12 Νοε 2007

Ανταποκριθήκαμε, συμμετείχαμε, απαιτούμε, έχουμε και ευθύνες.

Είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που θέλω πολύ να γράψω ένα post όπως βγαίνει από την ψυχή μου, όπως μου έρχονται οι λέξεις και δεν ξέρω πως να αρχίσω.

Πριν λίγο διάβασα τα πρώτα κείμενα συν-ιστολόγων για τη χθεσινή εκλογή . Ξεχωρίζω δύο που πραγματικά συνυπογράφω : αυτά του Korinthos και του ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ.

Δεν θα γράψω λοιπόν μακροσκελείς πολιτικές αναλύσεις, θα γράψω αυτό που νοιώθω αυτή την ώρα. Μερικές σκέψεις και μερικά συναισθήματα, που πιστεύω νοιώθουν οι περισσότεροι πολίτες που συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτή την κορυφαία έκφραση συμμετοχής στην Ελλάδα του 21ου αιώνα :

  • Είμαι ευτυχισμένος που συμμετείχα σε μια διαδικασία που (στην ουσία) εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία στην Ελλάδα (και για δεύτερη στην Ευρώπη). Κι αν πριν λίγες μέρες η περίπτωση της Ιταλίας χαρακτηρίστηκε "κοσμοϊστορικό γεγονός" , φαντάζομαι ότι η "ελληνική version" κατοχυρώνει πια τη διαδικασία αυτή στα μάτια όλων των σύγχρονων κοινωνιών. Τα επόμενα χρόνια πιστεύω θα βιώσουμε το πόσο σημαντικό ήταν αυτό το εγχείρημα, το πως έκλεισε οριστικά την μεταπολίτευση, το πόσο διαφορετική θα είναι η πολιτική (και οι πολιτικοί) από εδώ και πέρα.
  • Είμαι χαρούμενος διότι σε αυτή την συμμετοχική πρόκληση ανταποκρίθηκαν οι πολίτες σε αναλογία που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο παγκόσμια. Πάνω σε αυτό το θέμα θα γίνουν από εδώ και πέρα πολλές αναλύσεις. Το σίγουρο είναι ένα : οι πολίτες επιζητούν τη συμμετοχή και όταν αυτή προσφέρεται , αντιδρούν θετικά και ώριμα.
  • Είμαι ικανοποιημένος και δικαιωμένος προσωπικά για το πως η μεγάλη αυτή συμμετοχή των πολιτών επέδρασε στο αποτέλεσμα. Σε αυτό το blog είχα γράψει πως "προτιμώ ένα 51-49 με 1.000.000 πολίτες , παρά ένα 70-30 με 250.000. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η αυξημένη συμμετοχή ωφέλησε αυτόν που είχε την αρχική ιδέα, αλλά και που πίστευε πραγματικά στην αξία της ουσιαστικής συμμετοχής και δεν επιζητούσε απλά το "χρίσμα" του "καταλληλότερου".
  • Είμαι χαρούμενος διότι συμμετείχα ενεργά σε ένα τεχνολογικό και διαδικαστικό εγχείρημα πρωτόγνωρο κι αυτό για εκλογική διαδικασία. Όσοι από εμάς ζήσαμε τη διαδικασία από μέσα, νοιώθουμε τριπλά χαρούμενοι. Η κινητοποίηση 35.000 εθελοντών αλλά και η δουλειά κάποιων καταπληκτικών ομάδων "ειδικών", τόσο στο Τμήμα Διαδικτύου, όσο και στις συνεργαζόμενες εταιρείες, ελαχιστοποίησε τα προβλήματα και εγγυήθηκε το αδιάβλητο της διαδικασίας σε βαθμό ίσως και μεγαλύτερο από ότι οι εθνικές εκλογές. Ίσως στις επόμενες εθνικές εκλογές να δούμε ιδέες από αυτό το σύστημα και από το ΥΠΕΣ. Νομίζω πως ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Και βέβαια μια αποθέωση του ανοιχτού λογισμικού και του τι θαύματα μπορείς να κάνεις με αυτό και με ένα παλιό (πενταετίας ) και φτηνό (80 €) υπολογιστή.
Βρέθηκα αρκετές ώρες στο εκλογικό κέντρο της πόλης μου στο Ναύπλιο. Τα συναισθήματα ήταν περίεργα. Κατ' αρχήν έβλεπες πολίτες που ίσως στο παρελθόν να μην είχες ούτε φανταστεί ότι αυτοί ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Πολίτες συγκροτημένους, που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους, που έμπαιναν στο παραβάν και δεν το "ξεφτίλιζαν" όπως κάποια "στελέχη" που ψήφιζαν φανερά για να δείξουν (σε ποιους αλήθεια ?) ότι είναι με τον Πρόεδρο. Πολίτες κάθε ηλικίας , σίγουρα περισσότερους πενηντάρηδες και πάνω, αλλά και 16ρηδες και της γενιάς μας , άνδρες και γυναίκες.

Έβλεπες την πολωνέζα 25χρονη γκαρσόνα της καφετέριας της πλατείας να περιμένει με το διαβατήριο της στο χέρι, με συμπληρωμένη την αίτηση φίλου που είχε κατεβάσει από το διαδίκτυο, να έρχεται να ψηφίσει αυτόν "που ήταν και αυτός μετανάστης και ξέρει" .

Έβλεπες τον γεροντάκο λαχειοπώλη της παραλίας, με την ξεφτισμένη του ταυτότητα να έρχεται "για το Γιώργο", να θέλει κάποιος να τον βοηθήσει να συμπληρώσει την αίτηση και την ώρα που σούδινε τα στοιχεία του να σου λέει και να σου ξαναλέει : " για το Γιώργο έτσι? " Να του δίνεις τα ψηφοδέλτια και να σε ρωτάει ξανά "ποιο είναι του Γιώργου" ... να του το δείχνεις και να ρωτάει και δεύτερο "είναι σίγουρα του Γιώργου?".

Έβλεπες έναν δεκαεξάχρονο , γεννημένο 10 Ιανουαρίου του 1992, να σε παρακαλάει "δεν μπορείτε να κάνετε τα στραβά μάτια , και να γράψετε ότι είμαι γεννημένος το Δεκέμβριο ? Θέλω να ψηφίσω τον Παπανδρέου".

Έβλεπες πρόσωπα "στελεχών" με ζωγραφισμένη την απορία στα πρόσωπα τους από το μέγεθος της συμμετοχής. Διέκρινες στη "γλώσσα του σώματος τους" να νοιώθουν να χάνουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους. Ήταν ολοφάνερος ο προβληματισμός τους και η έκπληξη τους. Και ίσως και η ανησυχία για την επόμενη μέρα, βλέποντας τους πολίτες να τους προσπερνούν στην ουσία και να κοιτούν μπροστά.

Δεν είναι τυχαίο ότι πουθενά (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν άνοιξε μύτη. Η καταλυτική παρουσία των πολιτών δεν επέτρεψε στον οποιονδήποτε να το παίξει "κακός". Και φυσικά η διαφορά δεν επέτρεψε σε κανέναν να αμφισβητήσει το οτιδήποτε.

Μοναδική παραφωνία φυσικά σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας τα ΜΜΕ. Η αποκρουστική τους εικόνα χτες βράδυ (μέχρι να ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα) , το σαχλό (και παντού το ίδιο) "λαχανί" τους χρώμα , και τα φαιδρά πρόσωπα που εμφανίστηκαν στα παράθυρα επιβεβαίωσαν απλά ότι το θέμα της πολιτικής αυτονομίας είναι υπαρκτό και επείγει η επίλυση του.

Σήμερα είναι Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. Το ζητούμενο της επόμενης μέρας παραμένει.

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμμετοχή και έκλεισαν το στόμα όλων εκείνων που τους υποτιμούν. Και η σημασία αυτής της ανταπόκρισης ξεπερνά τα στενά όρια του κόμματος ΠΑΣΟΚ και επηρεάζει καταλυτικά το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.

Τώρα είναι η σειρά των πολιτικών να αποδείξουν ότι πήραν ένα ισχυρό μήνυμα , μια ισχυρή εντολή. Δεν πήρε εντολή μόνο ο Παπανδρέου, την πήρε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Και η εντολή είναι σαφής : Η πολιτική και οι πολίτες ξανά στο προσκήνιο. Απο άλλη αφετηρία, με νέα εφόδια , με άλλες διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα κόμματος και εξουσίας.

Το αν ο Παπανδρέου θα ανταποκριθεί στην εντολή που πήρε θα φανεί σύντομα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι από εδώ και πέρα η παρέμβαση των πολιτών θα είναι καταλυτική.

Γιατί όπως πολύ σωστά γράφει ο ΔΜΡ :

" ... Oι εκλογές είναι μία έκφραση της παρουσίας μας στα δημόσια πράγματα. Δεν τις περιφρονώ, ούτε πιστεύω ότι μπορούν να υποκατασταθούν. Όμως πιστεύω ότι είναι ένα μόνο μικρό μέρος της παρουσίας μας και της παρέμβασής μας στα δημόσια πράγματα, δηλαδή στα πράγματα που μας αφορούν.

Αν απουσιάζουμε εμείς την ζωή μας θα την χειριστούν άλλοι, και μάλλον όχι εις όφελός μας. Kαι δε θα φταίνε αυτοί αλλά εμείς... "

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς,οι χιλιάδες των πολιτών,ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ και παρουσιάσαμε όπλα στη Συμμετοχή και στη Συν-Ευθύνη.
Τώρα είναι η ώρα και η σειρά του ΓΑΠ να κάνει τα επόμενα βήματα,τα απελευθερωτικά για την ελληνική κοινωνία.
Εχω χαρά και νιώθω λύτρωση γιατί τελικά το "ΚΑΛΌ" έχει τους δικούς του νόμους και δρόμους. Το βράδυ θα διαγωνισθούν για την τηλεθέαση χολερικοί και μέχρι χθες ΒΒ, που..pretend τώρα τους ΓΑΠικούς,αηδία εναντίον ναυτίας...
Να βαστάμε γερά και να ανταμώνουμε.

Elias είπε...

Δευτέρα, 12 Νοέμβριος 2007
ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στην εξαιρετική κινηματογραφική μεταφορά του Νιξον( Α.Χοπκινς) ένας συμβουλος του προέδρου (Ν.Σαδερλαντ) λέει σε μια στιγμή: ''Δυστυχώς για την δημοκρατία, δεν χρειάζεται να πεισθούν πολύ για τις αποφάσεις μας...''
Η φράση αποτυπώνει εξαιρετικά την σημερινή παγκόσμια δημοκρατική version των κοινωνιών. Χθες, περίπου 500,000 Έλληνες, σε σύνολο 9 εκατομ. ενήλικων ψηφοφόρων, επέλεξαν τον άνθρωπο αντίβαρο του σημερινού κυβερνήτη( σχεδόν το 7% των Ελλήνων ψηφοφόρων) .Θα πεί κάποιος αν αυτό θα το τόνιζα σε περίπτωση επικράτησης του Βενιζέλου! Ναι ,θα το τόνιζα και μάλιστα είχα τοποθετηθεί εξ'αρχής κατά της ψευδοδημοκρατικής αυτής διαδικασιας που ανάγεται σε δηθεν δημοψηφισματική και αντιπροσωπευτική διαδικασία.
Χθες, ενταφιάστηκε οριστικά η ελπίδα ανασυστασης μια αντιδεξιάς πολιτικης,μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Ο Γιώργος Παπανδρεόυ αποτελεί τον καθρέφτη του 7-10% των νεοελλήνων που δυστυχώς διαμορφώνουν καταστάσεις στον τόπο, που επιθυμούν την αποστροφή τους στο καινούργιο, που πάσχουν απο μυωπία κοινωνικής αντίληψης( δεν με πειράζει καθόλου αν θιξω κάποιους φίλους) και ευελπιστούν σε μια αναβίωση ενός''δηθεν'' ιδεολογικού καθεστώτος,ενώ στην ουσία δεν έχουν καν καταλάβει τους καιρούς, δεν ξέρουν τί σημαίνει πολιτική και οικονομική διαχείριση κοινωνικών ζητημάτων, δεν κατανοούν οτι Κυβέρνηση σημαίνει Ευθύνη, Ρεαλισμός, Εφικτές Παρεμβάσεις.
Δεν ηταν ο Βενιζέλος η '' χρυση ευκαιρία'' για την Ελληνικη αριστερή πρόταση εξουσίας,όμως είχε τα φόντα να ΄΄εποπτευθεί'' απο μια συλλογική αντίληψη για μια κοινωνική και οχι ατομικοκεντρική διακυβέρνηση(μονο ενας χαρισματικός άνθρωπος μπορέι να υποτάξει το Εγω του για το Εμείς, μόνο ένας ευφυής ηγέτης μπορεί να νιώσει τα όρια της ευθύνης,οσο αλαζόνας,οσο αρχηγομανής και αν είναι)
Απο χθες, η ''παρέα'' του Καραμανλή και οι κολλητοί των υπουργών του,νιώθουν ελέυθερο το πεδίο δράσης για 4 ,ενδεχομένως και για 8 χρόνια.Η Νεα Δημοκρατία,απο χθές έγινε το παλιό ΠΑΣΟΚ: εδραιώθηκε ως μηχανισμός εξουσίας και υπεροχής στους πολίτες. Ο Κώστας Καραμανλής,αποτελεί πλέον τον νέο Ανδρέα: οι Ελληνες είναι τυχεροί,βρηκαν πάλι εναν
μύθο ,ενα πρόσωπο περα και πάνω απο τους καιρούς.
Χθες γεννήθηκε μια νέα σελίδα στην ελληνική ιστορία: αυτή της ηγεμονίας του νεο-καραμανλισμού( με τις ευλογίες και την δημοκρατική στήριξη του συγχρονου ΠΑΣΟΚ...)

Ανώνυμος είπε...

Η ευφυϊα,όταν δεν συνοδεύεται απο συναισθηματική ωριμότητα,από συναισθηματική ευφυϊα δηλαδή,είναι
πολύ πιό επικίνδυνη για την διαχείριση της υπόθεσης της Δημοκρατίας, από ότι η εκ γενετής ιδιωτία στην εξουσία.
-Ονομάζετε, "ψευτοδημοκρατική διαδικασία", την έκφραση συμμετοχής χιλιάδων πολιτών για την εκλογή προέδρου ενός δημοκρατικού κόμματος και όχι μιάς ολιγάριθμης πνευματικής ελίτ,σαν εκείνη που έσπευσε να στοιχηθεί με τον,φανερά,εκλεκτό σας.
Οπως, δεν αποτελεί άραγε λογικό άλμα το να λέτε ότι ο εν λόγω μπορούσε να υποτάξει το ΕΓΩ του στο ΕΜΕΙΣ;Από πού συνάγεται;
Όσο για την μυωπία πολιτικής αντίληψης σχεδόν 900.000 πολιτών,τι να σχολιάσω...αν δεν είναι θέμα ριζικής διαφοράς ιδεολογίας μεταξύ μας, τότε μήπως είναι θέμα πρεσβυωπίας;

spallantzas είπε...

@elias
το ξέρω ότι είναι αβασταχτη η ήττα , αλλά εσυ ανθρωπέ μου ξεπέρασες κάθε αρρωστημένη φαντασία. Είσαι το απόλυτο "σκοτάδι" , η απόλυτη "διαστρέβλωση", ο απόλυτος "βενιζελισμός". Αμα θες, να σου στείλω το μαιλ του Πρετεντέρη. Είμαι βεβαιος ότι έχετε να πείτε πολλά!

theodore είπε...

Η αυριανή μέρα για το ΠΑΣΟΚ ξημέρωσε.
Τα τελικά αποτελέσματα ακόμα τα αναμένουμε.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το δυναμικό,ριζοσπαστικό,αισιόδοξο ρεύμα που δημιουργήθηκε στο ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα Βενιζέλου,θα συνεχίσει να παράγει πολιτική,υπερασπίζοντας τα κεκτημένα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
Σε μιά εποχή παγκοσμιοποίησης και νεοφιλελεύθερης στροφής,εμείς που στηρίξαμε τον Βαγγέλη,δλδ. το 40% της βάσης του ΠΑΣΟΚ,θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά τον αγώνα,για να ξαναβρεί το Κίνημα τον χαμένο του προσανατολισμό.
Οσο για τις ειρωνείες και την χλεύη ορισμένων,απλά να πώ ότι τους χαρακτηρίζουν.Αυτές είναι φασιστικές συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στο Κίνημα μας.

Σύντροφοι,ο αγώνας συνεχίζεται.

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον elias (ή μήπως giannis pret? Χαχα)

Μιλάς για μικρή συμμετοχή. Για μειοψηφία που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Γελοίο επιχείρημα. Θεωρείς μειοψηφία τις 900.000 πολιτών; Και αν η υποτιθέμενη «πλειοψηφία» υποστήριζε το Βενιζέλο (όπως υπονοείς), γιατί δεν πήγε να ψηφίσει; Την εμπόδισε κανείς;

Όσο για το ότι ο Βενιζέλος θα υπέτασσε το εγώ στο εμείς, τι να πω; Μπορώ να πω τίποτα; Ειδικά ο Βενιζέλος θα το έκανε σίγουρα. Που το ΕΓΩ του είναι πιο μεγάλο και από την κοιλιά του. Ο άνθρωπος είναι γεννημένος δικτάτορας. Κρίμα που έγινε δικηγόρος και όχι στρατιωτικός. Δε θα χρειαζόταν να μπλέκει με ψηφοφορίες και λοιπές δημοκρατικές βλακείες. Δημοκρατία, λαός, μπλιαχ, και μόνο που ακούει ο Μπενίτο αυτές τις λέξεις βγάζει σπυριά (όπως και ο υποστηρικτής του, ο Σημίτης). Μα είναι δυνατόν ο αμόρφωτος και τιποτένιος λαός να γνωρίζει καλύτερα από τον Μπένυ;

Και μια που το ανέφερα, ο Πρετεντέρης λέει και ξαναλέει ότι τον Βενιζέλο τον υποστηρίζουν οι «ανώτεροι» (πολύ δημοκρατικό μου ακούγεται αυτό) κοινωνικά και μορφωτικά, ενώ τον Παπανδρέου το αντίθετο. Περιέργως, με πιάνει μία επιθυμία να τρίψω τα πτυχία μου στη μούρη του αγαπητού Πρετεντέρη. Και μετά να τον προκαλέσω σε μονομαχία. Όχι με όπλο. Με IQ test. Για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος...

NdN είπε...

Η εσωκομματική διαδικασία κινητοποίησε ανθρώπους όλων των ηλικιών που επί 2 μήνες τώρα επιχειρηματολογήσανε υπέρ του ενός ή του αλλού υποψηφίου, συγκρούστηκαν, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, συμμετείχαν. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό κέρδος που είχε η ελληνική κοινωνία. Κάποιοι σηκώθηκαν από τον καναπέ τους και όπως λες αποδείχτηκε ότι οι πολίτες επιζητούν τη συμμετοχή και όταν αυτή προσφέρεται, αντιδρούν θετικά και ώριμα.
Δεύτερον δώσαμε απάντηση σε όλους αυτούς που μιλούσαν για ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ. Τα 900.000 άτομα που συμμετείχαν έδειξαν το δρόμο προς ένα μεγάλο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Γ. Παπανδρέου θα εκπληρώσει την δέσμευση του απέναντι σε όλους μας ανεξαρτήτως ποιον ψηφίσαμε. Πιστεύω ότι το ποσοστό που πήρε του δίνει τη δύναμη και ώθηση για να συγκρουστεί και να κάνει πράξη την απαίτηση της Αλλαγής.

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Συγχαρητήρια.

Κωνσταντίνος Μπάστας είπε...

Από Μπάστα Κων/νο
Πρ. Μέλος της Εκτελεστικής
Γραμματείας Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Η πολιτική νίκησε! Είναι η ώρα των αλλαγών....

Η επανεκλογή του σ. Προέδρου Γ.Παπανδρέου στις συνθήκες που διεξήχθει συνιστά μια μεγαλειώδη νίκη της πολιτικής , μια νίκη της δημοκρατίας, μια νίκη του λαού.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της επόμενης μέρας βρίσκει το Κίνημα δυνατό με αυξημένη κοινωνική δυναμική , με τον πρόεδρο του ισχυρό και δικαιωμένο με ξεκάθαρη εντολή να δρομολογήσει όλα όσα έχει εξαγγείλει όλη αυτή την περίοδο.
Το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα σαφώς και δεν είναι (όπως τα γνωστά κέντρα ήδη προσπαθούν να μας στρέψουν την προσοχή) ποιος θα είναι ο ρόλος που θα δοθεί στους «ηττημένους» , ποια θα είναι η εξέλιξη όσων «μεγαλοστελεχών» τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας σου , ή πως θα συνυπάρξουν μέσα στο Κίνημα τα στελέχη που αντιπαρατέθηκαν κ.λ.π.
Αυτού του τύπου τα ψευτοζητήματα δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό , αλλά μόνο αυτούς που αγωνιούν για το δικό τους μέλλον και σίγουρα αυτούς που έχουν επενδύσει σε αυτά τα στελέχη.
Όσοι αυτή τη στιγμή θέτουν ζητήματα προσώπων και ρόλων θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν και να μας εγκλωβίσουν σε συνθήκες εσωστρέφειας και μιζέριας για να ψαλιδίσουν την νέα δυναμική που αποκτά το Κίνημα μας μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία και την μεγάλη νίκη.
Η νέα εντολή που ζήτησε και πήρε ο σ. Πρόεδρος δεν επιδέχεται παρερμηνείες, είναι τόσο ξεκάθαρη, είναι τόσο ηχηρή που δεν μπορεί να παραχαραχθεί από κανέναν.
Το μοναδικό ρεύμα που συγκροτήθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι αυτό της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοκρατικού προοδευτικού λαού (ανεξάρτητα από την επιλογή στο θέμα της ηγεσίας), που απαιτεί ριζικές αλλαγές και ανατροπή όλων των συντηρητικών οπισθοδρομικών και καθεστωτικών αντιλήψεων και δυνάμεων (όπου κι αν βρίσκονται) και την απελευθέρωση του πολιτικού μας συστήματος.
Αυτή η μεγαλειώδης νίκη της πολιτικής σε μια κρίσιμη στιγμή που όλα έμοιαζαν να καθορίζονται από την βούληση ποικιλώνυμων συμφερόντων ας αποτελέσει αφετηρία για την αναγέννηση του πολιτικού μας συστήματος , με πρωταγωνιστή το Κίνημα μας, ώστε να υπηρετεί και πάλι τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.