23 Ιαν 2008

eforum.gr : Περί τέχνης της πολιτικής ή περίτεχνη πολιτική

Aν μας ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα προόδου και σαν πρόταση εξουσίας μη συντηρητική είμαστε υποχρεωμένοι όσοι θεωρούμε την ουσιαστική προοδευτική πολιτική σαν :

• Εργαλείο για την έκφραση των κοινωνικών προβλημάτων
• Την πρόταση αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών
• Και τελικά την άσκηση της εξουσίας για την υλοποίηση των μεθόδων αντιμετώπισης

να φροντίσουμε να είμαστε ενεργοί στις διαδικασίες οι οποίες θα γίνουν και να πάρουμε θέση με βάση τις πολιτικές, τους στόχους και τους τρόπους να τα πετύχουμε για να ορίσουμε το μέλλον του.

Πιστεύω ότι στο ΠΑΣΟΚ πρώτα από όλα αυτό χρειάζεται έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τη νεφελώδη κατάσταση η οποία επικρατεί τα τελευταία 15 χρόνια. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συνοχή σε ένα προοδευτικό κομματικό σύστημα μόνο λόγω της εξουσίας ή της προοπτικής της εξουσίας δεν πρέπει να υφίσταται.

Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι οι νομοτελειακά διάδοχες γενιές των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ είχαν πεισθεί ότι αρκεί να είναι πάνω στο τραίνο και αυτό θα τους πάει. Δυστυχώς δεν αντελήφθησαν ότι είχαν ευθύνη να αλλάξουν όχι μηχανοδηγό αλλά την πορεία του τραίνου. Δυστυχώς δεν αντελήφθησαν ότι το τραίνο είναι στην Ελλάδα ένα υποβαθμισμένο μέσο μεταφοράς και δεν παρακολούθησαν παναθεμά τους ότι και αυτός ο ΟΣΕ αλλάζει. Δυστυχώς υπάρχει ένα σύνολο ατόμων οι οποίοι πιστεύουν ότι ωρίμασαν μέσα σε ένα κομματικό σύστημα και δικαιούνται μεριδίου διαχείρισης του ex-officio.

Το κομματικό αυτό σύστημα έχει πεθάνει προ πολλού. Απλώς δεν το έχουμε θάψει γιατί φέρνει πιστούς να ανάψουν «κεράκι» όπως έκανε ένα μοναστήρι με το σκήνωμα υποψήφιου αγίου. Η μπόχα του κομματικού αυτού συστήματος έχει αρχίσει και μας παίρνει όλους αλλά κάποιων η αίσθηση της πολιτικής όσφρησης έχει ισοπεδωθεί από το πολιτικό τέλμα των κομματικών στρατοπέδων, της προσωπικής φιλοδοξίας και της συντήρησης των κομματικών αξιωμάτων.

Τα κομματικά συστήματα πρέπει να υπάρχουν, όμως πρέπει να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στα προβλήματα των κοινωνιών που εκπροσωπούν. Αν θέλουμε να είμαστε μέσα στον ορισμό του και "προοδευτικού" θα πρέπει να δεχθούμε ένα σημαντικό αξίωμα κατά την άποψη μου:

Αριστερός δεν σημαίνει απαραίτητα και προοδευτικός και το αντίστροφο.

H συνέχεια του κειμένου του gnasenas στο eforum.gr

1 σχόλιο:

tractatus είπε...

επικοινωνούμε....Σήμερα ήθελα να βάλω μουσική με Bob Dylan... ;-)))