28 Αυγ 2007

(Καυτό) Προεκλογικό Τεφτέρι 28.08.07 : Ασύμμετρες απειλές και ασύμμετρες καμπάνιες


Την ώρα που καρβουνιασμένη Πελοπόννησος και η Εύβοια σιγοκαίνε ακόμη, την ώρα που οι νεκροί είναι ακόμη άταφοι, την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι της Ηλείας , της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Εύβοιας έχουν να κοιμηθούν 5 μέρες, ο κ.Ρουσόπουλος μας (ξανα)θύμισε με τον πλέον προκλητικό τρόπο ότι έχουμε και εκλογές σε 20 μέρες. Πράγμα που με αναγκάζει να μπω και εγώ πάλι σε κανονικούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο τόπος μου καίγεται ακόμη.

  • Φαίνεται πως το σενάριο "GREECE UNDER ATTACK" του "καταλληλότερου" με το μπουφάν πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων και ο Νο 2 "καταλληλότερος" ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση. Δεν εξεπλάγην διόλου, διότι για τον κ.Ρουσόπουλο η νίκη της ΝΔ είναι προσωπικό θέμα επιβίωσης (αν και φυσικά φρόντισε να αποφύγει τελικά τη δοκιμασία του σταυρού). Εκείνο που με εξέπληξε ήταν η φοβερή αλαζονεία του και το εγωκεντρικό ύφος του κατά την χτεσινή (καθ' όλα , μέχρι και τελευταίας ερώτησης ) στημένη συνέντευξη τύπου. Παρόλα αυτά ήταν ορατός ο πανικός (κάποια στιγμή τα μπέρδεψε διαβάζοντας το κατεβατό των χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο παροχών) αλλά και η κάθετη άρνηση του να απαντήσει αν θεωρεί ότι υπήρξε ολιγωρία στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού! Το μόνο επιχείρημα που βρήκε να πει ήταν ότι πέρυσι στις 24 Αυγούστου οι φωτιές ήταν οι μισές! Ούτε ο Πολύδωρας δεν θα έλεγε τέτοια ανοησία!
  • Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα ΜΜΕ και ειδικά τα κανάλια διέσυραν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση παρουσιάζοντας την εικόνα της καταστροφής και της ανεπάρκειας του κράτους. Προσέξτε φίλοι γιατί, κατά τη γνώμη μου, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ειδικά η στάση ορισμένων δημοσιογράφων και μέσων που αποδεδειγμένα "συνεργάζονται" με την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά περίεργη. Ας σκεφτούμε ότι μπορεί να ισχύει η θεωρία "δείξε την πραγματική εικόνα, κάνε κριτική , πάρε τον κόσμο με το μέρος σου κι όταν σου πω , τα γυρίζεις και μας υποστηρίζεις" ! Ένα περαιτέρω δείγμα της στρατηγικής αυτής είναι και η πανηγυρική επιστροφή χθες του Ταρζάν! Και κάποιοι αφελείς , όπως ο κ.Κοττάκης, που άρχισαν ήδη να εκτίθενται πριν πάρουν το "σύνθημα" , ενώ κάποιοι άλλοι όπως η κ.Σπυράκη , ο κ. Χ''νικολάου και το δίδυμο Ελλης - Μάρας είναι στο σημειωτόν.
  • Το σενάριο της "ασύμμετρης απειλής" μπορεί να χαρακτηριστεί το ανέκδοτο αυτών των εκλογών. Όμως δεν είναι μόνο για πλάκα. Η τρομοϋστερία αμερικανικού τύπου (με τη λαϊκή της εκδοχή , τον Πολύδωρα και τον "στρατηγό άνεμο") που εδώ και 24 ώρες προωθεί η κυβέρνηση είναι δοκιμασμένη τακτική και ευνοεί πάντοτε την εξουσία. Γιαυτό δεν πρέπει να υποτιμάται , ούτε να παίρνεται αστεία. Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι πολύ εύκολο να γίνουν κάθε είδους προβοκάτσιες , αλλά και το λέγε - λέγε - λέγε όλο και κάτι θα αφήσει σε κάποιους. Για όσους δεν κατάλαβαν ή δεν ενθυμούνται αυτή είναι η τακτική Γκαίμπελς και το κύριο παπαγαλάκι της από μεριάς ΝΔ είναι αυτός ο ανεκδιήγητος κύριος "κασσετόφωνο" , κατά κόσμον Νίκος Καραχάλιος! Ο οποίος χτες το βράδυ έφτασε στο σημείο να μας πει πως "το τελευταίο με το οποίο ασχολείται αυτή την στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η νίκη στις εκλογές" ! Μακάρι να καθαρίσουμε μια ώρα αρχίτερα!
  • Για να δούμε και λίγο επί της ουσίας το θέμα. Είναι προφανές ότι όταν κάποιος τα κάνει θάλασσα στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες στο μέγεθος του προβλήματος και σε κάποιον τρίτον παράγοντα. Αυτό λέει και σήμερα η κυβέρνηση . Λέει δηλαδή ότι "εγώ ήμουν πανέτοιμη να αντιμετωπίσω μια δύσκολη κατάσταση, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο σχέδιο". Και ενώ επισήμως δεν λέγεται ευθέως κουβέντα για το ποιος "εκπόνησε" και υλοποίησε αυτό το σχέδιο, τα παπαγαλάκια μιλούν ευθέως, ανάλογα φυσικά και με το ακροατήριο, για το ΠΑΣΟΚ , τους Τούρκους και άλλα τινά. Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος και γιατί μια και όλοι γράφουν γιαυτό. Εγώ θα ήθελα να ξέρω τι θα πει η κυβέρνηση (αν είναι κυβέρνηση) όταν με το καλό έρθουν τα πρωτοβρόχια και η επόμενη εθνική καταστροφή των πλημμυρών, τότε ποιο οργανωμένο σχέδιο θα βρει για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια της. Θα βγεί ο Πολύδωρας και θα κατηγορήσει τον "αντάρτη θεό"? Για να μην μιλήσω για το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετώπισε φέτος όλη η χώρα και που και σ' αυτό η κυβέρνηση ήταν όχι απλά ανεπαρκής αλλά εγκληματικά αδιάφορη, και το αποτέλεσμα θα το βιώσουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια.
  • Η θεωρία της "ψήφου στα μικρά κόμματα" είναι το πασατέμπο κάθε εκλογικής αναμέτρησης από τη μεταπολίτευση και μετά. Και κάθε φορά δυστυχώς, και το εννοώ το δυστυχώς, καταρρίπτεται από τον πανίσχυρο δικομματισμό. Τα παραδείγματα πολλά : απο το 17% και τη Β' κατανομή του ΚΚΕ ,μέχρι την ΔΗΑΝΑ ,την ΠΟΛΑΝ , το ΔΙΚΚΗ και την Αβραμοπούλια εφεύρεση που δεν θυμάμαι ούτε το όνομα της. Αυτές τις μέρες κάποιοι στην blogosfaira ξαναφέρνουν με αφορμή την εθνική καταστροφή αυτή τη θεωρία στο προσκήνιο με καμπάνιες τύπου "Έκαψαν την Ελλάδα. Κάψτους κι εσύ. Ψήφισε μικρά κόμματα". Δεν θα μπω στη λογική να αντικρούσω με άλλη επιλογή αυτήν τον πρόσκληση. Προσωπικά ξέρω πολύ καλά και "ποιοι έκαψαν την Ελλάδα" και ποιους θα "κάψω" στην κυριολεξία με την ψήφο μου. Τα έγραψα σαφώς στο χθεσινό μου κείμενο και δεν μεταβάλλω την άποψη μου. Θα θυμίσω απλά στους ρομαντικούς εξ αυτών που θα υποστηρίξουν τέτοιες καμπάνιες, ότι ο δικομματισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο , αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο (μακάρι νάταν αλλιώς), με μια σημαντική διαφορά όμως σε σχέση με το ελληνικό μπάχαλο. Στις ευρωπαϊκές χώρες το κράτος λειτουργεί στοιχειωδώς, ανεξάρτητα από το ποιο από τα δυο κόμματα είναι στην εξουσία και οι πολίτες ξέρουν τόσο τις υποχρεώσεις τους όσο και τα δικαιώματα τους. Ας σκεφτεί κάποιος πόσο καλύτερος θα ήταν ο "δικομματισμός" μας , αν διαχειριζόμασταν για παράδειγμα σωστά τους φυσικούς μας πόρους, αν ανακυκλώναμε το 90% των οικιακών απορριμμάτων μας, αν είχαμε ποδηλατόδρομους στα κέντρα των πόλεων μας, αν αναπτύσσαμε τον σιδηρόδρομο σαν βασικό μέσο μετακίνησης της χώρας, αν δίναμε το βάρος που πρέπει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν είχαμε κτηματολόγιο, δασολόγιο και χωροταξικό σχέδιο για όλη τη χώρα. Ας αναρωτηθεί κάποιος γιατί τέτοια θέματα είναι αυτονόητα και λυμένα σε όλους τους "δικομματισμούς" του αναπτυγμένου κόσμου, ανεξάρτητα από το αν οι πολιτικές που ακολουθούνται σε γενικότερο οικονομικό επίπεδο (έτσι κι αλλιώς στον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση) είναι συνεχώς για τους λίγους και όχι για τους πολλούς. Ας αναρωτηθεί τέλος κάποιος αν όλα αυτά συνέβησαν λόγω αδυναμιών του δικομματικού συστήματος και επιρροής μικρότερων κομμάτων, ή λόγω διαφορετικής λειτουργίας και συμπεριφοράς της κοινωνίας των πολιτών που παρεμβαίνει στα κόμματα εξουσίας και αναγκάζει όλο το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί εντελώς διαφορετικά. Ξαναλέω αυτό που είπα χτες: Αν δεν αλλάξουμε ως κοινωνία, και η Παπαρήγα να μας κυβερνάει , πάλι προς "Ζιμπαμπουε" θα μοιάζουμε.
  • Και επειδή είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ την συλλογική αντίδραση των πολιτών στην ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος θα συμμετέχω σαν πολίτης στην κινητοποίηση της Τετάρτης , γιατί θεωρώ ότι έτσι πρέπει κατ' αρχήν να αντιδρούν οι πολίτες. Και το "μαύρο" της συγκέντρωσης ας το ερμηνεύσει στην πράξη ο καθένας όπως ο ίδιος κρίνει.

9 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Η απαντηση πρεπει να δωθει στις ερχομενες εκλογες,με την ψηφο μας να πηγαινει σε μικρα κομματα...

Ανώνυμος είπε...

μακαρι αυτό να το έκαναν πολλοί και έτσι να γίνονταν μεγαλύτερα και κατ' επέκταση και πιο υπεύθυνα... αλλά, αλλά συγχώρεσε με Πρέζα... χλωμό το βλέπω

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ; ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ. ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ. ΑΠΟΡΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΦΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ" ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΠΙΚΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΙΔΑ ΤΟΣΟ ΠΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΛΥ ΔΙΚΟ ΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΕΝ ΕΤΗ 2007 ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΟΥΤΕ ΣΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΩ

Ανώνυμος είπε...

Έτσι για να ενημερωθείς γράψε στο wikipedia Έλλη Στάη και θα δεις ότι εκτός των άλλων είχε πατέρα στην Ένωση Κεντρώου, τη θεωρώ σχεδόν ανεξάρτητη. Τώρα αν θες τη γνώμη μου, ΟΝΝΕΔίτης γεννιέσαι, ότι και να κάνει ο Χατζηνικολάου, θα παραμείνει με τη σφραγίδα. Σίγουρα υπάρχει σχέδιο, δεν γίνεται ο Τράγκας να έγινε αντι-ΝΔ, πάνε να μας τη φέρουνε.
Εν πάσει περιπτώσει θεωρώ αίσχος την οποιοδήποτε πολιτική κουβέντα ενώ στη μέση υπάρχουν νεκροί. Ας ακύρωναν τις εκλογές, αλλά οι δεξιοί είναι τόσο κοτες που φοβούνται. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ! ΤΟ ΛΑΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ

spallantzas είπε...

αδερφέ ανώνυμε . Και η Στάη και ο Χ'νικολαου μην ξεχνάς ότι είναι υπάλληλοι και ως υπάλληλοι υπακουν στις διαταγές του καναλαρχη. Και η Μάρα είχε πατέρα στέλεχος του μεγάλου Συνασπισμού ... και ο Ρουσοπουλος ρηγάς ήταν στα νειάτα του ....λέει τίποτα αυτό? δε λεει...άστο...
όσο για το να μην κάνουμε πολιτική πάνω σε νεκρούς , διαφωνώ κάθετα !
Τώρα είναι η ώρα να κανουμε πολιτική ...το θέμα είναι τι είδους πολιτική , γιατί αν θες τη γνωμη μου , μέχρι τώρα ΔΕΝ κάναμε.

Ανώνυμος είπε...

Πολιτική να κάνουμε, αλλά να μη φτάνουμε και σε σημείο να λέμε "εγώ θα τους είχα σώσει". Δεν μπορείς να φανταστείς, πόσο άσχημο είναι για κάποιον που έχει χάσει δικούς του, να λες κάτι τέτοιο...
Ανώνυμη

spallantzas είπε...

δεν άκουσα κανενα να το λέει αυτό .όντως θα ηταν πρόκληση...

Rodia είπε...

Εχει άλλες τρεις συνέχειες το σίριαλ "Ρουσόπουλος" -αν αντέχεις.. :-ΡΡ
Ευχαριστώ για τη παραπομπή, τη κέρδισα με το σπαθί μου λέμε...
(ποιος θα το άντεχε..?)

spallantzas είπε...

@Rodia

μπααααα
λέω να ασχοληθώ με κάτι πιο πρωτότυπο...