Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε χθες σε ομιλία του στη Ν.Σμύρνη δεκαέξι σημεία για το περιβάλλον και την πόλη, που θα αποτελέσουν τους άξονες τόσο της προεκλογικής εκστρατείας όλων των υποψήφιων δημάρχων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές , όσο και τις κατευθυντήριες γραμμές στην κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Ο Παπανδρέου προτείνει μια πόλη σύγχρονη, με έμφαση στον πολιτισμό, με στήριξη της καινοτομίας και της γνώσης, μια πόλη οικονομικά αυτοτελή, καθαρή και πράσινη, οχυρωμένη απέναντι σε κοινωνικές ανισότητες και γκετοποίηση, μια πόλη πραγματικά αυτοδιοικούμενη , με ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη , μια πόλη που σχεδιάζει την βιώσιμη ανάπτυξη της, μια πόλη της νέας γειτονιάς.
Απο τις προτάσεις θα ξεχωρίσουμε τη δημιουργία σε κάθε πόλη του “Πράσινου Ταμείου” , οι πόροι του οποίοι θα προέρχονται από τα δημοτικά τέλη και θα διατίθενται αποκλειστικά για την ενίσχυση του πρασίνου , περιβαλλοντικές δράσεις και έργα αστικής ανανέωσης.
Απο την άλλη εντοπίζουμε έλλειψη αναφοράς στο σημαντικό ρόλο των σχολικών μονάδων στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης του μέλλοντος.
Πιστεύουμε πως το ” ανοιχτό σχολείο” πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση των πόλεων. Ενα ανοιχτό σχολείο που δεν θα κλείνει στις 2.00 το μεσημέρι, ούτε λίγο αργότερα - το ολοήμερο σήμερα - αλλά χωρίς ιδιαίτερη προσφορά. Πέρα από την καθαρά εκπαιδευτική διαδικασία , που και σε αυτήν χρειάζονται βαθιές τομές, μπορούμε να “ανοίξουμε ” το σχολείο από το πρωί μέχρι το βράδυ , να το κάνουμε κύτταρο συνάντησης και δημιουργίας των νέων , αλλά και των γονιών τους, μπορούμε να εντάξουμε σε αυτό κι άλλες δραστηριότητες , πολιτισμού ,τεχνών και αθλητισμού. Μπορούμε γονείς και δάσκαλοι , όλοι οι δημότες , εθελοντικά να συνεισφέρουμε σε αυτό. Οι μηχανικοί να μιλήσουμε στα παιδιά για την ανακύκλωση, για τις νέες τεχνολογίες. Οι γιατροί να δείξουμε στα παιδιά για τις πρώτες βοήθειες. Οι δικηγόροι να τους μιλήσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους , για τα δικαιώματα των νέων, για τις διακρίσεις και το ρατσισμό. Οι καλλιτέχνες να τους μάθουμε την τέχνη μας , να τους διαβάσουμε ποίηση , μυθιστορήματα , να τους μάθουμε θέατρο , να τους δείξουμε ταινίες. Οι μαθηματικοί να τους μιλήσουμε για τα μαθηματικά και τον πολιτισμό, για τη γεωμετρία και την αισθητική.
Το σχολείο μπορεί και πρέπει να γίνει η ρίζα της νέας κοινωνίας μιας βιώσιμης πόλης του αύριο. Και αυτό δεν είναι ουτοπία. Αρκεί να το θέλουμε όλοι και να συμμετέχουμε όλοι εθελοντικά.
Αναλυτικά οι προτάσεις του ΓΑΠ έχουν ως έξης:
1. Περιβάλλον και πολιτισμός. Για μας περιβάλλον και πολιτισμός αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής πόλης για να προσελκύσουν και τους κατοίκους και τους επισκέπτες αλλά και τις επιχειρήσεις. Δεν είναι ανταγωνιστικά απέναντι στην ανάπτυξη, είναι μέρος της ανάπτυξης, είναι ανάγκη ο πολιτισμός και το περιβάλλον να γίνουν μοχλοί, αν θέλετε, βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης της σύγχρονης πόλης.
2. Η πόλη ως κέντρο καινοτομίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και να ενδυναμώσουμε όλες τις δεξιότητες και τις γνώσεις. Η πόλη να διαθέτει πόλη εκπαιδευτικές υπηρεσίες, χώρους καινοτομίας, ώστε να μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλες πόλεις, και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
3. Πόλη που είναι οικονομικά αυτοτελής, που δεν θα εξαρτάται αύριο ο Δήμαρχος, από τη βούληση του κάθε υπουργού. Θα έχει αυτοτελείς πόρους και θα μπορεί να σχεδιάζει μαζί με τον πολίτη για τα προβλήματα και τις προτεραιότητες . Άρα λοιπόν, μια πόλη που κάνει τον πολίτη αυτεξούσιο, ο οποίος πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει, να συναποφασίζει για το μέλλον και το σχεδιασμό της πόλης.
4. Πόλη προσβάσιμη για όλα τα άτομα που μπορεί να εμποδίζονται, άτομα με αναπηρία, αλλά και πόλη που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες της.
5. Πόλη που στηρίζεται στην αναγέννηση της γειτονιάς. Να ξαναζήσει το παιδί, ο νέος, η οικογένεια την ασφάλεια της γειτονιάς, την αγάπη της γειτονιάς, την αλληλεγγύη της γειτονιάς, την παράδοση της γειτονιάς, τη γειτονία χώρο διασκέδασης και αλληλεγγύης, ως συνεκτικό ιστό για την πόλη.
6. Αστική ανανέωση με έμφαση στην προστασία του σημαντικού κτιριολογικού αποθέματος της πόλης και στη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου. Στόχος η αύξηση του πρασίνου ανά κάτοικο κατά 20% μέσα σε μια τετραετία, για να μπορούμε να πούμε ότι, υπάρχουν πραγματικοί χώροι πρασίνου.
7. Πρόληψη απέναντι στις κοινωνικές ανισότητες και στα φαινόμενα γκετοποίησης. Καμία πόλη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και ανθρώπινη, εάν χωρίζεται σε περιοχές πλουσίων και φτωχών, αν χωρίζεται ανάμεσα σε εκείνους που έχουν δυνατότητες και εκείνους που αισθάνονται ότι, είναι σε γκέτο. Θέλουμε να προωθήσουμε επενδύσεις σε λαϊκές γειτονιές, για να μετατραπούν και αυτές οι γειτονιές σε θύλακες δημιουργικότητας και κοινωνικής δραστηριοποίησης. Για μας, ο ήλιος ανατέλλει για όλους.
8. Μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της διαχείρισης των ελεύθερων δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου με παράλληλη θεσμική κατοχύρωση των χώρων αυτών μέσα από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι πια αρμόδια και με διαφάνεια να ελέγχεται γι’ αυτά τα ζητήματα, χωρίς εμπλοκή σε μια κεντρική γραφειοκρατία.
9. Κατάρτιση από τους δήμους των πολεοδομικών μελετών, σε ένα γενικό πλαίσιο βεβαίως, θεσμοθετημένο από την κεντρική διοίκηση, ένα πλαίσιο κανόνων και προδιαγραφών.
10. Ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ένα νέο πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων, που θα βασίζεται στη μετάβαση από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Δηλαδή, να μειώσουμε τα στερεά απόβλητα στην πηγή (με στόχο 20% λιγότερα απορρίμματα ανά κάτοικο μέσα σε μια τετραετία), με ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ενεργειακή αξιοποίηση και τέλος ταφή των υπολειμμάτων.
11. Βιώσιμη και ανθρώπινη κινητικότητα. Η κινητικότητα στην πόλη θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενθαρρύνει την μετακίνηση με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα. Λεωφορεία, μετρό, τραμ, ποδήλατο. Και περπάτημα.
12. Ανάπτυξη τοπικών προγραμμάτων προμήθειας και παραγωγής ενέργειας με έμφαση στην προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προώθηση τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας σε τοπική κλίμακα. Έχουμε δυνατότητα, ιδιαίτερα με την ενεργειακή κρίση, έχουμε την απαίτηση και την ανάγκη, να εξοικονομήσουμε ενέργεια με ένα ειδικό πρόγραμμα που θα δώσει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους, αν θέλετε, ανάπτυξη μιας νέας γενιάς κατοικιών, που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το βιοκλίμα της Αθήνας.
13. Ειδικό πρόγραμμα για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων ρύπων και των αερίων θερμοκηπίου σε τοπική κλίμακα, με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες διαδικασίες.
14. Δημιουργία «Πράσινου Ταμείου», μέσω ποσοστού των δημοτικών τελών. Οι πόροι του πράσινου ταμείου να διατίθενται μόνο για έργα συντήρησης και ενίσχυσης του πρασίνου, για περιβαλλοντικές δράσεις και έργα αστικής ανανέωσης. Η διαχείριση του Ταμείου θα γίνεται από διαπαραταξιακή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι τοπικών περιβαλλοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
15. Εισαγωγή της διαδικασίας εκτίμησης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε κάθε έργο που παράγεται σε τοπική κλίμακα. Εάν είναι να γίνει ένα έργο, πριν γίνει το έργο, με διαφάνεια θα ενημερώνεται ο πολίτης, ο δημότης, για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, για να μπορεί να υπάρχει απόφαση-συναπόφαση, ότι το έργο πράγματι είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
16. Τέλος, κάτι που είναι βαθιά μας πεποίθηση για όλες τις πολιτικές μας, είναι η εμπιστοσύνη μας στον πολίτη. Να ξαναδώσουμε εμπιστοσύνη στον πολίτη. Να ξανααγαπήσει ο πολίτης την δημόσια ζωή, την πολιτική ζωή. Να ξανααγαπήσει τη συμμετοχή. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να αισθάνεται ότι, τον σεβόμαστε. Πρέπει να αισθάνεται ότι τον ακούμε. Πρέπει να αισθάνεται ότι η γνώμη του μετράει. Αυτό φέρνει το ΠΑΣΟΚ. Φέρνει τη δυνατότητα της συμμετοχής, ώστε ο πολίτης να πει, ναι συμμετέχω, αποφασίζω, έχω δύναμη, έχω εξουσία.
Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου