5 Μαΐ 2007

Μάχη για μια πόλη όπως τη θέλουμε...

Τους τελευταίους 6 μήνες, ύστερα από την συμβολική συμμετοχή μου σε ένα δημοτικό ψηφοδέλτιο κίνησης πολιτών παρακολουθώ από κοντά τα τεκταινόμενα στα δημοτικά πράγματα της πόλης μου. Έχω παρακολουθήσει όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έχω ενημερωθεί άμεσα για τα θέματα των νομικών προσώπων του Δήμου, έχω επεξεργαστεί και καταθέσει μαζί με συμπολίτες μου προτάσεις για προβλήματα της πόλης.

Άκουγα τόσον καιρό για την "προβληματική κατάσταση" στην οποία βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση στην πόλη μας (πράγμα που φαντάζομαι ότι συμβαίνει λίγο ή πολύ σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας) αλλά αυτό που εισπράττω από πρώτο χέρι, εκτός από έκπληξη, με έχει γεμίσει απογοήτευση. Με μια κουβέντα θα πω πως το έργο που παράγεται από την "ηγεσία του δήμου" προς όφελος των πολιτών και της πόλης είναι ελάχιστο, αν όχι μηδενικό. Και το χειρότερο, οι πολίτες δεν έχουν ιδέα για το τι γίνεται στο Δήμο από την ημέρα που διάλεξαν τη δημοτική αρχή τους.

Αν θεωρεί κανείς ότι υπερβάλλω , ορίστε μερικά παραδείγματα :

Πρώτα πρώτα η σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου, για τον οποίο τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε την φαϊνή ιδέα να την βάλει στις 3.00 το μεσημέρι! Ένας προϋπολογισμός με μια λέξη "μαϊμού" που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκτελεστεί, αφού προβλέπει έσοδα (περίπου στο ένα τρίτο του) τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχτούν (μια και τα περισσότερα είναι οφειλόμενα και μεταφερόμενα από προηγούμενα έτη). Από την άλλη , πολλές από τις δαπάνες είναι αδιαφανείς και υπερβολικές, όπως για παράδειγμα η αμοιβή ενός και μόνο μελετητή για μελέτες έργων που έχει καταθέσει (και που δεν πρόκειται στην πλειοψηφία τους να υλοποιηθούν) με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε μια μόνο χρονιά. Σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται έσοδα για συγκεκριμένο σκοπό και οι αντίστοιχες δαπάνες δεν προβλέπονται (όπως π.χ. για την απαλλοτρίωση κοινοχρήστων χώρων), πράγμα που φυσικά καθιστά τον προϋπολογισμό και τυπικά άκυρο! Κι όμως , αυτός ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ και κατόπιν από την Περιφέρεια!

Αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που έρχονται προς συζήτηση στο ΔΣ είναι συχνά λανθασμένα διατυπωμένα και ελλειπή. Παρουσιάστηκε συχνά το φαινόμενο ένα θέμα να έρχεται προς ψήφιση δύο και τρεις φορές , γιατί είχε εισαχθεί λάθος κατά τον δημοτικό κώδικα.

Προτάσεις της αντιπολίτευσης για εισαγωγή θεμάτων καθυστερούν αδικαιολόγητα για πάνω από ένα μήνα από την κατάθεση τους. Τα τοπικά συμβούλια των χωριών δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ μέχρι σήμερα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους, σε αντίθεση με τους αντιδημάρχους και λοιπούς προέδρους επιτροπών που παίρνουν κανονικά το μισθό τους.

Η διαδικασία συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ είναι εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου, τις περισσότερες φορές οι εισηγήσεις είναι ελλιπείς, ενώ δε λείπουν και οι άνευ περιεχομένου προσωπικές αντεγκλήσεις και καυγάδες για άσχετα πράγματα. Πρόσφατα παρουσιάστηκε και το φαινόμενο αλλοίωσης των πρακτικών της συνεδρίασης, με την αφαίρεση ενός "διαλόγου" μεταξύ του πρώην δημάρχου και ενός δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας (που παρεμπιπτόντως ανήκουν στο ίδιο κόμμα).

Ελάχιστοι πολίτες (ίσως κάποιοι που ενδιαφέρονται άμεσα για ένα θέμα) παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις και ακόμη λιγότεροι ενημερώνονται για τις αποφάσεις που παίρνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο περιπτώσεις αποπρασινοποίησης κοινοχρήστων χώρων η παρουσία σημαντικού αριθμού πολιτών απέτρεψε την αρνητική για την πόλη απόφαση, που εισηγούνταν η συμπολίτευση.

Αλλά και στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν κάνει απολογισμό για πάνω από μια επταετία (!), άλλες λειτουργούν μόνο στα χαρτιά και πληρώνουν τον μισθό του προέδρου τους, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης είναι υπερχρεωμένη και ανίκανη να ορθοποδήσει, μέλη ΔΣ νομικών προσώπων διατηρούν τα χρήματα της δημοτικής επιχείρησης σε προσωπικό λογαριασμό (!) , στο δημοτικό ωδείο οι καθηγητές υποχρεούνται να χτυπούν κάρτα (!) το δημοτικό αθλητικό κέντρο βρίσκεται προ των πυλών του κλεισίματος και άλλα πολλά.

Προβληματίζομαι έντονα τι μπορεί να κάνει μια αντιπολίτευση μπροστά σε αυτήν την κατάσταση. Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να σηκώνεσαι κάθε πρωί και να λες : "ποιόν θα στείλω στο εισαγγελέα σήμερα?" Να καταθέτεις κάθε πρωί 5 μηνύσεις και 3 προσφυγές στην επιτροπή του άρθρου 18 και να παραλύσεις τα πάντα. Ποιο θα είναι όμως το θετικό αποτέλεσμα για την πόλη? Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα δικαστήρια (πέρα από την απίστευτη καθυστέρηση) στηρίζουν συνήθως τις δημοτικές αρχές, άσχετα από το θέμα. Επομένως μια τέτοια τακτική από μόνη της ίσως και να γυρίσει μπουμεραγκ σε αυτόν που την ακολουθεί και να του χρεωθεί η αδυναμία του Δήμου να προχωρήσει.

Η σωστή στάση, (πέρα από τις δυσλειτουργίες και την ανεπάρκεια κάποιων να διοικήσουν) βρίσκεται στην ουσία των πραγμάτων: Ποιά είναι τα προβλήματα της πόλης και πως προωθούμε τη λύση τους.

Θέματα όπως τα σκουπίδια (όπου ή ανακύκλωση είναι ανύπαρκτη και κανείς δεν ξέρει που πάνε τα σκουπίδια, απλά ότι ένας εργολάβος πληρώνεται αδρά για να τα μεταφέρει εκτός Αργολίδας ή σε κάποιες παράνομες χωματερές), το νερό (όπου πάνω από 30% του πόσιμου νερού που παίρνει η πόλη από τις πηγές Λέρνης χάνεται στο δρόμο για το Ναύπλιο), η κυκλοφορία και η στάθμευση (κυρίως στην παλιά πόλη όπου τα σ/κα γίνεται πια το αδιαχώρητο), η έλλειψη σχολείων (όπου εξαθέσια δημοτικά έχουν γίνει δωδεκαθέσια, ενώ στην μελέτη του νέου ΓΠΣ δεν προβλέπεται νέο γυμνάσιο και λύκειο), η ανεπάρκεια του Νοσοκομείου (γιατί εδώ και χρόνια η αντιπαλότητα με το Αργος έχει σαν αποτέλεσμα δυο νοσοκομεία να υπολειτουργούν και λεφτά να πετιούνται σε άχρηστες διπλές υποδομές), το λιμάνι (όπου η σκόνη από τη μεταφορά των αδρανών φτάνει στα πιάτα των τουριστών που κάθονται στις ταβέρνες της παραλίας, αλλά και στις τάξεις των μαθητών του παρακείμενου Λυκείου), η παραλία της Καραθώνας (όπου ζούμε εδώ και χρόνια την παγκόσμια πρωτοτυπία μια παραλία να ανήκει στο υπουργείο οικονομικών και να την μισθώνει μέσω ΕΤΑ σε ιδιώτες για να στήσουν "στολίδια στην άμμο" και η εκάστοτε δημοτική αρχή να μην κάνει τίποτε, παρά μόνο παλικαριές για μικροπολιτικό όφελος) που οδηγείται μαθηματικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και άλλα πολλά που θα πρέπει να γράφω μέρες.

Ίσως τώρα κάποιοι που επισκέπτονται την πόλη μας για αναψυχή, να εκπλήσσονται : " μα τι λες τώρα? το Ναύπλιο είναι πανέμορφο, καθαρό, συγκροτημένο , με πεζόδρομους στην παλιά πόλη, με ωραίες ταβέρνες και καφετέριες ! " Αυτή είναι η βιτρίνα του Σ/κου, αυτή είναι η πόλη που για μας είναι εφιάλτης. Μια πόλη μόνο για το Σ/κο. Μια πόλη που οι πολίτες της (όσοι δεν ζουν από τον τουρισμό και είναι αρκετοί) φεύγουν. Μια πόλη με ημερομηνία λήξης που ζει μόνο για το εφήμερο κέρδος.

Ίσως να φαίνονται υπερβολικά αυτά που γράφω, έχω όμως ειλικρινά την αίσθηση ότι δεν δίνουν το πραγματικό μέγεθος της άσχημης κατάστασης.

Μπροστά σε ένα τέτοιο αδιέξοδο τι πρέπει να κάνουν οι ενεργοί πολίτες και κατ' επέκταση μια δημοτική παράταξη που τους εκπροσωπεί, έστω και ως ελάσσων αντιπολίτευση? Το κουβεντιάσαμε αρκετά τον τελευταίο καιρό μεταξύ μας και καταλήξαμε σε μια και μόνη διέξοδο. Οι καταγγελίες και οι παραπομπές δεν έχουν νόημα, δεν οδηγούν πουθενά. Η λύση είναι η δουλειά και η συμμετοχή όσων το δυνατόν περισσότερων. Όχι μόνο των τριών δημοτικών συμβούλων.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε εθελοντικές ομάδες δουλειάς για όλα τα θέματα που απασχολούν τη λειτουργία της πόλης και να "βομβαρδίσουμε" με τεκμηριωμένες προτάσεις το δημοτικό συμβούλιο. Ο καθένας μας αναλαμβάνει ένα κομμάτι δουλειάς να επεξεργαστεί(συνήθως θέμα που αντιμετωπίζει έτσι κι αλλιώς στην καθημερινότητα του ή που έχει την εμπειρία λόγω της δουλειάς του και της επιστημονικής του κατάρτισης). Η εμπειρία μέχρι σήμερα έδειξε ότι η ανεπάρκεια της συμπολίτευσης να καταθέσει έστω στοιχειώδεις προτάσεις έχει επιτρέψει να υπάρχουν θετικά μέτρα για την Πόλη ύστερα από εισηγήσεις μας.

Σε αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή συμπολιτών μας, τόσο κατά τη διαμόρφωση της πρότασης , όσο και κατά τη συζήτηση στο ΔΣ και περαιτέρω κατά την υλοποίηση της. Προσπαθούμε συστηματικά να ενημερώνουμε μέσω των τοπικών ΜΜΕ τους πολίτες για όλες τις πρωτοβουλίες μας, για όποιες προτάσεις κάνουμε, για όποιες από αυτές εγκρίνονται. Χρησιμοποιούμε πιο συστηματικά το διαδίκτυο , ενημερώνουμε τακτικά την ιστοσελίδα μας , στέλνουμε newsletter σε εβδομαδιαία βάση σε περισσότερους από 200 συμπολίτες μας.

Σε αυτή τη λογική π.χ. πήραμε μια σημαντική πρωτοβουλία για τα σκουπίδια και καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης με αιχμή την ανακύκλωση. Η δημοσιοποίηση της πρότασης ταρακούνησε τα νερά , ενώ και άλλοι δήμαρχοι της περιοχής ζήτησαν ενημέρωση. Ο "θόρυβος" που δημιουργήθηκε και από τα ΜΜΕ ανάγκασε και την περιφερειάρχη να έρθει στην πόλη μας για να συζητήσει το θέμα, και φάνηκε καθαρά πως για το θέμα κανείς άλλος δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση.

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να εμπεδώσουμε και στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας την γενική φιλοσοφία μας για την πόλη που θέλουμε, αυτό που διακηρύξαμε προεκλογικά να το κάνουμε πράξη τώρα. Η κάθε πρόταση μας αποτελεί κομμάτι αυτής της γενικής φιλοσοφίας και όχι αποσπασματική λύση "ασπιρίνη" για ένα άμεσο πρόβλημα. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας : η ύπαρξη ενός καθαρού οράματος αποτελεί και εχέγγυο για σωστές λύσεις, αλλά και "αποθεματικό" για υπομονή και επιμονή. Η προσπάθεια μας είναι δύσκολη , σύνθετη και απαιτεί τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων ανεξαίρετα των πολιτών, είναι όμως μονόδρομος. Δεν μας απασχολεί το αν κάποιος ωφελείται μικροπολιτικά , αυτοί που έχουν τα μέσα θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς. Η ουσία για μας είναι λύσεις στα προβλήματα και διέξοδος προς μια βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον και τους πολίτες της πόλη. Και αν οι λύσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση , τότε και οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αυτό επιτεύχθηκε χάρις στη δική τους συμμετοχή , και όχι απο κάποιους "απο μηχανής θεούς".

Δύσκολο δρόμο έχουμε διαλέξει, δύσκολο να πούμε και το αν θα πετύχουμε κάποια πράγματα. Οι επιλογές δεν είναι πολλές και τα αδιέξοδα στην πόρτα μας. Αν δεν παρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δεν θα μιλάμε πια για ΠΟΛΗ , αλλά για "Αρένα" συμφερόντων, συναλλαγής, ωχαδερφισμού και υποκρισίας, εφήμερου πλουτισμού και κερδοσκοπίας, αλλά από την άλλη και για σκηνικό περιθωριοποίησης, ανεργίας , υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και προπαντός καταστροφής του περιβάλλοντος.

Μέχρι στιγμής υπάρχει όρεξη για δουλειά και συμμετοχή, αλλά απαιτείται παραπάνω ενεργοποίηση. Υπάρχουν ανάμεσα μας συμπολίτες με πλούσια εμπειρία που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα. Υπάρχουν ακόμη οι συγκροτημένες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις , οι οποίες είναι αδικαιολόγητα απούσες από τα δρώμενα της πόλης. Υπάρχουν ΜΚΟ και Σύλλογοι που πρέπει να έρθουν κοντά μας και να πλουτίσουν τις θέσεις μας. Εδω δεν επιτρέπεται να βάζουμε "κομματικές ταμπέλες" , τα προβλήματα είναι κοινά για όλους.

Είμαστε ακόμη στην αρχή, ο δρόμος θάναι μακρύς , αλλά ο στόχος είναι συναρπαστικός . Αν το πιστέψουμε όλοι θα πετύχουμε κάτι για αυτή την πόλη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

KALHMERA