3 Απρ 2008

Δ.Ο.Λ. ... strikes again !


Για όσους χάρηκαν (φαντάζομαι ότι κάποιοι θα ... χαίρονται και σήμερα) την προηγούμενη εβδομάδα για τη "στροφή" του ΔΟΛ υπέρ του ΠΑΣΟΚ, τους αφιερώνω το χθεσινό πρωτοσέλιδο! Τα συμπεράσματα δικά σας!

Βέβαια οφείλω να πω - γιατί έτσι το σκέφτομαι - και το εξής, αν και η διεθνής διπλωματία είναι μια "τέχνη" που δεν κατέχω : Ένας πολιτικός ηγέτης και δη Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανέναν Καραμανλή για να πάρει μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία ειρήνης στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Παίρνει την πρωτοβουλία μόνος του ... ειδικά όταν πρόκειται για την ίδια του τη χώρα! Και εδώ δεν μιλάμε απλά για μια διμερή διαφορά. Είναι αφελείς και ύπουλοι όσοι την προβάλλουν σαν τέτοια!

Μιλάμε για το μεγάλο deal του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (δηλαδή του ενεργειακού μέλλοντος) της Ευρώπης που περνάει - θέλουν δε θέλουν οι Αμερικανοί - από τα Βαλκάνια!

8 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ο Λαμπρακης συνεχιζει να παιζει τα υπουλα παιχνιδια του μεσα στο Πασοκ.....

ανεστης είπε...

Και γιατί δεν έκανε το ταξίδι ο Γιώργος λοιπόν;

spallantzas είπε...

@ανέστη
αυτό ρωτάω και εγώ ...

still-elate είπε...

...νομίζω ότι ακριβώς επειδή ειναι πρόεδρος της σοσιαλιστικής Διεθνούς και αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορούσε να κάνει το ταξίδι αυτό μόνο σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και ως "εκπρόσωπος" της χώρας...

κι όχι ως εκπρόσωπος "αμερόληπτος" -ως θα όφειλε ως πρόεδρος- της σοσιαλιστικής διεθνούς. Αλλιώς γιατί να μην σπεύσει να πάει αντιπρόσωπος και των άλλων χωρών? Αυτό σημαίνει πρόεδρος. ΟΛΩΝ, όχι μονο της χώρας σου...

Οταν το θέμα σε αφορά αμέσως δεν ειναι δυνατόν να αξιωνεις τιτλο αμεροληψίας επικαλούμενος τη θέση σου σε μια μολυμερή οργάνωση...

ξέρει τι κάνει ο άνθρωπος...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την "elate" - και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ακριβώς επειδή "ξέρει ο άνθρωπος", είναι διπλά και τριπλά προσεκτικός και υπεύθυνος.
Για παράδειγμα, μπορεί να πήρε τηλ. τον αμερικανό πρεσβευτή με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να ζητήσει "άδεια" (νομίζω αυτό συζητάμε εδώ), και μπορεί να είχε οργανώσει -τηλεφωνικά- μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τις επαφές του με την ηγεσία των Σκοπίων, όμως σκεφτείτε τί είχε να γίνει (και τί θα άκουγε) αν είχε σηκωθεί και φύγει μόνος του το πρωί, "ενημερώνοντας" απλώς, την κυβέρνηση για την πρωτοβουλίας του. Δε θα έκανε ποτέ κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσπάθεια να εκθέσει την ανικανότητα της κυβέρνησης ή, πολύ περισσότερο, για να "βγει από πάνω" και πολύ περισσότερο, σε τέτοια ζητήματα.

spallantzas είπε...

@all
δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. η σοσιαλιστική διεθνής δεν είναι ...μονοπρόσωπη επε !! θα μπορούσε σαν όργανο να παρέμβει, ή να στείλει κάποιον άλλο.
αν θυμάμαι καλα ο καραμανλης , όταν ηταν στην αντιπολιτευση επι Σημίτη, είχε πολλές φορές συναντηθεί με "φίλους" του του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος , όταν γίνονταν οι επαφές για την Κύπρο και το Ελσίνκι!

ανεστης είπε...

Λοιπόν επειδή κι εγώ τείνω να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες, δεν θα μποορύσε ο Γιώργος να κάνει τέτοιο ταξίδι επαφών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης (τώρα το αν θα έπρεπε να υπάρχει εθνικό συμβούλιο εξωτεικής πολιτικής με όλα τα κόματα είναι άλλο θέμα).
Άρα "Τα Νέα" έχουν δίκιο. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

spallantzas είπε...

Τα ΝΕΑ δεν εχουν δικιο σιγουρα. γιατί άλλος ήταν ο σκοπός τους με το πρωτοσέλιδο. το αν έπρεπε να παει η όχι , παραμενει για μενα ερώτημα.
Ακόμη και τωρα