17 Μαρ 2008

8o συνέδριο ΠΑΣΟΚ : το "δια ταύτα"

Φεύγοντας απο την Αθήνα χθες το μεσημέρι, με τελευταία εικόνα τους ξεχειλισμένους κάδους και με πιασμένη τη μύτη για να αποφύγω την μπόχα των (κάθε είδους) σκουπιδιών, σκεφτόμουνα τι θάγραφα τέλος πάντων σαν απόηχο απο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ , στο οποίο συμμετείχα για πρώτη φορά σαν σύνεδρος (έστω και διορισμένος).

Βλέποντας σήμερα το πρωί και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το Εθνικό Συμβούλιο, τα κατ' αρχήν συναισθήματα είναι ανάμεικτα, όμως η πιο νηφάλια σκέψη οδηγεί σε μια προσωπική απελευθέρωση και ΑΠΟΦΑΣΗ για το τι πρέπει να συμβεί στο μέλλον, για το ποιά πράγματα πρέπει να ΑΛΛΑΞΟΥΝ.

Κι ας τα πάρουμε με τη σειρά :

Τόσο η ανθρωπογεωγραφία των συνέδρων , αλλά και το πως αυτή εκφράστηκε στην ψηφοφορία για το ΕΣ, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα κόμμα δημοσίων υπαλλήλων, συνδικαλιστών και αποτυχημένων αυτοδιοικητικών, με επιδόρπιο φαντάσματα του προηγούμενου αιώνα. Αυτή η διαστρωμάτωση δεν συνάδει με τη διάθεση της ηγεσίας για πολιτικές πράσινης ανάπτυξης, επιχειρηματικής κουλτούρας, σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δεν μπορεί ένας δάσκαλος να παράγει πολιτική για τον περιφερειακό σχεδιασμό της Πελοποννήσου, όπως δεν μπορεί ένας εφοριακός να προσεγγίσει τη νέα επιχειρηματικότητα.

Ο ΓΑΠ έβαλε τη σφραγίδα του με δυο κινήσεις στο συνέδριο : με την τιμητική αποστρατεία όλων των ¨κυβερνητικών" (που συνοδεύτηκε με το "επι σκηνής" πολιτικό μνημόσυνο του Βενιζέλου και του Σκανδαλίδη) και την πρόσκληση -πρόκληση προς όλους να "οργανωθούν, αγωνιστούν, ξεσηκωθούν.

    Φυσικά αυτά μέχρι στιγμής μόνο συμβολικό χαρακτήρα έχουν. Όπως συμβολικό χαρακτήρα θα είχαν και κάποια ακόμη (αλλαγή ονόματος και συμβόλων, που ήθελε να κάνει και έμμεσα παρουσιάστηκαν), αλλά κάποιοι δεν τον άφησαν να προχωρήσει. Σημασία όμως δεν έχουν οι συμβολισμοί αλλά η πολιτική επιλογή και η συνέπεια λόγων και έργων. Και εδώ περιμένουμε περισσότερα απο τον ΓΑΠ.

    Αλήθεια όμως ποιες επιλογές έχει τώρα? Ποια νέα και αφθαρτα πρόσωπα θα στηρίξει για το νέο ΠΣ? Θα διαλέξει συνδικαλιστές ή αυτοδιοικητικούς? Κι αν αποφύγει και τους δύο , ποιά είναι η τρίτη επιλογή? Αλλά το σπουδαιότερο : όποια κι αν ειναι η επιλογή του, πως θα την στηρίξει απέναντι σε αυτό το γερασμένο κόμμα? Με ποιούς ανθρώπους στην περιφέρεια , στις τοπικές κοινωνίες θα στηρίξει τις επιλογές του? Ποιοι θα τρέξουν , θα αλωνίσουν την Ελλάδα, για να ¨ξεσηκώσουν", να "οργανώσουν", να "αγωνιστούν"?

    Τα ερωτήματα αυτά δεν θα τα απαντήσουμε εμείς οι πολίτες ακόμη. Για να μιλήσω ποδοσφαιρικά χωρίς παρεξήγηση (μια και δε μούφτανε το συνεδριο, πήρα και την πίκρα της Ξάνθης):

    Εμείς είμαστε ακόμη στην εξέδρα. Το παιχνίδι τέλειωσε και παίζουμε πέναλντι. Μέσα στο γκαζόν ο ΓΑΠ έβαλε το πρώτο : δοκάρι και μέσα. Έχει να ρίξει άλλα τέσσερα. Το καλό είναι ότι ούτε αντίπαλη ομάδα έχει , ούτε τερματοφύλακα στο τέρμα... που σημειωτέον μου φαινεται μεγαλυτερο απο το κανονικό !!!

    ...αν καταφέρει και ρίξει τα υπόλοιπα πάλι στην κερκίδα.... ε τότε θα μπούμε μέσα !!!

    19 σχόλια:

    Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

    Αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βαρίδι για τον Παπανδρέου.

    Γνώμη μου ήταν στο συνέδριο να διαλύσουμε το ΠΑΣΟΚ κα μετά από λίγες μέρες να φτιάξουμε άλλο κόμμα που δεν θα έχει αναφορές σε Κουλούρη, Σημίτη κλπ.

    Υπάρχει κόσμος τρομερός στη βάση που μπορεί να κάνει άπειρη δουλειά. Το κακό είναι ότι αυτός ο κόσμος έπρεπε να μπει στ Εθνικό Συμβούλιο. Το πιο σημαντικό είναι να μπει στις νέες οργανώσεις που θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

    tractatus είπε...

    απλά θα συμφωνήσω με τον Γιώργρο Α.
    Κατά τα άλλα πάντα φοβόμουνα ότι στις κερκίδες το αλλαλάζον πλήθος πολλές φορές θέλει άρτο και θέαμα και επομένως το πέναλτι έχει σημασία γι' αυτούς μόνο σαν χειροκροτητές...

    ΤΑΣΟΣ είπε...

    Σημαντικές επισημάνεις, σε ένα συνέδριο?
    7000 ανθρώπων - χειροκροτητών,
    με ένα Βενιζέλο που καθιέρωσε τον ΓΑΠ με 65% αντί να τον αφήσει να παραπαίει μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες,
    που διέψευσε τις προσδοκίες πολλών,
    που απαξίωσε γαι αλλη μια φορΆ το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
    ...
    ...
    ...
    Οσο γαι τον κ. Σημιτη είναι αυτός που διοίκησε τη Χώρα με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια, εμνπέυστηκε και ολοκλήρωσε τα μεγάλα έργα,
    οδήγησε έν ασθενικό ΠΑΣΟΚ δύο φορές σε εκλογική νίκη
    ...
    περισσότερα εδώ:

    http://olonos.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97

    tzonakos είπε...

    Και σε μένα αυτη τη γεύση άφησε το τέλειωμα του Συνεδρίου και γι αυτό έγραψα χωρία να μπώ σε τρελές αναλύσεις αλλα επι της ουσίας λέμε σχεδόν τα ίδια. Αν και εσύ κάτι περισσότερο ξέρεις.
    Μένει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Αν και πότε και πώς θα "μπούμε μέσα" θα εξαρτηθεί απο τα πέναλτι, και άλλους παράγοντες. Προς το παρόν είμεθα ψύχραιμοι ή ποιούμεθα ψυχραιμίαν.

    ERMIS είπε...

    Όταν οι μηχανισμοί αναλαμβάνουν την διοίκηση του ΠΑΣΟΚ το κίνημα μετατρέπεται σε κόμμα και το κόμμα σε τελεία, ίσως και παύλα
    http://ziouzitsou.blogspot.com/

    spallantzas είπε...

    @all
    σκεφτειτε και γραψτε μου ...εστω και αργά έστω και τώρα ...τι άλλο θα περιμενατε απο τον ΓΑΠ , σαν συνεπεια στην υλοποίηση της ανανέωσης? Κυκλοφορησε οτι ο αρχισυνδικαλιστής υπαρχηγός απεπεμφθη! άρα 2ο πεναλντι μέσα. παρακάτω?

    tzonakos είπε...

    ...έλα ντε ; παρακάτω τι ;
    Να αρχίσει τις αποπομπές δεξιά κι αριστερά ;

    spallantzas είπε...

    @τζονακος
    ελα ντε...! μήπως πρέπει επιτέλους?

    ΤΑΣΟΣ είπε...

    "τι άλλο θα περιμενατε απο τον ΓΑΠ"

    Tην έξοδό του γιατί ο καλός "ηθοποιός κρίνεται μετά την εξοδό του απο την σκηνή"

    Δεν τα κατάφερε και το ξέρει ο ίδιος καλύτερα.
    Η "πρωτόγνωση" και "δημοκρατρική διαδικασία αλλά και η διάρκειά της έκανε μη αναστρέψιμο κακό. Οι ανιθέσεις της ηγεσίας πέρασαν στο απλό πολίτη, στις παρέες στην οικογένεια, ...

    Η συνταγή είναι δοκιμασμένη για την Ελλάδα (ίσως κακή) αλλά αυτή δοκιμάστηκε το 1981 απο το ΠΑΣΟΚ και το 2004 από τη νδ
    Η εγκατάλειψη ακολουθούμενης μέχρι τώρα αντιπολιτευτικής τακτικής που ουσιαστικό της στοιχείο ήταν η ανάπτυξη του «λαϊκού κινήματος».
    Δηλ. ενισχύονται με βάση το διεκδικητικό πρόγραμμα τα επιμέρους κινήματα άνεργοι, υπάλληλοι, φοιτητές, συμβασιούχοι, αγρότες, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ. Οι κινητοποιήσεις είναι φανερό ότι οδηγούν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση που ικανοποιεί η δεν ικανοποιεί τα αιτήματα και λύνει η δε λύνει τα προβλήματα. Έτσι με καθοδήγηση αυτών των κινημάτων μπορεί η αντιπολίτευση να υπαγορεύει την πολιτική της σε ορισμένα ζητήματα και να σφυρηλατεί το αγωνιστικό φρόνιμα. Ας θυμηθούμε και το βιβλίο παλιού στελέχους και νυν αρχηγού κόμματος «Πως μπορεί να κυβερνά η αριστερά»


    Εχει σοβαρες ευθύνες για τη δίάλυση των οργανώσεων στο συνέδριο του 2004, εκείνη η οργανωτικη δομή με τις τόσες αδυναμίες αλλά πολύ χρήσιμη δύσκολα να συγκροτηθεί ξανά. Ο ΓΑΠ δεν ήθελε οργανωσεις και δεν θέλει ένα ισχυρό κόμα για να μην έχει προβλήματα., Πολλοί λέγουν ότι προσπαθει να διατηρηθέι στην ηγεσία ωστε να διεκδικήσει την πρωθυπουργία όταν ως ώριμο φρούτο καταρρεύσει η νδ αλλά φαίνεται ότι το σενάριο δεν επαληθεύεται.

    Λε΄γονται και γράφονται και άλλα ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να γραφούν

    Ανώνυμος είπε...

    Κατ'αρχάς, ο ΓΑΠ προνόησε και μίλησε ξεκάθαρα για "αντιστάσεις" που θα προβληθούν στην πορεία και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν σε ποιές παρωχημένες αντιλήψεις αναφέρεται.
    Δεύτερον, και μόνο το γεγονός ότι είχατε προσκληθεί να συμμετάσχετε ως bloggers στο συνέδριο - και νομίζω ότι όλοι εσείς είστε περισσότερο αρμόδιοι να μιλήσετε γι'αυτό- θα αποτέλεσε σίγουρα αφορμή να σηκωθούν μερικά φρύδια (δυσπιστίας στην καλύτερη περίπτωση, εχθρότητας στη χειρότερη). Αυτό από μόνο του έδινε ένα μήνυμα ("ήρθαμε για να μείνουμε, αυτή τη φορά δε θα καταφέρετε να μας διώξετε).
    Τρίτον, αυτό που θα ήθελα εγώ να δω είναι συντονισμένη επίθεση προτάσεων μέσα στο Κοινοβούλιο: κάθε εβδομάδα, να αναλαμβάνει πρωτουβουλία το ΠΑ.ΣΟ.Κ να καταβάζει προτάσεις, να βομβαρδίζει την κυβέρνηση με προτάσεις για μελλοντικά μέτρα και νομοσχέδια, να διαμορφώνει την ατζέντα (η πρόταση για τον εκλογικό νόμο ήταν μια καλή αρχή, αλλά δεν είχε συνέχεια).
    Τέταρτον, θα συμφωνήσω με τον Γ. Ασημακόπουλο και ως προς τα δύο σκέλη. Αφού ως προς το πρώτο δεν υπήρξε ρήξη, θεωρώ κι εγώ ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι να γίνει ένα μαζικό "ντου" σε όλα τα επίπεδα από ανθρώπους οι οποίοι δεν ταυτίζονται με το είδος κάποιων συνέδρων που περίγραψες και στους οποίους δε θέλουν να μοιάσουν σε 20 χρόνια από τώρα.
    Αυτό που επιχειρεί να κάνει ο ΓΑΠ ΔΕ μπορεί να το κάνει μόνος του, μιλάμε για πλήρη μεταστροφή αντίληψης και νοοτροπίας. Όσοι εμπνέονται από αυτό, το μήνυμα είναι σαφές:"Οργανωθείτε, Αγωνιστείτε, Ξεσηκωθείτε", δεν είναι μόνο σχήμα λόγου, ούτε συνθηματάκι για εύκολη κατανάλωση.

    spallantzas είπε...

    @τασο
    κουβέντα μεγάλη άνοιξες ...υπομονή θέλει και "ζυμωση" που θαλεγες και εσύ.
    όμως όποιος πιστεύει ότι σήμερα μπορεί να επιβιώσει κόμμα με υλικά και πρακτικές του προηγούμενου αιώνα , είναι εξαιρετικά αφελής.
    ο ΓΑΠ δεν στερείται απόψεων , στερείται ανθρώπων να τις υλοποιήσει ... και το χειρότερο είναι ότι δεν φταίει αυτός γιαυτό.. αυτό κληρονόμησε, αυτό δοκίμασε, μέσα α αυτούς ψάχνει,αλλά μάταια ...τόσο μάταια που τώρα πια , γιατί άργησε πολύ ...φοβάται και να το κλεισει μια και καλή και να το αφήσει! Φοβαται ακόμη και για το ποιοι θα τον ακολουθήσουν!
    Αν ήμουν στη θέση του θα το τολμούσα. κι ας ερχονταν μονο τρεις ...πολύ συντομα θα γινόμασταν πάλι χιλιοιδεκατρείς

    spallantzas είπε...

    @νικολέττα

    σωστή ... μας ξεσήκωσε τώρα... και είναι βεβαιο ότι δεν θα τα παρατήσουμε πλέον...

    ΤΑΣΟΣ είπε...

    όμως όποιος πιστεύει ότι σήμερα μπορεί να επιβιώσει κόμμα με υλικά και πρακτικές του προηγούμενου αιώνα

    Σίγουρα δεν ακριβολογείς.

    Αλλά η δεξιά ήταν ίδια και παραμένει και ανιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο.

    Αφελείς είναι αυτοί που νομίζουν ότι με την ακολουθούμενη τακτική θα έχουν εκλογική η πολιτική ωφέλεια.

    "ήρθαμε για να μείνουμε..."
    για να διαχειριζόμαστε την κρατική επιχορήγηση και τα κομματικά οικονομικά.

    spallantzas είπε...

    @ΤΑΣΟ
    σιγουρα ακριβολογώ...
    κι αν κάποιοι "ηρθαν για να μεινουν" για το λόγο που λες , τότε δεν εχουν θεση αναμεσα μας...

    ποια είναι η δεξιά σήμερα? ποια είναι δεξιά πολιτική? ποια είναι αριστερή? ποια ειναι η αριστερά σήμερα?

    τελικά δεν κατάλαβα ...σε ποιους απευθύνεσαι ? σε μένα ? σε μας? σε πολίτες? στον ΓΑΠ? στους γυρω απο τον ΓΑΠ? στους πασόκους? σε ποιον?

    η τα λες , έτσι για να τα λες?
    δεν βγαινει νόημα !

    ΤΑΣΟΣ είπε...

    ποια είναι η δεξιά σήμερα? ποια είναι δεξιά πολιτική?

    Αυτή που βιώνουμε καθημερινά. Απορώ πως δεν το έχεις αντιληφθεί.

    τελικά δεν κατάλαβα ...σε ποιους απευθύνεσαι ?

    Φυσικά όχι σε απόντες

    Και μερικά τελευταία ερωτήματα

    Σε ικανοποιεί το 22% η αν θέλεις και κάτι παραπάνω?

    Διαλύθηκαν η όχι οι οργανωσεις το 2004?

    Εχει απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από εκείνους που συνδέθηκαν η συνδέονται με διαφθορά, απαράδεκτες συμπεριφορές και όχι μόνο?

    Ηταν ωφέλιμη για το πασοκ η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού?

    ΚΑΙ ΓΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΤΙ ΓΡΑΦΩ

    ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ?

    "ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ"

    tzonakos είπε...

    To ερ'ωτημα ειναι ένα και δίλημμα.
    Συνεχίζουμε ή όχι ;
    Μια "Νικολέττα" πιο πάνω μας ξεσήκωσε και καλά έκανε.
    Για μένα δεν μου πάει να μην ζυνεχίσω, το θέμα είναι πόσο να αντέξει κανείς.
    Η τελοσπάντων πόσα να περιμένει κανείς.
    Πρέπει να ξεχαστεί η όποια απογοήτευση και να κάνουμε οτι μπορεί ο καθένας. Κάτι θα βγεί.

    spallantzas είπε...

    @τασο
    θα απαντησω συντομα στα ερωτήματα σου, αν και άμα διάβαζες συστηματικά αυτό το ιστολόγιο δεν θα τα έθετες σε μενα ούτε θα τα έθετες ρητορικά! Αλλά τέλος πάντων, ας κάνουμε διάλογο.

    "σε ικανοποιεί το 22%?" : γιατί αυτή η λαγνεία των αριθμών και η παράδοση στην δημοσκοπίτιδα? έχω μια απορία! ποιά δημοσκόπιση έδωσε στο ΠΑΣΟΚ 22? γιατί εγω τις δυο τελευταίες που ειδα ,τη μια την είδα στο 31% και την άλλη στο 24,8%! Χθες βράδυ δυο νεολαιοι συνασπιστες μου έλεγαν ότι ο ΣΥΝ "έγινε μεγάλο κόμμα με 20%" .
    Αλλά τέλος πάντων , για να μην νομίσεις ότι με ενδιαφέρουν αυτοί οι αριθμοί τόσο, θα σου πω ότι εγω εδώ και καιρό έχω γράψει ότι το πασοκ πεθανε και τσαμπα προσπαθούμε να το αναστήσουμε. βαριέμαι να ψάξω να βρω τα ποστς , καντο μόνος σου. όμως άλλο το πασοκ και άλλο ο πολιτικός χώρος στον οποίο κινούμαι και στον οποίο υπάρχουν πολλοί συμπολίτες και συναγωνιστές μου. Και νάσαι σιγουρος πως και στο 10% να φτάσει αυτό το πασοκ , εμείς εκεί θα συνεχίσουμε να κινούμαστε. ουτε στην αλλαζονεία της "Νεοαριστεράς" θα υποκύψουμε, ούτε στην συντήρηση του "κέντρου" θα υποταχτούμε.

    Πάμε παρακάτω:
    "διαλυθηκαν η όχι οι οργανώσεις το 2004?"
    Ναι οι οργανώσεις των παραμάγαζων των σημιτικών και των τσοχατζοπουλικών διαλυθηκαν, αν και στην ουσία ήταν διαλυμένες νωρίτερα , απο το '96. Το θέμα δεν είναι αν διαλύθηκαν , το θέμα είναι αν επιχειρήθηκε να φτιαχτεί κάτι στη θέση τους. Ε αυτό που φτιάχτηκε ήταν χειρότερο απο το πριν. Ηταν το παραμάγαζο του κάθε βουλευτή, του κάθε κομματάρχη ,του κάθε δημάρχου. Και αυτό φυσικά δεν ήταν κομματική οργάνωση. Ολα αυτά φυσικά δεν ήταν όσα ηθελε ο γΑΠ. φυσικά την πολιτική ευθυνη την εχει αυτός! αλλα όταν στερείσαι παντελώς κόμματος ....

    Παμε παρακάτω :

    " Εχει απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από εκείνους που συνδέθηκαν η συνδέονται με διαφθορά, απαράδεκτες συμπεριφορές και όχι μόνο?"

    όχι δεν έχει. και δεν έχει για δυο λόγους. ο πρωτος είναι ότι ο ΓΑΠ πίστεψε πως η νέα ενότητα και η ανανέωση του κινήματος θα απέβαλλε απο μόνη της τέτοια στοιχεία. Έτσι του είπαν ,ενω ταυτόχρονα τον έπεισαν ότι η περιθωριοπόίηση του Σημίτη και η απαξίωση του έργου του θα βοηθούσε σε αυτό! Λάθος μέγα! Αλλά έγινε.
    Ο δευτερος λόγος είναι πως η ΝΔ η οποια βγήκε κυβέρνηση με σημαια την πατάξη της διαφθοράς, δεν ακούμπησε τίποτα για τον απλούστατο λόγο ότι όταν βρεθηκε μπροστα στο πιατο με το μελι αρχισε να γλειφει αχορταγα, ενω παραλληλα συντηρούσε και συντηρεί το κλιμα της σκανδαλολογιας. Είναι οξύμωρο, αλλά η αναφορά σε σκάνδαλα , ακόμη κι αν αυτά είναι της ΝΔ τελικά κανουν κακό στο ΠΑΣΟΚ. εκεί το ΠΑΣΟΚ απέτυχε. τωρα κάνει ενα τολμηρο βήμα... μαλλον εκανε το μισο ...μενει να δουμε ποιο θα είναι το αλλο μισό.

    παρακατω

    "Ηταν ωφέλιμη για το πασοκ η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού?"

    φυσικά και ήταν ... και ακόμη δεν έχουμε δει το μεγεθος της οφέλειας. αλλα ας αφησουμε την ουσία για λιγο. στους τυπους τι επρεπε να γινει δηλαδή? να παραιτηθεί ο ΓΑΠ και να εκλεξουμε δια βοής τον ΒΒ? Αυτό θα ήταν ποιο δημοκρατικό? Κι αν αυτό ηταν ποιο δημοκρατικό , τοτε γιατί ο ΒΒ και άλλοι χαρακτηριζαν τη διαδοχή του Σημιτη απο τον ΓΑΠ ως αυτοκρατορική και μέσω δακτυλιδιού? Δημοκράτες είμαστε κατα πως μας βολεύει?

    συμπερασματικά θα ξαναπω ξεκαθαρα αυτό που αισθάνομαι και αυτό που με κάνει να δρω πολιτικά και στην πραγματικη κοινωνία και στο διαδίκτυο γραφοντας σε αυτό το μπλογκ , αλλά συμμετεχοντας και σε άλλες συλλογικότητες.

    δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος που με κρατάει στην πολιτική δράση, ούτε βεβαια αυτό του παρόντος. είναι η πολιτική αναγκαιότητα ανατροπής του σκηνικού και ενδυνάμωσης της συμμετοχής των πολιτών στην εξουσία. έτυχε τετοιες ιδεες να πρωτοαναδειξει στην Ελλάδα ο ΓΑΠ, αυτές με τσίγκλισαν , αυτές με έπεισαν ... και φυσικά δεν με έπεισαν επειδή τον λενε Παπανδρέου... ίσα ισα το αντιθετο, με επεισαν γιατί τις ακουσα από ένα πολιτικό που τον νοιώθω πιο κοντα μου απο οποιονδήποτε άλλον. μενω λοιπον στην πολιτική δράση γιατί έχω διπλα μου τον Γιώργο (και οχι τον παπανδρεου) όπως εχω τον μιχάλη , τον πετρο, την ελένη , τον παναγιώτη και άλλους...

    Ανώνυμος είπε...

    Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη για τη συνέχεια, φτάνει να μήν επικρατήσουν οι "φοβισμένες" και οι "σόφρονες" φωνές που τορπιλίζουν τον ΓΑΠ μόλις ξεστομίσει ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ.
    Καλή αρχή με τον Πολύ..έπεται μήπως και η λίγη?
    Οχι στο Πασόκ των συνδικαλιστών και των κρατικοδίαιτων βολεμένων.

    NdN είπε...

    Δεν υπάρχει κανένα ερώτημα φίλε Τζονάκο. Τα πράγματα ξέραμε από την αρχή ότι θα είνια δύσκολα, λοτια θα μπουν εμπόδια, ότι "θα σηκωθούν φρύδια", ότι θα αντιμετωπιστούμε εχθρικά κτλ. Ωστόσο αποφασίσαμε να συμμετέχουμε και θα πρέπει παραμείνουμε μέχρι το τελος. Αυτό είναι το τέρμα. Το τέλος. Αν χάσουμε υα πάμε έκεί που είμασταν και πριν ασχοληθούμε (δλδ στον καναπέ μας).
    Θα κάνουμε κάνουμε οτι μπορεί ο καθένας. φτάνει να μας βοηθήσει λίγο και ο Γιώργος γιατί...πολύ απλά αυτός είναι ο Πρόεδρος. Καποια πράγματα όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να τα κάνουμε εμείς.

    Στέφανε ρώτησες τι ακόμα περιμέναμε. Περίμενα μεγαλύτερη σύγκρουση με τις λίστες. Το να πει ότι στο Π.Σ δεν θα μπουν όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί/υφυπουργοί και μετά να τους αφήνει να σφάζονται στους διαδρόμους με τα χαρτάκια στο χέρι πιστεύεις ότι είναι αρκετό;

    Επιμένω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Απλά αν μας βοηθούσε λίγο περισσότερο ο ΓΑΠ θα το είχαμε τελειώσει το θέμα και νωρίτερα.