2 Φεβ 2008

eforum.gr : Απαγκιστρώστε τη νεολαία από τα κόμματα


Μια δημοκρατική Νεολαία οφείλει να έχει σπάσει τη λογική των εξουσιαστικών σχέσεων, τη λογική των μηχανισμών. Όλοι έχουν να προσφέρουν, κανένας δεν περισσεύει, αλλά να προσφέρει ελεύθερα, να προσφέρει δημοκρατικά. Να μην εγκλωβίζεται, να μην φθείρεται, να μην διαφθείρεται. Να καλλιεργείται έτσι ένα νέο πρότυπο εξουσίας, και όχι ένα καχεκτικό πρότυπο, παλαιοκομματικής λειτουργίας. Το δε χειρότερο είναι να καλλιεργείται και να διαπαιδαγωγείται ο νέος άνθρωπος σε παλαιά πρότυπα, συγκεντρωτικής και αυταρχικής και πελατειακής εξουσίας. Αυτά τα πρότυπα έχουν μία ημερομηνία λήξης η οποία παρήλθε και πρέπει επιτέλους να εμπεδωθεί.


Μια αναδρομή στο παρελθόν της κάθε κομματικής Νεολαίας και ανιχνεύοντας τις πρακτικές με τις οποίες λειτουργούσε, διαπιστώνεται μία αυτό-παγίδευση, μεγαλύτερη ή μικρότερη, σε μία αναπαραγωγή μηχανισμών οι οποίοι λειτουργούν στην βάση μιας επετηρίδας “δικών μας” στελεχών. Η αυτονόμηση της Νεολαίας, ειδικά εκείνης του ΠΑΣΟΚ, από την κομματική τάξη δεν επετεύχθη και αγνόησε τις εξελίξεις στις επιλογές, τον τρόπο ζωής και τις αξίες των νέων, εμπιστευόμενη τα ιδεολογικά και αξιακά στερεότυπα μιας άλλης εποχής. Έδωσε και ξανάδωσε παλιές απαντήσεις σε καινούργια ερωτήματα, αναλώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε πολέμους χαρακωμάτων και μκροπελατειακών στρατών.


Σε μεγάλα προβλήματα, και μάλιστα όταν οι λύσεις σε αυτά εστιάζουν στο μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς απαιτούνται άμεσες γενναίες ριζοσπαστικές λύσεις. Η αναζωογόνηση της νεολαίας και η πρόσκληση προς τους νέους ανθρώπους για ανατροπή κατεστημένων αντιλήψεων και νοοτροπιών, δίνει την κυρίαρχη κατεύθυνση στο στοίχημα της συγκρότησης ενός καινούργιου υποκειμένου που θα εκφράσει τις αντιλήψεις, τα διακυβεύματα και τις διεκδικήσεις των προοδευτικών νέων της χώρας. Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου υψηλών προσδοκιών, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης εξατομίκευσης και αποπολιτικοποίησης, απαιτεί ένα άλμα έξω από το συμβατικό πολιτικό ανταγωνισμό των παρεών και των ομάδων που συνήθως καταλήγει σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.


Υπάρχει όμως η διάθεση και πρωτίστως η ώθηση για κάτι τέτοιο; Από τους ίδιους τους νέους, όχι με σχήματα κινήτρων που θα υποδουλώσουν τις νέες και τους νέους, σε επιταγές που δεν υπηρετούν και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Οι νέοι δεν πρέπει να είναι στρατιωτάκια πολιτικών γραφείων και αφισοκολλητές στην δήθεν προοπτική της εξασφάλισης μια θέσης εργασίας. Αλλά να ξεφύγουν από τέτοια παρωχημένα σχήματα παράγωγα ενός πολιτικού συστήματος που δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές του σήμερα και του μέλλοντος της νέας γενιάς.
Δημοδιεύτηκε από τον χρήστη think different στο eforum.gr

10 σχόλια:

Pan είπε...

Πάει, χάσαμε την αίσθηση ακόμη και της ειρωνίας.

Μιλάει ένα σχεδόν κομματικό μπλόγκ για απαγκίστρωση των νέων από τα κόμματα;

Ή μήπως εννοείς απαγκίστρωση από τα υπόλοιπα κόμματα και διοχέτευσή τους στο ΠΑΣΟΚ;

Για να ξέρουμε περί τίνος πρόκειται δηλαδή.

spallantzas είπε...

@pan
1. το ποστ είναι αναδημοσίευση απο το eforum.gr. Επομένως δεν είναι απαραίτητα άποψη του ιστολογίου (αν και μεταξύ μας, την προσυπογράφω). Ο λόγος της αναδημοσίευσης είναι η αφορμή για διάλογο και δεν εμπεριέχει καθόλου ειρωνία.
2. ευχαριστώ για την επιείκεια σου να με χαρακτηρίζεις ΣΧΕΔΟΝ κομματικό blog. Είναι κάτι σαν το "σχεδόν έγκυος" έτσι? Εκπλήσσομαι πάντως που ασχολείσαι ακόμη με το σπορ της ...ταμπελοποίησης.
3. Σοβαρά τώρα , γιατί τελικά θα έχεις δίκιο με την ειρωνία. Μπορείς να μου πεις τι προσφέρουν σήμερα τα κόμματα (όλα τα κόμματα)στη νεολαία? Και παραπέρα τι θάπρεπε να προσφέρουν?

Pan είπε...

Καλημέρα.

Κατά πρώτον, πρέπει να ζητήσω μια συγνώμη επειδή μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι εσύ το δημοσίευσες στο eforum.

Ωστόσο, όλα τα υπόλοιπα που έγραψα παραμένουν. Το eforum.gr είναι κομματικό μπλόγκ. Και μάλιστα όχι σχεδόν αλλά καθ'ολοκληρίαν. Άρα, δεδομένης της ομολογίας σου ότι το προσυπογράφεις, επιμένω στον "σχεδόν κομματικό μπλόγκ" επιθετικό προσδιορισμό που σου απέδωσα.

Και επαναλαμβάνω: για ποιου είδους απαγκίστρωση της νεολαίας από τα κόμματα μιλάει ένα κομματικό μπλόγκ;

Πραγματική ή απλά για μια προσπάθεια αλίευσης όσων περισσότερο θυμάτων γίνεται;

Όσο αφορά στο "σπορ της ταμπελοποίησης", εκεί η αίσθηση της ειρωνείας εξαφανίζεται παντελώς.

Θες ταμπελοποίηση;

ΠΑΣΠ

Και αγελοποίηση, προσθέτω.

Άσε που προσθέσαμε και δύο νεολογισμούς στην συζήτηση.

spallantzas είπε...

@pan
Κατ' αρχήν το eforum.gr δεν είναι μπλογκ, είναι φορουμ. Έτσι διευκρινιστικά. Δηλαδή ο καθένας μπορεί να αναρτήσει θέμα (και εσύ φυσικά) και όχι απλά να σχολιάσει , όπως σε ένα προσωπικό ή και συνεργατικό μπλόγκ που δεν είναι διαχειριστής.
Δεύτερον το eforum.gr δεν είναι ουτε σχεδόν , ούτε καθόλου κομματικό. Ο προσυνεδριακός διάλογος διεξάγεται στο synedrio.pasok.gr επίσημα. Για το τι είναι το eforum δεν έχεις παρά να διαβάσεις την αρχική του σελίδα. Και θα σου πρότεινα να συμμετέχεις και να καταθέσεις και εκεί τις απόψεις που εδώ αναφέρεις. Δεν πρόκειται κανείς να σου ζητήσει ταυτότητα, ενώ θα έχεις και την ευκαιρία να συμμετέχεις στο διάλογο.
Δεν κατάλαβα τέλος το "ΠΑΣΠ" . Αν εννοείς εμένα , είμαι κοματακι μεγάλος για να είμαι ακόμη ΠΑΣΠ! Αν εννοείς ότι η ΠΑΣΠ βάζει ταμπελες και επιπλέον δημιουργεί αγέλες, έχεις την αίσθηση ότι θα διαφωνήσω μαζι σου? Οχι φυσικά! Συμφωνώ απολύτως. Και προσθέτω ότι και όλα τα άλλα κόμματα το ίδιο κάνουν.Έτσι δεν είναι? Αρα... για να συζητήσουμε λίγο πως αυτό μπορεί να σπάσει... και να συμφωνησουμε μαζι σε κάτι.
Σε περιμένω στο φορουμ!

Pan είπε...

Μα, μπήκα στο eforum.gr!

Και αυτό που είδα είναι ένα κομματικό φόρουμ (δεν πρόκειται να κολλήσω στο μπλόγκ ή φόρουμ) το οποίο ασχολείται, κατά την δικιά του ομολογία, με το "μετά" του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ("σε συνέχεια της πρόσκλησης του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ για κατάθεση απόψεων, ιδεών, για διάλογο, για ενεργή συμμετοχή").

Άρα εξ ορισμού δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την απαγκίστρωση των νέων από τα κόμματα.

Σε οποιανδήποτε άλλη περίπτωση ενισχύει την αρχική μου πεποίθηση, ότι δηλαδή "Πάει, χάσαμε την αίσθηση ακόμη και της ειρωνείας."

spallantzas είπε...

@pan
Κι όμως φίλε μου ... μπορεί. Και αυτό καταρρίπτει τον ισχυρισμό σου.
Δεν αρκεί που "είδες" , πρέπει να συμμετέχεις για να το επιβεβαιώσεις.
γιαυτό το ξαναλέω. σε περιμένουμε.

Pan είπε...

Δεν αρκεί η δικιά σου διαβεβαίωση. Η οποία ούτε να αντιπαρατεθεί μπορεί στον - κατ'εσένα - ισχυρισμό μου.

Όταν πρώτο το ΠΑΣΟΚ καταργήσει την κομματική του νεολαία και πάψει πλέον να ενοχλεί τους νέους ανθρώπους (καλά, για να τους βοηθήσει δεν το συζητώ)θα απαιτήσω και από τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν.

Τα υπόλοιπα είναι φιλολογικά και επιεικώς φαιδρά.

Και, φυσικά, ελπίζω να μην περιμένεις ότι θα σας ακολουθήσω σε αυτή την διακωμώδηση.

spallantzas είπε...

@pan
σε μια συλλογικότητα όπως ένα φορουμ διαλόγου, η πλειοψηφία μπορεί δημοκρατικά να επιβάλλει την άποψη της. αυτό προϋποθέτει ισότιμη συμμετοχή όλων , διάλογο και σύνθεση.Θα δείξει ....
Κατά τα λοιπά σεβαστή η θέση σου φίλε μου. και προπάντων όχι ..φαιδρή.

Pan είπε...

Αποφεύγεις να μου απαντήσεις επί της ουσίας, ωστόσο, καλής σας επιτυχία.

spallantzas είπε...

@pan
Η ουσία είναι ότι η νεολαία πρέπει να απαγκιστρωθεί απο τα κόμματα. Και αυτό εγω (και άλλοι, και στο ΠΑΣΟΚ)το πιστεύω ακράδαντα! Νάσαι καλά!