7 Δεκ 2007

ΔΕΗ : Κατεβάστε το διακόπτη - Σταματήστε την κλιματική αλλαγή


Θα κατεβάσω και εγώ (και προτρέπω να το κάνουμε όλοι μας) το γενικό το επόμενο Σάββατο, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι τέτοιες (έστω και συμβολικές) πρωτοβουλίες συνειδητοποιούν περισσότερους πολίτες και δυναμώνουν τα κινήματα τους κύρια μέσα από το διαδίκτυο. Ο πολλαπλασιασμός της είδησης της πρωτοβουλίας του Νέου ΙΝΚΑ μέσα από την blogoσφαιρα και τους bloggers - πολίτες, η (εκ των υστέρων ) προβολή της της από τα συμβατικά μέσα και οι πληρωμένες καταχωρήσεις της ΔΕΗ στις εφημερίδες , δείχνουν για άλλη μια φορά τη δύναμη του μέσου.

Όμως μέχρι εδώ. Μην πανηγυρίζουμε αγαπητοί συμπολίτες και συνιστολόγοι. Μην πετάμε στα σύννεφα. Δεν γίναμε "κίνημα λαού" , ούτε η επανάσταση χτυπάει και πάλι την πόρτα μας (ή μάλλον το ποντίκι μας). Και αυτή , όπως και προηγούμενες κινητοποιήσεις μέσα από το διαδίκτυο (με μοναδική εξαίρεση ίσως την κινητοποίηση για τις φωτιές) δείχνουν από τη μια την αξιοπρόσεχτη και ταχύτατη αντίδραση των Ελλήνων bloggers σε κάθε κινηματική πρωτοβουλία , αλλά ταυτόχρονα από την άλλη τις αδυναμίες και τις παιδικές ασθένειες της ελληνικής blogoσφαιρας , που ουσιαστικά είναι και γενικότερα της κοινωνίας.

Θέλω να πω πως για μια ακόμη φορά (και τονίζω, καλά κάνουμε!) αναπαράγουμε και στηρίζουμε μια πρωτοβουλία - διαμαρτυρία, χωρίς όμως να φροντίσουμε να την εμπλουτίσουμε με ιδέες - ο καθένας με τον τρόπο του και την προσωπικότητα του , αυτό άλλωστε είναι το κύριο χαρακτηριστικό που τον "ονοματίζει" blogger - να διορθώσουμε τυχόν λανθασμένες παραμέτρους, να της δώσουμε πολιτικό (και δεν εννοώ κομματικό) υπόβαθρο, να την κάνουμε σε τελική ανάλυση πιο αποτελεσματική και πιο ενοχλητική.

Και εξηγούμαι :

  1. Θεωρώ λάθος ότι η κινητοποίηση γίνεται μεσημέρι. Και εκπλήσσομαι πως δεν το σκέφτηκε κανείς, όταν έχουμε προηγούμενο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (για άλλο θέμα βέβαια).Πόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμασταν, αν έσβηναν τα φώτα κάθε πόλης το βράδυ τις 9.00 ώρα? Πόσο πιο εύκολα και πιο παραστατικά θα "μετρούσαμε" τη συμμετοχή, από το να ζητάμε εκ των υστέρων "τις καταστάσεις κατανάλωσης για να δούμε αν πετύχαμε".
  2. Οι διοργανωτές προσπαθούν να μας πληροφορήσουν και να μας πείσουν έτσι να συμμετέχουμε, ότι τα 750 εκατομμύρια που προσδοκά η ΔΕΗ από την αύξηση των τιμολογίων θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περιορίζοντας τις σπατάλες διοικητικής και οργανωτικής λειτουργίας της επιχείρησης. Και ναι μεν προβάλλουν σωστά επιχειρήματα και έχουν δίκιο ως προς αυτό, φοβάμαι όμως πως λένε τη μισή αλήθεια. Ρίχνοντας όλο το φταίξιμο για τις αυξήσεις και τα νέα βάρη στην πλάτη των πολιτών στην κακοδιαχείριση και δυσλειτουργία μιας (εν μέρει ακόμη ) δημόσιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας που λειτουργεί (εδώ και μερικά χρόνια ) σε ένα υποχρεωτικό πεδίο ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού, ανοίγουν κερκόπορτες σε αυτούς που συστηματικά και λαίμαργα τα τελευταία χρόνια προσπαθούν - με την ανοχή και συχνά προτροπή της κυβέρνησης της ΝΔ - να βάλουν χέρι σε ότι "δημόσιο και κοινωφελές" κινείται! Και για να προλάβω τους αγαπημένους φιλελεύθερους φίλους μου που θα τρέξουν πάλι να σχολιάσουν "πούλα , πούλα , πούλα" , τους λέω (αν και το ξέρουν) πως δεν έχω πρόβλημα με την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά με το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας δια της μεθόδου της απαξίωσης, που αποτελεί το hobby του κ. "καταλληλότερου" και των υπουργών του. Η κακή λειτουργία της ΔΕΗ δεν είναι μόνο κακό μανατζάρισμα, είναι (συνειδητά ) κακή κυβερνητική πολιτική και άρα η διαμαρτυρία των πολιτών δεν στρέφεται απλά κατά της ΔΕΗ αλλά κατά της πολιτείας και των μεθοδεύσεων της.



  3. Και πάμε στο σημαντικότερο. Η ΔΕΗ δεν σπαταλά μόνο χρήματα λόγω κακοδιαχείρισης. Η ΔΕΗ δεν απαξιώνεται για να υπερκεραστεί και να ελεγχθεί από ιδιώτες που επενδύουν τρελά λεφτά στην ενέργεια. Η ΔΕΗ μολύνει και το περιβάλλον , συμβάλλει στις κλιματικές αλλαγές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη (δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ κατασκευάζει (και όχι μόνο αυτή φυσικά , αλλά και οι ιδιώτες) δύο νέες μονάδες με λιγνίτη. Η ΔΕΗ είναι ο βασικός υπεύθυνος που η χώρα μας "αγοράζει" σύμφωνα με τη συνθήκη του Κιότο 180 εκατομμύρια ευρώ "ρύπους" κάθε χρόνο και δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να πλησιάσουμε - όπως πάμε - τα όρια εκπομπής ρύπων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί.
Για όλα αυτά φυσικά δεν φταίει η ΔΕΗ και η διοίκηση της, ούτε οι διοικητικές σπατάλες. Φταίνε οι πολιτικές των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια που δεν φρόντισαν να εκσυγχρονίσουν την επιχείρηση και να την προετοιμάσουν για το νέο ενεργειακό περιβάλλον πού τόσο γρήγορα δημιουργήθηκε και που εξελίσσεται και σήμερα με απίστευτους ρυθμούς. Φταίνε αυτοί που πίστευαν (και ίσως πιστεύουν ακόμη) πως το περιβάλλον και το κλίμα αντέχουν ακόμη και μπορούν να περιμένουν. Φταίνε αυτοί που χρησιμοποίησαν (και συνεχίζουν και σήμερα πιο προκλητικά από ποτέ) μια στρατηγική για τη χώρα επιχείρηση (όπως και τον ΟΤΕ, την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ κλπ) για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και ρουσφετολογικών συμφερόντων και όχι για την εξασφάλιση φτηνής και καθαρής ενέργειας για όλους τους πολίτες.

Φταίει πάνω από όλα σήμερα η κυβέρνηση του Καραμανλή που συνεχίζει αυτή την πολιτική, που μας το παίζει και περιβαλλοντικά ευαίσθητη από τη μία , ενώ από την άλλη στέλνει δύο (αριθμός : 2!!!) μόνο εκπροσώπους της Ελλάδας στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Μπαλί, τους κυρίους Καλογιάννη και Μητσοτάκη junior και ούτε έναν Έλληνα επιστήμονα (!!) επικαλούμενη δήθεν αυξημένα έξοδα ταξιδίου. Αλήθεια οι παρέες της Φανης Πά(λι ταξίδι πάμε)λλη Πετραλιά και τώρα του Αρη κάθε τόσο στην Κίνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κοστίζουν λιγότερο? Και τι θα κόστιζε ρε παιδιά 3 άτομα παραπάνω, όταν όλες οι άλλες αντιπροσωπείες της Ευρώπης για παράδειγμα είναι 100μελείς (!!), όταν πληρώνουμε τόσα πρόστιμα για περιβαλλοντικά εγκλήματα ( εκπομπές, χωματερές, βιολογικούς) στη χώρα μας?

Για όλα αυτά λοιπόν, ναι , να κατεβάσουμε το διακόπτη στις 15 Δεκέμβρη. Αλλά αγαπητοί φίλου του ΝΕΟΥ ΙΝΚΑ , να πούμε και ολόκληρη την αλήθεια και να πάμε και στα αυριανά συλλαλητήρια για το κλίμα.

Το περιβάλλον και οι δράσεις γιαυτό είναι πια η καρδιά κάθε πολιτικής και οι ενεργοί πολίτες - πρώτοι απο όλους - οφείλουν να δράσουν έτσι ώστε αυτό να μπει στο ξερό το κεφάλι και του τελευταίου ασυνείδητου, επώνυμου ή ανώνυμου

6 σχόλια:

Oneiros είπε...

Πεσ' τα, Στέφανε, γιατί νόμιζα ότι μόνο εγώ έκανα τέτοιες σκέψεις.
Εγώ έχω κι άλλη ένσταση: ενώ όλες οι παρόμοιες δράσεις στη μπλογκόσφαιρα που προηγήθηκαν (φαίνονταν τουλάχιστον να) ήταν αυθόρμητες και ακαπέλωτες, η συγκεκριμένη, κατά τα φαινόμενα, σχεδιάστηκε και προβάλλεται από καταναλωτική οργάνωση, η οποία πασχίζει να βγει απ' τη σκιά της ομώνυμής της' και μάλιστα, ξεπατικώνει εκείνες τις δράσεις που απέβησαν στο παρελθόν ταυτόχρονα οι πιό πιασάρικες αλλα και οι πιό ανούσιες τελικά (standalone εμπνεύσεις της στιγμής χωρίς συλλογικό σχεδιασμό, συνέχεια ή συγκεκριμένες προτάσεις).
Τι επικοινωνιακό σκοπό λοιπόν εξυπηρετεί ένας πρόχειρος κι αυθόρμητος ακτιβισμός, όταν δεν είναι ούτε πρόχειρος ούτε αυθόρμητος;

Oneiros είπε...

Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να ρίξουμε ένα long hard look στους ψηφιακούς ακτιβισμούς των περασμένων χρόνων, προκειμένου να κάνουμε μιά ειλικρινή κριτική και να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα τέτοιων δράσεων στο μέλλον. Γιατί, νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε μιά επικίνδυνη καμπή, όπου η επανάληψη της ίδιας φόρμουλας στερεί από το μήνυμα τους και τις καθιστά exploitable για διάφορους άσχετους λόγους.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Στεφανε
Θέλω πρώτα απ' όλα να σε καλέσω να γίνεις μέλος στο "νέο ΙΝ.ΚΑ." και θα σου γράψω ορισμένα πράγματα για να καταλάβεις το "γίγνεσθαι"

1. Οπως θα έχεις αντιληφθεί, ισχυρό κίνημα καταναλωτών δεν υφίσταται. Η προσπάθεια με το μποϊκοτάζ στην κατανάλωση έχει και αυτό τον σκοπό.

2. Το "παλιό" ΙΝ.ΚΑ. εξέλεγξε την τελευταία του διοίκηση το 1985. Εκτοτε ...

3. Το "νέο ΙΝ.ΚΑ." δεν είναι τόσο νέο, αφού ιδρύθηκε το 1995. Ο,τι γνωρίζαμε ως ΙΝΚΑ από τότε, είναι το "νέο ΙΝ.ΚΑ.", που είναι και το ΙΝ.ΚΑ. της Αθήνας και της Αττικής.

4. Το "νέο ΙΝ.ΚΑ." ιδρύθηκε από τους ίδιους ανθρώπους που έφτιαξαν στην χούντα το ΙΝ.ΚΑ. και γνώρισαν ένα σωρό διώξεις (Χ.Κουρής, Κ. Τσέκερης, Δ. Κατωπόδης κ.α.). Αρα είναι η ουσιαστική συνέχειά του.

5. Μετά το θάνατο του Χ. Κουρή, ο οποίος, ό,τι και να του προασάψει κανείς, ήταν η ψυχή του καταναλωτικού κινήματος, δημιουργήθηκαν δύο παρατάξεις.

6. Κάποια αρνητικά στοιχεία που ήλθαν στην επιφάνεια για τον τεθνεώτα ήλθαν από τον νυν πρόεδρο του "νέο ΙΝ.ΚΑ." Κ. Τσέκερη. Αρα ο Τσέκερης δεν φοβάται την αλήθεια.

7. Στο "νέο ΙΝ.ΚΑ.", που είναι σωματείο, ο Κ. Τσέκερης επέβαλε βιβλία Γ' κατηγορίας χωρίς να το προβλέπει ο νόμος για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

8. Στο "νέο ΙΝ.ΚΑ." συμπέσαμε μια ομάδα νέων ανθρώπων με την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς. Πρέπει να ελθετε και άλλοι !!!.

9. Η άλλη οργάνωση που βγαίνει ως ΙΝ.ΚΑ. είναι η ΓΟΚΕ/ΙΝΚΑ μια δευτεροβάθμια ομοσπονδία που φρόντισε να εκλέξει διοίκηση χωρίς να καλέσει στις εκλογές το "νέο ΙΝ.ΚΑ." και το "ΙΝ.ΚΑ. Μακεδονίας", δηλ. τα μεγαλύτερα σωματεία που μπορούσαν από μόνα τους να εκλέξουν διοίκηση !!!. Στην ΓΟΚΕ δεν μετέχουμε ... .

10. Ο κ. με το μούσι (Ι. Ανουσάκης) που βλέπετε συνέχεια στα ΜΜΕ και ο κ. Λεχουρίτης δεν είναι δικοί μας άνθρωποι, είναι της ΓΟΚΕ (για να μην μπερδευόμαστε).

11. Επειδή μπερδευόμαστε πολύ στα πόδια τους, δεν είμαστα "καλά παιδιά" και έχουμε μηνύσει και το Υπ. Ανάπτυξης, έχουν φροντίσει να μας έχουν γενικώς αποκλεισμένους από τα ΜΜΕ και την συνείδηση των πολιτών. Εμείς όμως προχωράμε.

12. Οι bloggers καλά έκαναν και αγκάλισαν το "νέο ΙΝ.ΚΑ." και το μποϊκοτάζ, διότι έτσι ασπασαν το αποκλεισμό από τα ΜΜΕ που άλλοι είχαν επιβάλλει όταν π.χ. βγήκα στην TV και τα "έχωσα" πολιτικά και συνολικά στις τράπεζες ή όταν κάναμε το διεθνές συνέδριο για τα "αίσχη" των φαρμακοβιομηχανιών.

13. Είναι σαφές ότι είμαστε "κάτι άλλο", οι bloggers θα γίνουν μέλη μας και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε γιατί το "νέο ΙΝ.ΚΑ." από τον τίτλο του δεν θα παύσει ποτέ να είναι ΝΕΟ .

Ανώνυμος είπε...

Ας έλθω τώρα στο "καταναλωτικό κίνημα" και στην κίνηση προς την ΔΕΗ.

Εχουμε προσπαθήσει να μορφώσουμε την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική θέση του κινήματος των καταναλωτών. Ριξτε μια ματιά στο http://dialogoskoinonia.wordpress.com/ και θα καταλάβετε καλά τι εννοούμε, ώστε να παύσει το καταναλωτικό κίνημα να είναι "παιδική χαρά επιτηδείων". Αυτή είναι η κοινωνικοπολιτική πλατφόρμα μας.

Ως προς την ΔΕΗ και το μέσο πάλης:
1. Το μέσο πάλης είναι συμβολικό, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι είναι η ΔΕΗ, πως λειτουργεί ως μονοπώλιο, πως αβαντάρει τους ιδιώτες, πως απέχει επί σειρά ετών από την δημιουργία μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να αφήσει χώρο στους ιδιώτες κλπ. . Θα σας εξηγήσω παρακάτω πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ... .

2. Το διακόπτη στις 15/12 πρέπει να τον κατεβάσουμε όλοι γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν όλοι οι επιτήδειοι ότι κάτι τρέχει, ότι δεν μπορούν να μας ελέγχουν, ότι γινόμαστε κίνημα αγανακτισμένων ανθρώπων. Ολοι πρέπει να το κάνουμε, αυτός είναι ο στόχος. ΕΝΑ ΧΕΡΙ θα κατεβάσει τους διακόπτες.

3. Το "μέσο πάλης" τώρα ... . Δεν θα κλάψει η ΔΕΗ βέβαια, αλλά ως μέσο πάλης τι άλλο θα μπορούσαμε να προτείνουμε; να κάψουμε τους μετασχηματιστές ; να ξηλώσουμε τα καλώδια ; να μην πληρώσουμε τον λογαριασμό και να μας το κόψουν;

4. Το άλλο μέσο πάλης που μας παρέχει νομιμότητα είναι η άσκηση της συλλογικής αγωγής που ετοιμάζω-ουμε. Εάν το μποϊκοτάζ είναι πετυχημένο, εάν έχουμε ομοθυμία υπάρχει η βάση πίεσης για τους δικαστές που θα την κρίνουν, υπάρχει η βάση πίεσης για τους πολιτικούς και κυρίως την κυβέρνηση, ότι εδώ κάτι τρέχει.

5. Η άποψη των περισσοτέρων από εμάς είναι ότι η ΔΕΗ διαχειρίζεται ένα βασικό βιωτικό αγαθό, αυτό είναι σαφές. Η ΔΕΗ φτιάχθηκε με τις θυσίες γεννεών Ελλήνων και πρέπει να παραμείνει περιουσία τους πρέπει να παραμείνει δημόσια. Κοινή περιουσία όλων !!!.

6. Η ΔΕΗ έαν λέει ότι έχει προβλήματα (συνήθως αυτό κάνουν στον δημόσιο τομέα όταν θέλουν να ξεπουλήσουν κάτι σε ιδιώτες) δεν μπορεί να μας έχει συνεταίρους μόνο στις ζημίες. Ας μας βάλει στον λογαριασμό 50 Ευρώ εφ άπαξ εισφορά και να μας χορηγήσει αντίστοιχες μετοχές της. Ετσι απλά ... όχι φέσια και χαράτσια όποτε θέλει (3 φορές μέσα στο 2007).
Πρέπει συλλογικά και συνολικά με την κίνησή μας, με την συμμετοχή στο μποϊκοτάζ να δείξουμε πως είμαστε ενωμένοι, πως δεν μασάμε κουτόχορτο και ξέρουμε τι μας γίνεται, πως ακόμα και εάν ψηφίζουμε όπως ψηφίζουμε υπάρχουν και όρια και μπορούμε να βρεθούμε ενωμένοι απέναντί τους.
Αυτός είναι ο συμβολικός σκοπός της κίνησης και πρέπει και στις 12 Δεκέμβρη και στις 15 Δεκέμβρη να το καταλάβουν και να το καταλάβουν ΚΑΛΑ.
Αυτά προς το παρόν και σας ευχαριστώ

spallantzas είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε ΝΕΕ-ΙΝΚΑ. Αναρωτιέμαι ... Πριν γράψεις τα δύο μακροσκελή σχόλιά σου, τα οποία (ειδικά το πρώτο)κανονικά θάπρεπε να διαγράψω, αλλά δεν τόχω κάνει ποτέ σε αυτό το blog, διάβασες το ποστ που προηγείται?

@oneiros
Συμφωνώ. αλλά αυτή τη φορά να λεχθούν αλήθειες και να μην δακτυλοδείνεται όποιος κάνει κριτική.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Στέφανε
Το κείμενό μου έχει ως σκοπό να απαντήσει στον "Ονειρο" και στις επιφυλάξεις του. Ο πολιτικός προσδιορισμός του καταναλωτικού κινήματος κατά την άποψη της ομάδας και της ένωσής μας βρίσκεται (ακόμα) στο http://dialogoskoinonia.wordpress.com/ . Δες το εάν θέλεις και ας συμμετέχει στον σχετικό διάλογο όποιος θέλει.
Ο σκοπός είναι διττός : συμβολικός αλλά και μαζικότητα που θα αποτελέσει και μοχλό πίεσης (ακόμα και για την αποδοχή της συλλογικής αγωγής που θα καταθέσουμε στο Πρωτοδικείο για να μην ισχύσουν οι αυξήσεις.
ΣΕ ευχαριστώ για τον χώρο και sorry για το λάθος στην απεύθυνση