16 Απρ 2008

Σημειολογία της χθεσινής μέρας : Πάρης, Λάκης,Γιάννα, Καβαλιέρε, Κουμπαροι, Μιλοσεβιτς, Ιακώβου, RWE

Χθες το βασικό μου ποστ ήταν εικόνες (βέβαια μετά ακολούθησαν και δυο μικρά ποστ με αφορμή ειδήσεις της επικαιρότητας). Σήμερα θα συνεχίσω την ανασκόπηση της χθεσινής μέρας που κατά τη γνώμη μου ήταν πλούσια σε "σημειολογικά" γεγονότα ... όχι αυτά που διαβάσατε στους τιτλους των ειδήσεων και των εφημερίδων, αλλά άλλα, μικρά και μεγάλα, σημαντικά και ασήμαντα, ενδιαφέροντα, τραγελαφικά, εξοργιστικά, αισιόδοξα (πολύ λίγα τα τελευταία).

Σημείο 1ο :

Το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τις αρμοδιότητες των μελών του σε σχέση με τους τομείς του κόμματος. Που είναι η είδηση ? Όχι φυσικά γενικά και αόριστα στις αρμοδιότητες και ποιος τις πήρε! Αυτούς είχε, σε ποιούς θα τις έδινε? Ούτε φυσικά ότι ο Παναγιωτακόπουλος πήρε τον τομέα κινητοποιήσεων (ίσως η μόνη εύστοχη επιλογή). Το απίθανο της υπόθεσης είναι ότι ο Κουκουλόπουλος πήρε "την προετοιμασία των εκλογικών αγώνων του κινήματος" ! Είναι κάτι σαν να "βάζεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα"! Εγώ θα θυμίσω απλά ότι ο κύριος αυτός έκανε μια από τις πιο προκλητικές και (κατά τη γνώμη μου αντικομματικές) ομιλίες στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει προσωπικές επιθέσεις με απίστευτη ειρωνεία. Τώρα πως αυτός ο κύριος θα προετοιμάσει το κόμμα στη βάση της ενότητας για τις επερχόμενες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις ... είναι απορίας άξιο!

Σημείο 20

Ο "Καβαλιέρε" επιστρέφει στην εξουσία στην Ιταλία. Η μάχη ΚΕΝΤΡΟαριστεράς και κεντροΔΕΞΙΑΣ στην Ιταλία έβγαλε νικητή τη δεύτερη. Υπάρχουν δύο σημεία που χρήζουν μελέτης σε σχέση με την Ελλάδα. Το νεοσύστατο Δημοκρατικό Κόμμα με έναν ηγέτη άμεσα εκλεγμένο από το λαό (κατά τα πασοκικά πρότυπα) δεν μπόρεσε να πείσει τους ιταλούς πολίτες για τις καλές του προθέσεις . Και αυτό γιατί η επαφή με τους πολίτες σταμάτησε στην άμεση εκλογή του προέδρου και δεν αναπτύχθηκε παραπέρα στην επεξεργασία μιας εναλλακτικής πειστικής πρότασης εξουσίας που θα έβγαζε τη γειτονική χώρα από τα αδιέξοδα τω τελευταίων ετών. Αδιέξοδα που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και στην διακυβέρνηση της ίδιας της Κεντροαριστεράς (αν αυτό σας θυμίζει λίγο ΠΑΣΟΚ, δεν κάνετε λάθος). Όμως στις ιταλικές εκλογές είχαμε και ένα άλλο - κατά κάποιον τρόπο και για κάποιους - απρόοπτο : την πανωλεθρία της αριστεράς, της αριστεράς "απογόνου" του μεγάλου ανανεωτικού ιταλικού ΚΚ. Είναι δε σημαντικό ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της κατέληξε σε ακροδεξιά και εθνικιστικά- ξενοφοβικά σχήματα όπως η Λέγκα και η Εθνική Συμμαχία. Ας τα βλέπουν αυτά και οι δικοί μας cool και hot αριστεροί, γιατί θα τα βρουν κι αυτοί μπροστά τους.

Σημείο 3ο

Η Γιάννα - fuehrerin - Αγγελοπούλου χοροπήδαγε χθες βράδυ τραγουδώντας "χέρια ψηλά" στο show του Λάκη. Δεν ξέρω αν ήταν σύμπτωση, τη μέρα που ο Μπερλουσκόνι ξαναγίνεται πρωθυπουργός, η Γιάννα να κάνει (σαφέστατα πολιτική) εμφάνιση στην δημοφιλέστερη (από πλευράς θεαματικότητας) εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Εκείνο που προσωπικά με απογοήτευσε ήταν πως πλέον δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι ο εξαιρετικός ηθοποιός και γελωτοποιός Λάκης Λαζόπουλος έχει ξεπουλήσει κάθε σπιθαμή του κορμιού του στο βωμό της τηλεθέασης και των συμφερόντων των αφεντικών του. Και σήμερα πια δεν μπορεί (και ίσως δεν θέλει) να κάνει πίσω. Και τώρα που το "παιχνίδι" χοντραίνει και αποκτά και πολιτικά χαρακτηριστικά, αυτός είναι το εργαλείο στα χέρια αυτών που ονειρεύονται την ελληνική έκδοση του μπερλουσκονισμού. Κύριε Λάκη μας, μπορείς να ζηλεύεις τη δόξα των Τσελεντάνο και Μπενίνι, αλλά αυτοί είχαν την ευαισθησία να μην ξεπουλιούνται σε "τηλεφασίστες"!

Σημείο 4ο

Εξαιρετική εκπομπή των Νέων Φακέλων χθες στον ΣΚΑΪ. Τα θέματα τρία : Το ντόπιγκ και η ιστορία του Χρήστου Ιακώβου, ο μύθος του Βούλγαρου Αμπατζίεφ και αφίσες του ακόμη και σήμερα στο προπονητήριο της άρσης βαρών. Ο Μιλόσεβιτς και ο Κρις Σπύρου , η σχέση με τον Χόλμπρουκ και το σχέδιο εξόντωσης του απο την CIA.

Και τέλος ένα ξεχασμένο σκάνδαλο που θα λήξει τον επόμενο μήνα : το σκάνδαλο των κουμπάρων και μια συνέντευξη του Παναγιώτη Αδαμόπουλου για τα καρτέλ στην Ελλάδα. Ιστορίες να τραβάς τα μαλλιά σου , για το καρτέλ του Καφέ και το ρόλο της Nestle, τα καρτέλ στο βιβλίο (!), την ανυπαρξία ανταγωνισμού στις πωλήσεις αυτοκινήτων και φυσικά το καρτέλ του γάλακτος. Συμπέρασμα: δεν ξέρω αν ο κ.Αδαμόπουλος είναι τελικά θύμα ή θύτης , το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των καρτέλ στην Ευρώπη (κάτι σαν την Κολομβία στην Αμερική) τα οποία ζουν και βασιλεύουν και ευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά για το ξέφρενο ράλλυ των τιμών και της ακρίβειας.

Σημείο 5ο

Σύμφωνα με συνέντευξη του Χρηστου Φώλια, εγκαταλείπεται η ιδέα συνεργασίας ΔΕΗ - RWE για τη κατασκευή μονάδων στην Ελλάδα. Η μαζική και οργανωμένη αντίδραση των πολιτών δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Σε κόντρα της πλήρους αδράνειας του πολιτικού κόσμου που ασχολείται με μπούρδες τύπου Σκοπιανού!

Σκέφτομαι καμιά φορά, αν τα παραπάνω ήταν το περιεχόμενο ενός σύντομου (το πολύ δεκάλεπτου) καθημερινού δελτίου ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση , πόσο διαφορετικές θα ήταν ακόμη και αυτές οι (κατευθυνόμενες) δημοσκοπήσεις! Επειδή όμως δεν τρέφω αυταπάτες τέτοιες, περιμένω απο τα "νέα μέσα" να δώσουν στους πολίτες αυτό που τα παλιά αρνούνται πεισματικά (αλλά και δεν θέλουν) να προσφέρουν. Και επειδή οσονούπω έρχονται και blogoΝόμοι , ας έχουμε το νου μας κι ας δράσουμε γρήγορα. Υπέρ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!

5 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

ποσο δόκαιο έχεις για την τελευταία παράγραφο!. Αν διαβαζα κάθε μέρα ένα κείμενο σαν και αυτό, δεν θα είχα την ανάγκη να διαβάσω εφημερίδα ή καλύτερα να δω ειδήσεις.
Οσο για τα συγκεκριμένα θέματα: Παρότι μη συμπαθών τον Παρη το κείμενο του δεν ήταν και τίποτα φοβερό λίγη αυτομαστίγωση κάνει όπως όλοι μας τελευταία -και εγώ πρώτος- κάνουμε σε συνδυασμό με την πίκρα του που δεν εξελέγη αρχηγός ο κολλητός του.
Για τους Ιταλούς το είπα και αλλού ,έχουν πάθει εθνική παράκρουση. Τι κρίμα για τι χώρα που κάποτε έβγαλε ενα Φελίνι, έναν Μορετι και έναν Μπομπιο.
Για τον βρώμικο ρόλο του Λάκη χαίρομαι που αρχίζει να γίνεται αντιληπτός Δεν το ήξερα για την Γιάννα μιας που σπάνια βλέπω την κακόγουστη φλυαρία του, αλλά νομίζω οτι η παρουσία τηςτα λέει όλα. Οσο σκέφτομαι δε οτι η κυρία αυτή διωργάνωσε τους αγώνες επι Πασόκ μούρχεται να ξεράσω. ευτιχώς που έχουν αρχηγό στο Συν τον Αλέξη τον όμορφω και δεν πρόκειται να τους δώσω ποτε σημασία.
τέλος θα ήθελα να επισημάνω της τρομερές πολιτικές ομοιότητες Ελλάδας-Ιταλίας τον τελευταίο καιρό ,με τη διαφορά οτι αυτοί κόψανε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους!

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Να προσθέσω στο θέμα του Λαζόπουλου την, για ακόμη μια εκπομπή, γαργάρα που κάνει στο θέμα του οτε.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, δεν έχει κάποιες εβδομάδες τώρα που στον κυριακάτικο "Ελεύθερο Τύπο" μοιράζουν dvd με εκπομπές του Λαζόπουλου; Ή το μπερδεύω με άλλη εφημερίδα;

Δε λέτε πάλι καλά που δεν έχει (ακόμα) κατέβει στην (επίσημη) πολιτική, μιλάμε ο τύπος είναι ο ορισμός του δημαγωγού.

KΑΡΜΕΝ είπε...

Στέφανε, κάτω το καπέλο. Τολμάς να γράφεις, τολμάς να σκέφτεσαι, τολμάς να έχεις άποψη, τολμάς να μας υπερασπίζεις εμάς, όλους αυτούς που περιμένουν από τους άλλους να πουν αυτά που ψιθυρίζεται στα κρυφά.

spallantzas είπε...

@agapi
δεν είναι ευχάριστο η ελεύθερη σκέψη και έκφραση άποψης να θεωρείται τόλμη. Αν όντως έτσι φαίνεται, τότε έχουμε πρόβλημα!