22 Ιαν 2008

24 ώρες στο ΠΑΣΟΚ. part one

Περίμενα δυο μέρες να διαβάσω αντιδράσεις άλλων συντρόφων απο τη συμμετοχή τους στην ΚΟΕΣ του σαβ/κου. Λίγα πράγματα διάβασα και οφείλω να πω πως ένιωσα σαν νάμουνα αλλού!
Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά. Μεσημέρι της Παρασκευής, οι σύνεδροι άρχισαν να φτάνουν με τη γνωστή καθυστέρηση της μιάμισης τουλάχιστον ώρας!!! Δεν καταλαβαίνω την αναισθησία όλων μας! Θαθελα μια φορά να δω τον ΓΑΠ να ανεβαίνει στο βήμα και να μιλάει χωρίς να έχει έρθει κανένας!! ΜΙΑ ΦΟΡΑ!

Πάμε παρακάτω. Μιλάει ο ΓΑΠ, μια αρκετά καλή ομιλία, χειροκροτήματα τον διακόπτουν που και που - όχι πάντως σε καίρια, κατα τη γνώμη μου, σημεία, αλλά σε κοινοτυπίες του τύπου "μαζι θα προχωρήσουμε" ή "Ανδρέας Παπανδρέου" που οι πασόκοι χειροκροτούν αυτόματα - αλλά γενικά η αίθουσα ακούει. Ακολουθεί η Μαριλίζα για τις καταστατικές αλλαγές. Η μισή αίθουσα αδειάζει και αυτοί που μένουν μουρμουρίζουν, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις εξαγγελίες του Προέδρου. Δεν θαθελα με τίποτα να είμαι στη θέση της! Και μια εισήγηση άχρωμη, χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς στόχο, κάτι σαν σημειώσεις της ιδιαιτέρας πρακτικογράφου ενός συμβουλίου που όλοι φωνάζουν και δεν προλαβαίνει να τα γράψει.

Ακολουθεί ο Μίμης , ο γνωστός Μιμης! Η εισήγηση του? Ένα καλό παράδειγμα του πως παίρνουμε ένα πρόγραμμα-σούπα και το κάνουμε να φαίνεται ανατρεπτικό κείμενο πολιτικών θέσεων. Πως τα 221 τα κάνουμε 70+1. Ελπίζω στο συνέδριο να τα κάνουμε επιτέλους 5!!!
Και μετά η ολομέλεια έσπασε στα τρία : Πολιτικές θέσεις - Καταστατικό - Ανοιχτές Διαδικασίες και Διάλογος. Εκεί έγινε το εξής καταπληκτικό. Κατ' αρχήν οι 500, οι μισοί από τους 1.000 έφυγαν! Οι υπόλοιποι μοιράστηκαν, 350 στις καταστατικές αλλαγές, όπου υπήρξαν και έντονες αντιπαραθέσεις (γιατι άραγε?), 120 πήγαν στις πολιτικές θέσεις, βασικά ανώτερα στελέχη και καμιά 20αριά πήγαμε στις ανοιχτές διαδικασίες! Αυτοί οι 20 σχεδόν γνωριζόμασταν όλοι, είμασταν π.χ. τουλάχιστον 10 bloggers !!! Σύμπτωση ? Καθόλου. Μας τράβηξε ο τίτλος της ομάδας εργασίας!

Τι ακούσαμε εκεί? Προσωπικά ένιωσα να έρχομαι απο άλλο πλανήτη! Ακούσαμε ότι "το ΠΑΣΟΚ πετάει", σαρώνει στις αγροτικές ενώσεις (ένας συντροφος δίπλα μου μου είπε : "τη Λαρισα , τη μεγαλύτερη ένωση της Ελλάδας τη χάσαμε !) και την ΠΑΣΕΓΕΣ, συμμετείχε δυναμικά στις τελευταίες απεργίες για το ασφαλιστικό, φτιάχνει δίκτυα παντού (!). Αναλύσεις και εισηγήσεις περί του τι εννοούμε αυτο-οργάνωση (παρουσία μάλιστα του ΓΑΠ) ήταν ακατανόητες! Και το αποκορύφωμα : Ευρωβουλευτής του κινήματος είπε οτι το " ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας του απο την ίδρυση του μέχρι σήμερα" !!!
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα ανωτερα στελέχη του κόμματος δεν ξέρουν που πατούν και που πηγαίνουν. Ίσως προσπαθούν με αυτές τις τοποθετήσεις να μας κάνουν ενέσεις ηθικού για να απευθυνθούμε πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά στις τοπικές κοινωνίες και να κινητοποιήσουμε πολίτες για την ανασυγκρότηση του κινήματος. Προσωπικά σε μένα, αλλά πιστεύω και σε άλλους συντρόφους, πετυχαίνουν το αντίθετο. Και αυτό γίνεται περισσότερο έντονο λόγω της στενότητας του χρόνου μέχρι το συνεδριο, αλλά και του προγραμματισμού που "μας μεταφέρεται" από προχτές και περιορίζει στο ελάχιστο , αν δεν απαγορεύει την αυτενέργεια μας στις τοπικές κοινωνίες.

Ο προσυνεδριακός διάλογος επιχειρείται να επικεντρωθεί σε κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις, με ομιλητές τα λεγόμενα "πρωτοκλασάτα στελέχη" και θέματα γενικής πολιτικής (δηλαδή θα πουμε για το Θέμο και το Μακη), υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις καθαρά κομματικές διαδικασίες , δηλαδή τις δημοτικές συνελεύσεις. Και αφού κάνουμε όλα αυτά, θα καταλήξουμε στην εκλογή συνέδρων, όπου φυσικά θα εμφανισθούν πάλι τα γνωστά "πακέτα". Αλλά το σύνολο των εκλογέων δεν θα ξεπεράσει τις 100.000 πανελλαδικά.

Τι σημαίνει αυτό? Απλά ότι τίποτα ουσιαστικό δεν θα αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο, αλλά και κάτι ακόμη. Ότι τους 800.000 ψηφοφόρους της 11 Νοεμβρίου τους ξαναστείλαμε οριστικά σπίτι τους!

Θα επιτρέψουμε ως πολίτες μέλη κι στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμβεί αυτό? Θα αφήσουμε τα νερά να λιμνάζουν? Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας?

Η συνέχεια σε επόμενο ποστ... αφού ακούσω τις απόψεις σας!

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε... διαβάζοντας το κείμενο ήθελα να έρθω Αθήνα (απο Αθήνα δεν είσαι) να σε πάρω αγκαλιά να κλάψουμε μαζί...

Πρωτοκλασάτα στελέχη.... ε ρε μάνα μου.....χέσε ψηλά και αγνάντευε...

΄Βλέποντας τι τραβάω εδώ στην Ρόδο με την ασχετοσύνη τους πάνω σε βασικά ζητήματα και απλές θέσεις που στηρίζει ο ΓΑΠ καταλαβαίνω τι βίωσες ....

Το στοίχημα θα είναι πως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό ως το συνέδριο... γιατί αν πάει και εκεί έτσι τότε θα κλαίμε διπλά επειδή θα το κυνηγήσουμε να εκλεγούμε για να συμμετέχουμε......

Καλή μας δύναμη..

Διάβασε και αυτό να περάσει η ώρα σου

http://saita.pblogs.gr/2008/01/parabolwn-exarsis.html

Elli είπε...

Αυτό που λές για τα στελέχη που νομίζουν ότι όλα πάνε καλά είναι το ζουμί!
Αιθεροβατούν!
Μήπως γιατί βαριούνται να δουλέψουν?
Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε, με αυτά που λέγονται...

tractatus είπε...

Στέφανε, είναι απλά μια επανάληψη του ίδιου έργου, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, σχεδόν ίδιους κομπάρσους και μια διαδικασία που θα χαθεί, δυστυχώς, χρήμα και χρόνος. Χαίρομαι που συμμετέχεις εσύ και κάποιοι άλλοι σε αυτή και που μπορείτε να μιλάτε ελεύθερα την αλήθεια, την οποία δεν είναι σίγουρη αν την αμφισβητούν ή κάνουν ότι δεν βλέπουν, ή πράγματι την βλέπουν όπως θέλουν κι όπως έχουν συνηθίσει. Κάτι επιπλέον πρέπει να κάνουμε για να δείξουμε ότι η 'εικόνα' τους είναι πολύ μακρυά απο την πραγματικότητα. Εχω ανεβάσει κάτι αντίστοιχο αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπους να φωνάξουμε για να μας ακούσουν ειδάλλως θα γίνουμε κι εμείς μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης...

Ανώνυμος είπε...

. φαντάζομαι οτι αυτό που θα σού πώ, που θα σε παρακαλέσω εκφράζει πολλούς, μικρούς και μεγάλους, παληούς και νέους στο ΠΑΣΟΚ.

. Σε π α ρ α κ α λ ώ, στο όνομα όλων όσων ονειρεύτηκαν, στο όνομα όσων τολμούν και ονειρεύονται ακόμη, παρ' όλα αυτά που περιέγραψες ( και που δεν είναι ούτε τα μισά από όσα συμβαίνουν ), ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ !

. Να μην τα βροντήξεις και φύγεις, όπως τόσες φορές έχουμε κάνει οι περισσότεροι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, και στην συνέχεια μετανοιώναμε που μ' αυτόν τον τρόπο αφήναμε ελεύθερο το πεδίο στα " μεγαλοστελέχη " για να γίνουν μετά ...Ζαχόπουλοι και με συντριβή να ομολογούμε αργότερα στον εαυτό μας οτι εμείς τους αφήσαμε να περάσουν !

. και ellie... δεν είναι μόνο που βαριούνται να δουλέψουν ή αιθεροβατούν. Αυτός νομίζουν οτι είναι ο τρόπος να δείξουν γνώση για την κατάσταση τής κοινωνίας και οτι συνεπώς καλώς κατέχουν τις πρώτες θέσεις σε Συνέδρια σήμερα και στη διανομή και διαχείριση τής Εξουσίας αύριο.

. ΚΟΥΡΑΓΙΟ σε όλους !

spallantzas είπε...

@all
Δεν είναι ουτε για γέλια , ούτε για κλάμματα αυτά που περιγράφω. Το ερώτημα που θέτω στο τέλος είναι σημαντικό και απαιτεί μια συλλογική απάντηση από όλους μας, τουλάχιστον από όσους κινούμαστε και στο διαδίκτυο. Εμείς σαν bloggers του eforum.gr αυτό προσπαθούμε. Βοηθείστε την προσπάθειά μας και πυκνώστε τις γραμμές μας.

blogger είπε...

@ tracatus: Είπες: "Εχω ανεβάσει κάτι αντίστοιχο αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπους να φωνάξουμε για να μας ακούσουν ειδάλλως θα γίνουμε κι εμείς μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης..."
Με τις φωνές δεν γίνεται τίποτα. Με Προτάσεις και δράσεις κάτι μπορεί να γίνει...

tractatus είπε...

Ποιός είπε ότι όταν λέμε φωνή εννούμε: κραυγή; Φωνή είναι το μήνυμα, το κείμενο, το post, η προσπάθεια. Οσο για τις προτάσεις αυτές και γράφονται και διαβάζονται σε συνέχεια των παραπάνω...
Ελπίζω βέβαια να βρεθούν τ' αυτιά γιατί τότε ίσως μόνο με κραυγές ακούγονται πράγματα...

blogger είπε...

Δράσεις;

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν. Θυμηθείτε όμως ότι το συνέδριο θα είναι μία από τα ίδια.

Από τη στιγμή που οι προσυνεδριακές διαδικασίες έγιναν όπως έγιναν και γίνεται ότι περιγράφεις Στέφανε δεν υπάρχει ελπίδα φίλοι να είναι αυτό ένα συνέδριο αποτελεσμάτων για την κοινωνία.

Προσωπικά δεν περίμενα τίποτα καλλίτερο να γίνει

Απλά θα καλυφθούν τυπικά όλες οι προεδρικές θέσεις, θα προκύψει ένα σύνολο οργάνων το οποίο θα καταλάβει τη κομματική ιεραρχία και ουσιαστικά τίποτα πολιτικό δεν θα γίνει.

Τα όργανα αυτά από τον πρόεδρο έως τις νέες αυτοοργανωμένες δημοτικές οργανώσεις θα περιμένουν τις επόμενες εκλογές να καταλάβουν την εξουσία λόγω της φθοράς της ανείπωτης κυβέρνησης της Ν.Δ.

Πρόκληση σε όσους διαφωνούν με τη γνώμη μου να με διαψεύσουν.

tractatus είπε...

αγαπητέ Κρόγια το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έγινε απο παρθενογέννεση. Κάποτε υπήρχαν διαδικασίες και δράσεις που ακολουθούσαν και μάλιστα με ορατά αποτελέσματα...και ξέρεις οι δράσεις ανανεώνονται με δράσεις.
Γι' αυτό ως δράση σου συστήνω να ξαναδιαβάσεις τόσο το πρώτο μέρος του 24 ώρες ΠΑΣΟΚ όσο και το δεύτερο. Μετά το διάβασμα (που κι αυτό δράση είναι) δράσε κι εσύ!

tractatus είπε...

A και κάτι άλλο διάβασε, άν τελικά σου μείνει χρόνος, και τα σχόλια.
Ολοι μαθαίνουμε ;)

blogger είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
blogger είπε...

Αγαπητή Γουρνέλου,
αν σου πω τώρα ότι από αυτά που έγραψες δεν κατάλαβα τίποτα, μάλλον θα συμφωνήσεις ότι φταίει το ότι δεν πήγα πανεπιστήμιο.
Επίσης, δεν χρειάζεται να διαβάσω βιβλία ή να "επιμορφωθώ" πάνω στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ούτε να μάθω από τρίτους ποιες είναι οι πραγματικές δράσεις και ποιες οι... "εγκεφαλικές".
Η ζωή με διδάσκει και κανένας άλλος και η ζωή μου φωνάζει να δρω στο χώρο δουλειάς μου και στην κοινωνία μου με χειροπιαστά έργα και όχι λόγια. ;)
Κοινώς… μαθήματα αλλού".

tractatus είπε...

Δεν συνηθίζω να διαπληκτίζομαι άνευ λόγου και ουσίας, ιδιαίτερα όταν φιλοξενούμαι. Απλά διατυπώνω απόψεις και με αυτές άλλοι διαφωνούν κι άλλοι συμφωνούν με επιχειρήματα ή άνευ. Οσο για τη ζωή και το έργο καθενός,επίσης, το διαδίκτυο δεν είναι ο χώρος που θα το κατέθετα.
Καλό βράδυ...

spallantzas είπε...

@all
ψυχραιμία και υπομονή.... έχουμε πολλά να πουμε και να κάνουμε ...όλοι μαζι!