10 Ιαν 2008

O Ομπάμα, η Χίλαρι, ο Τζουλιάνι και ... το Γκουαντάναμο

Την ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες άρχισαν να ψάχνουν εναγωνίως τον επόμενο "πλανητάρχη" ή "πλανητάρχισσα", το "θέρετρο" του Γκουαντάναμο συμπληρώνει 6 χρόνια "διακοπών χωρίς επιστροφή" για πολίτες αυτού του πλανήτη.

Με αφορμή την 6η επέτειο από την ημέρα που μεταφέρθηκαν οι πρώτοι κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο, η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει δρώμενο στο Σύνταγμα στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ., ζητώντας να κλείσει το κέντρο κράτησης και να σταματήσουν όλες οι παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ.

Ακτιβιστές της διεθνούς οργάνωσης θα αναπαραστήσουν με ειρωνικό τρόπο το κολαστήριο του Γουαντάναμο , διακωμωδώντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι οι συνθήκες κράτησης είναι ανθρώπινες. Εθελοντές ντυμένοι με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί φόρμες θα κάθονται σε καρέκλες θαλάσσης ανάμεσα σε κοκκοφοίνικες τους οποίους θα φυλά ένας «φρουρός». Παράλληλα, θα παραδοθούν υπογραφές στην αμερικανική πρεσβεία που συλλέχθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία.

GuantanamoΤαυτόχρονα, δράσεις θα διοργανωθούν σε πολλές πόλεις του κόσμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ουάσινγκτον μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλοι ακτιβιστές ντυμένοι στα πορτοκαλί θα μαζευτούν στο πάρκο του National Mall απαιτώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κλείσει το Γουαντάναμο. Στο Λονδίνο, θα διοργανωθεί ολονυχτία δίπλα σε ένα αντίγραφο ενός κελιού από το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο, όπου κάθε ώρα ένας καινούργιος εθελοντής θα παίρνει συμβολικά τον ρόλο του κρατούμενου. Ενώ παράλληλα, θα διοργανωθεί συγκέντρωση από εκατοντάδες ακτιβιστές ντυμένους με τις πορτοκαλί φόρμες μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Στην Παραγουάη, θα διοργανωθεί δρώμενο που θα αναπαριστά τις συνθήκες στο Γουαντάναμο. Στις Φιλιππίνες, θα πραγματοποιηθεί πορεία μοτοσικλετών και θεατρικό δρώμενο για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό.

Παράλληλα Έλληνες Βουλευτές ενώνουν τη φωνή τους με πάνω από 1000 συναδέλφους τους από τον Καναδά, το Μεξικό, τη Δανία, τη Βρετανία, το Ισραήλ, το Μπαχρέιν, τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Οι βουλευτές υπέγραψαν τη διακήρυξη της Διεθνούς Αμνηστίας που συνοψίζει τα συγκεκριμένα βήματα που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να σταματήσει τις παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», με πρώτο βήμα το κλείσιμο του στρατοπέδου κράτησης στο Γουαντάναμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: