22 Αυγ 2007

ΠροεκλογικόΤεφτέρι 22.08.07

" Που είναι η βαλίτσα? Οεοοοοο? " φαίνεται ότι θα είναι το σύνθημα που (δυστυχώς , για μια ακόμη φορά) θα κυριαρχήσει από εδώ και πέρα. Καλή σας μέρα κι ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
  • Έσκασε μύτη το (ή μέρος του) πόρισμα Ζορμπάααααααα. Είχε κανείς αμφιβολία ότι δεν θα έβγαινε αργά ή γρήγορα στη φόρα? Πέρα από το ηθικό θέμα της "διαρροής" (το έχουμε ξεφτιλίσει πια σε αυτή τη χώρα με την έννοια του "Απόρρητου" ) υπάρχει και το πολιτικό : η εκθεσούλα του "κυρίου Κουκούλωσετα" μιλάει (εκτός των άλλων) για "κατεύθυνση πολιτικού χρήματος προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο" . Προσέξτε διατύπωση "συγκεκριμένο πολιτικό χώρο" !!! Αυτό τον στόμφο δεν μπορώ να τον καταλάβω . Όταν είμασταν παιδιά και κάναμε μια ζαβολιά στο σχολείο και μας μάλωνε ο δάσκαλος και μας ρωτούσε ποιος το ξεκίνησε, τι λέγαμε? Λέγαμε "ο Γιώργος" ή "ο Κώστας" άμα θέλαμε να "καρφώσουμε" κάποιον ή λέγαμε "δεν ξέρω" ή δε λέγαμε τίποτα! Λέγαμε ποτέ "το έκανε συγκεκριμένο παιδί από την παρέα μας?" Πες ρε Ζορμπά ποιος τα πήρε ? Το ΚΚΕ, να πιάσουμε την Αλέκα να την κρεμάσουμε ανάποδα από το μεγάλο σφυροδρέπανο έξω από τον Περισσό? Τι "συγκεκριμένο πολιτικό χώρο" και ανοησίες? Κουράζεις και τον επόμενο Εφέτη ανακριτή. Άντε να ψάχνει αυτός τώρα "ποιο πολιτικό χώρο" . Και μετά θα βγει αυτός και θα μας πει : " προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο του μεσαίου χώρου " και πάει λέγοντας . Και μέχρι να βρούμε το "χώρο" , θα έχει διαλυθεί ο "χώρος" και θα έχουν φάει και τα λεφτά. Όχι πως δε ξέρουμε το "χώρο" , αλλά μια φορά σε αυτόν τον τόπο να πούνε και οι δικαστές τεκμηριωμένα "αυτός τα πήρε" . Μια φορά ρε γαμώτο!
  • Δεν με παραξένεψε που έρχεται στο φως το πόρισμα Ζορμπά. Με παραξένεψε (ή μάλλον επιβεβαιώθηκα αρνητικά) το ότι βγήκε στη φόρα τόσο νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία. Και επειδή πρέπει να είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι δεν έβαλε και η κυβέρνηση το χεράκι της να "διαρρεύσει", φαντάζομαι ότι βγήκε νωρίς (τώρα ακόμη που είμαστε με τα βατραχοπέδιλα) ώστε να εκτονωθεί το θέμα πριν μπει ο κρίσιμος Σεπτέμβρης. Θα πετύχει η ΝΔ αυτό τον στόχο ? Μμμμμ .... παίζεται.
  • Όσο περνούν οι μέρες , τόσο γίνεται πιο φανερό, ότι τελικά η πραγματική προεκλογική περίοδος θα είναι πολύ μικρότερη από όσο αρχικά φανταζόταν ο καθένας μας. Αυτό φαίνεται και στην επικοινωνιακή στρατηγική των κομμάτων. Η κυβέρνηση έριξε δειλά δειλά 2 αναμασημένα σποτ (αντιγραφή της προηγούμενης καμπάνιας) στο τραπέζι , το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα απουσιάζουν ακόμη. Όλοι δείχνουν (τουλάχιστον στα συμβατικά ΜΜΕ) σαν να μην ξέρουν τι να κάνουν, πως να προχωρήσουν. Η κυβέρνηση ειδικά , λόγω της δημοσκοπολαγνείας της και της παντελούς έλλειψης ασφαλών μετρήσεων εδώ και 2 μήνες, δείχνει να λειτουργεί με δεδομένα Ιουνίου 2007 και Μαρτίου 2004 και πολύ φοβάμαι ότι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα της έρθει ταμπλάς και τότε όλα αυτά που λένε περί "σεμνότητας και ταπεινότητας" θα πάνε στο καλάθι. Το ΠΑΣΟΚ ρισκάρει περιμένοντας (και μάλλον καλά κάνει προς το παρόν, ίσως και λόγω οικονομικής στενότητας) και δεν ρίχνει διαφήμιση στο τραπέζι, γιατί ξέρει πως θα πάει στράφι στις παραλίες και στο ντέρμπι. Με αυτά τα δεδομένα η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει ουσιαστικά στις 3-5 Σεπτέμβρη. Θυμηθείτε με , από εκεί και πέρα το προεκλογικό σκηνικό θα αλλάξει προς το πολύ "αγριότερο". Θα μου πείτε "είναι κάτι που συμβαίνει πάντοτε" . Εμ δεν θάναι το ίδιο ...θα το δείτε!
  • Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αμηχανίας της κυβέρνησης και των επικοινωνιολόγων της ήταν η χτεσινή δήλωση Καραμανλή. Είπε ο "καταλληλότερος" : "Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και ασχολήθηκε με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος." Εκεί μπορούσε να βάλει μια τελεία. Αντε , για να μη φαίνεται σαν ανακοίνωση μετεγγραφής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός , να πει με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή (ότι π.χ. βασική προτεραιότητα είχαν οι εξ αγχιστείας συγγενείς και κουμπάροι) και να πει και καλή επιτυχία στους υποψηφίους και ... τέλος. Αυτός άρχισε (και πάρτε και συγκρίνετε τα κείμενα, υπάρχουν στο site της ΝΔ) και ξαναδιάβασε τις τρεις πρώτες σελίδες από την ομιλία του στη Δράμα ! Μιλάμε επί λέξει! Ε δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι δικοί του του έδωσαν λάθος χαρτιά. Απλά μάλλον φοβούνται και τον ίσκιο τους πριν τους δώσει η rush καμιά μέτρηση.
  • Στο ΠΑΣΟΚ μου δίνουν την αίσθηση ότι δεν έχουν καταλάβει όλοι ότι πάμε για εκλογές. Και ενώ ο Πρόεδρος και το επιτελείο του φαίνονται προετοιμασμένοι και με πρόγραμμα και στρατηγική από καιρό, ο υπόλοιπος μηχανισμός μάλλον ... παραθερίζει ακόμη. Δεν αναφέρομαι στους υποψήφιους (τα 3/5 άλλωστε αυτών μόλις προχτές έμαθαν ότι θα είναι υποψήφιοι). Μιλάω για τον κομματικό μηχανισμό (ειδικά στην περιφέρεια , από όπου έχω και προσωπική εμπειρία). Θα εξαιρέσω μόνο το Τμήμα Διαδικτύου και τους Εθελοντές ανά την Ελλάδα , που φαίνεται να έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και να ετοιμάζουν (πολλά είναι έτοιμα ήδη) πλούσιο υλικό στο διαδίκτυο για χρήση από τις οργανώσεις. Το κατά πόσο βέβαια αυτά θα αξιοποιηθούν περιφερειακά , είναι ένα ζήτημα. Για να δώσω ένα παράδειγμα , μέχρι και ένα καλαίσθητο USB stick στέλνει το ΠΑΣΟΚ στις τοπικές οργανώσεις , με περιεχόμενο όλο το καινούργιο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ , αλλά και χρήσιμο software ανοιχτού λογισμικού. Αν θα αξιοποιηθεί ....παίζεται. Πάντως η προσπάθεια είναι αξιέπαινη.
  • Δείτε και κάτι άλλο που μόλις πληροφορήθηκα από την αξιόλογη δουλειά διαδικτυακού ΠΑΣΟΚ . Στη διεύθυνση http://www.e3i.gr/ μπορείτε να βρείτε σε ποιο τμήμα ψηφίζετε, και για την Αθήνα θα το δείτε και στο χάρτη.
  • Μια πρώτη προβοκατσιούλα έσκασε μύτη δειλά δειλά σήμερα το πρωί (την αναδημοσιεύει και το Press.gr) σε (ακροδεξιό?) blog που εμπλέκει με γελοίο έως ασφαλίτικο τρόπο την ΜΚΟ Winpeace και την Μαργαρίτα Παπανδρέου στο θέμα του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ' δημοτικού. Το κόλπο δεν είναι πρωτόγνωρο , αλλά υποψιάζομαι ότι θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και θα υιοθετηθεί και από την ΝΔ (κυρίως από τα λαμπρά παιδιά της τύπου Γιακουμάτου και Πολύδωρα). Και θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια. Περιμένω να δω τη συνέχεια : γιατί δεν μιλάμε απλά για την μητέρα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ , αλλά για (όσους την ξέρουν καλά) ένα πολύ σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου για πάνω από 40 χρόνια, για έναν άνθρωπο 100% πολιτικά ενεργό μέχρι και σήμερα και για μια πρωτοβουλία Ελληνοτουρκικής Φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Γυναικών των δύο χωρών με εξαιρετικά αποτελέσματα , που όμοιά της κανείς άλλος δεν έχει τολμήσει να αναπτύξει. Μην αγγίζετε λοιπόν "κύριοι" τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, γιατί είστε πολιτικά ανύπαρκτοι μπροστά της.
  • Εξαιρετικές οι αφίσες στο blog του Καλτσόβρακου .Χεχωρίζω την παρακάτω.

  • Για όσους φίλους μου έγραψαν, γιατί αυτές τις μέρες σταμάτησα τα σοβαρά πολιτικά κείμενα και τόριξα στα " δημοσιογραφικού τύπου σχόλια" , στο κουτσομπολιό και στο "χαβαλέ" , έχω να πω πως , αν κάποιος θέλει να μάθει τις πολιτικές μου θέσεις , ας ρίξει μια ματιά στα κείμενα 19 μηνών τώρα σε αυτό το ιστολόγιο και θα έχει μια πλήρη εικόνα. Τόριξα στο χαβαλέ (δεν θα τόλεγα εγώ έτσι , θα τόλεγα καλόπιστη , χαλαρή και με λίγο χιούμορ κριτική των πραγμάτων) γιατί χαβαλές μου φαίνονται μέχρι στιγμής αυτές οι εκλογές. Αν σοβαρέψει το θέμα , μπορεί να ξανασοβαρευτώ κι εγώ!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kala exeis trelathei? poia margarita les? thn tsant? den ntrepese?