25 Μαρ 2008

ΚαλαμοΚΑΒΑΛΑρίες και blogging


Διάβασα με προσοχή όσα γράφτηκαν για την εκδήλωση της Καβάλας για το blogging και έχω να πω τα εξής:


  • Ο Πάνος Ζέρβας και η Ψιλικατζού είναι δύο απο τους πρωτεργάτες του blogging στην Ελλάδα και δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης του διαδικτύου που να μην τους έχει διαβάσει έστω μια φορά. Η ιδέα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών της Καβάλας να τους καλέσει να μιλήσουν για την εμπειρία του blogging ήταν εξαιρετική και αυτό αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος και της συμμετοχής. Ο τρόπος που έγινε η εκδήλωση με την on-line συμμετοχή και άλλων blogger και πολιτών του διαδικτύου μέσα από απλά εργαλεία όπως το skype και το Mogulus (που πρόσφατα χρησιμοποιήσαμε και σαν eforum.gr στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ) απέδειξε για μια ακόμη φορά τη δύναμη των social media. Η κουβέντα που έγινε με τη συμμετοχή και άλλων ιστολόγων απο την ευρύτερη περιοχή της Β.Ελλάδας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θα ήταν χρήσιμο , τόσο οι ομιλίες , όσο και οι παρεμβάσεις να δοθούν στη δημοσιότητα, είτε γραπτά είτε μέσω videocast, που φαντάζομαι ότι υπάρχει.

  • Αντ' αυτού ο απόηχος της εκδήλωσης , όπως αποτυπώνεται σε διάφορα μπλόγκς, είναι μια τουλάχιστον ατυχής παρέμβαση κάποιων τοπικών παραγόντων (που αυτοπροσδιορίστηκαν ως τοπικό ΠΑΣΟΚ) εναντίον ορισμένων εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης αλλά και εναντίον (και αυτό ήταν το "χοντρό") της Κωνσταντίνας Ψιλικατζού με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Αυτό το ατυχές γεγονός το οποίο φαίνεται κατ'αρχήν να οφείλεται σε τοπικές και προσωπικές αντιθέσεις , έγινε αφορμή να ανοίξει ένας - άσχημος κατα τη γνώμη μου - διάλογος στην μπλογκόσφαιρα. Και το χειρότερο είναι ότι εξελίχθηκε - εντέχνως ισως απο κάποιους - σε αντίθεση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και των αντίστοιχων bloggers . Καί γράφτηκαν απαράδεκτα πράγματα και δυστυχώς "έθαψαν" το εξαιρετικό περιεχόμενο αυτής καθ' αυτής της συζήτησης.

  • Τέτοιες συμπεριφορές, από όπου κι αν προέρχονται, δεν έχουν καμιά σχέση με τους bloggers και το blogging. Όσοι κατατάσσουν τους bloggers σε κομματικά κουτάκια και όσοι θεωρούν το blogging κομματικό εργαλείο, δεν έχουν ιδέα για την blogoσφαιρα. Όσοι τέλος εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του ευρύτερου κοινού , ειδικά της επαρχίας, "πουλάνε" το blogging ως πρωτεύουσα ιδιότητα ακτιβισμού και κομματικής πρωτοπορείας ρίχνουν νερό στο μύλο των κομματικών γραναζιών, που προσπαθούν να χειραγωγήσουν ότι δεν τους κάθεται. Το blogging και o blogger δεν είναι κανενός κόμματος, είναι διαδικτυακό εργαλείο ελεύθερης έκφρασης του κάθε πολίτη της κοινωνίας, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών συνολικά και συλλογικά, και σαν τέτοιο οφείλει να αμφισβητεί και να ελέγχει κάθε μορφής εξουσία. Όποιος αυτό το αμφισβητεί ή το διαστρεβλώνει , θα βρει το σύνολο της blogoκοινότητας απέναντι του.

  • Κάποιοι προσπαθούν τον τελευταίο καιρό επίμονα να αποδείξουν και στο διαδίκτυο (όπως μας βομβαρδίζουν καθημερινά στην τηλεόραση και στον γραπτό τύπο) και στην blogoσφαιρα δήθεν υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ , επαναφέροντας και εδώ πάλι τις ηλίθιες θεωρίες περί "κινήματος των bloggers", εκμεταλλευόμενοι κυρίως την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ ως κόμματος να καρπωθεί και πολιτικά την σαφή τεχνολογική υπεροχή που έχει στο διαδίκτυο και τα νέα μέσα εδώ και χρόνια, αλλά εν μέρει και τη αθεράπευτη ροπή του να καπελλώνει ότι κινείται στην κοινωνία των πολιτών. Και στην προσπάθεια τους αυτή (συνεπικουρούμενοι ξανά απο ανθρώπους των συμβατικών ΜΜΕ) βάζουν σωρηδόν κομματικές ταμπέλες σε blogs, υποδεικνύουν καλά και κακά ιστολόγια, καλές και κακές πρακτικές και γενικά επιλέγουν έναν άλλο , νέο τρόπο ελέγχου των bloggers που έχουν αρχίσει να ενοχλούν πολύ. Αυτή η τακτική σε τίποτα δεν διαφέρει (ως προς το αποτέλεσμα) απο την κυβερνητική πρόθεση να νομοθετήσει για την δεοντολογία στα blogs. Ίσως μάλιστα να συμβάλλει κι όλας στην ευκολότερη παρέμβαση της εξουσίας. Αυτοί που πιστεύουν πως θα μεταδώσαουν την "tsipromania" και στην blogoσφαιρα πλανώνται πλάνην οικτράν!

  • Τέλος μια παρατήρηση για τη αφορμή της ιστορίας. Δεν κατάλαβα γιατί είναι κακό να βγάζει κάποιος λεφτά απο τη δημοσίευση του ιστολογίου του σε βιβλίο? Δηλαδή αν δεν τόχε αναρτήσει σε ιστολόγιο και το είχε κρυμμένο στο συρτάρι του ψιλικατζίδικου θα ήταν όλα εντάξει? Στην Αμερική σήμερα (ο John Aravosis - ένας από τους 10 δημοφιλέστερους bloggers των ΗΠΑ- μας το είπε πρόσφατα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ) υπάρχουν bloggers που ζουν αποκλειστικά από το blogging (και όχι απο την απλή έκδοση ενός βιβλίου). Και φυσικά η πολιτική και ακτιβιστική τους παρέμβαση στα κοινά είναι πολύ πιο προχωρημένη και αποτελεσματική. Που είναι το κακό σε αυτό? Επειδή έκαναν το blogging επαγγελμα? Αυτή ειναι η αφελής απάντηση! Δεν έκαναν το blogging επάγγελμα, η δημοσιογραφία παραμένει το επάγγελμά τους, απλά την εξασκούν χρησιμοποιώντας ένα νέο μέσο! Έτσι και η Κωνσταντίνα δεν βγάζει λεφτά σαν blogger, βγάζει λεφτά σαν συγγραφέας ενός βιβλίου, όπως και χιλιάδες άλλοι συγγραφείς (και πολύ πιο "κακόμοιροι" απο αυτήν). Απλά η Κωνσταντίνα (και ο Πάνος, και ο πιτσιρικος και άλλοι) χρησιμοποιεί ένα νέο μέσο για να δημοσιοποιήσει το συγγραφικό της ταλέντο. Και αυτό είναι το μεγαλείο των Νέων Μεσων και ειδικά του blogging! Και όποιος το κατακρίνει, απλά δεν ξέρει τι θα πει δημοκρατία, ελευθερία έκφρασης και δικαίωμα στη γνώση.

Έγραψαν επίσης: Αστέρης Μασούρας, Πάνος Ζέρβας, Argos (1, 2), Σοφία, chouvi (1, 2), απ' τους παριστάμενους, και οι: e-saloni, amarkos, zouri, coolplatanos, Ροδιά, xblog.gr, Dark Angel, e-roosters, magicasland, Exiled , Λαπούτα, kaltsovrako, και τέλος - ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ - η ψιλικατζου μέσω του alzap.

Η φωτογραφία είναι απο τη συλλογή του chοuvi

16 σχόλια:

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης είπε...

προσυπογράφω

(ρε Στέφανε, μη γράφεις σεντονιάδες :-)

spallantzas είπε...

@ανδρέα
όταν διβάσεις Αστέρη και Θωμά δεν μπορείς να γράψεις λιγότερα! :-)

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Ας καταλάβουν, επιτέλους, κάποιοι οτι εδω είναι blogoσφαιρα δεν είναι παίξε γέλασε.
Προσυπογράφω και εγώ Στέφανε...

Argos είπε...

Στέφανε, δεν περίμενα κάτι λιγότερο από σένα και δεν με απογοιήτευσες.
Ιδιαίτερα στέκομαι στο 3ο bullet σου που είναι για μένα και όλη η ουσία της δικής μου διαμαρτυρίας.

Υ.Γ. Ο Αστέρης είναι πρωταθλητής στις σεντονιάδες
Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Σωστός!

Ανανιάδης Πάρης είπε...

Ως πρασινους bloggers μας χαρακτηρισαν εκ των υστερων οι "θιγομενοι" απο την διαφορετικη αποψη που εκφρασαμε στην εκδηλωση. Η κακοήθια τους εφτασε σε τετοιο σημειο ωστε να προσθέσουν μολις σήμερα το blog μας στον κατάλογο της ΣΤΕΓΗΣ με τον χαρακτηρισμο "πρασινο blog της Καβάλας" που δεν αναφερεται πουθενά στο blog μας. Η αναπαραγωγή των φρασεων με τους οποιους χαρακτήρισε η ίδια η ψιλικατζού για τον εαυτό της σε συνδυασμό με την διαφορετική αποψη που είχαμε για την εκδήλωση είναι λόγος για τόσες επιθέσεις; Η απειλή των καλεσμένων στο τέλος του τραπεζιού για οργανωμένη επίθεση εναντίον μας είναι δείγμα δημοκρατίας και ελευθερίας λόγου;

spallantzas είπε...

@ananiades
αν νομίζεις ότι αυτό που δημιούργησε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και καταδικάζεται από όλους μας είναι ο αυτοχαρακτηρισμός σας (η όχι, δεν έχει σημασία) ως "πρασινων bloggers" τότε δυστυχώς δεν έχεις καταλάβει τίποτα απολύτως!
Η απάντηση δίνεται καλύτερα απο τον alzap

tzonakos είπε...

Πωπω ρε φίλε δεν ειχα ιδέα τι παίχτηκε εκεί. Ειχα διαβάσει για την εκδήλωση αλλα ... τεσπα, σχολίασα στο μπλόγκ του alzap σχετικά.
Μαζί σου !

spallantzas είπε...

@tzonakos
το δυστύχημα είναι ότι κανεις μας μέχρι στιγμης δεν έχει μάθει την ουσία (τη συζήτηση δηλαδη) που πραγματικά παίχτηκε εκεί!
Γιαυτό ας ΒΑΛΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ Η ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ!

blogger είπε...

Ναι. το σωστότερο είναι να βγει στο αέρα όλη η συζήτηση και ιδίως η επίμαχη στιγμή.
Είναι άδικο να χτυπιέται όλο το ΠΑΣΟΚ για μια δήλωση και ιδίως να χτυπιέται ο Κ. Χουβαρδάς, επειδή κάποια μέλη της "Στέγης" τρώγονται μεταξύ τους.

NdN είπε...

Ολα όσα διάβασα συνηγορούν ότι η Κωνσταντινα δέχτηκε μια άδικη και ανουσια επίθεση από κάποιους που είπανε ότι είναι ΠΑΣΟΚ.

Καταδικαστεο από όλους μας και το ποστ σου Στέφανε το προσυπογράφω και εγώ.

Εχω όμως μία απορία. Αυτή που πρόσβαλλε την Κωνσταντίνα τι σχέση έχει με το ΠΑΣΟΚ και γιατί γενικέυσανε κάποιοι για "επαγγελματίες πασόκου μπλογγερς" κτλ.

Δηλαδή αν πάω εγώ και βρίσω καποιον που συμμετέχει σε αντιπολεμική διαδήλωση στο Λονδίνο, σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες είναι υπέρ του πολέμου.

Αν έχει κάποιος το όλη τη συζήτησ και την ανεβάσει θα ήταν χρήσιμο.

spallantzas είπε...

@ndn
δυστυχως έχει σχεση!
Αλλά φυσικά δεν είναι αυτό μόνο το ζήτημα.

NdN είπε...

Ευχαριστώ Στέφανε.

Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τα πάντα από εδώ που βρίσκομαι και γι αυτό ζήτησα να μου εξηγήσεις.

tzonakos είπε...

KATΑΓΓΕΛΩ οτι στο mapa διέγραψαν σχόλια για το θέμα αυτό.
Δικό μου και άλλων.
Δεν δέχονται φαίνεται κάποια θέση που δεν τους αρέσει.
Στο εξής τους βάζω black list και θα φάνε κράξιμο !

spallantzas είπε...

@ndn
δεν κανει τιποτα.
@tzonakos
ηρεμαααα. αρκετα ασχοληθηκαμε. απόμονωση στην πρακτική και στην πράξη!

tzonakos είπε...

Ok. Ετσι κι αλλιώς ειχα αποφασίσει οτι αρκετά ασχολήθηκα.