18 Απρ 2008

Αθήνα : Ξανά Ζωή στο κέντρο .. Πάρε Θέση

Εγώ Αθηναίος ήμουνα, δεν είμαι. Η ζωή στο κέντρο μιας μεγαλούπολης όμως δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της, δεν πρέπει να γίνει γκέτο, δεν πρέπει να ζήσουμε και εδώ εικόνες μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων που κρύβουν το πρόβλημα στα πάρκα, στους πεζόδρομους, στο μετρό. Επομένως, αν ήμουν ακόμη Αθηναίος, μια τέτοια πρωτοβουλία θα τη στήριζα με όλες μου τις δυνάμεις. Πόσο μάλλον που είναι πρωτοβουλία ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.



Η περιοχή γύρω απ τη πλατεία Κουμουνδούρου, σφύζει από ζωή! Τι ζωή όμως;

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας μεταμορφώνεται σε γκέτο, με συνθήκες αθλιότητας που εξαπλώνονται στην πόλη. Οι κάτοικοι αισθάνονται προδομένοι και αβοήθητοι, οι επαγγελματίες εγκαταλειμμένοι. Ο φόβος και η ανασφάλεια κυριαρχούν. Μετανάστες κυνηγημένοι, τοξικομανείς αφημένοι στη τύχη τους, γυναίκες της νύχτας όμηροι της πιο σκληρής σωματεμπορίας. Λαθρεμπόριο, φόβος, παραβατικότητα, απανθρωπιά στην καρδιά της Αθήνας.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η αδιαφορία πρέπει να σταματήσει. Ο κάθε αρμόδιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Για αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία-Σύλλογοι πολιτών, επαγγελματιών, πολίτες, πολιτικοί.

Για να διεκδικήσουμε τη λήψη άμεσων μέτρων στην περιοχή και προγραμματισμό ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με χρονοδιάγραμμα και πόρους.

Στήριξε και εσύ την πρωτοβουλία. Πάρε θέση με την υπογραφή σου.

9 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλησπερα.
Πηρα θεση, αν και δεν μου πολυ-αρεσε που πρωτο πρωτο ηταν το ονομα μιας γυναικας πολιτικου. Οχι της συγκεκριμενης, οποιος και να ηταν δεν θα μου αρεσε.

spallantzas είπε...

@αντωνη
είναι πρωτοβουλία (και) της Άννας.. δεν με ενοχλεί αυτό, αρκεί να περάσει στην πράξη και να μη μείνει στα λόγια και τις υπογραφες μας. Εδω θα είμαστε να το παρακολουθουμε.

αντωνης είπε...

Στεφανε, μακαρι να παει καλα. Γιατι δεν σου κρυβω οτι δουλευοντας στο κεντρο και περπατωντας σε πολλες γειτονιες του, ειναι πολλα σημεια πραγματικα γκετο.
Φοβασαι να περπατησεις ωρες ωρες...

spallantzas είπε...

@αντωνη
το έχω δει (εν μερει) , το φανταζομαι (πολυ περισσότερο) ...έχω δει όμως και πολύ χειροτερα!

Νικολέτα είπε...

Συγγνώμη, το θέμα είναι να "καθαρίσει" η περιοχή ή να βοηθηθεί ο κόσμος που "ξεβράστηκε" εκεί; Γιατί, αν είναι να ακολουθήσει ακόμη μία επιχείρηση "σκούπα", νομίζω ότι έχουμε καταλάβει κάτι λάθος.

Για παράδειγμα, οι παλιότεροι θα θυμούνται το εσωτερικό του σταθμού του ΗΣΑΠ της Ομόνοιας - σύριγγες πεταμένες παντού, μυρωδιά από ούρα,εξαρτημένοι που χτυπούσαν τη δόση τους μέρα μεσημέρι εκεί ακριβώς που είναι σήμερα τα εκδοτήρια εισητηρίων.

Επί δημαρχίας Αβραμόπουλου,λόγω της κατασκευής της γραμμής του μετρό στην Ομόνοια κι εν όψει των Ολ. Αγώνων, οι "κάτοικοι" του σταθμού εκδιώχθηκαν και προωθήθηκαν στα γύρω στενά. Η ιδέα ήταν να υπάρχει μια καθαρή "βιτρίνα" στο ολοκαίνουριο μετρό και το τί συνέβαινε γύρω-γύρω (π.χ στην 3ης Σεπτεμβρίου) δεν τους ένοιαζε.

Τί μας ενδιαφέρει; Η αναβάθμιση μιας περιοχής για να μη χάσουν την αξία τους τα καινούρια lofts (θεμιτό -κατά τ'άλλα-αίτημα); Και τί θα τους κάνουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους; Θα τους επαναπροωθήσουμε σε άλλες περιοχές; Θα τους συλλάβουν και θα τους κλείσουν μέσα για κάποιο καιρό, ίσα-ίσα για να μη "φαίνονται";

Με λίγα λόγια, ποιές είναι οι προτεραιότητές μας εδώ; Να ξαλαφρώσουμε τη μία περιοχή σήμερα, μια άλλη αύριο από τους "ανεπιθύμητους" ή να καταρτιστεί ένα συνολικό σχέδιο δράσης που ναι μεν θα βοηθάει τους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλους όσοι συνέρευσαν σήμερα εκεί, αύριο αλλού;

Είδα το video και δεν έχω καταλάβει τί ακριβώς προτίθενται να κάνουν. Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει;

spallantzas είπε...

@νικολεττα
εύλογες οι απορίες σου ...εύλογες και οι σωστές απαντήσεις, τουλάχιστον για μένα και φανταζομαι και για σένα. Εφόσον θα είναι (και στην πράξη ) παρέμβαση ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ , δεν μπορεί να είναι "σκούπα". Αρα είναι εν μέρει στο χέρι μας. Είδωμεν όμως...
Εγώ θεώρησα σωστό να προβάλλω μια πρωτοβουλία που λέει ότι ειναι ΠΟΛΙΤΩΝ. Ξαναλεω ...εδω θα είμαι να το παρακολουθησω μαζι με όλους σας!

spallantzas είπε...

εγω δεν ειδα πάντως στο φιλμάκι μόνο μετανάστες και ανεργους. είδα και τόννους σκουπίδια, είδα και παράνομους μικροπωλητές, είδα και αυθαίρετη στάθμευση παντού. αυτά τουλάχιστον χρειάζονται αμεσα μετρα.

dalhia είπε...

Εδώ και 12 χρόνια έχω παρακολουθήσει την καθοδική πορεία αυτής της περιοχής. Από την πορνεία, τους νταβατζήδες με τις γυναίκες - πρώτα ελληνίδες, μετά ρωσίδες και τώρα αφρικανές - τους τραβεστί, τώρα με την πρέζα σε όλο της το μεγαλείο. Παντού, σε κάθε είσοδο καταστήματος, στην πλ. Θεάτρου, σε μια στοά εκεί δίπλα, στην είσοδο του ΙΚΑ, παντού "πτώματα" κόκαλο από τη ντάγκλα ή να παίζουν ξύλο για να μαζέψουν 5 ευρώ για να τα δώσουν στον έμπορο, - έλληνες και αφρικανοί - και σε όλη αυτή τη "χαρά" και οι μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία, τη Νιγηρία (στη Γερανίου είναι η πηγή των παράνομων cd), το Ιράκ, τη Συρία κλπ κλπ.

Χάνεις το μυαλό σου. Πηγαίνω 2 φορές την εβδομάδα και αυτό γιατί έχω υποχρέωση μαζί με 2 παιδιά μικρά. Η φρίκη σε όλο της το μεγαλείο.

Όμως, το συμπέρασμα είναι ότι τους έχουν πετάξει εκεί γιατί δεν έχουν πού αλλού να τους στείλουν. Είναι όλοι τους "τελειωμένοι" και από τότε που άνοιξε ο ΟΚΑΝΑ η κατάσταση χειροτέρεψε. Δεν τους νοιάζει για τους ανθρώπους αυτούς και πραγματικά λυπάσαι γιατί βλέπεις νέα παιδιά 15-35 χρόνων να λιώνουν, να ζητούν βοήθεια και κανείς να μη τους την προσφέρει. Μόνη παρηγοριά μια ετερόδοξη εκκλησία που είναι στην περιοχή που τους ταίζει 3-4 φορές την εβδομάδα και τους δίνει ρούχα.

Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι κάπου στη Σοφοκλέους υπάρχει σε μια σιδερέναι πόρτα με σπρέι η εξής επιγραφή: "Εδώ η πηγή των καλών ναρκωτικών". Η αστυνομία εμφανίζεται κατά τις 10 το βράδυ όταν όλα έχουν τελειώσει και μόνο "λιώματα" βλέπει κανείς στο δρόμο. Η συναλλαγή γίνεται χωρίς την ελάχιστη κάλυψη εκ μέρους των εμπόρων. Όποιον περαστικό της περιοχής και αν ρωτήσεις μπορεί να σου τους υποδείξει με ευκολία. Αλλά η ΕΛΑΣ δεν τους γνωρίζει...

Επίσης, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, τηλεκαρτών, καρτών για κινητά, μαναβική και ρούχα. Όλα αυτά στο κέντρο της Αθήνας...

Είναι ντροπή για τις κυβερνήσεις για το κατάντημα αυτό. Οι μεμονωμένες ενέργειες δεν μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα γιατί τα οφέλη και οι γνωριμίες των επιτήδειων είναι τεράστια. Μόνο συνολική λύση πρώτα απ' όλα για τους εξαρτημένους και την πορνεία και μετά για τους υπόλοιπους.

Ας στηρίξουμε την πρωτοβουλία της κ. Διαμαντοπούλου αλλά ας τη στηρίξει και η δημοτική παράταξη του κ. Σκανδαλίδη αλλά και το ΠαΣοΚ γενικότερα.

Μήπως και κάτι αλλάξει σε αυτό το κολαστήριο ψυχών μεταξύ των οδών Αθηνάς - Πειραιώς - Ευρυπίδου.

ΥΣ. (συγνώμη για το σεντόνι)

spallantzas είπε...

@lmpg
τέτοια "σεντόνια" -τόσο ζωντανές περιγραφές - επιτρέπονται. σε ευχαριστώ!