12 Οκτ 2007

Μην μας προκαλείτε ...

Τις τελευταίες ώρες παρακολουθώ με έκπληξη να εξελίσσεται συστηματικά από συγκεκριμένους κύκλους εκτός διαδικτύου (συνεπικουρούμενη από μερίδα των μέσων ενημέρωσης) μια επιχείρηση απαξίωσης των ενεργών πολιτών του διαδικτύου και της blogoσφαιρας. Εκτοξεύονται κατηγορίες για δήθεν «βρώμικα blogs» , για «πόλεμο» στην blogoσφαιρα, για κτυπήματα κάτω από τη μέση στο διαδίκτυο. Οι κατηγορίες αυτές αναπαράγονται προκλητικά από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, διαστρεβλώνοντας σε απίστευτο βαθμό τον πραγματικό πολιτικό διάλογο που γίνεται στο διαδίκτυο.

Σαν blogger αλλά και σαν ενεργός πολίτης του διαδικτύου (και όχι μόνο) θέλω να πω τα εξής :

  1. Είναι πιστεύω κοινή θέση όλων των ελλήνων ιστολόγων ότι το διαδίκτυο γίνεται σιγά σιγά το σημαντικότερο εργαλείο πολιτικής παρέμβασης των πολιτών από κάθε διαφορετική αφετηρία με κοινό στόχο τις απαραίτητες αλλαγές και προοδευτικές ανατροπές στην ελληνική κοινωνία. Ένα εργαλείο που - μέσα από την οριζόντια επικοινωνία – μας δίνει την αντικειμενική πληροφόρηση και την ισότιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και τελικά λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Νοιώθουμε στο διαδίκτυο ένα πιο ασφαλές περιβάλλον να πούμε την γνώμη μας, την όποια γνώμη μας και να συζητήσουμε με γνωστούς και αγνώστους. Αυτό το "ασφαλές περιβάλλον" δεν το αισθανόμαστε στην πραγματική κοινωνία των εξαρτημένων Μέσων Ενημέρωσης και της δήθεν «αντικειμενικής» δημοσιογραφίας.
  2. Η ανωνυμία στο διαδίκτυο και στην blogoσφαιρα - αν και δεν με καλύπτει προσωπικά απόλυτα, έτσι όπως ορίζεται σήμερα - είναι μια κατάκτηση. Η ανώνυμη (αλλά πολύ περισσότερο η επώνυμη) στάση και θέση στο διαδίκτυο είναι ισότιμες και σεβαστές, αρκεί να μην προσβάλουν την προσωπικότητα του άλλου. Η blogoσφαιρα έχει κατακτήσει παγκόσμια τη δυνατότητα να αυτορρυθμίζεται και να απομονώνει όσους δεν ακολουθούν αυτή τη βασική αρχή.
  3. Είναι εντυπωσιακό ότι ανασύρεται για μία ακόμη φορά το θέμα της ανωνυμίας, όταν τα περισσότερα blogs που ασχολούνται με το θέμα είναι επώνυμα ή υπογράφονται από ψευδώνυμα που οδηγούν από μόνα τους στο όνομα του προσώπου που τα χρησιμοποιεί. Ας μου πει επιτέλους κάποιος ποια είναι αυτά τα ανώνυμα και υβριστικά blogs, να τα καταδικάσω και εγώ.
  4. Η συμπεριφορά των Ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης να αναπαράγουν τέτοια «σενάρια πολέμου» αποδεικνύει για μια κόμη φορά ότι τους φοβίζει ότι ο ανώνυμος (αλλά συχνά και επώνυμος) πολίτης-χρήστης δεν περιορίζεται πια στην διαμαρτυρία του μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του, αλλά συντονίζεται χωρίς όρους και κανόνες και με άλλους συν-ιστολόγους και -το κυριότερο - μεταφέρει τη γνώση, την πληροφορία και την (εξόχως πολιτική) άποψη που αποκομίζει από το σερφάρισμα του και στην πραγματική κοινωνία που ζει, αποκτώντας έτσι το προνόμιο να διαμορφώνει και αυτός συνειδήσεις. Τους φοβίζει που χάνουν το αποκλειστικό προνόμιο του "opinion maker" από έναν τρόπο και μέσο έκφρασης που δεν υπολόγιζαν μέχρι σήμερα.
  5. Τα όσα, καταδικαστέα, γράφτηκαν και γράφονται τον τελευταίο καιρό για διάφορα θέματα (και πριν τις βουλευτικές εκλογές και τώρα) σε blogs , που στην πλειοψηφία τους εμφανίστηκαν πολύ πρόσφατα, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να χρεωθούν στο σύνολο των Ελλήνων bloggers , ούτε να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την ύπαρξη «βρώμικου πολέμου». Το μέλλον θα αποδείξει περίτρανα , ποιοι είναι «περαστικοί» και «περιπλανώμενοι κλόουν» και ποιοι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του (κάθε μορφής) ειλικρινούς διαλόγου και στη συνέχεια.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήταν καλύτερα πάντως να υπήρχαν ονοματεπώνυμα όλων αυτών των "εκτός διαδικτύου" που έδωσαν την αφορμή για αυτήν την αντιπαράθεση.

Και τέλος ότι σήμερα η αφορμή είναι η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, αύριο η κρίση με την Τουρκία, πριν οι φωτιές του καλοκαιριού, μετά ο νόμος για την Παιδεία και μετά το ασφαλιστικό...

Εμείς είμαστε εδώ....

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
Δεν νομίζω πως είναι αυτό το πρωτεύον, αλλά είναι γνωστό τι "έπαιζαν" χτες όλα τα κανάλια και τι γράφει σήμερα ο Τύπος.

Όσο για το δεύτερο συμφωνώ απόλυτα.

xristos είπε...

Γιατί σού κάνει εντύπωση το γεγονός
αυττό φίλε stefan,αρκεί κάποιος να σκεφθεί γιατί το ντόπιο κατεστημένο,εργολάβοι, μιντιάτορες και τα φερεφωνά τους,θέλουν να φύγει ο Γιώργος. Φοβούνται οτι το ανοικτό κόμμα και οι νέες διαδικασίες που προώθουνται συν τον χαρακτήρα του Γιώργου ξεφεύγουν από τον απόλυτο ελεγχό τους, και ετσίτου΄ς φταίνε και οι bloggers και ολα. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

spallantzas είπε...

@xristo
εντύπωση δεν μου κάνει. με προκαλει όμως.και η υπομονή έχει και τα όρια της.

dalhia είπε...

Σε ένα από τα blog που ανέφερε χθες στο Μέγκα πανηγυρίζουν γιατί τους έκαναν θέμα. Όμως ο ξεπεσμός τους δεν έχει όρια. Σε όσα blog σαν και αυτό και αν πήγα πουθενά δεν είδα κατινιές εκτός από αυτά που παρουσίασε χθες το Μεγκα. Και μάλλον εκούσια. Και ας πάμε λίγο παραπέρα. Στη σελίδα του ο ΓΑΠ έχει αναρτήσει έναν κατάλογο blog. Και λες και το ήξερε και φρόντισε να διασφαλιστεί αναφέροντας σοβαρά blog και αυτά όχι τύπου "μεσημεριανής ζώνης" . Αλλά βέβαια σε αυτά δεν αναφέρθηκαν οι "αντικειμενικοί".

Ας κρατήσουμε το επίπεδο. Έτσι θα εξασφαλίσουμε και θα προωθήσουμε του ΓΑΠ που κατά τη γνώμη μας αξίζει για πρόεδρο του Πασοκ και πρωθυπουργός του τόπου.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Για το ποιός έχει τα μέσα, και το ποιός κάνει ανούσιες κινήσεις λασπολογίας σας παραπέμπω στα παρακάτω:
Ο Βενιζέλος, η γυναίκα του, ο επίτιμος και η διαπλοκή...
Όταν στερεύουν τα σοβαρά επιχειρήματα...

vagnes είπε...

Μπραβο για το σχολιο σου
Η δικαια αγανακτηση τους για τα υβριστικα bloggs, δεν μπορει να συγκριθει με τη δικια μας αγανακτηση για την κατευθυνομενη "επωνυμη" δημοσιογραφια που πολλες φορες σερβιρουν.
Εμεις καταδικαζουμε τους υβριστες και χυδαιους bloggers και υπαρχει και συγγεκριμμενη διαδικασια για να διωχθουν απο την blogοσφαιρα. Αυτοι καταδικαζουν την σκοπιμη και ιδιοτελη δημοσιογραφια; και τι κανουν για να μειωσουν την επιροη της;
Το μονο που λενε: καντε zapping αν δεν σας αρεσει.
Το μονο που τους λεμε ειναι: καταδικαστε τα υβριστικα αλλά διαβαστε τα υπολοιπα, τη συντριπτικη πλειοψηφια, που εχουν αποψεις, σκεψεις, προβληματισμους και λυσεις για τα προβληματα της κοινωνιας που εσεις ως "επωνυμοι" δημοσιογραφοι εχετε την υποχρεωση να δημοσιοποιειτε αν θελετε να εξασκειτε το επαγγελμα σας, σαν λειτουργημα και οχι σαν επιχειρηση.
Η ανωνυμια να μη γινει το προσχημα για να μας απαξιωσετε.
Το blogging γεννηθηκε για να παει μακρυα. Να σας προβληματιζει αλλα να μη σας φοβιζει αν τη δουλεια σας κανετε σωστα.
Οσο πιο γρηγορα το καταλαβουμε ολοι, τοσο πιο γρηγορα θα απαλλαχτουμε απο τους κακους και πολλακις ιδιοτελεις δημοσιογραφους και συναδέλφους σας.