αν αυτή μόνο αντιμετωπιζόταν ίσως να είχαμε κατ' αρχήν λύσει το έντονο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και να μελετούσαμε πιο ήρεμα και συγκροτημένα τη διαχείριση στο μέλλον.

Να αναφέρω μερικά τραγελαφικά δεδομένα που ίσως να μην είναι γνωστά στους πολίτες.

  1. Για την πηγή της Λέρνας υπάρχει εδώ και χρόνια μια συμφωνία μεταξύ της περιφέρειας και των Δήμων που υδροδοτούνται από την πηγή, για το πόσα κυβικά την ώρα θα πρέπει να παίρνει κάθε Δήμος. Με βάση αυτή την συμφωνία το Ναύπλιο δικαιούται 200-300 m3/h. Σύμφωνα με μαρτυρία του Δημάρχου Λέρνας το Ναύπλιο σήμερα αντλεί διπλάσια ποσότητα νερού από την πηγή. Αλλά το προκλητικό δεν είναι αυτό, γιατί ας πούμε ότι οι ανάγκες του Δήμου όντως αυξήθηκαν. Το προκλητικό είναι ότι η ΔΕΥΑ Ναυπλίου πουλάει το νερό το οποίο παίρνει από την Λέρνα δωρεάν στον παρακείμενο Ασίνης προς 1ευρώ. m3 !!! Και ταυτόχρονα αρνείται πεισματικά να εγκαταστήσει παροχόμετρα στην πηγή!
  2. Ύστερα από έρευνα που κάναμε στη βάση δεδομένων των υδρομέτρων στη ΔΕΥΑ Ναυπλίου, ανακαλύψαμε ότι το 10% των υδρομέτρων (1.000 στα 11.000) της πόλης δείχνουν μηδενική ετήσια κατανάλωση νερού!!! Στην ερώτηση μας προς την υπηρεσία, αν αυτά τα υδρόμετρα έχουν ελεγχθεί, δεν υπήρχε κανείς να απαντήσει!
  3. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανάλωση νερού στο Αργος τις νύχτες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με μαρτυρία υπευθύνου της ΔΕΥΑΡ τη νύχτα η κατανάλωση νερού στην πολη του Αργους δεν ξεπερνάει τα 2-3 m3 την ώρα! Αντίθετα στα δημοτικά διαμερίσματα ξεπερνάει το 50 m3 την ώρα ! Φαντάζομαι ότι οι συμπαθείς κάτοικοι του αργολικού πεδίου δεν πλένονται και μαγειρεύουν μόνο νύχτα!
  4. Η άδεια που έχει η ΔΕΥΑ Ναυπλίου από την περιφέρεια σχετικά με την ανάμειξη του νερού της Λέρνας με αυτό του Αναβάλου, ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού στην πολή του Ναυπλίου, αναφέρει ρητά πως αυτό θα γίνεται ΜΟΝΟ εφόσον επιτυγχάνεται τα χλωριόντα του μείγματος να είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Σήμερα που η πηγή της Λέρνας έχει στερέψει σύμφωνα με μαρτυρία του ϊδιου του Δημάρχου, είναι προφανές ότι η ΔΕΥΑ Ναυπλίου τροφοδοτεί την πόλη παράνομα μόνο με νερό Αναβάλου, με τιμές χλωριόντων πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Θα ήθελα λοιπόν με βάση τα παραπάνω να ρωτήσω τους "ενεργούς πολίτες" , γνωρίζοντας ότι αρκετοί από αυτούς συμμετέχουν και στα κοινά τόσο του Αργους όσο και του Ναυπλίου: Όλα τα παραπάνω δεν είναι εξόχως πολιτικά γεγονότα για τα οποία πρέπει να πάρουμε όλοι μας ανεξαίρετα θέση? Αυτά θα περάσουν έτσι στο ντούκου? Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για όλα αυτά?

Είναι υπεύθυνη πολιτική τοποθέτηση να λέμε "δώστε κι αλλα λεφτά , φτιάξτε κι άλλα έργα, ώστε να συνεχίσουμε να σπαταλάμε ασύδοτα ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες νερού", ότν γύρω μας η ασυδοσία , η σπατάλη και η εγκληματική ( και συνάμα παράνομη) αδιαφορία των υπευθύνων εγγυάται την καταστροφή στο άμεσο μέλλον?

3 σχόλια:

Aggelos Spyrou είπε...

Πολύ σοβαρά όλα αυτά που γράφεις,

για μια πόλη που λατρεύω, το Ναύπλιο.

Μακάρι να βρεθεί απάντηση. Αν και πιστεύω ότι οι αρμόδιοι είναι σε μόνιμες διακοπές εκεί...

sikam είπε...

Στέφανε γειά χαρά
Με ενδιαφέρει κάθε πληροφόρηση για το φράγμα Τζερτζελιάς .Εχεις πάει εκεί;Εκπληκτικό τοπίο με πολύ ενδιαφέρον απο κάθε αποψη.
Στείλε μου αν θές σχετικές πληροφορίες.
Χαιρετισμούς Μάκης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε,

φυσικά και φταίνε όλοι αυτοί από όλους τους πολιτικούς χώρους που μπορούσαν αλλά δεν έκαναν τίποτα μέχρι σήμερα από το να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για απραξία και να προτείνουν διάφορες λύσεις οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα μπροστά σε μια θλιβερή πραγματικότητα.

Αυτό λοιπόν θέλεις...να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο και να ανακυκλώνουμε για πάντα το πρόβλημα;

Εμείς λέμε...θέλουμε πολιτική λύση στο πρόβλημα, ίδια με αυτές που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό στα Χανιά, την Μεσσηνία και τη Λακωνία.

Οι τρόποι που μπορείτε να συμμετέχετε στην προσπάθειά μας είναι με υπογραφή σας στο ypografogiatonero@gmail.com Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να συμμετέχετε σε συνάντηση της ομάδας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο email.

Με εκτίμηση και ειλικρίνεια,Τάκης Αποστολόπουλος