22 Απρ 2008

Φράουλες και αίμα

Μέρα της Γης σήμερα και στη Μανωλάδα Ηλείας. Η γη της μας προσφέρει απλόχερα τον κατακόκκινο γλυκό καρπό της.
Στη Μανωλάδα όπου ξάφνου ανακαλύψαμε ότι ζει μια άλλη (?) Ελλάδα. Η Ελλάδα του εξευτελιστικού μεροκάματου, της άθλιας παράγκας που ονομάζεται σπίτι, του βρώμικου και ελάχιστου πόσιμου νερού, της απόλυτης εκμετάλλευσης του μετανάστη - εργάτη. Στη Μανωλάδα (όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας) ο μετανάστης πατιέται σαν σκουλήκι, ξεζουμίζεται στην κυριολεξία μέρα νύχτα για λιγότερο απο αυτό που θα λέγαμε "ένα κομμάτι ψωμί". Κι αφού μας κάνει τη δουλειά, μετά δεν τον θέλουμε στο χωριό μας, δεν τον θέλουμε στη γειτονιά μας, δεν τον θέλουμε στο σχολείο, στο καφενείο, στο γήπεδο, στον κινηματογράφο, στην πλατεία, δεν θέλουμε να τον βλέπουμε. Στην Μανωλάδα - στην κάθε ελληνική "Μανωλάδα" - ο μετανάστης- εργάτης είναι εργαλείο και όχι άνθρωπος. Εργαλείο για να έχουμε εμείς στο τραπέζι μας (και όπου αλλού) ροδοκόκκινες φράουλες, καταπράσινα σπαράγγια...

Ο προχτεσινός ξεσηκωμός δεν ήταν απλά μια διαμαρτυρία ή μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης για ένα καλύτερο μεροκάματο (όπως ακόμη και το ΚΚΕ θέλησε να το παρουσιάσει). Ο προχτεσινός ξεσηκωμός ήταν η απάντηση , η αντίσταση στην εξαθλίωση και την εκμετάλλευση. Το ΠΑΜΕ βρέθηκε εκεί και μπράβο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε χθες και πήγε! Και επιτεύχθηκε ένα σχετικά καλύτερο μεροκάματο. Όμως αυτό είναι το λιγότερο. Το θέμα δεν μπορεί να τελειώσει εκεί. Δεν επιτρέπεται να τελειώσει εκεί. Θα είναι ότι χειρότερο αν 5 ευρώ την ημέρα κλείσουν πάλι τα στόματα και ξαναρίξουν τους εργάτες στην αθλιότητα διαβίωσης που τους προσφέρουν οι ντόπιοι παραγωγοί.

Η κυβέρνηση ούτε που άκουσε για το θέμα. Ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε το ΚΚΕ σχολίασε απλά (από τη αντίθετη μεριά φυσικά): "ελεύθερη αγορά έχουμε, η τιμή καθορίζεται μεταξύ των συναλλασσομένων"!! Τα ίδια λέει πάντα , αυτή είναι η πολιτική της, δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Αν ήταν προεκλογική περίοδος κι αν ψήφιζαν και οι μετανάστες, ίσως να τους μοίραζε κανα τριχίλιαρο, που θα τους ξανάπαιρνε μετά τις εκλογές!

Το ΠΑΣΟΚ της τόσης ευαισθησίας για τους μετανάστες που είναι ? Και άντε το τοπικό ΠΑΣΟΚ και οι τοπικοί βουλευτές σκέπτονται τους ... ψήφους τους ! (τι άλλο θα μπορούσαν να σκέφτονται άραγε?) Το κεντρικό ΠΑΣΟΚ? Ο κ.Καρχιμάκης, υπεύθυνος του ΠΣ για τα δίκτυα κοινωνικής ένταξης?

Κύριε Καρχιμάκη, αντί να μας στέλνετε 10 μαιλ την ημέρα, με τις δραστηριότητες σας (ως ο "Μάκης" του κοινοβουλίου) στην σκανδαλοθηρία μικρών και μεγάλων σκανδάλων της ΝΔ και τον αγώνα δρόμου σας με τους άλλους βουλευτές της Κρήτης για το ποιος θα καταθέσει τις περισσότερες ερωτήσεις στη Βουλή, δεν ασχολείστε και στοιχειωδώς με το αντικείμενο που σας ανατέθηκε? Ουσιαστικά όμως, όχι καταθέτοντας άλλες 5 ερωτήσεις στη βουλή!

Γιατί στα λόγια και τις διακηρύξεις καλοί είμαστε! Στην πράξη όμως σκέτη .... (ξέρεις τι λέει το ανέκδοτο...)

Υ.Γ. 1 : Τώρα με την "ακινησία" του Γιώργου για κανα δυο μήνες, είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε "τι ψάρια πιάνουν" οι πασόκοι χωρίς τον ΓΑΠ. Όχι ότι πριν τον άκουγαν - κάθε άλλο, αλλά τώρα είναι καταδικασμένοι να δημιουργήσουν μόνοι τους τη συνολική εικόνα του κόμματος προς τα έξω. Όσο για σένα Γιώργο , είναι μια καλή ευκαιρία τώρα - στο κρεβάτι της ανάρρωσης - να διαβάσεις με την ησυχία σου την ελληνική μπλογκόσφαιρα και ότι γράφτηκε τους τελευταίους 6 μήνες για σένα , για το ΠΑΣΟΚ, για τις ΑΛΛΑΓΕΣ, για τους ΠΟΛΙΤΕΣ.
Α , ρίξε και μια ματιά στην ιστοσελίδα σου! Περαστικά και Καλό Πάσχα!

Υ.Γ. 2 : Προβληματίζομαι πάρα πολύ (και ταυτόχρονα απογοητεύομαι) όταν διαβάζω τέτοια κείμενα!!!

Υ.Γ 3 : στην φωτογραφία του άθλιου καταυλισμού των μεταναστών που παραθέτω παραπάνω υπάρχει (τι ειρωνία!) μια σημαία του ΠΑΣΟΚ. Κουίζ : Ποιος την έβαλε ? Οι μετανάστες ή ο αγρότης που τους ... "φιλοξενεί"?

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει καθεστώς, Στέφανε. Το να είσαι ευα΄σιθητος σε ζητήμα ανθρωπιάς πάνω απ' όλα ή τόχεις ή δεν τόχεις και το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν τόχει. Όχι ακόμη. Λεκτικά ναι. Στην πράξη όχι και αυτό προκύπτει από την ταχύτητα αντίδρασης. Ό,τι κι αν κάνει τώρα (πιά) θα είναι αποτελέσμα υπολογισμών.

Ειλικρινά, δεν φαντάζεσαι πόσο με λύπησε η ανυπαρξία...

Παντελής Μήτσιου

spallantzas είπε...

Δεν είναι απλά ένα ζήτημα ανθρωπιάς. Είναι ο ορισμός της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο στον 21ο αιώνα! Μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά "μαρξιστικό" αυτό, αλλά τι να κάνουμε? Πρέπει να ρίχνουμε και καμιά ματιά σ αυτόν τον έρμο τον Κάρολο που και που! Δεν είναι απλά ανθρωπιά να υπερασπίζεσαι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα όπως αυτό της εργασίας και της δίκαιης αμοιβής! Είναι καθήκον ενός προοδευτικού ΠΟΛΙΤΗ και άρα και ενός προοδευτικού κόμματος! Πόσο μάλλον ενός που θέλει να κυβερνήσει για μια δίκαιη κοινωνία!

tractatus είπε...

Στέφανε....η μη θέση πολλές φορές αν όχι πάντα...σημαίνει θέση...κι αμα το ψάξει κάποιος μπορεί να βρεί και το γιατί....
Θα συμφωνήσω, όμως, με τον παντελή σχετικά με την απόσταση λόγων και έργων...κι επομένως με τη θέση της μη θέσης...:(

spallantzas είπε...

Δεν πρόκειται για μη θέση, πρόκειται για μη πράξη!! Και επομένως το κυριο είναι όντως η απόσταση λόγων και έργων.
Όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να απουσιάζεις. Γιατί τότε εμφανίζονται κείμενα όπως αυτό που σημείωσα στο δεύτερο υστερόγραφό μου,αλλά και αυτό εδώ

Ανώνυμος είπε...

Ούτε καν ανθρωπιάς, Στέφανε; Ειλικρινά δεν θα περίμενα να πρωτοστατήσει το ΠΑΣΟΚ τοπικά σε διεκδικητικούς αγώνες αλλά έστω μια δυναμική στήριξη των ξυλοκοπηθέντων, μια φραστική καταδίκη των τραμπουκισμών την περίμενα. Δεν περίμενα σε καμιά περίπτωση την κρυόκωλη αντίδραση "εμείς τα είχαμε όλα λυμένα, εσείς εφαρμόστε τους νόμους μας".
Μπορεί να έφυγα από την κομματική εστία αλλά αυτός ο πολιτικός χώρος ως εκφραστης ενός κοινωνικού χώρου, μ' ενδιαφέρει. Δυστυχώς τα αντανακλαστικά έχουν αμβλυνθεί πολύ. Δυστυχώς.

Ναι tractatus, συμφωνω απόλυτα. Δεν θα μπορούσε ίσως να υπάρξει πιό ξεκάθαρη θέση από αυτή που δηλώνεται με την μη θέση...

spallantzas είπε...

επιμένω ... δεν είναι θέμα απλά ανθρωπιάς, γιατί αυτό θα ήταν το τέλειο άλλοθι να διαμαρτυρηθείς απλά και να ...την κάνεις ξανά!
Εδώ μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα! Και δεν μπορούμε να παίζουμε. Όσο για αυτούς που έχουν το απύθμενο θράσος να λένε " μας πως θα φάμε φέτος φτηνή φράουλα?" . Ποτέ σας να μη φάτε ρε μάγκες!!! Φράουλα από ανθρώπινα χέρια που τους συμπεριφέρονται χειρότερα και από ζώα, ποτέ σας να μην φάτε!

tractatus είπε...

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά όλα αυτά παίζονται σε επίπεδο αριθμών...όπως σε επίπεδο αριθμών παίχτηκαν και τα 3χίλιαρα....δλδ εν ολίγοις συμφωνίες και χαρτιά...
Στέφανε έχεις δίκιο να προβληματίζεσαι...η πολιτική ως διεκπεραίωση έχει ξεπεράσει τα όρια...η δε φλυαρία του κενού που επαναλαμβάνεται ως 'κάτι για να πώ'....σπρώχνει όλο και πιο κει...πιο κεί...

Ανώνυμος είπε...

Το όλο συμβάν φυσικά και δεν είναι ζήτημα ανθρωπιάς. Αλλού εστιάζω γι αυτό μοιάζει να διαφωνούμε αλλά δεν... Επαναλαμβάνω: δεν περίμενα (δυστυχώς) από το ΠΑΣΟΚ να αντιδράσει στο γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε καθεστώς εκμετάλλευσης και αμοίβονται με μισθούς πείνας. Δεν το περίμενα γιατί αυτές οι συνθήκες υπάρχουν από το 1993 και με την ανοχή (αν όχι την ενθάρυνση) του ΠΑΣΟΚ. Περίμενα όμως να λειτουργήσουν έστω τα αντανακλαστικά της ανθρωπιάς. Το δυστύχημα είναι ότι ΚΑΙ αυτά αμβλύνθηκαν (ή φιλτράρονται μέσα) από το πολιτικό κόστος και την ψηφοθηρία.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Πίσω στην έτσι κι αλλιώς σκληρή πραγματικότητα...

spallantzas είπε...

@παντελή
φυσικά και δεν διαφωνούμε! έχουμε πει όμως εδώ και καιρό, ότι η εποχή που κρύβαμε τα πάντα κατω απο το χαλί τελείωσε για τους πολίτες! Κι αν αυτό δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι "ψηφοθήρες" και "καρακλοκένταυροι" ακόμη ακόμη, θα το καταλάβουν λιαν συντόμως ... και θα πονέσει παααααρα πολύ.
Νασαι καλά και να περνάς που και που!

Grammateas είπε...

Ως προς τι απογοητεύτηκες συντροφε stefan; Ως προς το γεγονός ότι μαυρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και μεροκάματο 22 € ισχύουν και για τους νέους στις πόλεις; Η ουσία είναι ότι οι εργασιακές συνθήκες είναι ίδιες για όλους, ντόπιους και ξένους.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενό σου, αν και θα πρόσθετα πως ευθύνες θα πρέπει να αναζητήσουμε και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις (που δνε κινητοποιήθηκαν νωρίτερα) και στα ΜΜΕ που αποκάλυψαν τώρα κάτι που υπάρχει τόσο καιρό. Όσον αφορά στο κόμμα ΠΑΣΟΚ, ομολογώ πως με θλίβει η στάση του -ομολογώ πως ανέμενα τουλάχιστον μια κίνηση, μια ανακοίνωση, εκ των υστέρων, έστω και για τα μάτια.
Η ουσία, πλέον, βρίσκεται στη φράση σου "ποτέ μη φάμε φράουλες": ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης και δημοσιοποίησης του θέματος, ο ενεργός καταναλωτής μπορεί να γίνει πολιτικό εργαλείο ίσως και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.

spallantzas είπε...

@grammatea
κι όταν οι εργασιακές συνθήκες είναι ίδιες για όλους, "καθαρίζουμε" τους "εύκολους" για να βελτιώσουμε τη ζωή των άλλων? Να μην πω τώρα πως λέγεται αυτό,γιατί θα χαλάσουμε πολύ τις καρδιές μας! Αλλά τι άλλο σημαίνει το " Οι Πακιστανοί ήρθαν εδώ ως πολιτικοί πρόσφυγες αφού μόλις έρθουν ζητάνε πολιτικό άσυλο. Αν δεν τους αρέσει μπορούν να φύγουν. Με αφορμή τη φράουλα είναι μία καλή ευκαιρία να εγκαταλείψουν ένα καράβι που μπατάρει..." ?

spallantzas είπε...

@λάμπρο
προσωπικά δεν τρώω φράουλες ποτέ, δεν μου αρέσουν. Όντως θάταν μια ενδιαφέρουσα καμπάνια "μην τρώτε φράουλες Μανωλάδας"!!!
Αλλά και πάλι δεν είναι αυτό λύση στο πρόβλημα! Μιλάμε για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκμετάλλευση.

spallantzas είπε...

και για να μην πει κανείς ότι γκρινιάζω μόνο και δεν προτείνω, εγω θα περίμενα από το τοπικό ΠΑΣΟΚ (και ΟΧΙ το κεντρικό) αλλά και από τα άλλα κόμματα και ειδικά τις νεολαίες τους να διοργανώσουν απο την πρώτη ώρα εξόρμηση αλληλεγγύης στους μετανάστες! Να κατήγγειλαν όσους τους απασχολούν υπερωριακά. Όσους δεν τους πληρώνουν κάθε μέρα, έστω στο τέλος καθε βδομάδας, να έδιωχναν τους μεσαζοντες σωματεμπόρους. Να μάζευαν τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και νερό για όλους, να επισκέπτονταν τους καταυλισμούς τους και να φρόντιζαν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους, να έκαναν καμπάνια στα γύρω χωριά για την εθελοντική φιλοξενία μεταναστών σε σπίτια, να τους έδιναν δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους άθλησης και πολιτισμού. αυτά μου έρχονται τώρα στο μυαλό! αυτά θα περίμενα σαν πρώτη αντίδραση! Αντίδραση έμπρακτη , έστω και τώρα που μάθαμε το πρόβλημα, όσοι το φανταζόμασταν, αλλά δεν το ξέραμε. Είναι πολλά αυτά? Δεν είναι τα στοιχειώδη? Δεν είναι ανθρώπινη αντίδραση που λεει και ο Παντελής? Είναι πιο ανθρώπινο και πιο προοδευτικό να σκεφτόμαστε τη "γενιά των 700 ευρώ" που την κάναμε και αυτήν επικίνδυνη πια καραμέλα? ή μήπως τη φτηνή και κατακοκκινη (αλλά ραντισμένη με ότι χειρότερο για να μεγαλώσει και ροδοκοκκινίσει) φράουλα?

Grammateas είπε...

@ stefan
Είπα να καθαρίσουμε τους εύκολους; Είπα να τους διώξουμε; Το απόσπασμα αναφέρεται στην ευκαιρία που έχουν να φύγουν από μία χώρα που δεν προσφέρει αξιοπρέπεια και σ'αυτό την πληρώνουμε όλοι εκτός από τα "ρετιρέ".
Τώρα, αν λάθος καταλάβες, δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Πάντως επειδή και οι ίδιοι το έχουν καταλάβει σε τι χώρα ήρθαν, αναζητούν τρόπους για να πάνε σε συγγενείς στημ Δυτική Ευρώπη. Σαν χώρα γίναμε transit, επειδή δεν κατοχυρώνουμε την αξιοπρέπεια κανενός... Και είναι ντροπή μας αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Στέφανε, ακριβώς επειδή μιλάμε για εκμετάλλευση (στην Ηλεία, στο Πακιστάν που βάζουν τα παιδάκια να φτιάχνουν μπάλες, στη Βουλγαρία για φτηνά πουκάμισα κ.ο.κ.), επειδή μιλάμε και για εταιρείες που ρυπαίνουν, συνολικά λέω πως μαζί με όλα τα άλλα παραδοσιακά εργαλεία πολιτικής δράσης, πρέπει να εντάξουμε και την κινητοποίηση του πολίτη ως καταναλωτή. Προφανώς τη λύση δεν θα τη δώσουμε κόβοντας τις φράουλες, τις μπάλες ή τα προϊόντα αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να παραβλέψουμε αυτή τη διάσταση στις κινητοποιήσεις.

spallantzas είπε...

@grammatea
και εκεί στη δυτική ευρώπη δεν υπάρχει γενιά των 700 ευρώ? ή μηπως επειδή είναι των 1.000 (αν δεν είναι των 0) είναι καλύτερα?
Μπορεί τελικά να μην κατάλαβα τι έγραψες τελικά στο αρχικό σου κείμενο! Μπορεί και εσυ το ίδιο!

spallantzas είπε...

@λάμπρο
αν δεν με απατά η μνήμη μου , στο πρόσφατο συνέδριο ο ΓΑΠ διακήρυξε τη δημιουργία καταναλωτικού κινήματος απο το ΠΑΣΟΚ (να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ βεβαια διέλυσε το προηγούμενο !) Το είδες εσύ πουθενά? γιατί εγώ το ψάχνω!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ακριβώς λέω: πως πρέπει να το ψάξουμε, να το βρούμε, να το δημιουργήσουμε -ως κόμματα και ως συνδικάτα και ως πολίτες

Grammateas είπε...

@ stefan
Εγώ απλά βλέπω ότι όλοι οι φίλοι μου που πάνε για πεταπυχιακά έξω τελικά μένουν εκεί για δουλειά. Δηλαδή έχουμε μία μετανάστασευση μετά από 50 χρόνια ξανά προς Ευρώπη απλά τότε ήταν ανειδικευτοι και τώρα νέοι επιστήμονες.
Μακριά από εμένα το ποτήρι του ρατσισμού. Κάθε άλλο, όπως μπορώ προσπαθώ να συμβάλω. Σίγουρα είναι θέμα κακής κατανόησης

spallantzas είπε...

@grammatea
αυτό λέω και εγώ : θέμα κακής κατανόησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ύπαρξης είναι!