11 Ιαν 2008

Delete στο κακό παρελθόν!


Θα το πω καθαρά κι ας στενοχωρήσω κάποιους.
Την άποψη και την ξεκάθαρη στάση του καθενός τη σέβομαι. Την επιλογή του καθενός σε μια μυστική ψηφοφορία επίσης τη σέβομαι.

Την κατηγοριοποίηση όμως του τύπου "οι δικοί μας και οι δικοί σας" δεν την ανέχομαι. Όπως δεν ανέχομαι και την (σκόπιμη και συστηματική) άποψη και συμπεριφορά κάποιων (παλιών κυρίως, αλλά όχι απαραίτητα ηλικιακά) στελεχών του ΠΑΣΟΚ να ισχυρίζονται ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος είναι "κουκιά" που με ένα νεύμα παρατάσσονται πίσω από τον κάθε βαθμίδας αρχηγό και αρχηγίσκο. Και δυστυχώς τέτοιοι υπάρχουν σε όλο το φάσμα του κινήματος.

Ίσως επειδή δεν είμαι παλιός στο ΠΑΣΟΚ να αισθάνομαι προσωπικά μεγαλύτερη απέχθεια για τέτοιες πρακτικές. Θεωρώ όμως πως τα περισσότερα μέλη και φίλοι του κόμματος δεν δέχονται τέτοια "καλουπώματα". Και φυσικά δεν τα δέχονται πολύ περισσότερο αυτοί που τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και το οδήγησαν με την ψήφο τους σε δυο απανωτές εκλογικές ήττες.

Σεβαστοί μου σύντροφοι, αν θέλουμε να ξαναγίνουμε πραγματικά κόμμα , πριν να ξαναγίνουμε κόμμα εξουσίας, πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους πολίτες. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να ρίξουμε τον εγωισμό μας, να ελέγχουμε τις φιλοδοξίες μας και να δώσουμε εμείς πρώτοι τα καλό παράδειγμα στις κομματικές διαδικασίες που έρχονται. Πρέπει να δώσουμε στον πολίτη να καταλάβει ότι το "πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας" , το "γίνε εσύ η αλλαγή" το εννοούμε πραγματικά.

Και μην ανησυχείτε για διαγραφές .
Το μόνο που πρέπει να διαγράψουμε δια παντός είναι το κακό μας παρελθόν και ο κακός μας εαυτός!

16 σχόλια:

NdN είπε...

Όπως βλέπεις Στέφανε δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν το περίμενα εύκολο βέβια. Όλοι μας τα γράφουμε, όλοι μας τα λέμε, αλλά κάποιοι συνεχίζουν την κατηγοριοποίηση.

Δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το λύσουμε εμείς (και όταν λέω εμείς εννοώ ο κόσμος) πριν τις εκλογές. Μέχρι τότε όμως θα είναι αργά. Τα στελέχη με τα μαγαζάκια και τις ομαδούλες πρέπει να εκλείψουν και ο Γιώργος είναι αυτός που πρέπει να τους δείξει την πόρτα. Εξάλλου αυτό δεν μας υποσχέθηκε; Δεν είπε "Θα βγω αρχηγός και θα τα αλλάξετε όλα", αλλά ότι όλοι μαζί θα τα αλλάξουμε. Πρέπει να κάνει την αρχη, επιμένω!

tractatus είπε...

Στέφανε, δυστυχώς, οι πρακτικές καλά κρατούν κι αν δεν αρχίσουμε να μιλάμε ανοικτά θα συνεχίζονται και θα συνεχίζονται και μετά το συνέδριο πάλι θα συνεχίζονται...

ritsmas είπε...

Στέφανε, συμφωνώ και επαυξάνω με το πόστ. Τα κόμματα ομως εύκολα αποκτούν μαγαζάκια και παρεούλες, γι αυτό και χρειάζεται ένας ισχυρός αρχηγός για να μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές τους, γιατί να τις απαλείψει μάλλον είναι αδύνατο.

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

εγω θα το παω ακομα παραπερα το θεμα καθως βρισκομαστε ηδη

Στον αστερισμό της διάσπασης.

spallantzas είπε...

@tractatus
ανοιχτά μιλάμε εδώ και καιρό. πιο ανοιχτά δε γίνεται.
@ritsmas
δείξε μου ένα ισχυρό αρχηγό κάπου στον κόσμο και θα τον ακολουθήσω.
@papaioannou
διάσπαση υπάρχει, όταν κάτι είναι ενωμένο. που είδες την ενότητα εδώ και 11 χρόνια? για να τα λέμε ανοιχτά που ζητάει και η tractatus και για να μην πω "που το είδες το κόμμα".

Ανώνυμος είπε...

Ας δούμε μια συντονισμένη αντιπολιτευτική δραστηριότητα και ας είναι και από παραμάγαζο.
Στην κεντρική πολιτική σκηνή παίζεται εδώ και καιρό σκληρή τσόντα ... Ο κόσμος βλέπει σιωπηλά την ακρίβεια να του τρώει τα σωθικά και εμείς σκεφτόμαστε τις καρέκλες... Ούτε το σκάνδαλο Ζαχόπουλου μπορέσαμε να εκμεταλλευθούμε... Αλήθεια, υπάρχει εν ζωή κανένας υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη για να αντιδράσει; ( ο μόνος από τους μεγαλο- και μικρο- Πασόκους που τόλμησε να πει με θάρρος δυο πράγματα ήταν ο ... Καχριμάκης.
Υ.Γ. Το δέντρο για να καρπίσει θέλει κλάδεμα.

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
το κλαδεψαμε συντροφε. ρίξαμε και φρέσκο φουσκί. παρακολουθα μας και θα το δεις σύντομα ν' ανθίζει.

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Τα είχα πει:

Είχα πει ότι Ο ΠΑΠ θα είναι όμηρος των Βαρονών που τον στήριξαν. Είχα πει ότι ο ΒΒ δεν δίνει αβάντα σε κανέναν και για αυτό όλοι πήγαν με τον ΓΑΠ..
Είχα πει ότι ο ΓΑΠ είναι φθαρμένος στα μάτια της κοινής γνώμης. Κάθε τι που κάνει μα οτιδήποτε και να κάνει ακόμα και τίποτα συνεχίζει να χάνει στα μάτια της.

Είχα πει ότι είχαμε την εύκαιρα να τελειώνουν με τους βαρόνους και την χασαμε.
Είχα πει ότι εάν θέλουμε να κρατήσουμε το ΠΑΣΟΚ ζωντανό και κόμμα εξουσίας πρέπει να αλλάξουμε αρχηγό ΝΑ προσφέρουμε στην κοινωνία κάτι νέο να καταβροχθίσει . Αυτό το νέο θα είχε τουλάχιστον αντοχή για δυο ήττες. Μέχρι τότε κάτι θα γίνονταν

Είχα πει ότι δεν ενδιαφέρει την Κοινωνία το εσωκομματικό μας πρόβλημα η το παπανδρεικό μας θυμικό. Ο Ανδρέας δεν είναι μαζί μας ποια αλλά αυτή συνεχίζει να μας κρίνει. Κάναμε εκλογές γράψαμε πατόκορφα την κοινωνία κάτω από την άποψη ότι ποδηγετείτε από τα μεγάλα συμφέροντα. Συνεχίζουμε να γράφουμε τις τοπικές κοινωνίες περιοχών που στήριξαν ΒΒ.
Προφανώς θα παρατηρήσουμε πλέων την κοινωνία να μας γράφει...

Ο ΓΑΠ δεν ήξερε τι θέλει να κάνει το κόμμα και γι αυτό είπε αυτοοργάνωση. «Βγάλτε πέρα μόνοι σας».
Τώρα θέλει μόνο να το ελέγξει δέσμιος μια γενιάς πολιτικών που έφτασαν την χώρα εδώ που είναι σήμερα. Δεν τον νοιάζει ένα φτάσει το ΠΑΣΟΚ στο 15 % αρκεί να το ελέγχει

Ε λοιπόν εμένα με νοιάζει Όλα αυτά τα παιδιά που θα βρεθούν ξεκρέμαστα εν μέσω ίσως διώξεων από την δεξιά τα νοιάζει .
Έχουμε ευθύνη έναντι αυτού το κόσμου.

Τώρα είναι προφανές ότι μέσα σε αυτό το ΧΑΟΣ οι βουλευτές είναι η μονή σταθερή άξια και ακόμα πιο προφανές ότι θα στήσουν τα μαγαζάκια τους.

Κάποιος μάλιστα είπε ότι τα παιδιά που επέλεξε ο ΓΑΠ είναι εκεί για να χρεωθούν την επόμενη ήττα στο κεφάλι και να τελειώνουμε και με τον ΓΑΠ και με αυτούς.
Σε έξι μήνες που λέγαμε…΄

Κρίμα κρίμα κρίμα
Κάποιος που ξεκίνησε τόσο ωραία και με τόση δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να φτάσει να παρασύρει το ΠΑΣΟΚ στον προσωπικό του κατήφορο.
Είναι καιρός κάποιοι να αναλάβουν τις εύθηνες τους.

Κρίμα

leon είπε...

"...Σεβαστοί μου σύντροφοι, αν θέλουμε να ξαναγίνουμε πραγματικά κόμμα , πριν να ξαναγίνουμε κόμμα εξουσίας, πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους πολίτες."

Νομίζω ότι εδώ, σ' αυτή την παράγραφο τα λες όλα, φίλε stefan.
Χρειάζεται χρόνος, πέρα από την προσπάθεια...
Κάποιοι βιάζονται υπερβολικά.
K.Λ.

NdN είπε...

Τα είχα πει και εγώ:

Το είχα πει ότι τα στελέχη που έκαναν τη λέξη ΠΑΣΟΚος συνώνυμο της λέξης λαμόγιο δεν θα τα παρατήσουν εύκολα. Παρόλα αυτά θα αντέξουμε.

Το είχα πει ότι οι χρηματιστές των κλεμμένων 61,3 δις δεν θα τα παρατήσουν εύκολα. Παρόλα αυτά είναι ακόμα δίπλα στην Ολγίτσα και μακριά από το ΠΑΣΟΚ.

Το είχα πει ότι οι Αρ-Πάχτες, αυτοί που υπέγραφαν εν ονόματι άλλων και περνούσαν τροπολογίες στις 3 το βράδυ δεν θα τα παρατήσουν εύκολα. Παρόλα αυτά είναι ακόμα μακριά από το ΠΑΣΟΚ.

Το είχα πει ότι κάποιοι που πολιτεύτηκαν με το σύνθημα «Ξέρεις τι έχω κάνει εγώ για το ΠΑΣΟΚ» χωρίς να σκεφτούν ποτέ τι έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ γι αυτούς, τώρα ξανασηκώνουν κεφάλι. Παρόλα αυτά είναι ακόμα μακριά από το ΠΑΣΟΚ.

Το είχα πει ότι ο ΓΑΠ χρεώθηκε λάθη άλλων, λάθη δεξιοπασόκων, λάθη μιας παρέας που δεν είχαν, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά κάποιοι εξακολουθούν να κατηγορούν τον Παπανδρέου.

Το είχα πει ότι δεν είμαστε τα πρόβατα του τσομπάνη Λαμπράκη. Κάποιοι δεν λένε να το καταλάβουν αυτό. Κάποιοι δεν συμβιβάζονται με την λαϊκή ετυμηγορία.

Το είχα πει ότι τα μαγαζάκια δεν έχουν θέση στο Κίνημα. Θα τα διαλύσουμε θέλουν δεν θέλουν κάποιοι.

Το είχα πει ότι προφανώς κάποιοι υποστηρικτές του ΒΒ θα φύγουν από το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα αντέξουν να βλέπουν την επιλογή των «άλλων», των «αμόρφωτων», των «κομματόσκυλων» να κερδίζει. Καλό τους ταξίδι. Η συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι υποχρεωτική.

Το είχα πει ότι έχουμε βαρεθεί να ασχολούμαστε με τάχα ηγετικές ομάδες, τάχα εν δυνάμει αρχηγούς, τάχα σωτήρες. Κάποιοι αρνούνται να το καταλάβουν και αυτό.

Το είχα πει ότι δεν μας ενδιαφέρει η κυβέρνηση για την κυβέρνηση. Η νίκη για την νίκη. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε πάλι κάποιους πλούσιους. Κάποιοι ακόμα κοιτάνε δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.

Το είχα πει ότι βαρεθήκαμε τα λαμόγια και για αυτό θα στηρίξουμε ΓΑΠ.

Τέλος είχα πει ότι θα στηρίξουμε το Γιώργο μέχρι το τέλος. Αυτό τουλάχιστον μπορεί να γίνει αντιληπτό; Ζητάω πολλά;

spallantzas είπε...

@papaioannou
είναι απίστετυο το πόσο κοινότυποι είστε όλοι όσοι λέτε αυτά τα πράγματα. ακριβώς τα ίδια άκουγα πριν δυο μέρες απο μέλος του ΕΣ : "σε 6 μήνες..."
όσο για την ουσία της τοποθέτησης σου, φαίνεται πως η κοινωνία έκρινε πως ο ΒΒ "δεν τρώγεται με τίποτα".
Την προτελευταία τελευταία φράση να την εκλαβω ως είδος απειλής? Ή σαν έκφραση της γνωστής πασοκικής αρρώστιας "εσεις και εμείς"?
Κοίτα φίλε για να τελειώνουμε. Στην κοινωνία υπάρχουν πάντα στιγμές που προτάσσουμε τη πολιτική και άλλες που προτάσσουμε τα πρόσωπα. Τον Νοέμβριο προτάξαμε τα πρόσωπα. Σεβαστή η επιλογή του καθενός, σεβαστή και η επιλογή της πλειοψηφίας. Τώρα ήρθε η ώρα να προτάξουμε την πολιτική.
Όποιος δεν εννοεί να το καταλάβει και εξακολουθεί να ασχολείται με πρόσωπα (κάθε βαθμίδας) δεν έχει θέση μεταξύ μας και στο νέο ανοιχτό κόμμα που χρειαζόμαστε και να φτιάξουμε.
Και αυτό ισχύει για ΟΛΟΥΣ.

@leon
συμφωνώ, απλά τόνισα ότι χάθηκαν 3,5 χρήσιμα χρόνια και ένα σημαντικό mommentum.

ritsmas είπε...

Ναι, δυστυχώς δεν εχω να καταθέσω καποια πρόταση, γιατί οι σπουδαίοι αρχηγοί ξεπετιούνται από τα πλήθη όταν οι συνθήκες το απαιτούν.
Προφανώς δεν έχουν ωριμάσει ακομη οι συνθήκες.

spallantzas είπε...

@ritsmas
η μήπως δεν το απαιτούν?

Ανώνυμος είπε...

papaioannou: όταν λές να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους καταλαβαίνω οτι αυτό είναι σάλπισμα για ακόμη ένα; ...Ζάππειο. Αλλά αυτό απέτυχε· τελείωσε.
. Και άν έμεινε κάτι από όλη αυτή την ιστορία, το πρώτο είναι να γίνουμε "εμείς" και να βγούμε από το "εγώ" αλλάζοντάς το. Άν έμεινε κάτι είναι οτι δεν θα μάς σώσει κανένας στιβαρός, σοφός ή goodlooking ( για να το πώ με Αριστερή ορολογία ! ) ηγέτης. Το ζητούμενο είναι πιά ΕΜΕΙΣ να οργανωθούμε, ΕΜΕΙΣ να συν-οργανώσουμε το καινούριο Κίνημα. ΕΜΕΙΣ, σαν Πολίτες· ΟΧΙ ΣΑΝ ΠΟΣΟΣΤΟ % στην τσέπη κάποιου, όποιος κι άν είναι αυτός.
. Άν απέτυχαν οι κατά καιρούς επιχειρούμενες "ανασυγκροτήσεις" στο ΠΑΣΟΚ, είναι γιατί κυρίως γίνονταν στη βάση τών ποσοστών τού Άκη, τού Λάκη ή τού Σάκη. Γιατί στα πρώτα καθίσματα ήταν όλα τα στελέχη που είχαν απο-συγκροτήσει το Κίνημα με την ασχετοσύνη τους, τις προσωπικές πολιτικές, τα μαγαζάκια. Κι οι ίδιοι ήταν και στο Προεδρείο σε μεγάλο ποσοστό. Κι αυτό που μάς έμενε ( κακώς βέβαια ) ήταν να ξαναφεύγουμε από την ίδια πόρτα που μπήκαμε.
. Δεν μάς τιμούν ούτε μάς οδηγούν σωστά τα μαγαζάκια. Άς απελευθερωθούμε από αυτά.

leon είπε...

Γκιώνη σωστά τα λες!
Όχι ότι δεν προσπαθούν και τώρα κάποιοι να στήσουν "μαγαζάκια", αλλά το ζητούμενο είναι να μην λειτουργεί κεντρικά η λογική αυτή.
Όποιοι ψάχνουν τα νούμερα με τους "δικούς μας", τους "δικούς σας" κλπ, εννοούν να μένουν προσκολλημμένοι σε μια παρακμασμένη πολιτική φιλοσοφία που προσωπικά και νομίζω και πολλούς άλλους δεν μας απασχολεί, ακόμα κι αν αυτή η πολιτική οδηγεί στην εξουσία.
Τέτοια εξουσία δεν τη θέλουμε!
Γιατί δεν μας ωφελεί...
(υπουργοί θα γίνουμε;)
K.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Ανεβαίνουν τα γράδα φίλοι!Επιτέλους, μήπως πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και για το Μεγάλο Παιχνίδι που παίζεται ενώ εμείς ομφαλοσκοπούμε? Μοιραίοι και άβουλοι όπως πάντα! Οι ερπύστριες ακούγονται ήδη στην πόλη ενώ...Ημεις άδετε, καλοί μου κούκοι,αλλά η άνοιξη φοράει παλτό.Αποκρυπτογραφείστε παρακαλώ.