30 Ιουλ 2007

Πάμε για εκλογές - επεισόδιο 6ο : Οι υποψήφιοι

Αρκετά τα άρθρα και τα σχόλια τις τελευταίες ημέρες για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, και την αναβολή του Εθνικού Συμβουλίου για την έγκριση τους.

Κάποιοι (μεταξύ αυτών και συγκροτήματα τύπου) συστηματικά και συντεταγμένα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αιτία της αναβολής είναι ο αποκλεισμός Πάχτα και Νεονάκη από αυτά, και η αντίδραση που αναμένεται από συγκεκριμένες πασοκικές "ομάδες". Λες κι άμα δεν είναι ο Νεονάκης και ο Πάχτας στα ψηφοδέλτια, θα χάσουμε σίγουρα τις εκλογές (ενώ τώρα τις έχουμε στο τσεπάκι !!!). Λες και κόβουμε τα πουλέν για τη "δίκαιη κοινωνία", αφού οι κύριοι αυτοί "δικαιώθηκαν" (όχι από το λαό φυσικά, αλλά) από τα δικαστήρια.

Ε τότε ρε σύντροφοι να καταργήσουμε τις εκλογές και να εξουσιοδοτήσουμε τους εισαγγελείς να αποφασίζουν για το ποιοι θα μας εκπροσωπούν στη Βουλή. Και για να μην επαναλαμβάνω τα ήδη λεχθέντα , προτείνω να διαβαστεί το άρθρο του Νίκου Κοτζιά στην Ημερησία του Σαββάτου, ξεχωρίζοντας από αυτό την παρακάτω φράση :

" ... Εμείς όλοι που είμαστε καθαροί, μακριά από την τριβή της καθημερινότητας της κομματικής πολιτικής, είμαστε όντα υποδεέστερα των πολιτικών που δεν καταδικάζονται για πράξεις και δράσεις που πολιτικά δεν ήταν οι σοφότερες;... "
Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι λοιπόν ο Νεονάκης και ο Πάχτας. Είναι η θλιβερή ανικανότητα του κόμματος, μέσα από "ανοιχτές" και "δημοκρατικές" διαδικασίες που - υποτίθεται - ότι δημιουργήθηκαν γιαυτό, να ανανεώσει το πολιτικό δυναμικό του, ούτως ώστε αυτό να πείσει τον πολίτη να μην το ξανατιμωρήσει, όπως το 2004. Πριν 8 μήνες γράφαμε στο diablog για αυτά ακριβώς τα πράγματα. Το κείμενο εκείνο - δυστυχώς - παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Γράφαμε τότε :

" ... Πιο σημαντικό όμως από όλα τα παραπάνω είναι να γίνει κατανοητό από όλους ότι η άποψη πως η πολιτική παράγεται μόνο μέσα από ζυμώσεις εντός των κομματικών γραφείων και εντός των κομματικών οργανώσεων είναι πέρα για πέρα εκτός τόπου και χρόνου στην εποχή μας, και μπορεί να παρασύρει το κίνημα σε καταστροφή. Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι μόνο με το ουσιαστικό άνοιγμα του κινήματος στην κοινωνία και όχι με συμβολικές ενέργειες, είναι δυνατόν να αποκτήσει το κίνημα τον «αέρα» που χρειάζεται για την επανασύνδεση του με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Μόνο με την ανοιχτή συμμετοχή των πολιτών μπορεί να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ εκείνο τον εσωτερικό δυναμισμό που απαιτείται για να ξεπεράσει την κρίση που σήμερα το διαπερνά...."

Με απλά λόγια ο πολίτης δεν πείθεται από προγράμματα (που και αυτό ελάχιστα αξιοποιήθηκε) και διακηρύξεις, ούτε από την προσωπική "τρεχάλα" του Γιώργου ανά την Ελλάδα, αφού βλέπει κάθε μέρα μπροστά του αυτά τα ίδια πρόσωπα που "μαύρισε" στις προηγούμενες εκλογές, να του υπόσχονται δήθεν ότι "άλλαξαν" και θα κυβερνήσουν "δίκαια" τώρα.

Στο ερώτημα "ποιος ευθύνεται" η απάντηση είναι φυσικά "όλοι μας, της ηγεσίας συμπεριλαμβανομένης".

Στο επόμενο ερώτημα για το αν μπορεί να αλλάξει αυτό πριν τις εκλογές και να οδηγήσει σε νίκη, η δική μου απάντηση είναι η εξής:

Πολύ φοβάμαι πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος 3 ετών και πως οι πολίτες, μη έχοντας άλλη λύση, αυτή τη φορά θα ψηφίσουν με μοναδικό κριτήριο (ας είχαν κι αλλο) "το μη χείρον βέλτιστον". Και αν η σημερινή κυβέρνηση αυξήσει κατακόρυφα τις επιδόσεις της ανικανότητας της, τότε ...υπάρχει ελπίς.

Στο τρίτο και τελευταίο εύλογο ερώτημα "και μετά τις εκλογές τι γίνεται?" ... δεν θέλω να το σκέφτομαι ακόμη !!!

Το σκέφτηκε όμως .... ο Άρης Δαβαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: