12 Απρ 2008

wikipolitics.gr : οι πολίτες στη Βουλή


Μια εξαιρετική (τουλάχιστον ως προς την αρχική σύλληψη της ιδέας) πρωτοβουλία ξεκινάει απο το re-public.

Στο http://wikipolitics.gr/ οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε συνεργασία με βουλευτές μέσα από ένα νέο τρόπο διαβούλευσης για την προώθηση της συμμετοχής στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Υπάρχουν δύο βασικές δυνατότητες συμμετοχής στο http://wikipolitics.gr/
- Μπορεί κανείς να καταθέτει σχόλια και προτάσεις σε ένα σχέδιο ερώτησης που έχουν υποβάλει βουλευτές.
- Μπορεί κανείς να προτείνει θέματα για τα οποία κρίνει πως οι βουλευτές πρέπει να ασκήσουν κάποιας μορφής κοινοβουλευτικού ελέγχου

Οι πρώτες συμμετοχές αφορούν το σχέδιο ερώτησης του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλια σχετικά με το αδιέξοδο στο πρόγραμμα αδειοδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων και το σχέδιο ερώτησης του Μίμη Ανδρουλάκη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφη σχετικά με τις πολιτικές στήριξης των νέων κατά την είσοδο τους στην αγορά εργασίας.


Ελπίζω να αποτελέσει ένα νέο αποτελεσματικό εργαλείο διαδικτυακής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων αλλά και ενός κάποιου πρωτότυπου "ελεγχου" της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας τόσο των μεμονωμένων βουλευτών όσο και των κομμάτων συνολικά.

Οφείλω όμως να εκφράσω την απορία μου (και ουσιαστικά και την αντίθεση μου) γιατί αυτή η προσπάθεια έπρεπε να γίνει σε συνεργασία με τα ΝΕΑ και το in.gr!
Η αντίθεση μου αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο διότι η "συμμετοχή" του συγκροτήματος δεν έχει να κάνει απλά με την προβολή του εγχειρήματος (στο οποίο δεν θα είχα και τόση αντίρρηση, αν και συνήθως τέτοιες προσπάθειες τις θάβει , βλ. και διαδικτυακή συνέντευξη ΓΑΠ πριν τις εκλογές του καλοκαιριού) αλλά διότι, όπως διάβασα ,ανά περιόδους, " ...το ηλεκτρονικό περιοδικό re-public.gr μαζί με ΤΑ ΝΕΑ θα ενημερώνουν μέσα απο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους βουλευτές όλων των κομμάτων για τις δημοφιλέστερες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στο wikipolitics ζητώντας τους να τις υιοθετήσουν."
Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να γίνεται απο τα ΝΕΑ!
Διαβάστε επίσης τι έγραψε ο Μίμης για την προσπάθεια.

4 σχόλια:

αντωνης είπε...

καλημερα
Απλα να συμφωνησω και εγω (και εισαι ο πρωτος που ειδα να το γραφει) για την αντιθεση μου στη συνεργασια με το συγκροτημα Λαμπρακη.

Στέλιος είπε...

Καλημέρα κι από μένα. Στέφανε και Αντώνη, είχα κι εγώ τις αντιρρήσεις μου για την υλοποίηση του εγχειρήματος διά των ΝΕΩΝ, όμως μετά το ξανασκέφτηκα: δεν βλέπετε ότι τους αναγκάζουμε να συμμετέχουν σε αυτά για τα οποία μας κορόϊδευαν και περιέπαιζαν τον Γιώργο? (συμμετοχική δημοκρατία κλπ). Αφήστε τους να αυτοεξευτελίζονται. Από τη μια διατυμπανίζουν ότι ο Γιώργος δεν είναι κατάλληλος, και από την άλλη ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να το αποδέχονται και να προβάλλουν τις νέες μορφές οργάνωσης.

αντωνης είπε...

@σ.μ. Ισως να συμβαινει και αυτο, αλλά εγω πιστευω οτι δεν θελουν να ειναι εξω απο το παιχνιδι.

spallantzas είπε...

@σ.μ.
Νομίζω ότι βιάζεσαι. Ας δούμε πρώτα πόσο θα το προβάλλουν, τι συμμετοχή ποσοτικά και ποιοτικά (κυρίως) θα έχει και πως θα γίνει αυτό που λέγεται ότι (και) αυτοί θα προωθούν τις δημοφιλείς (αυτοί θα το κρίνουν ή το μάλλον αναξιόπιστο σύστημα βαθμολόγησης?)ερωτήσεις των πολιτών στους βουλευτές (σε ποιους βουλευτές?) και στα κόμματα.