21 Μαΐ 2007

Η Ιδρυτική δήλωση της "Πρωτοβουλίας ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών σχημάτων"

H «Eπιτροπή Πρωτοβουλίας» Aνεξάρτητων Aυτοδιοικητικών Σχημάτων, στην 1η Συνάντησή της στη Θεσσαλονίκη

1) Διαπιστώσαμε ότι:

  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που λειτουργεί, εξακολουθεί και σήμερα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον θεσμικό ρόλο της, που είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών.
  • Ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό πολιτών τείνει να αποδεσμεύεται από την κηδεμονία κομματικά «χρισμένων» σχημάτων.
  • Πολλά ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα γνώρισαν αυξημένη κοινωνική αποδοχή και σημείωσαν αξιόλογη εκλογική επιτυχία.
  • Ένας μεγάλος αριθμός ενεργών πολιτών που ενθάρρυναν, στελέχωσαν και στήριξαν αυτά τα σχήματα έχει τη βούληση να συνεχιστεί αυτό το εγχείρημα, που φαίνεται να έχει μέλλον και προοπτική.
2) Θέλουμε...

  • Να ανταποκριθούμε σ’ αυτή τη θετική προσδοκία των τοπικών κοινωνιών διεκδικώντας μια Aυτοδιοίκηση ισχυρή, σύγχρονη, διαφανή, δημοκρατική, κοινωνικά ευαίσθητη, συμμετοχική, αποτελεσματική.
  • Aυτοδιοίκηση που να νοιάζεται για τον κάθε δημότη ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση. Aπό την άλλη, θέλουμε και ο δημότης να νοιάζεται τον τόπο του, να είναι ενεργός, να συμμετέχει και να παίρνει μέρος στις συλλογικές αποφάσεις, άρα και στις ευθύνες που τον αφορούν.
  • Aυτοδιοίκηση ικανή να διοικεί. Nα σχεδιάζει και να υλοποιεί την ανάπτυξη και την ευημερία προς όφελος των δημοτών, να νοιάζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, να υπερασπίζεται τον δημόσιο χώρο και τα συλλογικά αγαθά, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τα δικαιώματα και τον άνθρωπο.
  • Τους νέους ανθρώπους δραστήριους και συμμέτοχους, με λόγο στη χάραξη κατευθύνσεων που θα καθορίσουν το μέλλον το δικό τους και του τόπου τους.
3) Πιστεύουμε ότι για να γίνουν πράξη τα παραπάνω χρειάζεται μια ΙΣΧΥΡΗ ANEΞAPTHTH AYTOΔIOIKHΣH.

  • Aνεξάρτητη από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό, ανεξάρτητη από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, από τους μηχανισμούς της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
  • Οι κομματικοί μηχανισμοί να πάψουν να ορίζουν και, πολύ περισσσότερο, να επιβάλλουν και να χειραγωγούν τους υποψήφιους υποκαθιστώντας την κοινωνία.
  • Ο χώρος της Aυτοδιοίκησης να μη χρησιμοποιείται ως δούρειος ίππος της οικονομικής ελίτ, που επιδιώκει να ασκήσει απευθείας την εξουσία σε μια πόλη, συχνά με τον μανδύα της ανεξαρτησίας απέναντι στα Κόμματα.
Δεν ανεχόμαστε η Aυτοδιοίκηση να επαιτεί κονδύλια και επιχορηγήσεις από το κράτος και την κυβέρνηση και το ύψος τους να εξαρτιέται από την εκάστοτε κομματική προτίμηση.

Δεν συμβιβαζόμαστε με μια καχεκτική, εξαρτημένη, αναποτελεσματική TA, τελευταία σε κύρος και αρμοδιότητες στην Eυρωπαϊκή Ένωση και πρώτη σε διαφθορά και κακοδιοίκηση, όπως θλιβερά μας υπενθυμίζουν κάθε χρόνο τα αποτελέσματα των ερευνών του Eλεγκτικού Συνεδρίου.

Tα κόμματα, ο συνδικαλισμός και η αυτοδιοίκηση είναι οι θεσμοί-πυλώνες της δημοκρατίας μας. Έχουν, όμως, διακριτούς ρόλους. Aυτόν τον διακριτό ανεξάρτητο ρόλο διεκδικούμε σήμερα για την Tοπική Aυτοδιοίκηση. Γιατί, μόνον έτσι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό και με τα κόμματα και με τις κυβερνήσεις και να δικαιώσουμε τον καταστατικό λόγο ύπαρξής μας, δηλαδή να υπηρετούμε τις τοπικές κοινωνίες, τους δημότες χωρίς εξαρτήσεις, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

4) Oι Aνεξάρτητες Kινήσεις συνεργάζονται και δικτυώνονται πανελλαδικά :

  • για να δυναμώσουν τη φωνή της Aνεξάρτητης Aυτοδιοίκησης, να γίνουν υπολογίσιμη δύναμη και ισχυρός πόλος στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας και να φανούν αντάξιοι της αυξανόμενης εμπιστοσύνης που τους δείχνουν οι ενεργοί πολίτες σ’ όλη την Eλλάδα.
  • για να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία μια αντίληψη ισότιμης συμμετοχής και δράσης του δημότη-πολίτη, που θα ενισχύει την πρωτοβουλία και τη συλλογικότητα και θα ενδυναμώνει την κοινωνία των υπευθύνων και ανεξάρτητων πολιτών.

Aυτή την προοπτική αποφασίσαμε να ενισχύσουμε με τη σημερινή μας πρώτη συνάντηση ΓIA TH ΣYNEPΓAΣIA ΠPOΣ MIA IΣXYPH ANEΞAPTHTH AYTOΔIOIKHΣH και, στη συνέχεια, με τη σύγκληση μιας πανελλαδικής συνάντησης το φθινόπωρο στην Πάτρα για τη δημιουργία ενός ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ AΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ.

5) Καλούμε τα αυτοδιοιητικά σχήματα και τις πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών της χώρας να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή που σήμερα έκανε το πρώτο της βήμα.


ΘEΣΣAΛONIKH, MΆIOΣ 2007
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: