23 Μαρ 2008

Δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό ? Όχι έτσι !

Ήθελα να γράψω κάτι για αυτη τη φούσκα Αλαβάνου για δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ (του "όλου" ΠΑΣΟΚ) αλλά άλλοι λόγοι , μου είχαν κόψει την όρεξη. Τελικά διάβασα ένα ποστ το eforum.gr του Christou που με κάλυψε και το αναδημοσιεύω :

Κατατέθηκε σήμερα στη βουλή πρόταση Αλαβάνου για δημοψήφισμα.Όχι, δεν είναι δυνατόν να θέσουμε σε δημοψήφισμα το αν μία μεταρρύθμιση θα περάσει ή όχι. Αυτά δοκιμάστηκαν (π.χ. στην Κύπρο) και απέτυχαν.

Το να θέτεις σε δημοψήφισμα την απόρριψη μίας λύσης, όσο κακή και αν είναι, δημιουργεί άσχημα προηγούμενα. Η πιθανή απόρριψη μίας κακής πρότασης και μόνο αυτής εμπεριέχει τον συνειρμό της απόρριψης κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Και ρωτώ το προφανές, αν τεθεί σε δημοψήφισμα η τωρινή ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως μεμονωμένη πρόταση δεν θα πρέπει αυτομάτως να τεθούν σε δημοψήφισμα και όλες οι επόμενες μεμονωμένες προτάσεις? Και ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν οι πολίτες καλούνται απλώς να απορρίψουν ή να εγκρίνουν μία εξορισμού αντιδημοφιλή και υψηλού πολιτικού κόστους πρόταση?

Προφανώς η μόνιμη απόρριψη της και η διαιώνιση προβλημάτων που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ναι λοιπόν στο δημοψήφισμα, όχι όμως στο πλαίσιο ενός στείρου Ναι ή Όχι αλλά με διαδικασία επιλογής μεταξύ εναλλακτικών προτάσεωνμεταρρύθμισης. Αυτό σημαίνει επανέναρξη του διαλόγου σε όλη την κοινωνία με πρωταγωνιστές τα κόμματα. Διάλογος που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάθεση ολοκληρωμένων εναλλακτικών προσεγγίσεων από τους μείζονες πολιτικούς φορείς και στην συνέχεια δημοψήφισμα επιλογής μεταξύ των κατατεθειμένων προτάσεων.

Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα (που εμπίπτει στις προβλέψεις του αρθ. 44 του συντάγματος) δεν είναι το τωρινό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αλλά η άμεση αντιμετώπιση του ασφαλιστικού. Το δημοψήφισμα λοιπόν και η προσφυγή στους πολίτες πρέπει να έχει ως στόχο όχι την άρνηση και μία ακόμη αναβολή αλλά την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης εδώ και τώρα.

1 σχόλιο:

tzonakos είπε...

Yποτίθεται οτι η αναβολή που θα πετύχει ενα τυχόν δημοψήφισμα θα αξιοποιηθεί γαι βελτίωση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό...
Εμένα σαν κίνηση εντυπωσιασμού απο Αλαβάνο μου φάνηκε και μου έκανε εντύπωση που το Πασοκ ειπε αμέσως ΝΑΙ αλλα ισως το έκανε απο τακτική προσέγγισης προς Συριζα.