4 Απρ 2008

e- Τρίκαλα : δεν είναι ακριβώς έτσι


Το θέμα e-Τρίκαλα το παρακολουθώ καιρό, γιατί κατάγομαι (κατά 50%) από εκεί. Το πρόσφατο ρεπορτάζ της Λίνας Γιαννάρου από την “Καθημερινή” έδωσε μια αναλυτική εικόνα του τι συμβαίνει στα Τρίκαλα με το διαδίκτυο, παρουσιάζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ένα "ψηφιακό θαύμα" ! Είναι όμως τα πράγματα ακριβώς έτσι?

Αναζήτησα από φίλους, που ασχολούνται και με τα κοινά της πόλης, περισσότερες πληροφορίες και ιδού η εικόνα που αποκόμισα. Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι από τον καλό φίλο Νίκο Παδιώτη και ένα ενημερωτικό μαιλ που μου έστειλε.

" 1.Δεν είναι αλήθεια ότι :"οι δημότες μπορούν να συμμετέχουν online (!!) στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου". Πολύ περισσότερο να λάβουν και τον λόγο σε ένα είδος τηλεσυνδιάσκεψης. Δεν υπάρχει ακόμα αυτή η δυνατότητα...

Το μέλος-χρήστης του «ασύρματου internet» (εφαρμογή του e-trikala) μπορεί να είναι θεατής-ακροατής της συνεδρίας του δημοτικού συμβουλίου αλλά έχει να αντιμετωπίσει τα εξής προβλήματα:
α/ ο φωτισμός της αίθουσας δεν είναι ο κατάλληλος με αποτέλεσμα να μην έχει ευκρινή εικόνα και
β/ η κάμερα λήψης της εικόνας είναι σταθερή (δεν υπάρχει "τηλεσκηνοθεσία") με αποτέλεσμα να μη φαίνεται πάντα εκείνος που μιλά.

2.Για τις άλλες εφαρμογές του προγράμματος: "Δημοσθένης": ακόμα και αν εξυπηρετούνταν όλα τα νοικοκυριά που έχουν "δωρεάν και ασύρματο intrnet" και που συμποσούνται στον αριθμό 6000 (όπως λένε), ερωτώ, πόσο ικανοποιημένοι μπορούν να είναι οι πολίτες μιας πόλης 70.000 κατοίκων από μια τέτοια εφαρμογή;

Πέρα από το γεγονός ότι η κωλυσιεργία των δημοτικών υπηρεσιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα (δια μέσου του «Δημοσθένη») παραμένει η ίδια, δηλαδή όπως τη γνωρίζαμε από τότε που δεν υποβάλλονταν ηλεκτρονικά τα αιτήματα αλλά τηλεφωνικά ή δια ζώσης. Συνεπώς αυτό που άλλαξε είναι ο τρόπος υποβολής του αιτήματος και όχι η μέθοδος (τρόπος-χρόνος) θεραπείας του προβλήματος.
Εξάλλου οι 14 ασύρματοι κόμβοι που τοποθετήθηκαν σε μια μικρή περίμετρο γύρω από το κέντρο της πόλης είναι πολύ λίγοι για να καλύψουν την περιφέρεια και τις συνοικίες της πόλης σε διαδικτυακές υπηρεσίες . Έχει πολύ δουλειά ακόμα… Η αρχή όμως έγινε…

"Ευφυείς μεταφορές": γράφει το σχόλιο της Καθημερινής: "Στα Τρίκαλα λειτουργεί επίσης σύστημα «ευφυών μεταφορών», που περιλαμβάνει ενημέρωση στις στάσεις για τον χρόνο έλευσης των ΜΜΜ. Παράλληλα, λειτουργεί και σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση κινητού, βάσει μελέτης του ΕΜΠ."

Είναι αλήθεια. Βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο ως προς τις πληροφορίες που παρέχει το σύστημα (θέσεις στάθμευσης). Ως προς την συνέπεια και την τακτικότητα των δρομολογίων των Αστικών Λεωφορείων δεν γίνεται λόγος και αυτό γιατί δεν έχουν τον ανάλογο εξοπλισμό για να είναι συντονισμένα με το σύστημα. Eξάλλου λόγω του όγκου των λεωφορείων (δεν έχουμε minibus) έχουν προβλήματα προσπελασιμότητας στους στενούς, πλέον, δρόμους του κεντρικού ιστού της πόλης με συνέπεια να καθυστερούν και να βρίσκονται έξω από τις προβλέψεις του συστήματος. Πιθανόν να βελτιωθούν…

Τηλεπρόνοια και Τηλεϊατρική επίσης βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Για την ηλεκτρονική δημοκρατία και το e-dialogos μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από τις συμμετοχές…Είναι λίγες…Έχει όμως μέλλον…

Αν θέλεις να έχεις μια εικόνα μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων και από κει να κάνεις μια «βόλτα» σχεδόν σε όλες τις εφαρμογές του προγράμματος…

3. Γράφει το σχόλιο της Καθημερινής: «το επίτευγμα των Τρικάλων μοιάζει περισσότερο με «μικρό θαύμα». Και οφείλεται εν πολλοίς στο «ψηφιακό» όραμα του κ. Μιχάλη Ταμήλου (σ.σ. δημάρχου σήμερα της πόλης), που διανύει τη δεύτερη τετραετία του στο τιμόνι του δήμου». Αυτό και αν είναι παραμύθι, γιατί ο νυν δήμαρχος όταν διεκδικούσε την θέση που κατέχει σήμερα ούτε στο όνειρό του δεν έβλεπε "ψηφιακές εφαρμογές"...
Το «Τρικαλινό θαύμα» οφείλεται κατά βάση σε δυο παράγοντες: Ο πρώτος ακούει στο όνομα Χρήστος Φώλιας (υφυπουργός οικονομικών τότε) που είχε στα χέρια του το πρόγραμμα από την «Κοινωνία της πληροφορίας» και φώναξε τον ανιψιό και το έδωσε για εφαρμογή (σ.σ. αν έχεις μπάρμπα στη Κορώνη) και ο δεύτερος ακούει στο όνομα Οδυσσέας Ράπτης (Τρικαλινός επιστήμονας με διατριβές στο αντικείμενο) ο οποίος ανέλαβε να το αναπτύξει με αμοιβαίο όφελος.

Έτσι, κάθε εφαρμογή του Οδυσσέα διευρύνει το «ψηφιακό όραμα» του Μιχάλη… Ωστόσο εκείνο που κεφαλαιοποιείται είναι ότι η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος «Κοινωνία της πληροφορίας», είτε ήταν ευρυζωνική είτε όχι, έγινε από τα Τρίκαλα και επειδή προηγείται κάμποσα χρόνια κάθε άλλης ενέργειας στο Πανελλήνιο θα μένει για καιρό ακόμα στη πρωτοπορία…Συνεπώς σωστά κομπάζει ο δήμαρχος ότι η πόλη των Τρικάλων είναι η πρώτη ηλεκτρονική πόλη της Ελλάδας…

Για αυτόν τον λόγο δεν μένει παρά να τον συγχαρούμε…Ούτως ή άλλως το όνομά του συνδέθηκε με το e-trikala. Αλλά επειδή κάθε πράγμα δοκιμάζεται στη ζωή διερωτώμαι και ερωτώ πότε θα επωφεληθούν των συγκεκριμένων εφαρμογών όλα τα άλλα νοικοκυριά της πόλης πέρα από τα 6000 «τυχερά»; "

Υ.γ. Tα Τρίκαλα είναι όντως η πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας. Βέβαια ΟΛΑ είναι ακόμη στην αρχή και έχουν πολλά να γίνου ακόμη. Το σπουδαιότερο δεν είναι από ότι φαίνεται η παρουσία των broadband υπηρεσιών, αλλά η αναδιοργάνωση της δημόσιας και δημοτικής διοίκησης ώστε τα εργαλεία να καταστούν χρήσιμα και αποτελεσματικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αλλιώς .... το"θαύμα" θα παραμείνει ... όνειρο για τους πολίτες.

... άρα ας μην γκρινιάζουν οι εεεε-Λαρισαίοι ότι οι γείτονες είναι χρόνια μπροστά. Ας ξεκινήσουν και αυτοί και ας το κάνουν καλύτερα. Και όλοι οι άλλοι

11 σχόλια:

Matrix είπε...

Για να γίνουν τέτοιες ενέργειες, πάντα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι να τις τρέξουν, και δεν χρειάζεται να είναι οι δήμαρχοι.

Είχα μια συζήτηση χτές με συναδέλφους, με αφορμή το παράδειγμα των Τρικάλων, που και σε θέμα κυκλοφοριακής αγώγής είναι μπροστά (δεν έχω πάει, από ότι μου λένε).
Η συζήτηση ήταν πάνω στο γεγονός ότι σε ένα δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να είναι εκλεγμένοι και μηχανικοί που θα μπορούν να δώσουν ιδέες για τέτοιες πρωτοβουλίες.

...Γενικότερα, ότι ο κόσμος πρέπει στις δημοτικές εκλογές να ψηφίζει και άλλους επιστήμονες και όχι μόνο γιατρούς και δικηγόρους (χωρις να έχω τίποτα με τους κλάδους) που θα μπορούν με τις γνώσεις τους να κάνουν το κάτι παραπάνω.

PS. Βέβαια καμιά φορά, οι ωραιότερες ιδέες έρχονται και από ανθρώπους που δεν έχουν περάσει τις πύλες ανώτερων ιδρυμάτων.

Πολλά έγραψα πάλι.

Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Η ανάλυση που παρουσιάζεις / φιλοξενείς είναι κοντά σε αυτά τα οποία έχω και εγω υπόψη μου.

Και αποδεικνύουν ότι η ενσωμάτωση των τεχνολογιών του διαδικτύου δεν περνά μεσα απο
κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σχετίζεται με το άνοιγμα των Δήμων προς την κοινωνία. Και μέσα στο πλαίσιο αυτό, έστω και σε αργότερο στάδιο, αναδεικνύεται και η αξία του ανοικτού λογισμικού σαν διαδικασία μάθησης. Σε κάνει να παιδευτείς για να μαθεις αλλά καταλαβαίνεις καλύτερα τι θέλεις να κάνεις. Και για τετοιες διαδικασίες ενσωμάτωσης δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις...

Γνώμη μου είναι ότι, σε μια εποχή που τα κόστη για οπτικές ίνες, ασύρματους εξοπλισμούς πέφτουν συνεχώς, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς κοινοτικά κονδύλια. Δεν μπορούμε να ζήσουμε, όμως, χωρίς πολιτική στήριξης του ανοικτού λογισμικού, υπηρεσιών και περιεχομένου.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Θανάσης Πρίφτης

spallantzas είπε...

@Θαναση
ευχαριστώ και εγω για το σχόλιο. η ιστορία e-trikala έχει πολυ ψωμί. Δεν ξέρω γιατί ξαφνικά πήρε τέτοια δημοσιότητα. Δεν είχε την ίδια όταν υπογραφόταν η σύμβαση με την Ericsson! Δεν πήρε την ίδια όταν υπήρξαν αντιδράσεις για το υπέρογκο κόστος της σύμβασης, και το ακόμη μεγαλύτερο της συντήρησης που δεν χρηματοδοτείται απο την ΕΕ.
Το σπουδαιότερο όμως για μένα , πέρα απο τη πολύ σωστή παρέμβαση σου για το ανοιχτό λογισμικό, είναι ότι μπορείς πολύ ευ΄κολα καιγρήγορα να φτιάξεις εργαλεία πληροφόρησης, εξυπηρέτησης και συμμετοχής των δημοτών και να τα διαφημίσεις. αν όμως δεν τα προωθήσεις και πολιτικά, και διοικητικά στην πράξη, αν δεν αλλάξει εκ θεμελίων ο τρόπος που σκεφτεται και λειτουργεί η τοπική διοίκηση, τότε θα μείνουν άχρηστα εργαλεία.

Divaynne είπε...

εεεεεεεεεεεεεεεπ! ο Ταμήλος είναι η συμπάθεια μου!! αν και νδ..τον καημένο...

Ανώνυμος είπε...

Λείπουν κάποιες παράμετροι που θα φώτιζαν το τοπίο:

* Το e-Trikala βαδίζει ολοταχώς να γίνει Ανώνυμη Εταιρία. Μυρίζει ιδιωτικοποίηση.

* Το ασύρματο δίκτυο πιάνει μόνο σε δρόμους, μπαλκόνια και πλατείες. Σε σπίτια και γραφεία μέσα, σχεδόν ποτέ.

* Στα Χανιά μπορείς να καταθέσεις ηλεκτρονικά ένα σχέδιο στην πολεοδομία. Στα Τρίκαλα όχι ακόμα.

* Οι ευφυείς μεταφορές περιορίζονται σε πίνακες που ενημερώνουν το κοινό σε πόση ώρα θα φτάσει το επόμενο λεωφορείο. Δλδ αυτό που έχει ήδη η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις. Σιγά τα ωά.

Ανώνυμος είπε...

Και για να ρωτήσω εγώ τί ακριβώς επιστήμονας είναι ο κύριος Ράπτης?
Και τί ακριβώς σπουδές έχουν όλοι όσοι δουλεύουν για το e-trikala? Και πώς ακριβώς προσλήφθηκαν? Και τι πραγματικά προσφέρει στους τρικαλινούς? Και άλλα πολλά έχω να πω αλλά σε λίγο καιρό που θα είμαι έτοιμος για face to face με το e-trikala πόλεμο...

Και ναί είμαι απο τα Τρίκαλα.

Ανώνυμος είπε...

Οσα δε φτάνει η αλεπού... Κάθεσαι και γράφεις φίλε μια γνώμη για κάτι το οποίο ΔΕΝ το ζεις, και για το οποίο ζητάς γνώμες από από "φίλους, που ασχολούνται και με τα κοινά της πόλης". Ποια κοινά ακριβώς? Και τί σχέση έχουν αυτοί οι φίλοι σου με το e-trikala και γενικότερα με τις νέες τεχνολογίες? Επειδή κι εγώ "Θέλω να πω μια γνώμη", θα σε παρακαλέσω να μη βγαίνεις δημόσια και γράφεις "μπιιιιιιπ" διότι παραπληροφορείς τον κόσμο. Μάθε πρώτα για τα ενδώτερα του E-Trikala, και μετά έλα και κλάψε που για να παρκάρεις στη ζούγκλα που μένεις πρέπει να ξήσεις κάρτα από το περίπτερο. (εδώ παρκάρουμε με sms, και πίνουμε φραπεδιές στο κέντρο σερφάροντας τσάμπα στο Ίντερνετ). Άλλη φορά πριν καθήσεις και πατήσεις χαρούμενα πλήκτρα για να γράψεις ένα άρθρο, σκέψου ότι απέναντί σου θα έχεις έναν που γνωρίζει παραπάνω πράγματα για να σου την πει. Καλό σου απόγευμα.

Ανώνυμος είπε...

@ανώνυμο (αυτόν τον τελευταίο)
Μετά την "θέληση σου να πεις μια γνώμη" για τις μπιιιιιπ που γράφω, λέω να χάσω λιγο χρόνο ακόμη να γράψω άλλη μια μπιιιιιπ ...έτσι εξαιρετικά αφιερωμένη!
Αν διάβαζες το άρθρο προσεχτικά, θα παρατηρούσες ότι οι Μπιιππ δεν είναι δικές μου, αλλά ενός φίλου και βέβαια είναι πριν έξι μήνες! Όπως με έχει πληροφορήσει πρόσφατα ο ίδιος φίλος, αρχισε η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του ΔΣ. Να μια μπιιιιπ που λησμόνησα να συμπληρώσω.
Όσο για τις ξυστές κάρτες και τα sms, να σε πληροφορήσω για να μην ανησυχείς, ότι στο Ναύπλιο η στάθμευση είναι ακόμη ελέυθερη. Πολύ φοβάμαι όμως, επειδή έχουμε έναν μπιιιιιπ δήμαρχο, του ίδιου συναφιού με τον δικό σας, σύντομα δεν θα είναι! Δεν ξέρω αν θα γίνει με sms ή με ξυστό, θα σε ενημερώσω κατάλληλα στο μέλλον με νέα μπιπππππ!

Τέλος επέτρεψε μου να σου πω μια τελευταία μπιιππππ. Το όνομα του ανθρώπου στον οποίο "την λες" τυχαίνει να είναι γραμμένο στην πόρτα του Δημαρχείου Τρικάλων!. Λυπάμαι που η πανεμορφη πόλη , που ανήκει η μιση μου καρδιά έχει τέτοιους ΜΠΙΙΙΙΙΙΠ σαν κι εσένα! Καλή Χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλει τόσο μεγάλο IQ για να καταλάβεις ότι την λέω σε 'σένα και όχι στους φίλους σου, τότε απαξιώ να συνεχίσω την κουβέντα, καθώς συνεχίζεις να λες ΜΠΙΙΙΙΠ. Καλή σου μέρα, και όοοοοταν αρχίσετε να φτάνετε κι εσείς το (ανεβασμένο) τεχνολογικό επίπεδο των Τρικάλων, έλα και κάνε ποστ. :)

Ανώνυμος είπε...

καλη μέρα και σε σένα, που κατάλαβες!

Leas είπε...

Καλημέρα

Θέλω να αφήσω τη γνώμη μου και την πρότασή μου για το e-trikala project. Παρόλο που είμαι 100% Τρικαλινός ζω και δουλεύω σε μια μικρή εταιρία πληροφορικής στην Αθήνα τα τελευταία 13 χρόνια. Είδα προς ευχάριστη έκπληξή μου τις εξελίξεις στην πόλη μου και θέλω να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους όσους ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν ό,τι ολοκλήρωσαν μέχρι σήμερα και εύχομαι να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη και να αλλάξει η νοοτροπία των κατοίκων προς το καλύτερο και προς το συμφέρων όλων των συμπολιτών μας. Πράγμα που πιστεύω ότι εξελίσεται (βλ. την αλλαγή νοοτροπίας στις διαβάσεις πεζών -μοναδική στην Ελλάδα, μόνο στη βόρεια Ευρώπη την έχω παρατηρήσει).

Υπάρχουν κενά, παραλήψεις, ατέλειες, έργα σε εξέλιξη και έργα προς δημοπράτηση αλλά πιστεύω ότι το e-trikala έχει ένα λαμπρό μέλλον που μπορεί να δώσει δουλειά σε πολλα αξιόλογα άτομα που θα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό για να έχουμε τις καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες.

Προσωπικά θα ήθελα να συμετάσχω στο project και να δώσω την εμπειρία μου για να αποδεσμευτώ από την βρωμόπολη της Αθήνας που αναγκάστηκα να μετακομίσω πριν 13 χρόνια για να δουλέψω σε εταιρίες που δεν μου δώσαν αυτό που ήθελα να εξελιχθώ. Κοτέτσια τις χαρακτηρίζω στη νοοτροπία τους παρόλο που μερικές που πέρασα ήταν μεγάλες σε μέγεθος.

Και αποδεικνύουμε έτσι εμείς οι απλοί επαρχιώτες ότι μπορούμε να τα καταφερουμε πολύ καλύτερα από τις μεγάλες (κοτετσοεταιρίες) της Αθήνας.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην εξέλιξη του project.