30 Αυγ 2007

Προεκλογικό (με μια απλή υπεύθυνη δήλωση)Τεφτέρι 30.08.07

Το 1981 ο πατέρας μου υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Θυμάμαι , φοιτητής τότε στο Πολυτεχνείο, που την τελευταία εβδομάδα φτιάχναμε στο εκλογικό κέντρο φακέλλους με σταυρωμένα ψηφοδέλτια για να δώσουμε (κατά τη γνωστή προσφιλή τακτική των εκλογών) σε ψηφοφόρους. Ένα απόγευμα μπαίνει ένας μεσίληκας κύριος απο χωριό στο "μαγαζί" και ζητάει ένα φάκελλο. Του τον δίνει ο ίδιος ο πατέρας μου. Ο κύριος τον ανοίγει και με θυμό μας ρωτάει : "Δεν έχει χιλιάρικο μέσα?" Μένουμε όλοι άφωνοι ... εκτός από τον πατέρα μου που τον έβγαλε με τις κλωτσιές από το εκλογικό κέντρο. Για την ιστορία ο πατέρας μου δεν εκλέχτηκε βουλευτής ...

  • Η εξαγορά της ψήφου είναι πατροπαράδοτο έθιμο στις ελληνικές εκλογές. Παλιότεροι μου έχουν διηγηθεί απίστευτες ιστορίες προσωπικής εξαγοράς ψήφου. Όμως τούτες εδώ τις δύο τελευταίες μέρες ζούμε ένα πρωτόφαντο φαινόμενο στα χρονικά. Η ψήφος στην Πελοπόννησο κοστολογείται 3.000 ευρώ! Έτσι απλά ....έτσι δημόσια ...έτσι προκλητικά και ξεδιάντροπα και με επίσημη κυβερνητική απόφαση και με μια απλή υπεύθυνη δήλωση. Και θα "ελεγχθούν" λέει "εκ των υστέρων". Τι θα ελεγχθεί δηλαδή? Τι ψήφισαν? Μήπως θα έπρεπε να ασχοληθεί και η αρχή προσωπικών δεδομένων?
  • Από το στόμα του "καταλληλότερου Νο1" άκουσα χτες το απίστευτο (μιλώντας σε υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών): "... Σε καθεμιά και σε καθένα από σας - και αυτό το μήνυμα σας ζητώ να το μεταφέρετε και σε όλους τους συνεργάτες σας - ζητώ αυτές τις μέρες να ξεπεράσετε – να ξεπεράσουμε όλοι - τους εαυτούς μας (! ! !) . Ζητώ να παραμερίσετε γραφειοκρατικές αντιλήψεις, πρακτικές που μας αδικούν όλους... " Δηλαδή σε αυτή τη χώρα , για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το κράτος , πρέπει να "ξεπερνάμε τους εαυτούς μας" !!! Ωμή παραδοχή για το πόσο ανίκανοι είμαστε . Εύγε!
  • Το νούμερο είναι εξωφρενικό : 5.000.000 ελαιόδεντρα έχουν καεί μόνο στην Ηλεία. Ακόμη δεν έχει γίνει απολογισμός σε Μεσσηνία και Λακωνία. Ας κάνω έναν απλό υπολογισμό : Ένα καλό λιόδεντρο (και εδω μιλάμε για Ελιές 100 ετών) βγάζει 50 κιλά λάδι σε κάθε σοδειά. 4 ευρώ το κιλό τρέχουσα τιμή --> 200 ευρώ εισόδημα το δέντρο. 35 λιόδεντρα στο στρέμμα --> 7.000 ευρώ εισόδημα στο στρέμμα. Αν ένας αγρότης έχει 20 στρέμματα ελιές (για τέτοιους κλήρους μιλάμε στην Πελοπόννησο ) σημαίνει ότι για φέτος έχασε εισόδημα 140.000 ευρώ. Κι αν υπολογίσουμε ότι για τα επόμενα 3-4 χρόνια δεν θα έχει παραγωγή (αν αποφασίσει να ξαναφυτέψει ελιές) τότε το νούμερο μεγαλώνει δραματικά ! Ξέρετε τι αποζημίωση παίρνει αυτός ο αγρότης ? 150 ευρώ το στρέμμα --> 3.000 ευρώ και μετά τις εκλογές ...βλέπουμε !!! Μετά ας μου πει κανείς ότι η ψήφος δεν κοστολογείται με αυτό το ποσό επίσημα και ξεδιάντροπα.
  • Μια και σήμερα μείνανε και μπαίνουμε στην πραγματική προεκλογική περίοδο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα σκάσουν μύτη το Σ/Κ και μετά θα πορευτούμε στο απόλυτο σκοτάδι. Όχι ακριβώς βέβαια , γιατί έχει ήδη προαναγγελθεί ότι θα υπάρξουν δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο. Τώρα κατά πόσο αξιόπιστες θα είναι ... σάμπως αυτές που δημοσιεύονται είναι ? Θα συσιστούσα πάντως στις εταιρείες που κάνουν δημοσκοπήσεις να δημοσιοποιούν όλα τα ερωτήματα που κάνουν στις τηλεφωνικές ερευνές τους , γιατί τις τελευταίες μέρες γίνονται "κουφές" έρευνες. Χθες πήραν απο εταιρεία δημοσκοπήσεων στο σπίτι μου και ρωτούσαν για τα "βιολογικά προϊόντα στα σούπερ μαρκετ" και στο κατά πόσο τα προτιμώ απο τα "συμβατικά" . Και ξαφνικά στο τέλος μου πετάνε και το καλο: "τι ψηφίσατε στις εκλογές του 2004?" και τους τόκλεισα . Φαντάζομαι ότι με έβαλαν στους αναποφάσιστους ! Αλλά θάθελα να ξέρω βρε παιδιά τη γνώμη των πολιτών για τα βιολογικά, μια και όπως μου είπατε "κάνατε την έρευνα για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης" !
  • Το ΠΑΣΟΚ (εκτός από Παπανδρέου, Αθανασάκη, Ραγκούση ) το είδε κανείς ? Μην βιάζεστε ... είναι και ο νόμος περι ΜΜΕ ντεεε .... όπου νάναι , έρχεται...
ΤΑ ΝΕΑ 29.08.07

Δεν υπάρχουν σχόλια: