18 Ιουν 2007

Γιατί ήταν Αλβανοί

Όταν το Σάββατο το πρωί είδα το video από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας στο NYLON, φαντάστηκα το τι θα επακολουθούσε στην περίπτωση που ήταν αυθεντικό. Μέσα στο Σ/κ απέφυγα την τηλεόραση και το διαδίκτυο, προτιμώντας την παραλία και μια βουτιά.

Αντικρίζοντας σήμερα το πρωί τα τηλεπαράθυρα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, συμπεραίνω ότι τελικά η φαντασία μου είναι πολύ περιορισμένη.

Για τα τηλεοπτικά media δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία. Αλλού για αλλού το πήγαν το θέμα και κοντεύουν να βγάλουν λάδι τους εν λόγω αστυνομικούς. Άκουσα μέχρι σχόλιο καθηγητή πανεπιστημίου που έλεγε : " ε , τα παίρνουν καμιά φορά με τους αλλοδαπούς" !!!.

Για τους πολιτικούς ( τους "πολιτικούς" των παραθύρων για να εξηγούμαστε) επίσης δεν είχα καμιά αμφιβολία. Κραυγές άνευ ουσίας στο ίδιο μοτίβο του στυλ "διαλύσατε την αστυνομία" ή "αυτά γινόντουσαν και επί ΠΑΣΟΚ" και τρέχα γύρευε , λες και ξαφνικά ανακαλύψαμε την Αμερική. Το πιο ωραίο που άκουσα ήταν ότι "στενοχωρήθηκε , λέει, ο πρωθυπουργός" (πόσες πίττες έφαγε δηλαδή και πόσες ταινίες είδε , για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ρε παιδιά ?). Μην μου τον στενοχωρείτε ρε παιδιά τον Κωστάκη, θάφτε το όπως με τους πακιστανούς!

Για την blogoσφαιρα θα πω μόνο ότι με προβληματίζει και πάλι το γεγονός ότι κάποιοι βρήκαν πάλι την ευκαιρία να "ζητοκραυγάσουν" για τη δύναμη του διαδικτύου και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην εναλλακτική ενημέρωση. Χωρίς να το αμφισβητώ , θεωρώ κάποια που γράφονται υπερβολικά.

Θα ήθελα όμως να θέσω μερικά θέματα προς προβληματισμό:

  • Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική με τη δημοσιοποίηση αυτού του περιστατικού, που απλά είναι ένα από τα εκατοντάδες που συμβαίνουν ανά τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί εκπλήσσονται κάποιοι , αλλά η άσκηση ψυχολογικής βίας σε κρατούμενους διδάσκεται σε σχολές αστυνομίας ανά την υφήλιο. Τώρα το αν οι Εγγλέζοι π.χ. είναι "επιστήμονες" στο θέμα και εμείς "μπακάληδες" αυτό είναι άλλο θέμα. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιας φιλοσοφίας μεθοδολογίες περιλαμβάνονται στις αποδεκτές πρακτικές ανάκρισης όλων των αστυνομιών του κόσμου (κακώς , κάκιστα κατά τη γνώμη μου).
  • Μου προξενεί απορία πως το περιστατικό βγαίνει στον "αέρα" μέσα από την ίδια την αστυνομία. Γιατί πάντα σε τέτοιες διαδικασίες υπάρχει κάποιος που βιντεοσκοπεί ? Θάθελα κατ' αρχήν να γνωρίζω, αν προβλέπεται επίσημη βιντεοσκόπηση ή ηχογράφηση της κάθε ανάκρισης , κι αν ναι γιατί τότε να επιτρέπεται κάποιος να μαγνητοσκοπεί με το κινητό του και οι υπόλοιποι να τον ανέχονται? Τόσο αφελείς είναι που δεν καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουν?
  • Τα μέσα διέπραξαν (άθελα τους?) το μεγάλο σφάλμα να συνδέσουν την παραβατική συμπεριφορά των αστυνομικών με αυτήν των "τσαντάκηδων" υποθάλποντας εύλογα απόψεις του τύπου "καλά τους έκαναν, τους παλιοαλβανούς" ! Αλήθεια ποιος έδωσε στα media τα στοιχεία του θύματος της κλοπής και την έκαναν σταρ των παραθύρων (τους έκατσε και περίπτωση) από χτες ?
  • Αν ευσταθεί η φήμη ότι το επίμαχο video κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο στα social media της αστυνομίας και τα κινητά των αστυνομικών, ως τεκμήριο "υγιούς" και " παλικαρίσιας" συμπεριφοράς, τότε δεν είναι απλά ένα περιστατικό σαν όλα τα άλλα , αλλά μια άρρωστη κατάσταση που κάποιοι την προωθούν και την επιδοκιμάζουν και κάποιοι την ανέχονται. Και οι δύο έχουν ίσο μερίδιο ευθύνης.
  • Και τέλος το σημαντικότερο. Αν οι πρωταγωνιστές "τσαντάκηδες" του περιστατικού δεν ήταν αλλοδαποί, αλλά έλληνες πολίτες, θα υπήρχε αντίστοιχη συμπεριφορά από τους κους αστυνόμους? Και θα παρέμενε το περιστατικό άγνωστο για ένα χρόνο? Νομίζω πως η ρατσιστική διάσταση του γεγονότος είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα για το θέμα και σε αυτήν πρέπει οι λογικά σκεπτόμενοι πολίτες (και στο διαδίκτυο) να ρίξουν το βάρος.


Πολύ απλά :

Η σαδιστική βία δεν ασκήθηκε γιατί ήταν τσαντάκηδες, ασκήθηκε (βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος) γιατί ήταν Αλβανοί! Και γιαυτό πρέπει να καταδικαστεί.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ
ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

ΑΛΛΑ

ΠΟΥ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΑΛΒΑΝΟΙ
(ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ=ΑΛΒΑΝΟΣ?)

Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ
ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΣ ΑΠΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ


ΕΧΟΥΜΕ ΣΩΡΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
ΑΠΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

..ΖΕΛΙΔΗΣ,ΣΤΕΦΑΝΟΥ,ΡΑΛΛΗΣ,ΚΟΥΜΗΣ..

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
Παρακαλώ ένα ψευδώνυμο και όχι κεφαλαία.
Δεν το γνωρίζω , δεν υπήρχαν στοιχεία, αλλά ήταν αλλοδαποί. Είναι προφανές το "λογοπαίγνιο". Θα μπορούσαν να είναι απο Παπούα μέχρι Εσκιμώοι. Πάντως δεν ήταν Ελληνες υπήκοοι. Και οι περιπτώσεις που αναφέρεις είναι γνωστές, αλλά δημοσιοποίηθηκαν αμέσως, όχι μετά απο ένα χρόνο, ούτε τις παίζαν για καλαμπούρι στα κινητά των "μπάτσων" για καλαμπούρι!

epwnimos είπε...

Ακριβώς για αυτό το λόγο, γιατί ήταν Αλβανοί. Αν ήταν άλλης εθνικότητας δεν θα τύχαιναν τέτοιας μεταχείρισης.

Γενικά στην Ελλάδα ακόμα και άνθρωποι που δεν είναι γενικότερα ρατσιστές, αντιπαθούν συγκεκριμένα τους Αλβανούς. Τους έχουμε συνδυάσει ΟΛΟΥΣ με κλέφτες και απατεώνες.

Άσχετα αν εμείς (πιθανότατα) είμαστε χειρότεροι απατεώνες.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως να ξεχάσουμε τί περνάνε
οι Αφγανοί,οι Πακιστανοί
και λοιποί Ασιάτες;

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=302850

Για αυτούς δεν ξεσηκώθηκε
καμία μπλογκόσφαιρα

Οι Αλβανοί είναι σε πολύ καλύτερη
μοίρα από αυτούς

Οι Ασιάτες δεν γνωρίζουν καλά
ελληνικά και δεν έχουν bloggers
και δημοσιογράφους
να τους υποστηρίξουν


Βάλε μέσα και τους Ελληνες Τσιγγάνους που είναι
σε χειρότερη μοίρα από
τους Αλβανούς

spallantzas είπε...

@βασίλη

κοίτα , οι Αλβανοί είναι στην Ελλάδα κάτι σαν το DATSUN που λέγαμε παλιά...τους καλύπτουν όλους...

spallantzas είπε...

Εξαιρετικό άρθρο του Βασίλη Αδαμόπουλου για το θέμα.