18 Ιουλ 2007

Πόσες ευκαιρίες θα σπαταλήσουμε ακόμα για την πόλη μας?

Πριν από τέσσερα χρόνια, η δημοτική αρχή του Ναυπλίου υπέγραψε σύμβαση για την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου μας. Το 2003 έγινε η ανάθεση. Στις 8-12-04 έγινε η παράδοση της πρώτης φάσης. Στις 23-12-05 ορίστηκε ο επιβλέπων μηχανικός. Στις 12-1-06 δόθηκε η εντολή για τη β' φάση.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, έστω και προεκλογικά, για πρώτη φορά τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έχει ως σκοπό της τον «καθορισμό των κατευθυντήριων αρχών, των όρων, των διαδικασιών και των μορφών πολεοδομικού σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της πόλης και οικισμών του Δήμους μας». Από το 2003 που έγινε η ανάθεση, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006 το Δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου δεν είχε κουβεντιάσει καμία πρόταση.

Όλο αυτό το διάστημα αυτή η τόσο καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Δήμου διαδικασία, ελάχιστα απασχόλησε την Δημοτική Αρχή, ενώ με ευθύνη της ίδιας, το υπό διαμόρφωση σχέδιο δεν τέθηκε στην ουσία σε δημόσιο διάλογο με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς, παρότι αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της πόλης για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Ακόμα και η συνεδρίαση των επικεφαλής των παρατάξεων που έγινε δεν έφερε τα ποθητά αποτελέσματα ανοίγματος ενός διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτικών απόψεων και επιστημονικών συμβούλων.

Τι είναι όμως το ΓΠΣ ;

Είναι ένα σχέδιο πολεοδομικής ανάπτυξης που προσδιορίζει με ακρίβεια τις σχέσεις του Δήμου με τον Περιφερειακό Εθνικό και Κοινοτικό σχεδιασμό. Καθορίζει τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης σε όλη την έκταση του Δήμου. Προσδιορίζει περιοχές ειδικής προστασίας. Υποδεικνύει ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων. Δίνει κατευθύνσεις πολεοδομικής οργάνωσης.

Η δημοτική κίνηση πολιτών "Ναύπλιο ή άλλη πρόταση", πήρε μόνη αυτή την πρωτοβουλία να αναδείξει το θέμα και να θέσει στον δημόσιο διάλογο μια σειρά απόψεις και προτάσεις, με σκοπό να συμβάλλει από την πλευρά της στην διατύπωση μιας πολιτικής, στην κατεύθυνση της προστασίας, ανάδειξης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης ολόκληρης της πόλης και των οικισμών, των πολιτιστικών πόλων της και του παραδοσιακού της πυρήνα, αλλά και στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, να τεθούν οι προϋποθέσεις και να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος κοινωνικός εξοπλισμός, οι τεχνικές υποδομές και όλες οι θεσμικές δυνατότητες για την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων του Δήμου μας με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Οι σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες προέκυψαν μέσα από συζήτηση με τα μέλη της κίνησης και με την συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων, κατατέθηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 13-7-07 καθώς επίσης και στην συνάντηση των επικεφαλής των συνδυασμών ένα μήνα πριν.

Το πολυσέλιδο κείμενο με τις προτάσεις έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνδυασμού www.alliprotasi.gr.

Χωρίς συμμετοχή, χωρίς δημόσια διαβούλευση, χωρίς στόχο, χωρίς πολιτική πρόταση, το εργαλείο για την ανάπτυξη μιας ανθρώπινης πόλης, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια αστεία και μικροπολιτική διαδικασία αποδοχής παραπόνων οικοπεδούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: