5 Μαρ 2008

Κρίμα για τη σάτυρα ... Λάκη!

Από την εποχή του Αριστοφάνη η σάτιρα κατεθυνόταν σε αυτόν που ασκούσε την εξουσία.

Πρώτη φορά βλέπουμε σάτιρα που κατευθύνεται όχι σε αυτόν που ασκεί την εξουσία, αλλά σε αυτόν που αντιπολιτεύεται την εξουσία. Η ασυλία Καραμανλή είναι προκλητική και ενδεικτική της “αποστολής” Λαζόπουλου. Η εμπάθεια προς τον Παπανδρέου έχει αρχίσει να αποκτά στοιχεία βεντέτας, γεγονός που δεν αρμόζει σε ένα άνθρωπο της τέχνης. Τυχαία έχει ο κ. Λαζόπουλος ως φανατικότερο υποστηρικτή τον Μακεδονομάχο-Ζορό, Π. Ψωμιάδη;
Διαβάστε το απόσπασμα από το χθεσινό άρθρο της Πόπης Διαμαντάκου στα ΝΕΑ, το οποίο αποτυπώνει την προσπάθεια καθοδήγησης του κοινού από τον “πολύ” κ. Λαζόπουλο με αφορμή την επιστολή Θεοδωράκη.

" ... Πώς λέγεται εκείνη τη στιγμή το φαινόμενο της υποχρεωτικής μετάβασης του πλήθους από μια κατάσταση διονυσιασμού σε μια κατάσταση που υποτίθεται ότι απαιτεί ορθολογισμό και ψύχραιμη κρίση;
Πώς λέγεται εντέλει το φαινόμενο της απροκάλυπτης εκμετάλλευσης του διεγερμένου συναισθήματος του κοινού προκειμένου να μετατραπεί σε πολιτική συναίνεση και να καταμετρηθεί κατόπιν ως τέτοια;
Ακριβώς αυτό έπραξε το «Αλ Τσαντίρι» την περασμένη Τρίτη (και το περασμένο Σάββατο που επαναλήφθηκε η εκπομπή). Ο Λάκης Λαζόπουλος μέσα στο ξεσηκωμένο κλίμα του κοινού της εκπομπής του από τα σατιρικά του σχόλια μεταμορφώθηκε σε δευτερόλεπτα και με μόνη την αλλαγή της μουσικής σε άμεσο, απροκάλυπτο πολιτικό καθοδηγητή, διαβάζοντας με φωνή συγκινημένη, και με προφανή την επικρότηση των απόψεων που εκφράζονταν, την επιστολή- μανιφέστο του Μίκη Θεοδωράκη για το Σκοπιανό. Ένα συνονθύλευμα συγκινησιακής συνωμοσιολογίας, επιθετικότητας, απαξίωσης των Σκοπιανών και εθνικοπατριωτικού τσαμπουκά... "

Την ίδια ακριβώς σύγχυση προκάλεσε και ο Χριστόδουλος. Την ανάγκη του κόσμου να πιστέψει σε κάτι ισχυρότερο από τους θεσμούς που κλυδωνίζονται τη μετέτρεψε σε ιδεολογία. Μεταποίησε τη θρησκευτική πίστη σε πολιτική αποδοχή.

Το ίδιο συνέβη με το «Αλ Τσαντίρι». Μεταποιήθηκε η ανάγκη του κοινού για ψυχαγωγία και εκτόνωση σε πολιτική στάση. Επικίνδυνο το ακροβατικό. Είδαμε on camera την πολιτική καθοδήγηση της ανάγκης του κόσμου να ψυχαγωγηθεί. Τον καλλιτέχνη να εγείρει εαυτόν πάνω από αυτονόητους κανόνες μετατρέποντας την τηλεοπτική περσόνα του, στην οποία οφείλεται η υψηλή τηλεθέαση, σε σύμβολο υποτιθέμενης πολιτικής συναίνεσης του κοινού (όπως έκανε και ο Χριστόδουλος με την έκφραση πίστης του ποιμνίου).

Είναι κρίμα και για τη σάτιρα και για τον Λάκη Λαζόπουλο να ταυτίζεται με μεθόδους καθοδήγησης του συναισθήματος του κοινού (και δη του τηλεοπτικού, που τελεί εξ ορισμού σε κατάσταση γοητείας), οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα του φασισμού. Υποτίθεται ότι η σάτιρά του ακριβώς αυτό έχει στόχο, να καταδείξει τον παραλογισμό που παράγει η άσκηση γοητείας του τηλεοπτικού μέσου. Έγινε μέρος του παραλόγου.

Αυτοκαταργήθηκε.

14 σχόλια:

philos είπε...

Τα ίδια πιστεύω και γω, αλλά και ο πιτσιρίκος σε σχετικό του ποστ

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Απο ποτε η σατυρα πρεπει να στρεφεται μονο σε αυτους που θεωρουμε εμεις οτι πρεπει να στρεφετε???
Και απο ποτε ο Παπανδρεου κανει αντιπολιτευση;;;

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Έτσι είναι, και δεν είναι τυχαίο ότι συναντιόμαστε σ' αυτή τη διαπίστωση....
Έγραφα εχθές μεταξύ άλλων και στο δικό μου μπλογκ:

...πόσες ευκαιρίες ακόμα πρέπει να χάσουμε σαν ΠΟΛΙτεΣ, σαν χώρα, σαν "ευθύνη" απέναντι στο παρόν και το μέλλον για να ικανοποιηθούν ...οι φιλοδοξίες των "καθηγητών" της διαπλοκής, οι απορίες των εντεταλμένων "δημοσκόπων", οι τραπεζικοί λογαριασμοί των αναξιοπαθούντων "εκδοτών", η κενότητα των πρωταγανιστών της "ζούγκλας", η αυταρέσκεια και αμετροέπεια των "ειδήσεων" που εκφωνούνται στα "τσαντίρια"...

Καλοπροαίρετοι και μη εποχούμενοι των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, μετατρέπουν την πληροφορία σε έκτακτο δελτίο, την ενημέρωση σε ροζ ιστορία, τη σάτυρα σε σκασμένο καρπούζι, προετοιμάζοντας το επόμενο "γκάλοπ" και την επόμενη μεσσιανική τους επιλογή...

spallantzas είπε...

@πρεζα tv
γειά σου πρεζα λογοπλάστη! άξιος και εσένα ο μισθός σου!

Στέλιος είπε...

Μα βρε παιδιά, γιατί έχετε μεγαλύτερες προσδοκίες από κάποιον που αποτελεί μέρος του συστήματος και μάλιστα ευνοήθηκε προκλητικά από το σύστημα αυτό για να μπορεί σήμερα να κερδίζει χρήματα κάνοντας τον γελωτοποιό? Ξεχάσατε ότι πχ ο κύριος αυτός στήριξε προκλητικά στις τελευταίες εκλογές τον ανύπαρκτο σήμερα δήμαρχο αθηναίων? σήμερα που η αθήνα πνίγεται στο σκουπίδι και είναι στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας 10ετίας, μήπως βγήκε να σχολιάσει τον κολλητό του δήμαρχο?

marym είπε...

Δεν είμαι φανατική του Αλ Τσαντίρι …όμως είδα κάποια στιγμιότυπα εχθές και έψαξα και στο you tube…για να καταλάβω με τι γελάει τόσος κόσμος και το συζητάει στην δουλειά του την επόμενη μέρα.
Δεν διέκρινα τίποτα αστείο (!).
Eίδα αυτό το έμμισθο γρανάζι του συστήματος…να αποκαλείται «διασκεδαστής-ηθοποιός»!
Είδα και άκουσα το τέρας της υποκουλτούρας και της παραπληροφόρησης.. να αποκαλείται σάτιρα.
Είδα και άκουσα την νοσηρή περιέργεια και τα πιο κατώτερα ανθρώπινα ένστικτα.. να αποκαλούνται σάτιρα.
Το να σχολιάζει και να γελάει ο «διασκεδαστής» με την ανθρώπινη εξαθλίωση ..τα προσωπικά δράματα και τις αφυδατωμένες εικόνες σίγουρα σου δημιουργεί ευλύγιστη ραχοκοκαλιά και αναρριχάσαι (δεν μένεις στα αζήτητα)
Είναι η θεμελιώδης αυτοικανοποίηση του νοσηρού ατομικισμού που από κάποιους πουλιέται και κάποιοι τον αγοράζουν.
Είναι η διανοητική και ηθική διαστροφή της καθεστωτικής βλακείας που αυτό-αναγορεύεται σε ευφυία .
Είναι η κτηνώδης εξουσιαστική διαστροφή που τελικά δεν σατυρίζει τα θύματα ..αλλά τα απαλλάσει.
Γελοιοποιεί τα μικρά και ασήμαντα «ψώνια»...ενώ τα «ψώνια» καρχαρίες δεν τα αγγίζει και δίνει πλούσια τροφή και κέρδη στα κατά καιρούς αφεντικά του.
Προπαγανδίζει μέσω της «δήθεν» σάτιρας και με την στάμπα του αριστερού ψάλτη μεταμορφώνεται σε δεξιό δεκανίκι.
Ο μοντέρνος «αριστερός» της τηλεοπτικής κακουργίας αναπαράγει όλα τα ιδεολογήματα του καθεστώτος που υπηρετεί .
Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που «προωθεί» άκομψα τον Τσίπρα.
Ο Καραμανλής είναι ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ …Μην Εγγίζετε τον Εργοδότη του Εργοδότη του!
Η άλλη ένα μόνο κακό και άσχημο έχει… Το ντύσιμό της και τα παπούτσια της..
Και φυσικά για όλα τα κακά της μοίρας μας φταίει …Ο ΓΙΩΡΓΟΣ και το ΠΑΣΟΚ!
Ο τηλεοπτικός «Αριστοφάνης» είναι το πολτοποιημένο «πνεύμα» της Νέας Εποχής ..το μακάβριο αποτύπωμα ..αλλά και το ιδεολογικό εργαλείο αυτής της εποχής.
Αντισταθείτε λοιπόν στην «παιδαγωγία» της λαζοπουλικής χυδαιότητας και προπαγάνδας...
Eίναι χρέος μας.

Mαίρη Μ.

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Μια διευκρίνηση!!!
...γιατί μεταξύ του philos και του δικού μου σχολίου ... προέκυψε ... πρεζα tv, και εγώ "συναντήθηκα" στην κοινή διαπίστωση με τον πρώτο και τον Στέφανο...

Ο πρεζα tv μπορεί σωστά να "ρωτάει" από πότε η σάτυρα πρέπει να στρέφεται μόνο εκεί που μας αρέσει, αλλά δεν απαντάει στο θέμα που βάζει το ποστ, και το πως μπορεί η σάτυρα να "αποκτά" επιλεκτικά πολιτικό ρόλο με συγκεκριμένες "φιλικές" σχέσεις ή και επικίνδυνες υπεραπλουστεύσεις σε μείζονα πολιτικά ή κοινωνικά θέματα...
Τα τσαντήρια και οι Ζούγκλες, ...κόβουν απλώς εισιτήρια, και για να τα κόψουν, πουλάνε και τους φίλους τους, και δυστυχώς, παρά τα ...δάκρυα τους, και τη "μάνα" τους προκειμένου να συνεχίσουν να κόβουν...
Κατά τη διάρκεια του παράλογου θεάτρου τους είναι ηθοποιοί (όπως οφείλουν) και δημοσιογράφοι και πολιτικοί (όπως δεν οφείλουν), και επιστήμονες, γνώστες και παντογνώστες (όπως δεν είναι).

Όσο για την "αντιπολίτευση" του Γιώργου..., αυτό το αμείλικτο "ερώτημα" τον οδηγεί από την πρώτη στιγμή στις αντιπολιτιευτικές κινήσεις, περισσότερες από όσες θα έπρεπε και όχι λιγότερες. Ο Γιώργος κάνει αντιπολίτευση, όμως ΔΕΝ είναι, ΔΕΝ είναι, ΔΕΝ είναι εκεί το θέμα!!!

spallantzas είπε...

@σ.μ.
Προσδοκίες? Καθόλου! Προσωπικά έχω πεί τα εξης: Ο Μικης είναι ένας τεράστιος Μουσικός Δημιουργός. Μέχρι εκεί. Ο Λαζόπουλος είναι με την ίδια λογική ένας καλός ηθοποιός και διασκεδαστής. Και αυτό μέχρι εκεί. Η κριτική γίνεται όταν άνθρωποι σαν κι αυτούς εκφράζονται πολιτικα. Και στην περίπτωση αυτή δεν τους κρίνουμε για το πολιτιστικό τους έργο, αλλά για την πολιτική τους τοποθέτηση. Και τότε το πολιτιστικό τους έργο δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλωθι. Στο πολιτικό γίνγεσθαι κρινόμαστε όλοι ισότιμα σαν πολίτες. Και εφόσον ο κ. Λαζόπουλος, όχι απλά τοποθετείται πολιτικά, αλλά παίζει το παιχνίδι του Εργοδότη του Εργοδότη του, ε τότε θα τον κρίνουμε σκληρά. Σωστό . Εχουμε χρέος.

spallantzas είπε...

@no name
εξαιρετικό σχόλιο. τα είπες ΟΛΑ!

spallantzas είπε...

@πολις
ίσως τελικά κάποιους πρέπει και στα ιστολόγια να τους αντιμετωπίζουμε πια συστηματικά με το μόνιμο μότο "άξιος ο μισθός σου"

marym είπε...

Συμφωνώ με τον stefan.
Να κάνουν οι bloggers ένα κοινό "σηματάκι" με το.. ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ και να ανέβει σε όλες τις ιστοσελίδες ...
Παντού!!!!
Να σταματήσουν να μας βλέπουν σαν πρόβατα.
Συγγνώμη για το επιθετικό ύφος αλλά έχω αγανακτήσει με τον τύπο.
(Κάτι κάνω λάθος και βγαίνω σαν no name?)

Mαίρη Μ.

spallantzas είπε...

@no name / Μαιρη Μ. / thinker
κάνε edit το προφιλ σου στο blogger. και ...καλή αρχή στο ιστολογείν :-)

ikor είπε...

Μετά τη λέξη "μεταρρύθμιση" τώρα και η λέξη "σάτιρα" χάνει το νόημά της.

Καραμανλής και Λαζόπουλος υπνωτίζουν τους πολίτες, πιστοί στο δόγμα "στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι".

Δεν ξέρω τι είναι σάτιρα. Πάντως σάτιρα δεν είναι να ανακυκλώνεις την ισοπέδωση με σκοπό να πείσεις τους πολίτες ότι από τον καναπέ τους κάνουν αντίσταση!

Υ.Γ.:Μαρία Μ., πότε θα αρχίσεις να γράφεις post στο blog σου; Γράφεις εξαιρετικά!!

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη ασχολείστε με τον Λαζόπουλο βλέπω.
Δεν βαρεθήκατε να βλέπετε και να ακούτε σάτιρα της πεντάρας που υποβαθμίζει την ήδη καταρρακωμένη μας πνευματική ζωή;
Αοίξτε ένα αμερικάμνικο ή ένα αλβανικό κανάλι να δείτε τι είναι η σάτιρα!