24 Απρ 2008

Η καλύτερη προτεινόμενη καλλιέργεια στην Αργολίδα είναι ... οι μεζονέτες *

Τον τελευταίο καιρό όλο και κάτι έχουμε ακούσει για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013.

Αφορά πρωταρχικά τα τοπικά επίπεδα διοίκησης, όπως οι Δήμοι, γιατί «ξεκινώντας μόνο από εκεί μπορούμε να δούμε τις πραγματικές ανάγκες στην πολιτική της αγροτικής ανάπτυξης» όπως αναφέρεται στα κυβερνητικά κείμενα.

Με τον σκοπό αυτό κάθε Δήμος διαμορφώνει τις δικές του προτάσεις. ‘Όλοι για το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης.

Πρώτο έργο σε προτεραιότητα αγροτικής ανάπτυξης η ασφαλτόστρωση των αγροτικών δρόμων !!! Όποια πρόταση Δήμου από το νομό Αργολίδας και να δεις, η ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Μάλλον για να μην σκονίζονται τα αυτοκίνητα, και να δημιουργούνται καλύτεροι όροι ζήτησης της γης για «μεζονέτες».

Δεύτερο έργο αγροτικής ανάπτυξης ο οικοτουρισμός. Τα έχει όλα σαν τίτλος. Τουρισμός, οικολογία και γεωργία. Με μια λέξη μπορούμε να κρύψουμε την βασική μας πρόταση για καλλιέργεια «μεζονετών». Το όραμα της αγροτικής ανάπτυξης της Αργολίδας είναι ένα.

Η Αργολίδα είναι για πολλούς ένα μεγάλο οικόπεδο με φως και τηλέφωνο αλλά χωρίς νερό.

Ένα κάτι οραματικό για το αύριο της αγροτικής γης δεν υπάρχει.. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί, πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, πως μπορούμε να εξοικονομούμε νερό για την άρδευση, πως πρέπει να αναδιατάξουμε καλλιέργειες έχοντας στο μυαλό μας τις κλιματολογικές αλλαγές, τι θα κάνουμε με προγράμματα απονιτροποίησης, πως δεν θα σπαταλάμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα και ενέργεια για την λειτουργία των εκατοντάδων γεωτρήσεων.

Τώρα για αυτά που κάποιοι περίεργοι ιδιόμορφοι και γραφικοί ΠΟΛΙΤΕΣ προτείνουν:

1.Ορθολογική χρήση του Ανάβαλου.

2.Αλλαγή του ποτίσματος από χύμα και τεχνική βροχή σε στάγδην.

3. Δίκτυο δεξαμενών για αποθήκευση και διανομή νερού για πότισμα.

4.Μικρά φράγματα ανάσχεσης του νερού των χειμάρρων.

5.Μέτρα προστασίας των υγροτόπων για να διατηρήσουμε το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

6.Χωροθέτηση δραστηριοτήτων.

7.Αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Μάλλον όλα τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα εμπρός στο μεγαλόπνοο άμεσα αποδοτικό (δεν ξέρουμε ποσό καιρό ακόμη) σχέδιο της Αγροτικής ανάπτυξης μέσα από την καλλιέργεια της «μεζονέτας».

* Ο Μπάμπης Αντωνιάδης γράφει στο blog της "Αλλης Πρότασης"


Υ.Γ. Στην Αργολίδα (του 52% της ΝΔ) υπάρχουν σήμερα 8 Δήμαρχοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκαν από αυτό. Μάλιστα οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι νέα και ικανότατα στελέχη, καταξιωμένοι στις τοπικές τους κοινωνίες και με όρεξη για δουλειά. Τα μέσα όμως που διαθέτουν είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα! Και αυτό μπορεί να είναι έτσι εξαιτίας της αδυναμίας του συστήματος αυτοδιοίκησης και της έλλειψης πόρων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να τους στηρίξει σε αυτή τη φάση έστω επιστημονικά, με ειδικούς για παράδειγμα στα αγροτικά, στο χωροταξικό, στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων. Αντ΄αυτού στέλνει βουλευτές και κομματάρχες να δώσουν 10 λεπτά συνέντευξη στα τοπικά Μέσα για το Σκοπιανό. Θα είχε μεγαλύτερη αξία για έναν ιστορικό δήμο όπως των Μηκυνών για παράδειγμα να είχε τη στήριξη , ας πούμε του Ηλία Μπεριάτου στα θέματα χωροταξίας, παρά μια επίσκεψη μισής ώρας του (συμπαθούς αλλά άσχετου στο θέμα) Μιχάλη Χρυσοχοϊδη!

Αντε ...καλό πάσχα σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: