9 Δεκ 2007

Καισαριανή : πολύ θάθελα να ψήφιζα σήμερα εκεί

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

«Οταν σήμερα μιλάμε για ποιότητα δημοκρατίας, δεν μπορούμε παρά να έχουμε στο νου μας μια οικολογική δημοκρατία...» Κάρολος Παπούλιας Τα λόγια αυτά του Προέδρου της Δημοκρατίας – λόγια δυνατά, οραματικά, με τεράστιο πολιτικό όγκο και απεραντο κοινωνικό εμβαδόν – για το Δήμο Καισαριανής είναι η σημαία κάτω από την οποία :

  • Διεξάγει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, δημοψήφισμα για το ζωτικό θέμα της ανακύκλωσης απορριμμάτων, μετά την ομόφωνη απόφαση της λαϊκής συνέλευσης στις 15 Οκτωβρίου 2007.
  • Εφαρμόζει, στην πάντα πρωτοπόρα Καισαριανή, μια πρωτόγνωρη διαδικασία, το ύψιστο δημοκρατικό θεσμό του δημοψηφίσματος, με σκοπό να τον καθιερώσει, και
  • Δίνει στους κατοίκους της Καισαριανής τη δυνατότητα να σφυρηλατήσουν ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της οικολογικής δημοκρατίας ΝΑΙ ή OXI στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ;

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής, έχει πάρει, κατά πλειοψηφία, την απόφαση να συμμετάσχει ο Δήμος στην Ανακύκλωση, συνεργαζόμενος με το μοναδικό φορέα ανακύκλωσης στην Ελλάδα, στον οποίο συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ με ποσοστό 35%. (Οι παρατάξεις που στηρίζουν την άποψη αυτή είναι: - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Σπύρος Τζόκας – ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Αντώνης Καμπάκας – ΝΕΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ Νίκος Ζαρκαδούλας).

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας δε, ο Δήμος Καισαριανής θα αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία αποκτώντας, χωρίς κόστος ένα απορριμματοφόρο και 250 κάδους ανακύκλωσης.

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο (Βρυούλων και Κλαζομενών) τις ώρες 7 π.μ. – 7 μ.μ., ο λαός της Καισαριανής καλείται να αποφασίσει αν επιθυμεί «να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου» επιλέγοντας ανάμεσα στα ψηφοδέλτια του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ. Με τη συμμετοχή και την απόφασή τους, οι κάτοικοι της πόλης θα δημιουργήσουν με το Δημοτικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους του Δήμου μια ισχυρή συμμαχία που διαμορφώνει μιά Καισαριανή που επενδύει:

• στο αύριο,

• στο καθαρό περιβάλλον,

• στο καθαρό μέλλον των παιδίων μας.

ΤΟ «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στηρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση του.

8 σχόλια:

Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής είπε...

Μετά το παραμύθι της ανακύκλωσης ο κατήφορος του αυταρχισμού

Με το δημοψήφισμα – παρωδία της 9ης Δεκεμβρίου η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής, Καισαριανή Δημιουργία, Καισαριανή Νέα Πορεία) επιχείρησε να καπηλευτεί την περιβαλλοντική ευαισθησία του καισαριανιώτικου λαού, για να φορτώσει στους κατοίκους της Καισαριανής την ευθύνη της απόφασης που πήρε για την εκχώρηση της ανακύκλωσης στην ιδιωτική εταιρεία ΕΕΑΑ. και να καταστείλουν τις αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν από τους εργαζομένους στο Δήμο, που αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν αλλά και τους κατοίκους που εναντιώθηκαν στην ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μηδαμινή (1.655 ψηφίσαντες στους 50.000 κατοίκους ή αλλιώς 3.5%). Οι κάτοικοι της Καισαριανής αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι στην απάτη της δήθεν ‘ανακύκλωσης’.
Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου παρουσίασε ως «κορυφαία δημοκρατική διαδικασία» την απαξίωση και τον ευτελισμό της αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας του δημοψηφίσματος,
Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος-παρωδία ανακοινώθηκε πέντε μέρες πριν διεξαχθεί. Κολλήθηκε αφίσα του Δήμου Καισαριανής η οποία καλούσε το λαό της Καισαριανής να ψηφίσει…ναι στο δημοψήφισμα. Κάθε ανακοίνωση που κολλήθηκε από όσους εναντιώθηκαν στην ανακύκλωση-απάτη σκεπάστηκε από συνεργεία που κολλούσαν τις αφίσες του Δήμου. Την μέρα του δημοψηφίσματος μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων, πού μοίραζαν την ανακοίνωσή μας στο προαύλιο του Δημαρχείου αντιμετωπίστηκαν με απειλές («έχετε 5 λεπτά να βγείτε έξω από το Δημαρχείο, αλλιώς θα σας μαζέψει η αστυνομία» και κραυγές αντιδημάρχου(«βγείτε έξω από το δημαρχείο μου»).
Αντί το αποτελέσματα του δημοψηφίσματος-παρωδία να τους συναιτίσει, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου προχωρά σε μια πρωτοφανή για την ιστορία της Καισαριανής απόφαση αυταρχισμού: να ξεκινήσει την ανακύκλωση-απάτη δίνοντας εντολή στους εργαζόμενους του Δήμου να τοποθετήσουν τους κάδους της ΕΕΑΑ επιχειρώντας να κάμψει την αντίστασή τους με την απειλή των πειθαρχικών δίωξεων του κώδικα δημοτικών υπαλλήλων. Να υλοποιηθούν δηλαδή τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών της ΕΕΑΑ, με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτή είναι η «οικολογική δημοκρατία» που επικαλούνται!
Καλούμε τον δήμαρχο να εγκαταλείψει κάθε προοπτική σύμβασης με την Ε.Ε.Α.Α. και να πράξει το αυτονόητο, την υλοποίηση της εντολής του καισαριανιώτικου λαού, την έμπρακτη προώθηση της δημιουργίας ενός δημόσιου διαδημοτικού φορέα που θα κάνει πραγματική ανακύκλωση προς όφελος των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κατήφορος του αυταρχισμού και της επίδειξης πυγμής είναι η εύκολη λύση. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Καισαριανής δεν είναι μόνοι τους…
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
protovoulia.kaisarianis@gmail.com

spallantzas είπε...

@πρωτοβουλία
Αγαπητοί φίλοι της πρωτοβουλίας,αν είναι έτσι τα γεγονότα όπως τα περιγράφετε, έχετε δίκιο ως προς τον αυταρχισμό. Εξακολουθείτε όμως να μην έχετε δίκιο ως προς τον στόχο, και είναι - αν όχι αφελές - τουλάχιστον αστείο να χαρακτηρίζετε την ανακύκλωση παραμύθι. Στην Ελλαδίτσα μας δυστυχώς κάνουμε ακόμη και το "καλο" τσαπατσούλικα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι λόγος για να αρνούμαστε τα πάντα. Θεωρώ πως σωστότερη στάση θα ήταν εκ μέρους σας η σωστότερη προετοιμασία του δημοψηφίσματος με τη δική σας συμβολή και , η διόρθωση τυχόν σφαλμάτων και φυσικά η μαζικότερη συμμετοχή των πολιτών. Δεν είναι η άρνηση και η αποχή πάντοτε το καλύτερο όπλο δημοκρατίας. Εκτός κι αν θεωρείτε ότι το 66,5% των Καισαριανωτών είναι τώρα μαζί σας!

Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής είπε...

Δεν είπα πως η ανακύκλωση είναι απάτη. Είπα πως υπάρχουν έγκυρα στοιχεία, αλλά και μαρτυρίες εργαζομένων και κατοίκων που αποδεικνύουν περίτρανα πως η ΕΕΑΑ δεν κάνει ανακύκλωση. Και κανένας φορέας δεν κάνει κάτι γι αυτό. Ένας ένας οι δήμοι υπογράφουν σύμβαση με μια εταιρεία, η οποία απέχει παρα πολυ απο το να φτάσει το ποσοστό ανακύκλωσης που επιβάλλεται από το σχέδιο που υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό θα οδηγήσει σίγουρα σε επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. στη χώρα μας.

spallantzas είπε...

@πρωτοβουλία
αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, πολύ ευχαρίστως να τα φιλοξενήσω στο παρόν ιστολόγιο.

Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής είπε...

Σου στέλνω σχετικό link μελέτης του ΤΕΕ, 2006 http://library.tee.gr/digital/m2183.pdf
Στην σελίδα 180 ξεκινάει το κομμάτι για την ΕΕΑΑ.
Εκτός αυτού, είχαμε κάνει εκδήλωση για το ζήτημα στο Δημαρχείο της Καισαριανής, όπου το θέμα συζητήθηκε πιστεύω αρκετά διεξοδικά. Θα σου στείλω κάποια στιγμή και την εισήγησή μου στην εκδήλωση. Υπάρχουν μαγνητοφωνημένα και τα πρακτικά... Αν εδνιαφέρεσαι τόσο, ίσως μπορέσω να σου τα στείλω και αυτά αν δεν είναι μεγάλο το αρχείο.
Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε ως συλλογικότητα δεν είναι να εναντιωθούμε στην απόφαση του Δήμου. Είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ζήτημα που όλοι αποσιωπούν και να τους κινητοποιήσουμε γιατί τελικά μόνο μέσα από τη δική μας πίεση (των κατοίκων εννοώ) ίσως καταφέρουμε να ασκήσουμε κάπιον έλεγχο ώστε να γίνεται τελικά πραγματική ανακύκλωση και όχι να μας κοροϊδεύουν. Αναφέρω επίσης πως ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει παραδεχτεί δημόσια (σε λαϊκή συνέλευση) πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν κάνει ανακύκλωση, αλλά επιμένει (για ποιό λόγο δεν ξέρουμε, από τη στιγμή που ο ιδιος έχει πάρει πρωτοβουλία για δημιουργία δημόσιου φορέα) με το πρόσχημα πως είναι η μοναδική. Εξάλλου και ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής με επιστολή του προς το Δήμαρχό μας τόνισε πως τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης με την ΕΕΑΑ είναι υπερβολικά πενιχρά (φαντάσου, για να το γράφουν αυτό σε δημόσιο έγγραφο, πόσο πιο τραγικά πρέπει να ειναι τα πράγματα....). Δηλαδή όλοι το λένε μεταξύ τους πως πρόκειται για απάτη, αλλά κανείς δεν τολμά να το πεί προς τα έξω!
Ελπίζω να μη σε κούρασα...
Φιλικά, Δάφνη.

Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής είπε...

Δες και αυτό: http://www.epikoinonia-arg.gr/html/content/view/797/43/lang,el/

spallantzas είπε...

@Πρωτοβουλία
Δάφνη δεν κουράζει η πληροφόρηση. για να δουν οι αναγνώστες τα λινκ σου τα ξαναβάζω εδώ και εδώ
Πρέπει όμως να πω αυτό που ξέρω και εγώ. Η ΕΕΑΑ είναι μια εταιρεία στην οποία συμμετέχει και η ΚΕΔΚΕ και ιδιωτική επιχείρηση και σκοπό έχει την προώθηση της ανακύκλωσης και όχι την ανακύκλωση αυτή καθ'αυτή. Περισσότερα στην ιστοσελίδα της. Τώρα αν το κάνει σωστά ή όχι, αυτό είναι προς διερεύνηση,κι αν υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο,καλο είναι να γίνουν γνωστά.

Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής είπε...

Εφόσον δεν κουράζει η πληροφόρηση, συνεχίζω, παρατηρώντας στο σχόλιό σου για τη Συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ (35%)ότι αυτό ήταν που δεν έπρεπε να γίνει! Η ΚΕΔΚΕ, εφόσον από αυτή την ιστορία δεν εισπράτει τίποτε, αντίθετα οι δήμοι πληρώνουν είτε έμμεσα είτε άμεσα, θα έπρεπε να μην εμπλακεί στο σύστημα της ΕΕΑΑ, αλλά να δημιουργήσει ανεξάρτητο φορέα για τους δήμους. Πολύ σωστά λές πως η ΕΕΑΑ είναι αρμόδια όχι για την ανακύκλωση αλλά για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων. Ο ρόλος της είναι η συμβολή στη διαδικασία ενημέρωσης, η παραλαβή των ανακυκλώσιμων στα ΚΔΑΥ, (από τα οποία σημειωτέον μόνο το 1 λειτουργεί, αυτό που δείχνουν όλα τα κανάλια, για το άλλο, του Ασπροπύργου, που είναι μια αλάνα μόνο και τιποτε άλλο κανείς δε μιλάει)και η προώθησή τους προς εργοστάσια κ.λπ. που κάνουν ανακύκλωση (τα περισσότερα στο εξωτερικό).Δηλαδή είναι απλά ενας μεσάζοντας που έχει αναθέσει όλη τη δουλιά σε υπεργολάβους...Ωστόσο αναφέρομαι ακριβώς σε αυτή τη διαχείριση που κάνει με τον όρο απάτη, γιατί πολύ απλά, το μόνο που τελικά διαχωρίζεται σε κάποιο βαθμό είναι το αλουμίνιο, γιατι συμφέρει τις εταιρείες, ενώ όλα τα άλλα καταλήγουν στις χωματερες....