17 Απρ 2008

Βιώσιμη Κινητικότητα στις πόλεις

Ειλικρινά, παρότι Συγκοινωνιολόγος, δεν ντρέπομαι να πω πως τον όρο δεν τον είχα υπόψη μου! Τον άκουσα χθες βράδυ σε μια ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ή εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Κορίνθου από τον Θάνο Βλαστό.

Ο Θάνος Βλαστός δεν είναι απλά ένας Συγκοινωνιολόγος - Πολεοδόμος (πραγματικά εξαιρετικός συνδυασμός που σπανίζει) Αναπλ. Καθηγητής στο ΕΜΠ. Είναι πριν από όλα και πάνω από όλα το πρότυπο του ενεργού πολίτη - επιστήμονα. Ο Θάνος Βλαστός, εκτός από πανεπιστημιακός δάσκαλος, οργώνει την Ελλάδα συμμετέχοντας σε δεκάδες εκδηλώσεις κινήσεων πολιτών προωθώντας απόψεις και επιστημονικές , αλλά και εξόχως πολιτικές προτάσεις για την βιώσιμη κινητικότητα και τις ανθρώπινες πόλεις , τη χρήση του ποδηλάτου, την αποτροπή της χρήσης του αυτοκινήτου και τα δικαιώματα των πεζών.

Η βιβλιογραφία του Θ.Βλαστού είναι πραγματικά αξιοπρόσεχτη. Μια ματιά στο Google θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Ξεχωρίζω το βιβλίο που έγραψε μαζί με την Τίνα Μπιρμπίλη με τίτλο "Φτιάχνοντας Πόλεις για ποδήλατο". το εν λόγω βιβλίο υπήρχε μέχρι πρόσφατα στα κείμενα του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά παραδόξως τελευταία εξαφανίστηκε ! Επειδή λοιπόν είχε τύχει να το κατεβάσω τότε από τη σελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το ξαναδημοσιεύω , για όσους ενδιαφέρονται. Και πρέπει να πω πως αξίζει να ενδιαφερθείτε. Παρακάτω διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο και στις παρακάτω διευθύνσεις θα βρείτε το υπόλοιπο.



Κεφάλαιο 2, Κεφάλαιο 3, Κεφάλαιο 4, Κεφάλαιο 5, Κεφάλαιο 6.

Η εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Κορίνθου κράτησε πάνω από τρεις ώρες και μάλιστα σχεδόν κανείς δεν σηκώθηκε απο τη θέση του! Και ήταν εκεί ολόκληρη η πόλη! Το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, κομμάτων και άλλων τοπικών φορέων. Τα μέλη της κίνησης δεν άνοιξαν απλά έναν αξιόλογο διάλογο για το κυκλοφοριακό της πόλης της Κορίνθου, δεν αρκέστηκαν να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα και τα αδιέξοδα - που είναι κοινά για κάθε σύγχρονη ελληνική πόλη της περιφέρειας - αλλά κατέθεσαν και συγκεκριμένες προτάσεις. Για την εκδήλωση θα επανέλθω, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο, μια και οι φίλοι Κορίνθιοι έχουν βιντεοσκοπήσει όλη την εκδήλωση και θα την ανεβάσουν στο διαδίκτυο.

Κρατάω απλά κάποιες καίριες παρεμβάσεις του Θάνου Βλαστού για το τέλος , απόψεις που έχει διατυπώσει και σε άρθρα του συχνά:

" Πώς εξηγείται αυτή η μαζική παράνοια που, αφού κατέστρεψε πόλεις, κοινωνικούς δεσμούς και δυναμίτισε την ταυτότητα και την οικονομία της χώρας, παραμένει αδιάφορη για την πορεία του πλανήτη προς τον βέβαιο θάνατο; Και όμως αυτό αφορά άμεσα τα παιδιά μας.
Γιατί όλα αυτά για το αυτοκίνητο; Είναι όντως τόσο πιο δυνατό από αξίες όπως η πόλη, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, ο άνθρωπος; Ή μήπως αυτές οι αξίες, όπως δείχνουν κάποιες έρευνες, βρίσκονται πολύ χαμηλά στην κλίμακα ιεράρχησης των ενδιαφερόντων μας; ....

...

... Για τη βιώσιμη αυριανή πόλη υπάρχουν προτεραιότητες αδιαπραγμάτευτες: η ποιότητα του αστικού χώρου και οι φιλικές στο περιβάλλον μετακινήσεις. Είναι αξίες που μόνο αυτές εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία, την ανάπτυξη, την υγεία, την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια. Το αυτοκίνητο έπεται εκεί όπου περισσεύει χώρος. Πολιτισμένη πόλη θα είναι εκείνη που θα την πάρουν οι κάτοικοι στα χέρια τους και με τη συμπεριφορά τους θα την τιμούν, αποδεικνύοντας ότι η συνύπαρξη σε περιορισμένο χώρο δεν είναι έκπτωση ελευθερίας αλλά κατάκτηση."


Update : Ρίξτε μια ματιά και εδώ . Είναι και αυτό δουλειά του Θ.Β.

4 σχόλια:

Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων είπε...

Στέφανε ευχαριστούμε και για την ανάρτηση και για την παρουσία σου στην εκδήλωση μας

spallantzas είπε...

@κινηση πολιτών
η δημοσίευση είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω. Για την παρουσία μου, δεν πρέπει να ευχαριστείτε εσείς αλλά εγώ,και όλοι όσοι παραβρεθήκαμε. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ανάσα ζωής και πρόκληση συμμετοχής για όλους όσους εξακολουθουν να ...ονειρεύονται. Keep walking φίλοι μου ....κι ας μας λένε ..."ρομαντικούς" οι διάφοροι "μαγγιώροι"*

* στα χωριά της περιοχής μου "μαγγιώρος" σημαίνει ωραίος. ο χτεσινός "Μαγγιώρος" μόνο ωραίος δεν ήταν!

Ανώνυμος είπε...

Stefan. Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια. Δεν κάνω τίποτα περισσότερο από αυτό που οφείλει να κάνει κάθε ακαδημαϊκός δάσκαλος. Συγχαρητήρια για τον εξαιρετικό τρόπο παρουσίασης του βιβλίου. Ευτυχώς υπάρχει ακόμη και στο site του ΥΠΕΧΩΔΕ στο 'Εξυπηρέτηση' και μετά 'Δημοσιεύσεις'. Τώρα βέβαια κυκλοφορεί το ΤΕΕ ένα πολύ πιο πρόσφατο και ώριμο βιβλίο μας το 'Ποδήλατο. Οδηγός σχεδιασμού και αξιολόγησης δικτύων'. Συγχαρητήρια και για το blog

spallantzas είπε...

@θάνο βλαστό
Ευχαριστώ και εγώ. Το αυτονόητο που εσύ αναφέρεις (και κάνεις με πάθος και συνέπεια) δεν είναι αυτονοήτο δυστυχώς για όλους! Keep walking ή μάλλον keep biking!!!