27 Νοε 2007

Ως έχει ...Ενημέρωση από συμβατικά ΜΜΕ δεν έχει σήμερα. Απεργούν οι δημοσιογράφοι για το Ασφαλιστικό.

"Για να μείνουν τα πράγματα ως έχει", όπως, δια στόματος Μανώλη Κοττάκη συνεπικουρούμενου από τον Great Pretender, διατράνωσαν χθες βράδυ στην κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας τους στην εκπομπή "Ανατροπή".

Δυο σχόλια .

Το πρώτο ετυμολογικό. Δεν ξέρω αν ο κύριος Κωττάκης έχει επηρεαστεί από το συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και το γνωστό "τα πάντα ρει", αλλά σήμερα μιλάμε νέα ελληνική και τα "πράγματα" θα έπρεπε να μείνουν "ως έχουν". Είναι ευκαιρία τις επόμενες 24 ώρες απεργίας να φρεσκάρει λίγο τα ελληνικά του. Στο κάτω κάτω υποχρέωση του είναι εκτός από το να ενημερώνει σωστά, να μιλάει και να γράφει σωστά.

Το δεύτερο σχόλιο είναι πολιτικό. Αν κάθε (ιδιαίτερα ισχυρή) συντεχνία έχει αυτή τη λογική του "ως έχουν" για ότι την αφορά (αγνοώντας προκλητικά τις επιπτώσεις για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες), τότε η κοινωνία παρουσιάζει πάντοτε αυτή την καταστροφική για όλους εικόνα της στασιμότητας και του αδιεξόδου. Ακόμη περισσότερο αν μια τέτοια συντεχνία εκμεταλλεύεται και τους ισχυρούς δεσμούς που (κακώς) έχει με τον πολιτικό κόσμο και την εξουσία για να μείνουν τα πράγματα "ως έχουν", τότε αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο πολιτικό σκηνικό, κάνει τους πολιτικούς υποχείρια του "πολιτικού κόστους" και τους πολίτες να απωθούνται από την πολιτική.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως τέτοιες λογικές δίνουν τα καλύτερο άλλοθι στις εκάστοτε εξουσίες και συμφέροντα να προωθούν - μπροστά στα αδιέξοδα που όλοι μαζί, ηθελημένα ή άθελα δημιουργούν ή ανέχονται - τις αντιδραστικότερες και αντιλαϊκότερες ρυθμίσεις για τα περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Όπως φαίνεται πως θα συμβεί και τώρα με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Είναι σύμπτωση αλήθεια ότι ανακαλύψατε την Αμερική (δηλαδή το ασφαλιστικό) όταν έθιξαν τα δικαιώματα σας? Είναι σύμπτωση ότι προβάλλετε και συζητάτε το πρόβλημα όπως ακριβώς το "πλασσάρει" η κυβέρνηση και τα "αφεντικά " της και όχι στις πραγματικές του διαστάσεις και πτυχές για την κοινωνία? Και φυσικά όταν ο "συνάδελφός σας" κ.Ρουσόπουλος μαζέψει (που σχεδόν μάζεψε ήδη) τις "απειλές" εναντίον σας, θα επιστρέψετε σαν καλά παιδιά στην υπηρεσία της "αντικειμενικής ενημέρωσης".

Θα προτιμούσα λοιπόν κ.Κοττάκη και λοιποί Πραίτορες της Ενημέρωσης, να συμβάλλετε από τη θέση σας και εσείς ώστε τα πάντα να "ρει" και όχι να μένουν ως έχουν (και όχι "ως έχει").


Υστερόγραφο :
Και επειδή κάποιοι "υπερεπαναστάτες της ενημέρωσης" τις τελευταίες μέρες απαίτησαν να "απεργήσουν" και οι bloggers για συμπαράσταση στους δημοσιογράφους (!!), τους αφιερώνω με λύπη μου το παρακάτω που δημοσιεύεται σήμερα στο in.gr

Συμμετοχή με ...υποσημείωση

Με επιστολή τους προς το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ οι συντάκτες του in.gr εφιστούν την προσοχή για άλλη μια φορά στη μεγάλη αδικία που υφίστανται οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στα ιντερνετικά ΜΜΕ.

Οι (ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ) συντάκτες εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους επειδή παραμένουν αποκλεισμένοι από τα ασφαλιστικά Ταμεία των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα σημειώνουν: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τις συνθήκες που εργάζονται δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως επίσης συνεχίζουμε να μην γινόμαστε δεκτοί από την ΕΣΗΕΑ και τον ασφαλιστικό φορέα των δημοσιογράφων».

Δηλώνουν ωστόσο ότι θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, «όντες αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα του κλάδου».

Έχεις να πεις τίποτα αγαπητή μου Locandiera? Αυτοί στέκονται αλληλέγγυοι . Εσείς τι κάνετε γι αυτούς?

4 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Η βλακεια της σημερινης απεργιας δεν εχει οριο...Σημερα εχουμε εφημεριδες και δεν εχουμε δελτια ειδησεων,ενω αυριο θα εχουμε δελτια ειδησεων και οχι εφημεριδες...
Με αλλα λογια παραρια απεργια...

tesseris είπε...

ευτυχος π συ δε απεργεις..

amask είπε...

Τα παιδία παίζει! Παίζει με τη μνήμη μας,παίζει με τα νεύρα μας,παίζει και δεν...παίζεται το τι ακριβώς παίζουν.
Υπάρχουν οι χιλιάδες άνεργοι των δημοσιογραφικών σχολών,τα "ματσουκάκια" που τα τρώει ο βοριάς και το χιόνι στο ξεροστάλιασμά τους για 600-700 ευρώ,οι απαράδεκτες συνθήκες τρόμου και κάθε είδους εκμετάλλευσης στα κανάλια και στα άλλα μέσα. Η ΕΣΗΕΑ και ο κ.Σόμπολος δεν είδαν;δεν άκουσαν τίποτα;
Μόνο για την τσέπη των γνωστών και μη εξαιρετέων κόπτονται;Λυπηθείτε τους!

ΠΟΕΕΠ είπε...

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Αφορά: Δικαστικές διώξεις εργατών συνδικαλιστών
Το Σωματείο Εργαζομένων στην Pepsico – ΗΒΗ, προέβη σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 31/8/2001, 28/9/2001 και 11/10/2001, με στόχο τη διάσωση των θέσεων εργασίας που κινδύνευαν να χαθούν από επικείμενη συμφωνία εργολάβων με την εταιρία που θα αναλάμβαναν το αντικείμενο των εργασιών της ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ. Η εξέλιξη αυτή θα ερχόταν ως συνέχεια της διακοπής των εργασιών του τμήματος παραγωγής του εργοστασίου το 1998.
Στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι της ΠΕΠΣΙΚΟ–ΗΒΗ συγκρότησαν επιτροπές για να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους ότι οι εργαζόμενοι θα αγωνισθούν για τη διατήρηση της δουλειάς τους, για να διαφυλάξουν την απεργία τους από απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και για να εκφράσουν δημοσίως τις ανησυχίες τους και τα δίκαια αιτήματά τους.
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που η ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ διακινούσε ή σκόπευε να διακινήσει προϊόντα της ήταν και η επιχείρηση ΠΟΤΟΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΕ, συμφερόντων του Ιωάννη Καπούλα, η οποία την περίοδο εκείνη δεν είχε νόμιμη άδεια λειτουργίας και διακίνησης προϊόντων!
Ο εργολάβος-συνεργάτης της ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ μήνυσε για τις ενέργειες αυτές μέλη του σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στην ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ Θεσσαλονίκης, αλλά και μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (Π.Ο.Ε.Ε.Π.) ως ηθικούς αυτουργούς! Η κατηγορία ήταν ότι παρεμπόδισαν την «εύρυθμη» λειτουργία της επιχείρησης του, η οποία λειτουργούσε εκείνη την περίοδο ως παράνομος απεργοσπαστικός μηχανισμός!
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Μονομελές Πλημ/δικείο) με απόφαση του στις 16 Φεβρουαρίου 2006 δέχτηκε τη νομιμότητα των απεργιών και των απεργιακών συγκεντρώσεων των εργαζομένων έξω από την επιχείρηση του Ι. Καπούλα (ΠΟΤΟΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε.)
Το δικαστήριο ΑΘΩΩΣΕ εντελώς τον Πρόεδρο και κάποια μέλη, αθώωσε όλους τους εργαζόμενους για τα υποτιθέμενα περιστατικά στις 31/8/2001 και 11/10/2001 που κατήγγειλε ο σκευωρός έμπορος ποτών, διότι δέχθηκε ότι οι εργαζόμενοι ενήργησαν νομίμως και προς υπεράσπιση νομίμων δικαιωμάτων τους και ότι δεν υπήρξαν έκτροπα, κάτι που κατέθεσαν άλλωστε και οι αυτόπτες μάρτυρες αστυνομικοί που βρισκόταν στην απεργιακή συγκέντρωση.
Το δικαστήριο, ωστόσο, καταδίκασε κάποιους εργαζόμενους με την αιτιολογία ότι στις 28/9/2001, και από τις 7 π.μ. έως και τις 7.30 π.μ., όταν απουσίαζε η αστυνομική δύναμη, υπερέβησαν τα όρια της νόμιμης συμπεριφοράς και δημιούργησαν επεισόδια σε βάρος του μηνυτού και της επιχείρησης του (ρίψη αντικειμένων, σπάσιμο τζαμιών και προσωπικό του υποτιθέμενο τραυματισμό, ο οποίος, δεν καταγγέλθηκε στην αστυνομία που κατέφθασε λίγα λεπτά αργότερα, ούτε προσκομίσθηκε κάποιο ιατρικό έγγραφο που να πιστοποιεί τον ανύπαρκτο τραυματισμό του εργοδότη, δεν προσκομίσθηκε στο δικαστήριο ούτε καν μια φωτογραφία με τα σπασμένα τζάμια, ενώ ο εργοδότης φωτογράφιζε τους απεργούς συνεχώς και τους απειλούσε! )
Εναντίον φυσικά αυτής της απόφασης οι εργαζόμενοι κατέθεσαν έφεση. Και ενώ ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Πλημ/δικείο) στις 13/5/2007 θα λάμψει η αλήθεια και θα αποκαλυφθεί η κατασυκοφάντησή τους από το σκευωρό εργοδότη και τους συνεργάτες του, αντιμετώπισαν μια απρόσμενη κατάσταση και καταδικάστηκαν και πάλι για την ίδια υποτιθέμενη παράνομη πράξη τους (να μην αφήνουν δηλαδή μια επιχείρηση χωρίς άδεια λειτουργίας να δραστηριοποιείται ως παράνομος απεργοσπαστικός μηχανισμός, τη στιγμή που η ίδια η αστυνομία που βρισκότανε στο χώρο της απεργίας απαγόρευε τη λειτουργία της με ρητή δήλωση του επικεφαλής αστυνομικού ότι σε περίπτωση διακίνησης προϊόντων, της χωρίς άδεια «λειτουργούσας» επιχείρησης, θα συλλαμβανόταν αμέσως ο ιδιοκτήτης της !).
Η ακατανόητα εχθρική και μονόπλευρη σε βάρος των εργαζομένων συμπεριφορά στο δικαστήριο μας εμβάλλει σε σοβαρές σκέψεις, ότι πλέον ποινικοποιείται και καταδικάζεται το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική και συνδικαλιστική τους δράση.
Δημιουργούν εύλογες απορίες και προβληματισμό τα παρακάτω:
1. Δεν κλήθηκαν από την Εισαγγελία να καταθέσουν στην δευτεροβάθμια δίκη τα δύο αστυνομικά όργανα που ήταν παρόντα στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τη επιχείρηση του Ι. Καπούλα στις 28/9/01 και τα οποία είχαν διαβεβαιώσει σε προηγούμενες καταθέσεις τους ότι ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ δε συνέβη τη συγκεκριμένη ημέρα.
2. Δεν κατανοούμε το σκεπτικό με το οποίο αγνοήθηκε εντελώς το αίτημα των συνηγόρων των εργαζομένων να αναβληθεί η δίκη, ώστε να κληθούν οι αυτόπτες μάρτυρες αστυνομικοί. Ακόμη περισσότερες απορίες δημιουργεί το γεγονός ότι το αίτημα δεν απαντήθηκε καθόλου από το δικαστήριο!
3. Αγνοήθηκαν επίσης οι εντελώς αντιφατικές καταθέσεις και μηνύσεις του εργοδότη (δύο μηνύσεις για το ίδιο περιστατικό με αντιφατικό περιεχόμενο!). Στη μια, μάλιστα, ο ίδιος ο εργοδότης δηλώνει ότι δεν έγιναν επεισόδια, διότι ο ίδιος απέτρεψε τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του να έλθουν εκείνη την ημέρα για εργασία, κάτι που επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του και ο μάρτυρας κατηγορίας Βολόντια Κερασίδης.
4. Επανειλημμένες ερωτήσεις και κρίσεις από την έδρα του δικαστηρίου (ιδίως από το πρόσωπο της κ. Εισαγγελέως), αναφέρονταν και αμφισβητούσαν αμετάκλητες αθωωτικές κρίσεις του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα των κινητοποιήσεων τους. Επανειλημμένα ερωτήθηκαν οι εργαζόμενοι «τι δουλειά είχατε έξω από την ξένη επιχείρηση», ερώτημα που είχε απαντήσει όμως η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.
5. Ιδιαίτερα από την εισαγγελέα της έδρας (κ. Σιδηροπούλου) εκδηλώθηκε μια ειρωνική, προσβλητική και υποτιμητική συμπεριφορά σε βάρος των εργαζομένων ως κατηγορουμένων και μαρτύρων υπεράσπισης, αλλά και σε βάρος των συνηγόρων τους. Προκάλεσε σοκ και δέος με ερωτήσεις του τύπου, «κι αν μείνεις άνεργος τι έγινε:», «μήπως αν κλείσει το εργοστάσιο δε θα χάσεις πάλι τη δουλειά σου;», «δεν μπορεί ένας εργολάβος να κάνει συμφωνία με μια επιχείρηση;». Για το γεγονός ότι η επιχείρηση στερούνταν άδειας λειτουργίας και δραστηριοποιούνταν παράνομα η κ. εισαγγελέας αναρωτήθηκε δημοσίως, «και, λοιπόν, εσείς τι κάνατε εκεί υποκαθιστούσατε την αστυνομία;»
Η εργοδοσία έχει εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση στα αγωνιστικά και ταξικά συνδικάτα. Συνεπικουρούμενη από το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια με τους αλλεπάλληλους αντεργατικούς νόμους, από την κρίση στην αγορά εργασίας, την ανεργία και την υποαπασχόληση, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τα ιδιωτικά συμφωνητικά κλπ. προσπαθεί να περιορίσει το ρόλο και να περιθωριοποιήσει τα συνδικάτα που αποτελούν τη μοναδική θεσμική οργάνωση των εργαζομένων που μπαίνει φραγμός στην παγκοσμιοποίηση και την υπερκερδοφορία των πολυεθνικών.
Η εργοδοσία προσπαθεί να ευτελήσει το θεσμό των συνδικάτων, βασικού πυλώνα της δημοκρατίας, και να απαξιώσει τη συλλογική δράση τους που αποτελούν τη μοναδική φερέγγυα ελπίδα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Η απόφαση αυτή βοηθάει την προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τους εργατικούς συνδικαλιστικούς αγώνες. Στους εργαζόμενους αμφισβητείται ακόμη και το δικαίωμα να ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους και να αγωνίζονται για τη διατήρησή τους.
Τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε που τα Συνδικάτα βάλλονται πανταχόθεν είναι επιτακτική η ανάγκη για συσπείρωση όλων των κοινωνικών και δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στην επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία μέσα από τις διώξεις και τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος αγωνιστών εργατών συνδικαλιστών.
Καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας σε κάθε μορφή νόμιμης έκφρασης αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους διωκόμενους συνδικαλιστές.
Στις 18 Δεκέμβρη κορυφώνεται η σκευωρία με μια δίκη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου δικάζονται 15 συνδικαλιστικά στελέχη, ανάμεσά τους μέλη του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, του Ε.Κ.Θ., της Π.Ο.Ε.Ε.Π. και πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε.Ε.Π. – ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
----
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ : Εάν υπάρχει η δυνατότητα το e-mail να προωθηθεί με ηλεκτρονικό αλλά και συμβατικό τρόπο