12 Απρ 2008

Δεν συμφωνώ και δεν είμαι αισιόδοξος. ...

Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κάνει τις εκλογές για όλα τα περιφερειακά, νομαρχιακά και τοπικά όργανα (πολύ βιαστικά κατά τη γνώμη μου) στις 18 Μαίου. Κατά τη διάρκεια τόσο του προσυνεδριακού διαλόγου, όσο και του ίδιου του συνεδρίου, υπήρχαν δύο διαφορετικές απόψεις για το πως και πότε θα έπρεπε αυτό να γίνει, με βάση και τις καταστατικές αλλαγές που προτείνονταν και τελικά αποφασίστηκαν από το συνέδριο και οδηγούν σε μια αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων κυρίως στο τοπικό επίπεδο, με τη δημιουργία ξανά οργανώσεων βάσης τόσο στις γειτονιές και τα χωριά, όσο και στους χώρους δουλειάς.
Η πρώτη άποψη έλεγε ότι οι εκλογές οργάνων έπρεπε να γίνουν, αφού πρώτα δημιουργηθούν οι νέες οργανώσεις. Αυτή τη δουλειά θα έκανε το Νέο ΕΣ με τα μέλη των γραμματειών των
ΝΟΕΣ που θα μετατρέπονταν σε προσωρινές νομαρχιακές επιτροπές. Χρονικά ένας τέτοιος προγραμματισμός θα πήγαινε τις εκλογές μετά το καλοκαίρι. Αυτό απαιτούσε ουσιαστική κομματική (κύρια οργανωτική δουλειά) αλλά και ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις που θα άγγιζαν τα τοπικά προβλήματα, θα έδειχναν στο κόσμο το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και τελικά θα συσπείρωναν τα μέλη και τους φίλους στις νέες οργανώσεις.
Η δεύτερη άποψη έλεγε ότι διορισμένα όργανα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το εγχείρημα, γιαυτό και πρέπει να εκλεγούν άμεσα νέα όργανα σε περιεφερειακό, νομαρχιακό και δημοτικό επίπεδο και αυτά μετά να προχωρήσουν συστηματικά στη δημιουργία των νέων οργανώσεων βάσης.
Επικράτησε προφανώς η δεύτερη άποψη, ίσως και για έναν λόγο παραπάνω : γιατί κάποιοι θεωρούν ότι με την ολοκλήρωση της εκλογής των νέων οργάνων θα τελειώσει η κομματική εσωστρέφεια. ... έτσι πιστεύουν...
Προσωπικά ήμουν υπέρ της πρώτης άποψης, η οποία και ανταποκρινόταν σε δύο σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν και αποφασίστηκαν στο συνέδριο : στην αυτο-οργάνωση των μελών και των φίλων και στις διεργασίες που μέσα από πολιτικές παρεμβάσεις θα αναδείκνυαν και νέα πρόσωπα στις νέες οργανώσεις.
Αντίθετα θεωρώ ότι με την πρακτική που επιλέχτηκε τα αποτελέσματα της εκλογής των οργάνων θα είναι απογοητευτικά και για έναν ακόμη λόγο : Πολύ φοβάμαι πως η συμμετοχή - προς μεγάλη τερψη των μηχανισμών και των αρχηγίσκων - θα είναι εξαιρετικά μικρή (δύσκολα θα ξανάρθει κόσμος να ψηφίσει για τρίτη φορά μέσα σε 6 μήνες) και αυτό θα οδηγήσει σε επιλογές ανθρώπων που τελικά θα λειτουργήσουν ως τοποτηρητές των βουλευτών και των κομματαρχών (κύρια στο νομαρχιακό επίπεδο).
Και φοβάμαι δε παραπέρα πως αυτά τα όργανα που θα προκύψουν δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να ασχοληθούν με την δημιουργία των νέων οργανώσεων βάσης, γιατί απλούστατα αυτό θα μειώσει την "παντοκρατορία" που θα αποκτήσουν (έτσι θα νομίζουν ή θα τους κάνουν κάποιοι να νομίζουν) στο επίπεδο του Νομού. Ότι γίνει δηλαδή θα γίνει απο τους ίδιους τους πολίτες ... αμφιβάλλω για το πόσοι και που θα βρούν το κουράγιο να ξεκινήσουν... κι αν φυσικά θα τους αφήσουν να το κάνουν..
Κάποιοι σύντροφοι, μεταξύ τους ο Αλέκος και ο Γιώργος, προφανώς έχοντες παρόμοιους προβληματισμούς (χωρίς να είμαι βεβαιος γιαυτό) κάνουν προτάσεις για "οπισθοχώρηση" κατά κάποιο τρόπο των "παλιών" (ή και καταστατικούς αποκλεισμούς) ώστε να αναδειχτούν νέα πρόσωπα. Δεν συμμερίζομαι τέτοιες απόψεις - παρά την καλή τους πρόθεση - για τους εξής λόγους :
  1. Πολιτική και ανάδειξη στελεχών δεν γίνεται με λογικές "ποσοστώσεων" και "ποτοαπαγόρευσης"! Το παρελθόν μας έχει δείξει αποκαρδιωτικά αποτελέσματα τέτοιων πρακτικών, όταν ψάχναμε τις γυναίκες (μας πολλες φορές) με το φανάρι για να τις βάλουμε στα όργανα. Και τις βάλαμε και ποτέ δεν πάτησαν.
  2. Τα στελέχη δεν πρέπει να κρίνονται ούτε με την πραγματική ούτε με την κομματική ηλικία, αλλά με την θετική ή αρνητική προσφορά τους στο κόμμα και στην τοπική κοινωνία. Υπάρχουν και παλιοί που είναι καλύτεροι από νέους.
  3. Η με το έτσι θέλω - και χωρίς πολιτικά κριτήρια - επιλογή νέων και άγνωστων στην κοινωνία και το κόμμα προσώπων μπορεί να οδηγήσει και στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα (και στο πρόσφατο παρελθόν των δημοτικών οργανώσεων έγινε αυτό), στην δημιουργία δηλαδή αδρανών οργάνων, που περιμένουν τη "γραμμή" του κέντρου απο τα τηλεοπτικά παράθυρα ή μετατρέπονται σε κέντρα εξυπηρέτησης των βουλευτών και τίποτα παραπάνω.

Άρα αυτό που θα αναδείκνυε νέα στελέχη (πρόβλημα που είναι το σημαντικότερο που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ειδικά στη γενιά μου) είναι η ουσιαστική (ξανά μετά απο 10 χρόνια) παραγωγή πολιτικής απο το σύνολο του κομματικού μηχανισμού και η πραγματική εφαρμογή μεθόδων συμμετοχής και αυτοοργάνωσης.

Δεν είμαι αισιόδοξος ότι με τον προγραμματισμό που αποφασίστηκε αυτό θα επιτευχθεί. Και δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ, μπορεί μεν να αποκτήσει νέα όργανα, θα χάσει όμως πάλι μια καλή (ίσως την τελευταία ) ευκαιρία να ΑΛΛΑΞΕΙ.

4 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συμφωνώ μα τα περισσότερα απ'όσα γράφεις αλλά οι εκλογές δεν είναι πολύ βιαστικές όπως λες. Ελέγχθηκα γραμματέας δημ.ιργανωσης τον ιούνιο του 05 για δύο χρόνια, ενω έχουμε ήδη πάρει τρεις παρατάσεις ενος χρόνου στο σύνολο. Για κάποιους απο εμάς αυτό είναι σκέτο μαρτύριο μιας που η απογοήτευση και η αγανάκτηση μας δεν μας δίνει κανένα κίνητρο να προσφέρουμε στο κίνημα .Η 18 μαιου είναι λύτρωση για μας.

spallantzas είπε...

@nikos
είναι άσχημο πράγμα (πολύ πιο άσχημο από όσα λέω εγώ) να θεωρείται η λήξη μια πολιτικής θητείας και δράσης ... λύτρωση! για να πάρει τη θέση σου ποιος?

Nikos Lioliopoulos είπε...

Κάποιος απο αυτούς που ήταν και πριν Στέφανε. Να μη θιγεί τα κακώς κείμενα , να γλύφει τους πάντες και τα πάντα , να μην εκφέρει ποτέ άποψη σε συνεδριάσεις και προπαντός να συναλλάσσεται ανεμπόδιστα προς ίδιον όφελος με την δεξιά! Και φυσικά να είναι οπαδός του Βενιζέλου όπως αρμόζει σε ένα νομό με 75% βενιζελικούς!

spallantzas είπε...

@nikos
έκτακτα!!!