11 Δεκ 2007

Αυτο-οργάνωση : 20 χρόνια εμπειρίες



Πολλοί απο τους αναγνώστες μου γνωρίζουν ότι μένω στο Ναύπλιο και δραστηριοποιούμαι στα δημοτικά κοινά. Αρκετοί όμως δεν ξέρουν την ιστορία της Δημοτικής Κίνησης που συμμετέχω. Μιας ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης με ιστορία 20 και πλέον ετών. Μιας δημοτικής κίνησης όπου συναντιούνται πολίτες από το ΠΑΣΟΚ , τον Συνασπισμό , το ΚΚΕ , από την ευρύτερη Αριστερά , με κοινό στόχο μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη πόλη. Πολίτες που ξεπερνάνε παρατάξεις , κόμματα, δόγματα και χρίσματα. Πολίτες κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος, κάθε κουλτούρας , Έλληνες και Ξένοι.

Η δημοτική παράταξη "Ναύπλιο , η άλλη πρόταση" , γνωστή παλιότερα σαν "Πρωτοβουλία Δημοτών Ναυπλίου", είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Ναυπλίου των τελευταίων 20 ετών. Αν και ποτέ δεν υπήρξε δημοτική αρχή, πολλά πράγματα που σήμερα βλέπει κανείς στην πόλη μας, πολλά πράγματα που λειτουργούν στην πόλη μας, υλοποιήθηκαν ύστερα από προτάσεις της, χωρίς αυτό να είναι ευρύτερα γνωστό.

Σήμερα θα παρουσιάσω μια ιστορική αναδρομή στη δράση της "αλλης πρότασης" στα πρώτα της χρόνια με έναν πρωτότυπο κινηματογραφικό τρόπο , καρε καρε, όπως οι ίδιοι την παρουσίαζαν μέσα απο το περιοδικό της εποχής "ΑΠΟΠΕΙΡΑ". Πολύ περισσότερα ΄θα βρείτε στους συνδέσμους που ακολουθούν.

Θέλω πριν να κάνω και ένα σχόλιο. Μπορεί πολλοί να βλέπουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες την πολιτική πλευρά. Σας εφιστώ την προσοχή να δείτε και την ανθρώπινη, είναι εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη. Και το λέω αυτό σε αντιδιαστολή με κομματικές εμπειρίες, όπου κυριαρχεί η ίντριγκα , το πισώπλατο μαχαίρωμα, η απαξίωση της διαφορετικής γνώμης, η διατήρηση των κεκτημένων και ο αποκλεισμός της νέας ιδέας.

Σε αυτό το χώρο πριν απο όλα και πάνω απο όλα βρισκόμαστε σαν άνθρωποι, μιλάμε ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις, ακούμε με σεβασμό και προσοχή τον άλλον, ξέρουμε να διαφωνήσουμε και να συμφωνήσουμε, ξέρουμε να καταλήξουμε σε πρόταση , ξέρουμε να δράσουμε απο κοινού, ξέρουμε τι θα πει ανθρώπινη αλληλεγγύη. Ξέρουμε να γλεντάμε παρέα, ξέρουμε να νοιαζόμαστε το πρόβλημα του άλλου. Του κάθε συνανθρώπου μας. Προσπαθούμε αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο που πετυχαίνουμε μεταξύ μας, να το κάνουμε πρόσωπο ολόκληρης της πόλης. Σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε, αλλά έχουμε δρόμο ακόμη.

Και βέβαια και η πολιτική παρέμβαση είναι στην ατζέντα μας. Και γινόμαστε εξαιρετικά δυσάρεστοι και ενοχλητικοί στο (κάθε είδους ) κατεστημένο. Και μας πολεμούν ανελέητα γιαυτό. Μας αποκλείουν απο τα ΜΜΕ, διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας, προσπαθούν να βάλουν έχθρες μεταξύ μας. Δεν καταλαβαίνουμε όμως τίποτα. Βρίσκουμε διέξοδο στην άμεση επαφή με τον πολίτη. Βρίσκουμε διέξοδο στο διαδίκτυο. Είμαστε παρόντες και ενοχλούμε. Και όχι μόνο . Είμαστε παρόντες και προτείνουμε και υλοποιούμε. Και οι πολίτες το ξέρουν και στον ένα ή τον άλλο βαθμό το αναγνωρίζουν.


Ιούνιος 1986 " Τα χρόνια της αθωότητας"
Οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία δημοτικής κίνησης. Πολίτες με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με κοινούς στόχους για το μέλλον της πόλης, την τοπική αυτο-διοίκηση και το ρόλο του δημότη συμφωνούν στη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Δημοτών Ναυπλίου.

Ιούλιος 1986 " Μια ξεχωριστή μέρα"
14 Ιουλίου,η πρώτη δημόσια συζήτηση για τη διακήρυξη της ΠΔΝ στην αίθουσα του Παλαμήδη.

Οκτώβριος 1986 " Δι' ασήμαντον αφορμήν"
Απόφαση για μη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές

Οκτώβριος 1987 "Οι καλύτερες προθέσεις"
Επαναλειτουργία της Πρωτοβουλίας σε μόνιμη και σταθερή βάση. Εκδοση της εφημερίδας "Απόπειρα"

Οκτώβριος 1990 " Η γοητεία της αμαρτίας"
Κάθοδος στις δημοτικές εκλογές. Κατάθεση ολοκληρωμένου προγράμματος εναλλακτικής πρότασης για την πόλη. Ψήφοι 320 , ποσοστό 5,6%. Εκλογή ενός δημοτικού συμβούλου που κάθε χρόνο εναλλάσσεται.

Δεκέμβριος 1990 "Παράφορος έρωτας"
Εκδοση του πρώτου Ναυπλιακού ημερολογίου. Από τότε κάθε χρόνο είμαστε συνεπείς.

Φεβρουάριος 1991 " Το σπίτι των πνευμάτων"
Έκδοση του περιοδικού "απόπειρα λόγου και τέχνης"

Φεβρουάριος 1993 " Τοπίο στην ομίχλη"
1η Φεβρουαρίου. Εκδήλωση για τη Ναυπλιακή Επανάσταση η "Ναυπλιακή Κομμούνα" με ειδική έκδοση, η οποία καθιερώνεται κάθε χρόνο.

Οκτώβριος 1995 " Το μετέωρο βήμα του πελαργού"
Συμμετοχή για δεύτερη φορά στις δημοτικές εκλογές. Ψήφοι 453. Ποσοστό 6,5%. Εκλογή ενός δημοτικού Συμβούλου.

Οκτώβριος 2002 "Τα κακά παιδιά"
Η "Πρωτοβουλία" γίνεται " Άλλη Πρόταση" . Τα παιδιά μεγάλωσαν και πλήθυναν, αλλά δεν έχουν άσπρη τρίχα στην ψυχή τους ,κι ούτε μια σταγόνα γεροντίστικης ευγένειας.

Οκτώβριος 2006 " Χορεύοντας με τους λύκους"
Κάθοδος στις δημοτικές εκλογές. Ψήφοι 1340. Ποσοστό 13,08%. Τρείς Δημοτικοί Σύμβουλοι και μοναδική ουσιαστική αντιπολίτευση στο Δήμο Ναυπλίου.

Η συνέχεια εδώ και οι σημερινές δράσεις εδώ και εδώ.

Αν κάποιος έχει ακόμη απορίες για την αυτο-οργάνωση , ας έρθει σε εμάς να του τις λύσουμε.

Υ.Γ. Ξανακάνω την πρόταση προς την επιτροπή πολιτικών θέσεων του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Να καταργηθεί η διαδικασία απόδoσης χρίσματος σε κομματικούς υποψήφιους στις Δημοτικές Εκλογές και να ενισχύονται και στηρίζονται πρωτοβουλίες Δημοτών που η ίδια η τοπική κοινωνία αναδεικνύει και επιλέγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: