28 Μαρ 2008

"καλως τα παιδιά" παρτ 2

Και ξαφνικά ο "γιωργάκης" έγινε ΓΙΩΡΓΟΣ και ο "καταλληλότερος για πρωθυπουργός" έγινε "Κωστάκης" , ο δε ΣΥΡΙΖΑ "παιδότοπος" . Κάποιοι αναθάρρυσαν ότι τα media και δη το "Συγκρότημα" άλλαξε γραμμή και θα στηρίξει τον ΓΑΠ .
Ηρεμα Παίδες! Αν άλλαζαν τόσο εύκολα ο Λαμπράκης και ο Μπόμπολας τακτική τότε την "επανάσταση" θα την κάναμε δυο φορές την εβδομάδα. Αν αυτοί οι κύριοι επηρεάζονταν τόσο εύκολα απο μια κοινωνική αναταραχή, μια απεργία, μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, τότε πέρυσι το Σεπτέμβρη άλλος έπρεπε να κέρδιζε τις εκλογές.
Γιατί λοιπόν ο Πρετεντέρης αλαλάζει ότι "βλέπει το καλύτερο ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων?" Γιατί το Βήμα φωνάζει "το ΠΑΣΟΚ ξύπνησε" ? Γιατί ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε "παιδότοπος"?
Δεν θα απαντήσω εγώ για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θέλω να ακούσω τις απόψεις σας! Ο δεύτερος είναι ότι όποιος παρακολουθεί συστηματικά τα ΜΜΕ ξέρει ότι η απάντηση είναι αυτονόητη.
Ποιά είναι λοιπόν η απάντηση? Και για να σας ...δωσω τη βοήθεια του κοινού ... μήπως αυτή την έπαρση "επαναστατικότητας και στηριξης" από τα ΜΜΕ την ακολουθήσει μετ' επιτάσεως μια λογική ότι "όλα άρχισαν και τέλειωσαν στην Μομφή και μετά απο αυτήν το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ δεν έχουν τίποτα πλέον να αντιπολιτευτούν?" Και μήπως σε αυτό συμβάλλει τελικά το έτσι κι αλλιώς υπάρχον πολιτικό έλλειμμα?
Με απλά λόγια : 8 στους 10 Έλληνες είναι αντίθετοι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο! Το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική πρόταση να πείσει έστω τους μισούς απο αυτούς, ώστε να γίνει κυβέρνηση?

16 σχόλια:

katerina είπε...

Ειναι ομολογουμενως μια πολυ ενδιαφερουσα παρατήρηση αλλα ειλικρινα δεν καταλαβα την προσέγγιση.

tractatus είπε...

Μικρό καλάθι, Στέφανε!!! Και μετά το ασφαλιστικό τι; Και μετά τις πορείες τι;
Αν δεν χτιστεί εσωτερικά μια νέα πρόταση με πολιτικό βάρος και διείσδυση στην κοινωνία, αν τα πρόσωπα και οι νοοτροπίες των εκλογικών μηχανισμών δεν αλλάξουν, αν δεν αρχίσει να έρχεται αθρόα στο ΠΑΣΟΚ 'νέο αίμα'με άποψη και όχι με προσωπολαγνείες και τσιτάτα, αν οι οποιεσδήτπτε 'νέες προτάσεις' δεν έχουν ταυτόχρονα και άλλο ήθος...τα ΜΜΕ απλά θα αναγγέλουν νέα δελτία θυέλλης και εμείς θα ταξειδεύουμε.....

Ανώνυμος είπε...

stefan, εμένα προσωπικά δε με "ψήνουν" καθόλου τα δείγματα δήθεν μεταστροφής του Πρετεντέρη, γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται για συμπαράσταση, πρόκειται για προειδοποίηση (αρκεί να έβλεπε κάποιος το σημερινό νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του Mega):"παίρνετε πρωτοβουλίες, δείχνετε ενωμένοι (βλ. ανάθεση ρόλου στο Βενιζέλο, αβρότητα ΓΑΠ στην ομιλία του με αναφορά στην τοποθέτηση Βενιζέλου, κι άλλα δείγματα ), αλλά μη νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε άλμα μπρος τα εμπρός χωρίς εμάς, εμείς είμαστε εδώ, για να απαξιώνουμε πλήρως την τριήμερη σύγκρουση στη Βουλή με το να την αναγάγουμε σε αντιπαράθεση/κομματικό ανταγωνισμό ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορούμε να το ξανακάνουμε, για την ακρίβεια μπορούμε να το κάνουμε συνεχώς".

Έχεις δίκιο που στρέφεις τη συζήτηση πάλι στις ευθύνες του ίδιου του ΠΑΣΟΚ για μια συνεπή, συνεχή και χωρίς πισωγυρίσματα πολιτική από δω κι εμπρός. Η tractatus με καλύπτει απόλυτα με την τοποθέτησή της.

Ανώνυμος είπε...

Κι αν η μαγκιά του συγκροτήματος είναι αυτή τη φορά προς το ΣΥΡΙΖΑ για να του κόψουν λίγο τη φόρα;
Σκέψου το...
Προσωπικά πιστεύω ότι η δύναμη των εκδοτών έχει μάλλον μειωθεί τα τελευταία χρόνια ή καλύτερα έχει πολυδιασπαστεί, έτσι ώστε τα οποιαδήποτε συμπεράσματα να χρειάζονται σχολαστική ανάλυση.

degreece

dalhia είπε...

τα σημερινά δελτία σε όλα τα κανάλια όχι μόνο δεν στήριξαν αντίθετα υποστήριζαν τη θέση του Κ.Καρ. Ότι δηλαδή η πρόταση μομφής έγινε για λόγους εντυπωσιασμού και μετατόπισης του κέντρου βάρους των προβλημάτων του κινήματος.

Προ ολίγου άκουσα τον Αλαβάνο στην ομιλία του στη βουλή. Μίλησε συνετά με τεκμηριωμένο λόγο και επαναστατικό ύφος. Αυτό το ύφος είναι που κερδίζει τον κόσμο. Ικανότητες κατά τη γνώμη μου δεν έχει,όπως επίσης ούτε πρόγραμμα. Μπορεί όμως και εκφράζει αυτό που έπρεπε ΕΜΕΙΣ να κάνουμε, έχοντας έμπειρα και ικανά στελέχη, θέσεις, πρόγραμμα και μια ιστορία την οποία κανείς δεν μπορεί να αμαυρώσει ή αρνηθεί.

spallantzas είπε...

@katerina
Ελπίζω ο σχολιασμός μετά απο σένα να σε βοήθησε να καταλάβεις την προσέγγιση. Εγω έθεσα απλά ερωτήματα.
@tractatus
όχι μετά το ασφαλιστικό τι! ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΚΟ ΤΙ? Γιατί κακά τα ψέμματα ΚΑΙ στο ασφλιστικό οι προτάσεις έτσι όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα, δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα : ένα συστημα του με σοπολέμου, το οποίο πλέον είναι ανίκανο να λειτουργήσει ... κι εμείς απλά κάνουμε πράξεις με το κομπιουτεράκι. για τα υπόλοιπα συμφωνώ.
@νικολετα
όντως αυτή ειναι η τακτική τους. σκωτσέζικο ντουζ στον ΣΥΡΙΖΑ να μην παίρνει αέρα, εύγε στον Βενιζέλο και στο ΠΑΣΟΚ (και όχι στον ΓΑΠ), άρα τροφή στην εσωστρέφεια και τέλος ΠΛΗΡΕΣ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΕ ΟΛΑ Τ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΗΛΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΜΑΣ : ΟΤΕ , ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, ΛΙΜΑΝΙΑ, ΔΕΗ κλπ.
@degreece
Πολυδιάσπαση? Δεν νομίζω! Ενασχόλιση με πολύ περισσότερα! Ναι! κάποτε είχαν μονο μια εφημερίδα και τις εκτυπώσεις του δημοσίου. Τώρα έχουν ΟΛΑ τα έντυπα, ΟΛΑ τα καναλια, ΟΛΟΥΣ τους αυτοκινητοδρόμους, ΟΛΑ τα ολυμπιακα ακίνητα, ΟΛΗ τη διαφημιστική πίττα, ΟΛΕΣ τις ποδοσφαιρικες ομάδες ... και ο κατάλογος δεν τελειώνει... και τα συμφέροντα παραμένουν κοινά ...και ο κοινος τους "υπηρέτης" ...απόλυτα υπάκουος.

spallantzas είπε...

@lmpg
Ο Αλαβάνος κάνει κάτι που θυμίζει δεκαετία του '70 στα χρόνια πριν την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ο Αλαβάνος πάντοτε έτσι ήταν. ΑΠό την εποχή που όντας ακόμη στο ΚΚΕ βρέθηκε στην ευρωβουλή, ξεχώριζε για τη διαφορετική του γλώσσα και τα επικοινωνιακά του χαρίσματα. Είχε όμως πάντα να διαχειριστεί το "μικρό" , το 8-9% του ΚΚΕ , που μετά στο ΣΥΝ έγινε 3 -5%. Τώρα που το σύστημα σπρώχνει το δήθεν πουλεν του τον Alexis και ανεβάζει τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 18%, αρχίζει και ζαλίζεται. Το άγχος της επικοινωνίας τον οδηγεί σε απίστευτες φούσκες, που αν δεν τις "τρόμπαραν" τα ΜΜΕ δε θαχαν καμιά τύχη στον κόσμο.
Όλα αυτά όμως ειναι παιχνίδι χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Αν θέλουμε να αλλάξουμε δεν πρέπει να κανουμε ότι ο Αλαβάνος. Πρέπει να κανουμε ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

dalhia είπε...

Συμφωνώ, άλλωστε ανέφερα ότι εμείς έχουμε πρόγραμμα κάτι που δεν έχουν οι του ΣΥΝ. Επειδή όμως μόνο το πρόγραμμά μας δεν πείθει, γιατί ο λαός μας αρέσκεται στα λόγια, χρειαζόμαστε και τρόπο να επικοινωνήσουμε τις αρετές μας και τις ικανότητές μας. Εκεί προσωπικά εντοπίζω το πρόβλημά μας. Και φυσικά στο να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε καμιά σχέση με όλα τα μεγαλοστελέχη που κατέφαγαν ό,τι πέρασε από μπροστά τους.

Νομίζω πάντως ότι κάπου έχω αρχίσει και διακρίνω μια ανάκαμψη. Και αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να αγωνίζομαι μια και δεν είμαι ούτε προνομιούχος (γυναίκα άνεργη με 3 σχεδόν παιδιά).

Ο ΓΑΠ ήταν πραγματικά πολύ καίριος στην ομιλία του. Τον χάρηκα, με κάλυψε. Αυτό θέλω από τον πρόεδρο μας.

spallantzas είπε...

@lmpg
θα σου πρότεινα να διαβάσεις και αυτό
keep walking...

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

...μικρό καλάθι είπες tractatus; άστο καλύτερα, ούτε ...αυτό θα χρειαστεί.... και την παλάμη να απλώσεις, ούτε αυτή θα γεμίσει.... Το παιχνίδι είναι ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, ας αφήσουμε όλα τα καλάθια στον πάγκο και ας ψάξουμε να βρούμε ξανά σπόρους και όχι "έτοιμη" τροφή. ΔΕΝ έχουν!!!!
...πρέπει επίσης stefan να αναρωτηθούμε για τους αυτοκινοτοδρόμους, τα μεγάλα έργα, κλπ, κλπ, ποιός κυβερνούσε 20 χρόνια, όταν όλοι αυτοί από εκδότες έγιναν ...και εργολάβοι...

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνεται σε ποιό βαθμό είναι μέρος του προβλήματος ώστε να αναλάβει και την ευθύνη και σε ποιό βαθμό συνέβαλε στο να αλλάξει την Ελλάδα ώστε να πάρει τα εύσημα, τότε θα ...σέρνεται πίσω από τα επικοινωνιακά τερτίπια του συνασπισμού, τον κυνισμό των εκδοτικών συμφερόντων (που δεν τόχουν σε τίποτα να το γυρίσουν στο γλείψιμο), και τις αλχημείες των μαθητευόμενων μάγων που κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ... προσθέτοντας λάθη στις κακές συγκυρίες και φαεινές ιδέες στις απειρίες...

Στέλιος είπε...

@all: μήπως τους οδηγεί σε αλλαγή γραμμής και η κυκλοφορία των εφημερίδων τους? Πχ εγώ διάβαζα 3 κάθε μέρα και τώρα δε διαβάζω καμμία. 2-3 χιλιάδες αναγνώστες να συμπεριφέρθηκαν έτσι, αυτό φαίνεται στην κυκλοφορία. Πάντως, οι εκδότες δεν είναι ανίκητοι. Θυμάστε το '89? Ο Μόμπολας την επόμενη των εκλογών έγραφε "έπεσε ο φαύλος" αναφερόμενος στον Ανδρέα. Η κυκλοφοριακή κατρακύλα του ΕΘΝΟΥΣ ήταν άμεση. Μέσα σε 2 χρόνια φολοξενούσε πάλι συνέντευξη του Ανδρέα, αφού άλλαξε τον διευθυντή της εφημερίδας και αφού πήρε το μήνυμα του κόσμου.

spallantzas είπε...

@ΠΟΛΙΣ
η ερωτηση σου είναι προφανως ρητορική για τους εργολαβους!
@ΣΜ
μην ανησυχεις. κλεινουν τις πολιτικες και ανοιγουν αθλητικές!

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι,κατά την αποψή μου βέβαια,το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ να μη παίξουν το "παιχνίδι" των πρετεντέριδων και των συγκροτημάτων.
Που δεν είναι άλλο παρά να ενστερνίζονται την κυβερνητική,Ρουσσοπουλική, δεξιά προπαγάνδα περί ανταγωνισμού των "δύο".Ούτε η κυβέρνηση ,ούτε τα συγκροτήματα θα ήθελαν ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντί τους.Προτιμούν σίγουρα να ξιφουλκούν μεταξύ τους το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ,προκειμένου εκεί να εστιάζουν τα φώτα και στο σκοτάδι να περνούν ΟΤΙ αντιλαικό και αντιδεοντολογικό που τους βοηθάει να έχουν πάνω απ'όλα την ...εξουσία.
Είτε της ενημέρωσης για να κινούν τα νήματα είτε την εξουσία για την εξουσία ΜΟΝΟ για να γεμίζουν τις τσέπες τους(λαικίστικα)!
Ευχαριστώ για το χώρο σας.

tractatus είπε...

σ.μ. για μένα η απάντηση δεν προέρχεται απο τη στάση των ΜΜΕ...και θα ήταν άκρως αντιφατικό απο τη μια να λέμε οτι αντιμαχώμαστε τις δυνάμεις των μεγαλοεκδοτών και τα παιχνίδια τους, τα εξωθεσμικά κέντρα κ.λ.π. και μετά να επανερχόμαστε στο πόσο μας υποστηρίζουν...η σχιζοφρένεια στην πολιτική ισούται με την υποκρισία στη συγκεκριμένη περίπτωση...μπορεί να μέσα να είναι πλέον η 4η, 5η εξουσία δεν ξέρω αλλά αυτή η εξουσία δεν αντιπαλεύεται με αδυνατισμένη την πολιτική και όποια εξουσία της αναλογεί...γι' αυτό ευχαριστω αλλά δεν θα πάρω -όχι εφημερίδες- αλλά εκδούλευση και συνεισφορά στο έργο μου ως πολιτική πρόταση...συμφωνώ φυσικά με την kaith2
& Πόλη ευχαριστώ για την συνολική απάντηση που καλύπτει κι άλλα ερωτήματα που έχω θέση σε σχετικό μύνυμα....ΟΚ κατάλαβα....
@στέφανε, μετά το ασφαλιστικό τι; είναι ρητορικό και όχι απαξιωτικό ερώτημα....στην πολιτική δεν πάμε αναλόγως....αλλά με σχέδιο. Και εγω θέλω να δώ το σχέδιο συνολικά αλλιώς κάθε φορά θα ψάχνω για 'σπαράγματα'κι αυτό δεν με καλύπτει...δεν είναι κακό ψέμμα αλλά μεγάλη ζωντανή αλήθεια που συμπεριλαμβάνει μέσα το ασφαλιστικό και τις επόμενες γενιές....

Ανώνυμος είπε...

@Tractatus
Περί σχιζοφρένειας και υποκρισίας: έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο.

Ακόμα κι αν αρχίσουν να μας "σερβίρουν" δημοσκοπήσεις με ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν τουλάχιστον γελοίο, αν όχι απωθητικό, να βγουν μετά τα στελέχη προς τα έξω και να μιλάνε για άνοδο του ΠΑΣΟΚ που φ α ί ν ε τ α ι και στις δημοσκοπήσεις (όταν όλο αυτό το διάστημα τις καταγγέλανε, τις αμφισβητούσανε ή ο,τιδήποτε άλλο). Το πώς τα εκδοτικά συγκροτήματα θα αναπροσαρμόσουν από δω και στο εξής την τακτική τους ΔΕΝ πρέπει να έχει καμία σημασία για τις πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να παίζει ρόλο, αλλιώς θα αυτο-ακυρωθεί ο λόγος του ΓΑΠ όλο αυτό το διάστημα περί αυτονομίας της πολιτικής και, αν γίνει αυτό, τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό.

tractatus είπε...

Nikoletta ...οι καιροί είναι πονηροί και, κυρίως, κυοφορούν εξελίξεις...γι' αυτό και σταθερότητα σε συνδυασμό με ένα σχέδιο ανασυγκρότησης εκ βαθέων κι όχι επικοινωνιακά θα μπορούσε να παίξει ρόλο στο γίγνεσθαι αλλιώς όλα τα άλλα....είναι απλή κατανάλωση και, δυστυχώς, αυτό πιάνει αλλά τα σπασμένα τα πληρώνουμε αργότερα..;)