27 Σεπ 2007

Ο Γιώργος μίλησε , ο Βαγγέλης τσίμπησε, ο Σημίτης τελείωσε ....

Πριν ξεκινήσω να γράφω το σημερινό Post, προσπάθησα να διαβάσω όλα τα σχετικά κείμενα που κυκλοφόρησαν σήμερα στην blogoσφαιρα , πέρα από τα όσα "αντικειμενικά" μας παρουσίασαν χθες τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ο κοινός παρονομαστής (μπήκε πια για τα καλά στην πολιτική ζωή μας αυτή η έκφραση) των περισσότερων γνωμών που διατυπώνονται είναι ο πως ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε χθες ακόμη μια πολιτική γκάφα (ακούγοντας δήθεν "κάποιο νοσηρό εγκέφαλο"), δίνοντας στον κ.Βενιζέλο την ευκαιρία να "κτυπησει το χέρι στο τραπέζι". Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται απο τους περισσότερους είναι πως ο Κώστας Σημίτης πήρε σαφή θέση υπέρ του κ. Βενιζέλου. Και τέλος το τρίτο συμπέρασμα που διατυπώνεται από κάποιους (τυχαία?) είναι ότι ο ΓΑΠ με την κίνηση σου αυτή "θέλει τη διάσπαση του κόμματος".

Εύλογα συμπεράσματα αν αναλύσει κανείς τα πράγματα με την επικρατούσα σήμερα στο (άρρωστο) ελληνικό πολιτικό σκηνικό μεθοδολογία. Μια μεθοδολογία που ευθύνεται στην ουσία για την κατάσταση που περιήλθε πια το ΠΑΣΟΚ . Μια μεθοδολογία του τύπου "τα κρύβουμε όλα κάτω από το χαλί" και ενδιαφερόμαστε μόνο για τον πως θα κλεισουμε την δεξιά παρένθεση στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ξεκινώντας να αναλύσω γιατί και τα τρία αυτά συμπεράσματα, όχι απλά είναι λανθασμένα, αλλά εξυπηρετούν τον ίδιο ακριβώς αποκλειστικό σκοπό , δηλαδή απλά την υπεράσπιση του "συστήματος εξουσίας", θα πρέπει να υπενθυμίσω μερικά γεγονότα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας , και που στο ιστολόγιο αυτό έχουν επισημανθεί πολλές φορές και φυσικά πριν , αλλά και μετά την τελευταία εκλογική ήττα:

  1. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε τις τύχες του ΠΑΣΟΚ 40 μέρες πριν τις εκλογές του 2004, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν νίκη της ΝΔ με τουλάχιστον 11 μονάδες διαφορά, και την περιόρισε στις 4,5. Βασική αιτία αυτού του αποτελέσματος ήταν η επιλογή του για άμεση εκλογή από τη βάση του ΠΑΣΟΚ (και μάλιστα και από φίλους του κόμματος) , μια κίνηση που ενόχλησε αφάνταστα το σύστημα που την λοιδορεί μέχρι και σήμερα. Ίσως δε η μείωση της διαφοράς να ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν κάποιοι μέσα από το ΠΑΣΟΚ (και ξέρουμε ποιοι!!!) δεν έβαζαν στον ΓΑΠ την τρικλοποδιά της υπόθεσης Πάχτα. Αποτέλεσμα : ο ΓΑΠ χρεώθηκε μια βεβαιη ήττα που και περιόρισε σημαντικά και δεν είχε καμιά απολύτως ευθύνη γιαυτήν.
  2. Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε μετά την ήττα του 2004 να αλλάξει πολλά στο κόμμα, ένα κόμμα που στην ουσία ήταν κυβερνητικά απομεινάρια μιας χαμένης εξουσίας. Προτεραιότητα σε αυτή την προσπάθεια αλλαγών ήταν η σωστή αποτίμηση της ήττας και των λαθών της οκταετίας του εκσυγχρονισμού. Στην προσπάθεια του αυτή βρήκε σθεναρή αντίσταση κάποιων (και ξέρουμε πια ποιών !!!) που του είπαν " πρόεδρε , άσε το παρελθόν. Ότι έγινε , έγινε. Να δούμε πως θα ξεπεράσουμε τη δεξιά παρένθεση και θα ξαναγίνουμε κυβέρνηση". Και εκεί ο ΓΑΠ , δυστυχώς, έκανε το μέγα λάθος : πίστεψε πως θα μπορούσε να κάνει τις αλλαγές που επιθυμούσε παράλληλα με μια πορεία ανάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας στις αμέσως επόμενες εκλογές. Αυτό το στρατηγικό λάθος είχαμε επισημάνει νωρίς στο ιστολόγιο που τότε συμμετείχα στο diablog.gr. Γράφαμε τότε μεταξύ άλλων : " Οι ευθύνες της ηγεσίας στο θέμα της διαχείρισης της αλλαγής είναι σημαντικές και δεν μπορούν να παραγνωριστούν. Όμως είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Έλληνας πολίτης παραμένει «κρύος» απέναντι στο κόμμα που τον κυβέρνησε για 20 χρόνια, γιατί βλέπει ακόμη μπροστά του τις ίδιες δομές, τις ίδιες αγκυλώσεις και την ίδια συνολική πολιτική που αμφισβήτησε ή καταψήφισε πριν 2,5 χρόνια – φαντάσματα τα οποία το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει. Ο προοδευτικός πολίτης βλέπει το κόμμα που τον έκανε – και σωστά τον έκανε – πιο απαιτητικό πολιτικά, να δυσκολεύεται να παρουσιάσει μια σύγχρονη ολοκληρωμένη και εφικτή πολιτική πρόταση για το μέλλον, και για το θέμα αυτό οι ευθύνες διαχέονται σε πολλές κατευθύνσεις. " Χθες ο ΓΑΠ αναγνώρισε το μέγα αυτό λάθος, που τον οδήγησε αναπόφευκτα να χρεωθεί και την πρόσφατη ήττα.
  3. Ο Γιώργος Παπανδρέου , με δεδομένη τη λανθασμένη κομματική στρατηγική, πήγε και στις πρόσφατες εκλογές και φυσικά τις έχασε. Αξίζει όμως εδώ να σημειώσουμε ότι και σε αυτές τις εκλογές ο ΓΑΠ πήγε μόνος, χωρίς ούτε την παραμικρή στήριξη του κόμματος που ηγούνταν. Και αυτό το είχαμε επισημάνει στην αρχή κιόλας της προεκλογικής περιόδου, πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές , θέτοντας συχνά το (ειρωνικό έστω) ερώτημα : " το ΠΑΣΟΚ το είδε κανείς?". Έγραφα τότε : " .. σε αυτές τις εκλογές φαίνεται να κατεβαίνουν τρία μεγάλα κόμματα , η ΝΔ , το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος. Η ΝΔ ψάχνει να βρει ποια δύο από τα πέντε δάκτυλα του χεριού της τη βολεύουν καλύτερα για να βγάλει τα μάτια της, ο Γιώργος συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ΤΩΡΑ (και όχι μετά απο 4 - 6 χρόνια) και τα δίνει όλα και το ΠΑΣΟΚ ...παρακολουθεί από τις παραλίες! Το αποτέλεσμα θα κριθεί από το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει τον Πρόεδρο του ξυπνώντας από την καλοκαιρινή αφασία και την ηττοπάθεια. " Σήμερα δικαιούται κανείς να μιλήσει όχι απλά για αφασία, αλλά για σκόπιμη υπονόμευση του ΓΑΠ.
  4. Ο Γιώργος Παπανδρέου το βράδυ της εκλογικής ήττας έκανε το αυτονόητο : Ανέλαβε το μέρος της ευθύνης που του αναλογούσε και ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του από τη βάση του κόμματος. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος - κάπως άγαρμπα ομολογούν πολλοί σήμερα - απάντησε με δική του υποψηφιότητα. Θεμιτό και σεβαστό. Απο εκεί και πέρα και για 12 μέρες πια παρακολουθούμε όλοι ένα καλοστημένο σκηνικό πλήρους απαξίωσης του Γιώργου Παπανδρέου σε όλα τα επίπεδα, παρότι όλοι ανεξαίρετα "συμφωνούν" στα λόγια ότι παραμένει πρόεδρος μέχρι την επόμενη εκλογή, καθώς και το ότι έχει φυσικά το δικαίωμα να την ξαναδιεκδικήσει. Και αν κάποιοι παλληκαρήσια πήραν το μέρος του ΒΒ ή του ΓΑΠ απο την πρώτη στιγμή, οι περισσότεροι επώνυμοι στο ΠΑΣΟΚ (με προεξάρχοντα τον πρώην πρωθυπουργό) κινούνται στην (υποκριτική όπως αποδείχτηκε χθες περίτρανα) στάση που συμπυκνώνεται στην (κενή περιεχομένου κατά τη γνώμη μου) φράση "θέλουμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ"! Και αυτή την υποκριτική στάση την επισημάναμε πριν 10 μέρες σε αυτό το ιστολόγιο, θεωρώντας ότι είναι πιο ανέντιμη από το να ταχθείς με κάποιον υποψήφιο ή να προτάξεις τρίτη υποψηφιότητα. Έγραφα τότε : " Κατά τη γνώμη - και είμαι απόλυτος σε αυτό - όσοι βγαίνουν σήμερα και μιλάνε εν ονόματι της ενότητας του κόμματος χωρίς να τοποθετούνται για τον ηγέτη είναι οι πλέον ευκαιριακοί παράγοντες αυτής της διαδικασίας. Θέσεις του τύπου "εγώ είμαι με το ΠΑΣΟΚ" είναι στην ουσία σαν να λένε "εγώ είμαι με όποιον μου εξασφαλίσει την καρέκλα μου" . Χθες επιβεβαιώθηκα δυστυχώς πανηγυρικά...
Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας αυτή την αλληλουχία γεγονότων και καταστάσεων και έρθουμε στη θέση του πολιτικού ηγέτη (με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πολιτικής ηθικής και συμπεριφοράς) Γιώργου Παπανδρέου, μπορεί κανείς να μου πει ποια άλλη επιλογή είχε ο Παπανδρέου , από τη στιγμή που έπρεπε να πάει πραγματικά (και όχι στα λόγια ) ισχυρός στις προγραμματικές δηλώσεις? Ποια άλλη επιλογή από το να ζητήσει με τον πιο δημοκρατικό τρόπο το αυτονόητο : την εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει σαν αρχηγός το κόμμα ? Μπορεί επίσης κανείς να μου εξηγήσει τι θα έχαναν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, προεξάρχοντος του ΒΒ, από μια τέτοια εξουσιοδότηση? Πόσο ισχυρότερος θα έβγαινε ο ΓΑΠ από μια κοινοβουλευτική ομάδα που έτσι κι αλλιώς είναι κομμένη τουλάχιστον στα 3 , αν δεν είναι στα 103?

Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι ο ΓΑΠ με την κίνηση του αυτή ρίσκαρε τα μέγιστα. Ρίσκαρε να εισπράξει μια απάντηση του τύπου Κακλαμάνη, όχι απο τον πρωην πρόεδρο της Βουλής , αλλά απο τον κ. Βενιζέλο και να σταλεί "αδιάβαστος" σπίτι του. Όμως το ρίσκο είναι βασικό συστατικό της σύγχρονης πολιτικής. Ο ΓΑΠ ρίσκαρε και του βγήκε για δυο λόγους :

Πρώτον γιατί ήξερε πως έχει απέναντι του έναν αντίπαλο που πάσχει από βαριά βουλιμία για την εξουσία, και επιβεβαιώθηκε. Και δεύτερον γιατί ο κύριος στόχος του δεν ήταν ο εν δυνάμει αντίπαλος του, αλλά ο "κρυφός" (τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια) σύμμαχος του. Ο "εκφραστής της ενότητας" , αυτός που κάποιοι πρότειναν και για εγγυητή της ενότητας. Και σε αυτό ο ΓΑΠ πέτυχε απολύτως το σκοπό του. Το κεφάλαιο Κώστα Σημίτη έκλεισε με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο (δυστυχώς για τον ίδιο) στο κόμμα ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά με εκτεθειμένο τον "αρχηγό" η ψυχή αυτών, που τον ακολουθούν πιστά εδώ και χρόνια και συντηρούν το σημιτικό κατεστημένο των καρεκλοκενταύρων μέσα στο κόμμα, πήγε στην κούλουρη ... και ξαναμπήκε στη θέση της με την παρέμβαση του Κακλαμάνη. Μέσα σε 5 λεπτά οι παλληκαριές του τύπου "να τον ρίξουμε" μετατράπηκαν σε δια βοής "είμαστε μαζί σου". Τέτοιες κωλοτούμπες. Τέτοιο επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων των πολιτών!!!

Απο χθες τα παπαγαλάκια (που ο ΒΒ παρεμπιπτόντως μάζεψε σήμερα από τα παράθυρα) σπέρνουν μέσω των (αυτόκλητων) δημοσιογράφων ότι ο ΓΑΠ θέλει τη διάσπαση και μάλιστα πριν πάμε στην εκλογή της 11/11.

Εδώ ισχύει απλά η λαϊκή παροιμία : "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης". Θυμηθείτε αυτό που γράφω τώρα: Άλλοι θα είναι αυτοί που θα υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία ΚΑΙ το εκλογικό αποτέλεσμα. Και φυσικά άλλοι θα είναι αυτοί που θα "ξεδιψάσουν" σε άλλους τόπους.


Προσωπικά, επειδή δεν κρύβομαι ποτέ, έχω και μια μικρή κριτική για τον ΓΑΠ και την στρατηγική του :

Γιώργο καλά το ξεκίνησες , έξυπνα το χειρίστηκες , δεν το τέλειωσες όμως , όπως έπρεπε, χθες. Θέλω να πιστεύω ότι έχεις πρόγραμμα στη στρατηγική που (επιτέλους) αποφάσισες χθες να ακολουθήσεις. Και να φτάσεις αταλάντευτα μέχρι το τέλος. Σε τελική ανάλυση εμείς θα σε εκλέξουμε ...όχι οι βουλευτές.

Αυτό που έγινε χθες είναι ότι μαζέψαμε τα χαλιά. Και έτσι κανείς δεν μπορεί να κρύψει τίποτα απο κάτω.

Πρόσεχε όμως , γιατί τώρα περπατάς σε μάρμαρο ... και απαγορεύεται και να γλιστρήσεις και να το πληρώσεις.

Επιμένω να λέω ότι η δύναμη σου είναι η φωνή του απλού πολίτη. Στηρίξου σε αυτήν και θα βγεις νικητής.

29 σχόλια:

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

Υπέροχο άρθρο, υπέροχες θέσεις, πάνω από όλα αληθινές!
Φίλε Stefan, είμαι και εγώ απλός , κριτικά σκεπτόμενος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Η όλη κατάσταση με έχει λυπήσει πάρα πολύ! Και να ξέρεις πως είμαι απλά 32 ετών, συνδικάλίστης με την ΠΑΣΠ και πρόεδρος της σχολής μου στα φοιτητικά χρόνια και έκανα πέρα όταν διέκρινα τους μηχανισμούς και τις ίντριγκες!
Σκέφτομαι...εγώ , ένας απλός εργαζόμενος και έχω χάσει τον ύπνο μου με ό,τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ. Αυτοί, τα και καλά στελέχη, τόση αναλγησία??
Πρώτος έλεγα πως ο Γιώργος δεν κάνει! Τώρα λέω πώς είναι ο ΜΟΝΟΣ που μπορεί! Επειδή δεν έχει προφίλ επικοινωνιακό, αλλά ιδέες! Προσωπικά δεν με νοιάζει αν το ΠΑΣΟΚ κάνει να ξαναδεί εξουσιά 15 χρόνια? Μπορεί να κατασταθεί εάνς υγιής πολιτικοιδεολογικός φορέας, όπως ξεκίνησε? Γιατί αν όχι, ε΄γω προσωπικά διακρίνω τον ΣΥΡΙΖΑ να διακατέχεται από δυναμική μετά-μεταπολιτευτικού ΠΑΣΟΚ! Και δεν μιλώ σαν πολιτικός αναλυτής, αλλά σαν κάποιος που κυκλοφορεί στο δρόμο, κουβεντιάζει, ΑΚΟΥΕΙ, ενδοσκοπεί!
Αυτό που λες για το χαλί! Πόσο αλήθεια.Ακόμη και εμείς παρασυρθήκαμε για την κυβέρνηση και δεν είπαμε ποτέ κάτι για το χρηματιστήριο! Το βουλώναμε, το προσπερνάγαμε! Ήρθε ο ΓΑΠ και έδιωξε Παπαντωνίου...και δεν του δώσαμε τα εύσημα, γιατί απλά, σαν να ζούσαμε σε άλλη χώρα, είχαμε και εμείς ξεχάσει! Και τώρα ο ίδιος πολιτικός νάνος, σέρνεται στο άρμα του Βενιζέλου...Δεν μας λέει κάτι αυτό?
Καιρός για Επανάσταση από εμάς! εμάς που ψηφίζουμε και θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να γίνει πάλι αυτό που ήταν: Κίνημα Λαού!! Αν αφήσουμε τα βολεμένα στελέχη, τους λάτρεις της εξουσίας, τους κυνηγούς των καρεκλών για προσωπικό κέρδος να δράσουν, το ΠΑΣΟΚ θα μικρύνει...και δυστυχώς...δεν θα μας χωρά!!!

Σε ευχαριστώ για την ανοχή σου!

Υ.Γ.1 Θα ήθελα να κουβεντιάζω μαζί σου! Έχεις όμορφες ιδέες!
Υ.Γ.2 Γιατί φοβόμαστε τη διάσπαση? Αν πρέπει να υπάρξει? Και η Ε.Κ. δεν διασπάστηκε κάποτε?

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ!!!

Rodia είπε...


δες το,
το βρίσκω ενδιαφέρον και σοβαρό: http://www.chrisochoidis.gr/2007/09/24/oxi-ypopsifiotites-me-xrismoys

xristos είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ,ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ ΑΡΑΔΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΒΡΗΚΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ,ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΛΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
ΝΟΜΙΖΩ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

spallantzas είπε...

@mitsos
καλως τον. το email Μου στη διάθεση σου.
@rodia
το έχω δει ...το δια ταύτα δεν βλέπω... ακόμη. πάντως είναι πιο καθαρή θέση από πολλούς άλλους.

spallantzas είπε...

@xristos
δεν θα την έλεγα έτσι την ώρα. θάλεγα ότι ήρθε η ώρα του Γιώργου και των πολιτών.
αυτό φοβούνται απο την αρχή. αυτό προσπάθησαν να αποφύγουν με εκλογή express, αυτό τρέμουν τώρα για τι 11/11. Την άμεση εκλογή απο τους πολίτες. Και θάναι αυτοί που θα δημιουργούν ένταση.
Είπαμε όμως...μαζεψαμε τα χαλιά!!!

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

Πρέπει να μην τους αφήσουμε! Να δράσει η κοινωνία....Σε ενδοκομματικές διεργασίες ο ΓΑΠ θα πάει σαν πρόβατο σε σφαγή!!! Και είναι κρίμα! Πως μπορούμε να φτιάξουμε μια ομάδα, μία παρέα, να δράσουμε.Να φτάσει και εξώ από τα πολιτικά γραφεία και τα άβατο της Χαρ. Τρικούπη η αγωνία μας??

@ rodia
είσαι η ίδια απο το anadasosi? Αν ναι χαίρομαι που ξαναβρεθήκαμε εδώ!

@stefan

Νασαι καλα!! Θα ήθελα αν έχεις χρόνο και διάθεση ένα σχολίο σου για τη "διάσπαση". Ακόμη και εδώ! Χωρίς τη μορφή post

dalhia είπε...

Εξαιρετική ανάλυση. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να υποστηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου οι κυβερνητικές φυλλάδες.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν κάποιος δεν κάνει τα χατίρια μεγαλοεπιχειρηματικών διαπλεκόμενων τότε δεν έχει την προβολή που πρέπει. Μια μικρή παραφωνία μια ρεπόρτερ του Πασοκ στην κρατική τηλεόραση με πολύ μεστό και κριτικό λόγο και ορθή σκέψη (Βάλια Πετούρη). Ακόμα και ο Π. Τσίμας που ήταν πιο αντικειμενικός γλίστρησε στα ευρώ Mega.

Όμως θεωρώ ότι η διάσπαση είναι πολύ πιθανή. Επίσης, θεωρώ ότι ο Γ. Παπανδρέου με κινήσεις σαν την χθεσινή θέλει να αναδείξει ότι από την πλευρά του κ. Βενιζέλου υπάρχει η διάθεση για διάσπαση.

Ας μη γελιόμαστε, ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Όπως έστειλε για πίτσες και μπυρίτσες το Σημίτη και την παρέα του το 2004 και το 2007 έτσι θα τους στείλει ξανά.

Αλίμονο γιατί αυτοί είναι που δεν απαλλάχθηκαν από τον κρατισμό και την εξουσιολαγνεία.

Αν κάπου διαφωνώ με τον ΓΑΠ είναι στο θέμα διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας. Οι θέσεις του έπρεπε να είναι πιο σαφείς και πιο ξεκάθαρες. Πουθενά δεν πρέπει να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος.

Ελπίζω όμως στο τέλος θα τα καταφέρει και θα δούμε την ελπίδα ξανά στη ζοφερή μας Ελλαδίτσα.

Γιατί έχουμε ανάγκη από ήθος, ποιότητα και ευθύτητα, ευθύνη και συνέπεια.

ΥΣ. Τελικά μήπως ο Κ. Καραμανλής είχε δίκιο όταν αποκαλούσε "αρχιερέα της διαπλοκής" τον πρώην πρόεδρο;

spallantzas είπε...

@mitSOS και @lmpg

Διάσπαση... δύσκολη λέξη, ακόμη πιο δύσκολη η αποφυγή της.
Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Διάσπαση εγώ καταλαβαίνω μια πολιτική πίεση της μιας πλευράς προς την άλλη με σκοπό να εγκαταλείψει το κόμμα. αυτό από που θα προκύψει στην παρούσα φάση στο ΠΑΣΟΚ? Απο την άμεση εκλογή του προέδρου απο τη βάση? Δηλαδή οι όποιοι χαμένοι , που θα είναι μειοψηφία, μιας απόλυτα δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής, θα νοιώθουν την ανάγκη να αποχωρήσουν?
Με συγχωρείτε αλλά αυτό δε λέγεται διάσπαση ... λέγεται απαξίωση της δημοκρατίας.

@lmpg
δεν νομίζω πως υπάρχει πιο ξεκάθαρη θέση για τη σχέση κράτους - εκκλησίας απο αυτήν του Παπανδρέου.

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

@stefan
Έχεις δίκιο!! Και δεν είναι της παρούσης!! Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι η πορεία του ΠΑΣΟΚ μετά την επικράτηση του νέου αρχηγού! Γιατί κακά τα ψέματα! Η παρούσα φάση μάλλον είναι η πιο συμφέρούσα! Μπάχαλο και να έχουμε κάτι να ασχολούμαστε! το ΠΑΣΟΚ θα επανακριθεί όταν θα πρέπει να χαράξει αντιπολιτευτική γραμμή, ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό!
Αυτό που λες δημοκρατία...πρέπει να το δούμε μετά τις 11/11. Στο πόσοι θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες! Μικρός αριθμός συμμετεχόντων στο μυαλό μου σημαίνει κινητοποίηση κομματικάντηδων...και ξέρουμε από ποια πλευρά! Όποτε ας μην βιαζόμαστε να πούμε μίλησε η δημοκρατία! αν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν συμμετάσχουν, δυστύχώς το ημερολόγιο θα γυρίσει στο 2004. Τίποτε δε θα έχει αλλάξει...και τίποτε δε θα είναι όπως παλιά...για εμάς! Φρέσκα πρόσωπα ίσως...παλιές ιδέες και νοοτροπίες..και το 5 % του ΣΥΡΙΖΑ, 15 % στις επόμενες εκλογές με το υπάρχον πολιτικό σκηνικό!
Θέλω και μια γνώμη για τον Μίμη! Τον θεωρώ μέγιστο μυαλό και πιστεύω πως ο ΓΑΠ πρέπει να τον προσεγγίσει με ό,τι κόστος!

spallantzas είπε...

@MitSOS
Ο Μίμης κατά τη γνώμη μου έκανε ένα λάθος και το επισήμανα.. Μπήκε στη διαδικασία μιας λάθος σύγκρισης, που παραβλέπει εν μέρει τις μέχρι σήμερα σωστές θέσεις του. Έχω όμως την αίσθηση ότι στο τέλος , έστω και από αυτή την ατυχή αφετηρία, θα καταλήξει στο σωστό συμπέρασμα.
Για ένα είμαι βέβαιος γιατί τον ξέρω καλά. Ο Μίμης δεν θα κρυφτεί.

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

Και εγώ από τον τόπο του Μίμη κατάγομαι...και ξέρω πως οι κρητικοί δεν κρυβόμαστε!! (Μόνοε ένας ίσως...εδώ και 60 και χρόνια το κάνει...και μάλιστα χτες βγήκε και μίλησε, και συγγνώμη για την έκφραση...αλλά ο συγκεκριμένος δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το κλύσμα του πατέρα του ΓΑΠ...και ορμώμενος από αυτό μιλάει έτσι...).
Δε θα κρυφτεί ο Μίμης, και πιστεύω στις ιδέες του και στην ανάλυση του...αλλά το θέμα είναι στην τελική του κρίση θα διαλέξει οφίτσιο ή ιδέες?? Πιστεύω πως είναι ο ένας που χρειάζεται ο ΓΑΠ για την επανάσταση του/μας

spallantzas είπε...

ε όχι και οφίτσιο ο Μίμης !!!

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

ελπίζω......αλλά έτσι όπως κατάντησε το ΠΑΣΟΚ.....χαλάνε και οι καλοί....αυτό να αλλάξουμε θέλουμε!!

deGreece είπε...

Αγαπητέ stefan,

είναι μια από τις λίγες φορές που θα διαφωνήσω μαζί σου. Νομίζω ότι η άποψή σου δεν είναι ψύχραιμη και ίσως να έχεις τους λόγους σου. Η περίοδος Σημίτη ήταν μια καλή περίοδος και για το ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα. Η διείσδυση του προσώπου του και στο χώρο του κέντρου και στο χώρο της Αριστεράς έχει καταγραφεί από την ιστορία και δεν χρειάζεται εκ των υστέρων απλουστεύσεις.
Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρεώνεται τόσο εύκολα στον ΒΒενιζελικό τραμπουκισμό ένας άνθρωπος άλλου τουλάχιστον ύφους γιατί τότε ο τραμπουκισμός και η αμετροέπεια θ' αλλάξουν στρατόπεδο, κάτι που ελάχιστα βοηθά τον ΓΑΠ.
Αυτά ανεξάρτητα από την άποψή μου ότι πραγματικά η σημιτική (κυβερνοτεχνοκρατική) κληρονομιά αποτελεί μέρος του προβλήματος του ΠΑΣΟΚ σήμερα.
Τρίτον περί κατεστημένου. Αρνούμαι να δεχθώ ότι ο Καστανίδης κι ο Παπουτσής, η Μαριλίζα κι η Γκερέκου είναι ότι πιο καινούργιο και προοδευτικό υπάρχει για να επενδύσω ιδεολογικά επάνω τους. Ο ορισμός λοιπόν του προοδευτικού και του συντηρητικού είναι υπό διαρκή έλεγχο και κρύβει 'θανατηφόρες' πολιτικά παγίδες.
Τέταρτο και τελευταίο: Δεν είναι μόνο αυτά τα λάθη του ΓΑΠ. Η αμφιταλάντευση και οι συνεχείς αλλαγές πορείας δείχνουν μια πολιτική σύγχυση, χαρακτηριστικό άλλωστε της σοσιαλδημοκρατίας διεθνώς. Από την Ματσούκα στην Πατουλίδου, από τη Φώφη στη Λούκα, από τον Γερουλάνο στον Λαλιώτη, τα μηνύματα υπήρξαν τουλάχιστον αντιφατικά. Κι όσον αφορά στα πρόσωπα δεν είναι δα και τόσο σοβαρό. Οι θέσεις έχουν σημασία.
Ο κίνδυνος μιας διολίσθησης του προοδευτικού ΠΑΣΟΚ σε μια γνώριμη απ' τα παλιά κρατικίστικη 'αριστερά' είναι ορατός και κατά την ταπεινή μου γνώμη ίσως αυτή να εκφράζεται καλύτερα από τον ΒΒενιζέλο.

blogger είπε...

Στέφανε, απλά... συγχαρητήρια!

Raindog είπε...

«Ολαρί - α, ο λα ρά, χιόνι πέφτει από ψηλά
χιόνι πέφτει και σκεπάζει την αυλή μας, το μυαλό μου φτερουγίζει μακριά
χιόνι πέφτει και σκεπάζει τη σκεπή μας και το άρρωστο σκυλί μας ξεψυχά

Ολαρία - ολαρά, δάγκωσε με πιο βαθιά
Αχ, ο Όλιβερ Τουίστ χαμογελάει και ο Χίτλερ του χαϊδεύει τα μαλλιά
διαμαντένιο δαχτυλίδι του φοράει και πετούν αγκαλιασμένοι μακριά

Ολαρία - ολαρά, με σουραύλια και βιολιά
θα βρεθούμε όλοι μαζί στο πανηγύρι, θα ‘ναι όλη η παλιά μας συντροφιά
και θα πιούμε από το ίδιο το ποτήρι και την πιο πικρή γουλιά

Ολαρία - ολαρά, γύρω - γύρω τα παιδιά
ο μαρκήσιος Ντε Σαντ μ’ ένα χίπη, ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά
ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη κι η παρθένα με τον σατανά

Όλα είναι μακρινά κι ευτυχισμένα
και το χιόνι πέφτει από ψηλά
τα ζευγάρια στροβιλίζονται πιο πέρα
κι η κοπέλα μου αστράφτει από χαρά.»


Αφιερωμένο στον κ. Χρυσοχοΐδη την κ. Δαμανάκη κ.ά. που με ελαφρά πηδηματάκια (όπως περίπου κάποτε ο Στ. Μάνος είχε παρουσιάσει στην τηλεόραση με τα Lego του) πάνε να βρουν την αγκαλιά του Άκη στην Αυλή του Βενιζέλου (και του μικρούλη Ιζνογκούντ)*.
Αλλά και ο Τσοβόλας με τον Γιωργάκη (που είχε πάρει το δαχτυλίδι του παραπάνω αναφερθέντος, με μια απίθανη διαδικασία που τώρα πια βγαίνει μπροστά σας) ε, αυτό δεν θα το περίμενα πριν από 1 μήνα. Ουάου!

Στέφανε στα λέω με καλή πρόθεση και διάθεση, προκειμένου να χαλαρώσεις γιατί πρέπει σιγά σιγά να γράψεις κανένα ποστ και για τα τοπικά ζητήματα.


* Σε αυτή τη σκηνή κάνει και ένα πέρασμα ο Κουναλάκης.

spallantzas είπε...

@deGreece
Δεν αντιλαμβάνομαι που διαφωνούμε. Η έκφραση "ο Σημίτης τελείωσε" αναφέρεται προφανώς σε αυτό που και εσυ ονομάζεις "σημιτική κληρονομιά" στο ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά έχω γράψει ότι στα 3,5 χρόνια που προηγήθηκαν ο Σημίτης έκανε και σωστότατες πολιτικές τοποθετήσεις για το τι δεν πήγαινε καλά στο κόμμα. Ποτέ δε δεν αμφισβήτησα το κυβερνητικό έργο του.
Όμως , όπως σήμερα χρεώνουμε στο Γιώργο τα λάθη της τριετίας - που δεν ήταν όλα δικά του ,έτσι και ο Σημίτης χρεώνεται ως ηγέτης τα κακά της δικής του περιόδου και κυρίως τις νοοτροπίες που ανέχτηκε και αγνόησε.
Όσον αφορά το κατεστημένο , όντως , συμφωνω μαζι σου, πρόβλημα υπάρχει στο σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Είμαι από αυτούς που έχω γράψει ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε μια ολόκληρη γενιά στελεχών και εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον παράγει μόνο κρατικοδίαιτους παραγοντίσκους που δεν συμμετέχουν στην πολιτική παρά μόνο για το προσωπικό συμφέρον και την καρεκλιτσα.
Και τέλος για την πολιτική σύγχυση. Πολιτική σύγχυση σε ιδέες ο γιώργος δεν έχει και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Στην πολιτική πρακτική αντιμετώπισε προβλήματα. Πρώτο γιατί προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα σε δυο (η και τρείς βαρκες) και δευτερον , αυτούς βρήκε αυτούς χρησιμοποίησε. Βρήκε κι αλλους ,άξιους ,αλλά κάποιοι από τους πρώτους του "ψυθίρισαν" στο αυτί ότι "είναι επικίνδυνοι" . Αλλά αυτά θα τα πούμε άλλη ώρα. Μετά τις 11/11.
Αρα...συμφωνούμε!

spallantzas είπε...

@raindog
είμαι απίστευτα χαλαρός. όσο για τα τοπικά θέματα , υπάρχει το blog της "άλλης πρότασης". Δεν έχεις πάντως άδικο, πρέπει να γράψω και για τα τοπικά ... επιφυλάσσομαι.

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

Να θέσω κάποια "πρακτικά" ζητήματα χειρισμών του ΓΑΠ και θα ήθελα τις τοποθετήσεις σας. Είναι ίσως αφελείς ερωτήσεις (και κάποιοι πουν ..τι μας λες τώρα),αλλά στους μαθητές μου πάντα λέω πως δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις,αλλά ηλίθιες απαντήσεις. Λοιπόν :

1. Ο ΓΑΠ απομακρύνει Παπαντωνίου, για μένα γεναία ένδειξη παραδοχής της ιστορίας του Χρηματιστηρίου, παρόλο που όλοι μας στον αντιπολιτευτικό μας λόγο δεν παραδεχόμασταν πως υπήρχαν πολιτικές ευθύνες. Για ένα κόμμα που εποφθαλμιά την κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα ήταν πολύ βαρύ να παραδεχτεί κάτι τέτοιο όντας αντιπολίτευση, δεν λέει πολλά για το πολιτικό όραμα του ΓΑΠ ?

2. Ο ΓΑΠ ορίζει Ραγκούση εκπρόσωπο τύπου, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και ο Λαλιώτης. Αν ο ΓΑΠ ήθελε έναν τέτοιο ρόλο του Λαλιώτη γιατί δεν τον όρισε εξαρχής?

3. Ο ΓΑΠ ανεβάζει Σημίτη στην εξέδρα (αλήθεια ποιος το πρότεινε αυτό?) την επομένη στον Χατζηνικολάου σε σχετική ερώτηση λέει πως θα υπάρξει θεσμική θέση για τον πρώην πρωθυπουργό και στο καπάκι ο Σημίτης κάνει δηλώσεις αρνούμενος τέτοιο ρόλο, αδειάζοντας τον ΓΑΠ...

Σχολιαστε σας παρακαλώ γιατί όλα αυτά εμένα μου δείχνουν ένα χοντρό παιχνίδι σε βάρος του ΓΑΠ. Μην πω για το ρόλο του ΔΟΛ, όταν ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΗΞΕΡΑΝ πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κερδίσει.

spallantzas είπε...

@mitSOS
τα είπες όλα μόνος σου!

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

Ναι ρε Στέφανε, αλλά αυτό που με λυπεί είναι ΓΙΑΤΙ τα επίτρεψε αυτά ο Γιώργος? Είχε 1.000.000 υπογραφές!! Γιατί τώρα να τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο χρόνο? Και αν κερδίσει ο ΓΑΠ...

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

κάποτε μου έχουν πει οι γονείς μου και έχω διαβάσει πήγαν να βάλουν φωτιά στα ΝΕΑ....
Μήπως πρέπει και εμείς με τις συγκεκριμένες ιδέες να κάνουμε κάποιο μπουκοτάζ? Εγώ τουλάχιστον διαβάζω για χρόνια καθημερινά τα ΝΕΑ, αλλά σιχάθηκα την πολιτική του ομίλου και ειδικά τις ειδήσεις στο Μέγκα.

spallantzas είπε...

@mitSOS
1. αν εσύ στενοχωριέσαι, εμένα μου έχει γίνει το στομάχι "πέταλο του Μαλιακού"
2. ψυχραιμίααααααα

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

Μωρέ ψύχραιμος ειμαι...για πόσο ακόμη δεν ξέρω!!
Και ειδικά αν κόψω τις ειδήσεις απο τα κανάλια καλλίτερα! Αρχιζει και το πρωταθλημα πάλι....και το μπασκετ σε λίγο....οκ, θα επιβιώσω!! :)

Ανώνυμος είπε...

Ως αντικειμενικός παρατηρητής συμφωνώ απολύτως με το άρθρο σου

Ανώνυμος είπε...

γεια χαρά σε όλους, θα μπω κατευθείαν στο ψητό: συμφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρη (mitsos), πρέπει κάπως να οργανωθούμε, αντί να χάνουμε τον ύπνο μας, την όρεξή μας και να ξημεροβραδιαζόμαστε ανταλλάσσοντας σχόλια σε blogs.
μήπως να μαζευτούμε καμιά 2004 άτομα ("Πρωτοβουλία 2004") και να πάμε προς Ζάππειο μεριά και να εξηγήσουμε σε ΟΛΟΥΣ ότι δε θέλουμε την εξουσία, θέλουμε κόμμα και ότι δε μας νοιάζει το φαιδρό επιχείρημα περί "εκλεξιμότητας" (="ποιος θα νικήσει τον Καραμανλή") αλλά η ίδια η αλλαγή της κοινωνίας την οποία θέλουμε δίπλα μας και όχι απέναντί μας; έλεος, δε μπορεί να φτάσει η 11η Νοεμβρίου και όλοι οι εσωκομματικοί αντίπαλοι/ερωτευμένα με την εξουσία και τις καρέκλες τους παλαιοκομματικά στελέχη να εμφανιστούν συντεταγμένα ως στρατός με τους μηχανισμούς τους κι εμείς να βολοδέρνουμε ο καθένας μόνος του. δείτε το και αλλιώς: ακόμα κι αν κερδίσει ο ΓΑΠ, τι θα συμβεί αν όλοι εμείς την επόμενη μέρα εξαφανιστούμε (έχοντας εκτελέσει το "χρέος" μας) και τον αφήσουμε πάλι με όλους αυτούς; σας παρακαλώ, ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε μια πιο συγκροτημένη εικόνα προς τα έξω και να ακουστεί η φωνή μας, αντί να ακούγεται μόνο η προπαγάνδα του Πρετεντέρη.
δεν είναι θέμα νίκης-ήττας, εμείς εναντίον σε αυτούς, είναι ζήτημα ηθικής πια, εξευτελιζόμαστε καθημερινά ως πολίτες όχι ως ψηφοφόροι/μέλη/φίλοι του ΠΑΣΟΚ ή/και του ΓΑΠ. ακόμα και σήμερα, μετά όλον τον κακό χαμό, δε σταματάνε να θέτουν ζήτημα παραίτησης του ΓΑΠ, δεν αντέχεται άλλο αυτή η εξόφθαλμη εξωθεσμική παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κόμματος, αφήστε δε που καλλιεργεί κλίμα προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος. αν όλοι εμείς εδώ υποστηρίζουμε ΓΑΠ γιατί πραγματικά πιστεύουμε στις ιδέες του, δε θα΄πρεπε να συμβάλουμε για να γίνουν πράξη;θέλω να πω, μήπως τελικά ο ΓΑΠ αυτό ακριβώς περιμένει; να έρθει η απάντηση από την ίδια την κοινωνία;
κι εμείς τι κάνουμε γι'αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι:
Πρώτη φορά διαβάζω το blog αυτό και εντυπωσιάζομαι - ενθουσιάζομαι με τις απόψεις που εκφέρονται.
Αν μου επιτρέψετε, θα ήθελα κι εγώ να εισφέρω κάποια - λίγα - στον όλο αυτό προβληματισμό:
1. Η πρωτοβουλία Παπανδρέου στην Κ.Ο. του κόμματος, την περασμένη Τετάρτη, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν μια καθαρά δική του πρωτοβουλία, που αμφιβάλλω αν την είχε συζητήσει με κάποιον τρίτο. Τα περί "νοσηρού εγκεφάλου" που πέταξε ο Κακλαμάνης, προφανώς για να "ικανοποιήσει" την πλευρά Σημίτη - Βενιζέλου και να προχωρήσει έτσι ευκολότερα στην ενωτική του κίνηση, είναι απλά... μπαρούφες! Δεν υπήρξε εγκέφαλος. Ο Παπανδρέου ΕΝΟΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ χωρίς να ασχοληθεί με το τι λέει το καταστατικό, το Σύνταγμα και οι... νόμοι του κράτους...
Ο Παπανδρέου έχει αποφασίσει να ενεργεί και να μιλάει πλέον ως Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ και όχι όπως κι ο ίδιος είπε να προσπαθεί επί ματαίω να είναι ενωτικός και θεσμικός.
2. Η κίνηση αυτή του βγήκε. Και του βγήκε γιατί ο ΓΑΠ κάνει πλέον αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνει από την αρχή: Να είναι ο εαυτός του.
Ο λαός μας έχει μια βαθιά πολιτική κουλτούρα - αν και τελευταία εξασθενεί αυτή - και φυσικά ένστικτο - αυτό παραμένει κατά τη γνώμη μου ισχυρό ακόμα. Εκλαμβάνει την κίνηση του ΓΑΠ όχι ως "βλακώδη" "ακατανόητη" ή "επικίνδυνη"... Την εκλαμβάνει ως κίνηση - τομή στην φθαρμένη και εν πολλοίς ανούσια πολιτική μας συμπεριφορά.
Κίνηση που όπως κι εσείς λέτε πολύ σωστά, ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ κάποιους...
Και θα πρόσθετα: ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕ πολλούς... Πάρα πολλούς...
3. Η υποψηφιότητα Σκανδαλίδη ήταν η εσπευσμένη και άτεχνη κίνηση της πλευράς Βενιζέλου, απέναντι σε έναν απρόσμενα δυναμικό Παπανδρέου που έθεσε τεράστια ζητήματα με την ομιλία του στην Κ.Ο. και φυσικά με την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης.
Απέλπιδα κίνηση... Πρόλαβε την Άννα (όχι του χιονιά, αλλά των μαγειρείων της πολιτικής) και ελπίζει ακόμα ( ο Βενιζέλος) ότι μπορεί στο τέλος να τα καταφέρει και να είναι αυτός ο νέος Πρόεδρος.
4. Η κίνηση ΓΑΠ έδειξε και κάτι άλλο στο λαό: Ότι ΟΛΗ σχεδόν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται μόνο και μόνο για το πότε (επιτέλους!) θα γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΙΜΗΜΑ και με ΟΠΟΙΟΝ ΗΓΕΤΗ... Αρκεί να κρατάμε τις θεσούλες μας...
Άθλιο θέαμα!..
Χίλα ευχαριστώ για την υπομονή
Leon

Ανώνυμος είπε...

Νικολέτα:
Συμφωνώ μαζί σου.
Ας γίνουν προτάσεις συγκεκριμμένες πάνω σ' αυτό.
Leon

Ανώνυμος είπε...

Τα προβοκατόρικα δημοσιεύματα κατά του Γιώργου Παπανδρέου δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι δημοσιογράφοι που "παπαγαλίζουν" το όνομα του Βενιζέλου, γράφουν για καταστάσεις ανύπαρκτες. Ότι δηλαδή, ο Γιώργος σκέφτεται τούτο, ο Γιώργος σκέφτεται εκείνο, ο Γιώργος θα διασπάσει το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος δεν θα παραδώσει τα κλειδιά του Κινήματος, κι άλλες τέτοιες μαλακίες που δεν στηρίζονται σε καμιά βάση.

Υπάρχει περίπτωση ο Γιώργος να "μελετά ακραίες λύσεις ώστε να μην παραδώσει το κόμμα, εάν χάσει, καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις και από τα μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του"; Μπορεί ο κύριος Μακρυγιάννης που τα γράφει αυτά στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ("Ο Γιώργος παίζει τα ρέστα του", 30-9-07), να μας πει την πηγή των πληροφοριών του; Ποιο μέλος της οικογένειας του Γιώργου του είπε ότι ο Γιώργος "μελετά ακραίες λύσεις";

Τα περί δημοσιογραφικού απόρρητου μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσουν. Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που δεν στηρίζει τον Γιώργο ή το ΠΑΣΟΚ αλλά τα συμφέροντα των εκδοτών του, στο σημερινό φύλλο "παίζει τα ρέστα του". Έβαλε τον Μακρυγιάννη που είναι "φαν" του Βενιζέλου, να γράψει με "δημοσιογραφική αμεροληψία" για τις προθέσεις του Γιώργου! Πήρε και μια συνέντευξη από τον Βενιζέλο και η σούπα που προσφέρεται σήμερα δεν κατάλαβαν ότι έχει πολύ αλάτι και πιπέρι και θα λυσσάξουν οι αναγνώστες;

Όσο για τη "στρατηγική της έντασης", την οποία έχει δήθεν υιοθετήσει ο Γιώργος, μόνο γέλια προκαλεί η "αποκάλυψη" του δημοσιογράφου. Αυτή τη στρατηγική την ακολουθεί ο Βενιζέλος του οποίου κάθε λόγος έχει μέσα του τα στοιχεία της πρόκλησης. Όχι απλώς αντιπολιτεύεται τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά καθημερινά κάνει αήθεις επιθέσεις εναντίον του. Για μας δεν τίθεται ζήτημα αν ο Βενιζέλος είναι καλύτερος από τον Γιώργο ή από όποιον άλλο.

Το ζήτημα είναι ότι δεν θέλουμε τον "τσαμπουκά" του κυρίου Βενιζέλου (αφήστε που όπως μια φιλενάδα μού έλεγε ότι αν αναλάβει ο Βενιζέλος θα μεταφέρει την πρωτεύουσα στη Θεσσαλονίκη και θα γκρεμίσει τη γέφυρα του Ισθμού ώστε να αποκόψει την Πελοπόννησο από την υπόλοιπη χώρα...).

Αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις τον περιέλουσε με καφέ εκείνος ο περίεργος "τύπος", ο Βενιζέλος συμπεριφέρθηκε λες και είχε γίνει πραγματική απόπειρα δολοφονίας του!
ΥΓ. Tα υπόλοιπα στο blog μου