29 Μαρ 2008

Μην ξεχάσω : Σήμερα στις 20.00 σβηνουμε τα φωτα για μια ώρα.

Όλα ξεκίνησαν στο μακρινό Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν στις 31 Μαρτίου 2007, στις 7:30 το βράδυ, 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι έβγαλαν τις συσκευές του σπιτιού τους από την πρίζα και έκλεισαν τα φώτα τους, απολαμβάνοντας μία ώρα ησυχίας στο σκοτάδι. Τα μεγαλύτερα μνημεία της πόλης σκοτείνιασαν και ακόμη και γάμοι έγιναν υπό το φως των κεριών.

Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10,2%, μέγεθος που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 48.000 αυτοκινήτων από το δρόμο για μία ώρα. "Και τι μ' αυτό;" θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Ο σκοπός της εκστρατείας ήταν διπλός· αφενός να κινητοποιήσει τον κόσμο να δείξει την ευαισθητοποίηση του για το καυτό θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και αφετέρου να καλλιεργήσει ανάλογη στάση ζωής στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων.

Η ατομική δράση, σε μαζική κλίμακα, έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και να φέρει την αλλαγή.

Φέτος, η Ώρα της Γης (Earth Hour) πήρε παγκόσμιες διαστάσεις, καλώντας άτομα και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008, μεταξύ 8 και 9 το βράδυ.Την παγκόσμια προώθηση της εκστρατείας έχει αναλάβει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Στην Ελλάδα λόγω έλλειψης επίσημου οργανωτικού φορέα, το θέμα αφήνεται στα χέρια μας. Στην Αίγινα έχει ήδη δημιουργηθεί ένας μικρός ανεξάρτητος οργανωτικός πυρήνας, ενώ η Αθήνα παραμένει προκλητικά αμέτοχη. Όχι για πολύ…

Για τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε και περισσότερες πληροφορίες γράψτε μας στο earthhour@mail.gr, και επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.earthhourhellas.wordpress.com και www.earthhour.org

Θυμίζω και τη δική μου πρόταση για μια διαδικτυακή συμμετοχή : Σβήστε τα φώτα στα blogs

4 σχόλια:

Homo Sapiens είπε...

Kalispera stefan,

mporeis na mou peis pos tha katevasoume ta fota sto blog?

tzonakos είπε...

Εντάξει τα σβήσαμε. Εννια παρα δέκα τα άναψα πάλι.
Αν σβήσουν τα φώτα στα μπλόγκς, τι θα γίνει ;

spallantzas είπε...

@homo sapiens
σορρυ που δεν πρόλαβα να σου απαντησω, δεν ειχα προσβαση το s/k στο ιντερντ. η ιδέα ήταν να αλλαξεις το theme σε ένα με σκουρο φόντο.

Homo Sapiens είπε...

ok stefan den peirazei...
tin teleutaia stigmi to ekana...an kai den mou arese i maurila :) kai to allaxa telika.