17 Αυγ 2007

Πάμε για εκλογές - επεισόδιο 9ο: Ναί! Τις προκήρυξε ο Ρουσόπουλος

Οφείλω να ομολογήσω ότι έπεσα έξω στην πρόβλεψη μου για τις εκλογές (ακόμη και την χτεσινή). Αν το φιλοσοφήσω με ελαφρότητα το θέμα, μάλλον λογάριαζα χωρίς τον ... "καταλληλότερο"! Μάλλον του διεμήνυσαν ότι "η Εθνική Μπάσκετ δεν πρόκειται να φτάσει τελικό στο EURO , οπότε καλύτερα να τις κάνουμε εκείνη την Κυριακή"! Εύχομαι φυσικά ο Γιαννάκης και τα παιδιά του να τους διαψεύσουν και νάχουμε και ένα καλό νέο εκείνο το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου.Ίσως να του είπαν και ότι "έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην καεί και ο Εθνικός Κήπος και κινδυνεύσει το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις εκλογές! "

Σοβαρά πολιτικά τώρα (αν και δεν ξέρω αν αντέχει σοβαρής πολιτικής ανάλυσης η παρωδία που θα εξελιχθεί μπροστά μας).

Θα βγάλω το καπέλο σε εκείνο τον σοβαρό και νηφάλιο πολιτικό αναλυτή που θα μου αποδείξει ότι η επιλογή προκήρυξης (παρωδίας στην ουσία) εκλογών σε 28 (μείον 13 αυγουστιάτικες = 15) μέρες είναι η ασφαλής πολιτική επιλογή της ΝΔ , αλλά (το κυριότερο) και του ίδιου του Καραμανλή ώστε να ξανακερδίσει και να κυβερνήσει με ισχυρή κυβέρνηση για μια τετραετία ακόμη. Θα βγάλω επίσης το καπέλο σε εκείνον τον πολιτικό αναλυτή που θα μου αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι ο μεγαλύτερος εξεφτελισμός των θεσμών και η σοβαρότερη απαξίωση της δημοκρατίας και των πολιτών από συστάσεως του νεότερου ελληνικού κράτους.

Να μην σταθώ στο τετρημένο που γράφουν όλοι από μέρες τώρα ότι "δεν υπάρχει στην ουσία η επιταγή του συντάγματος για επίκληση εθνικού θέματος". Το θεωρώ ασήμαντο και ήδη ξεφτιλισμένο από προηγούμενους. Να μην σταθώ στην προκήρυξη εκλογών από τηλεοράσεως από τον υπουργό τύπου, που δεν κράτησε ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα των συνταγματικών επιταγών, δείχνοντας το σεμνό και ταπεινό ύφος της "νέας διακυβέρνησης" σε όλο της το μεγαλείο. Να μην σταθώ τέλος στην υπόθεση του πορίσματος Ζορμπά, τον οποίο θεωρώ - με βάση την ιστορία του - εντεταλμένο υπάλληλο της (εκάστοτε) κυβέρνησης , ειδικό στο κουκούλωμα καταστάσεων που βλάπτουν σοβαρά το "κατεστημένο σύστημα"!

Θα σταθώ μόνο στο ανέκδοτο της παροχολογίας των δυο προηγούμενων εβδομάδων , στις "δεσμεύσεις που υλοποιούνται" , στα "ταμεία της φτώχειας" και στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν . Ειλικρινά αναρωτιέμαι : θα υπάρξει πολίτης που θα ψηφίσει αυτή την κυβέρνηση με αποκλειστικό κριτήριο ότι τώρα θα κάνει αυτά (και ακόμη περισσότερα) που υποσχέθηκε και δεν έκανε 3,5 χρόνια τώρα, μόνο και μόνο επειδή τα υποσχέθηκε ξανά λίγες μέρες πριν τις εκλογές? Η μήπως θα παρασυρθεί από την (μοναδική ίσως που έμεινε πραγματικά στη μνήμη κάθε πολίτη) εικόνα των μεσήλικων αγροφυλάκων του κ.Πολύδωρα που το "κόμμα τους τους δικαίωσε 14 χρόνια μετά!"?

Ξέρω εκ των προτέρων την εύκολη απάντηση στα ερωτήματα : " αν δεν ήταν 100% σίγουρος ότι θα τι κερδίσει τώρα δεν θα τις έκανε". Εδώ χρειάζεται ένας σαφής προσδιορισμός του "ΤΩΡΑ" .

Τώρα, ή τον Ιούνιο που είχε τις τελευταίες αξιόπιστες μετρήσεις?
Τώρα, πριν η μετά τις φωτιές της Πάρνηθας , της Αιγιαλείας και της Πεντέλης?
Τώρα, πριν ή μετά την παροχολαγνεία?
Και τέλος ΤΩΡΑ 30 μέρες πριν τις εκλογές , που όλο και κάτι μπορεί να συμβεί ανάποδο?
Απο που προκύπτει η σιγουριά της νίκης ? Απο την (συστηματικά διακινούμενη) ανεπάρκεια ίσως της αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο? Και των μικρότερων κομμάτων να αρθρώσουν πραγματικό εναλλακτικό πολιτικό λόγο? Τόσο σίγουροι είναι στην κυβέρνηση ότι παίζουν μπάλα μόνοι τους στην έδρα τους, οπότε και αράουτ να την πετάξουν (όπως συστηματικά κάνουν τον τελευταίο καιρό) , πάλι άσσο θα έρθει το παιχνίδι?

Δεν θα συνεχίσω άλλο σήμερα, γιατί άμα τα πούμε όλα σήμερα τι θα γράφουμε 30 μέρες? Πάντως έχω την αίσθηση ότι αν και μικρή, αυτή η προεκλογική περίοδος μας επιφυλάσσει πολλές (δυσάρεστες δυστυχώς φοβάμαι) εκπλήξεις.

Εκείνο που δεν θάθελα με τίποτα είναι να είναι αυτή η προεκλογική περίοδος η πλέον μη πολιτική που θα έχουμε βιώσει τουλάχιστον στα μεταπολιτευτικά χρόνια . Και δεν θάθελα σε αυτό να συμβάλει και ο πολιτικός χώρος που ανήκω. Δεν είμαι πάντως - με βάση τα σημερινά δεδομένα - αρκετά αισιόδοξος γιαυτό . Δεν συμφωνώ όμως με λογικές του τύπου "μαυρίστε τους μεγάλους γιατί βρωμίσαμε". Δεν είναι για μένα χαρακτηριστικό ενεργού πολίτη το να συντάσσομαι με (προοδευτικές αλλά) μικρές , αιώνιες και (συχνά) κομπλεξικές και ελιτίστικες πολιτικές μειοψηφίες, μόνο και μόνο για να λέω ότι "είμαι καθαρός και έξω από το σύστημα". Δεν αποδέχομαι το ρόλο του κριτή των πάντων αλλά του μονίμως "έξω από το χορό". Αυτό δεν είναι ενεργός πολίτης , αυτό είναι ανύπαρκτος πολίτης!

Εκείνο τέλος που θάθελα κατ' αρχήν - ανεξαρτήτως αποτελέσματος - είναι να κλείσει επιτέλους αυτός ο φαύλος μεταπολιτευτικός κύκλος στη χώρα μας και μετά από αυτές τις εκλογές να ανατραπεί εκ βάθρων το πολιτικό γίγνεσθαι στον προοδευτικό (κατ' αρχήν) χώρο. Και αυτό δεν περιμένω να γίνει ούτε αυτόματα , ούτε μόνο από ηγεσίες και μεσσίες. Αυτό θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή του πολίτη.

Η μάχη για τους πολίτες τώρα αρχίζει , ένα κομμάτι της (σύντομο) θάναι και οι εκλογές , αλλά ...."ες αύριον τα σπουδαία".

Υστερόγραφο : Η ελληνική blogoσφαιρα καλείται - για πρώτη φορά στην σύντομη ζωή της - να δείξει τις αντοχές της και την δυνατότητα της να παρέμβει πολιτικά μέσα από το διαδίκτυο σε μια καθαρά πολιτική διεργασία. Το στοίχημα για όλους μας είναι μεγάλο. Η υπεύθυνη στάση όλων μας θα είναι σε σημαντικό βαθμό αυτή που θα μετρήσει για την παραπέρα επιβίωση της κοινότητας που όλοι μαζί δημιουργήσαμε και συμμετέχουμε. Και δεν θάναι φυσικά η τοποθέτηση του καθενός μας ατομικά με βάση κομματικά στάνταρ ( που σε τελική ανάλυση είναι θεμιτό δικαίωμα του καθενός μας) αυτό που θα μετρήσει, αλλά η συνολική μας παρουσία και παρέμβαση ώστε να αποκρουστεί ο (απίστευτα βαθύς κατά τη γνώμη μου) "πολιτικός χειμώνας" που θα ζήσουμε καλοκαιριάτικα από τα συμβατικά ΜΜΕ κατ' επιταγήν των "εργολάβων" της πολιτικής επικοινωνίας.

4 σχόλια:

geokalp είπε...

πολύ καλό post, γενικώς βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

spallantzas είπε...

δεν πρόλαβα να γράψω το υστερόγραφο του post και διαβάζω στον ΕΤ περί "επικράτησης της κοινής λογικής στο θέμα της προκήρυξης των εκλογών" ώστε " να κερδίσουμε τους χαμένους μήνες μέχρι το τέλος της τετραετίας" και να "ανεβάσει η χώρα στροφές".

ε ρε τι έχουν να δουν τα μάτια μας και να ακούσουν τα αυτιά μας ακόμη!

αυτό και για να εκλειψουν οι αμφιβολίες κάποιων ότι ο ΕΤ της "fuehrerin" (όπως την αποκαλούσε η Πανδώρα) με το ομολογουμένως εντυπωσιακό layout, δεν συνεχίζει να παίζει και αυτός το παιχνίδι για το οποίο έχει ταχθεί από ιδρύσεως του.

spallantzas είπε...

μια πρώτη αντίδραση της blogoσφαιρας μαζεψε το :::open:::

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Και που να δεις πως θα αντιδρασει η Blogoσφαιρα απο τις αρχες Σεπτεμβριου...Ετοιμαζουμε πολλα και ωραια post....