12 Μαΐ 2008

Το "ανοιχτό κόμμα" της 18ης Μαίου


Από τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου (αλήθεια που είναι αναρτημένο το σύνολο των αποφάσεων στο pasok.gr?)

Θέση 61

Το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει την πεποίθησή του ότι η πολιτική μορφή - κόμμα παραμένει αναντικατάστατη για τη λειτουργία της δημοκρατίας και τη σύγχρονη διακυβέρνηση στον 21 αιώνα. Την υπερασπίζεται απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από νέα κέντρα επιρροής και ισχύος τα οποία εμφανίζονται με «αντιπολιτική» και «αντικομματική» μορφή αλλά κυρίως την ενισχύει ενεργητικά με την υπέρβαση της κρίσης του κομματικού συστήματος και τη ριζική ανανέωσή του. Το κόμμα μας επιχειρεί να επανιδρυθεί και καλείται να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα περίπλοκα προβλήματα μιας μεταβατικής περιόδου όπου το «παλιό» φαίνεται να εξαντλεί βασικές δυνατότητές του ενώ το «νέο» δεν έχει μορφοποιηθεί σε μια αποτελεσματική λειτουργία. Πρέπει να δούμε πολύ μπροστά αλλά ταυτόχρονα έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες με παραμορφώσεις και ανισορροπίες που μας συνοδεύουν εδώ και πολλά χρόνια. Να εισάγουμε καινοτομίες στην οργάνωσή μας δίχως να λησμονήσουμε τις στοιχειώδεις λειτουργίες κάθε συλλογικής οργάνωσης και διεύθυνσης. Να αποκτήσουμε νέα δίκτυα πληροφόρησης και οργάνωσης δίχως να αποδιαρθρώσουμε τα παραδοσιακά. Πρέπει να αποφύγουμε, στο κυνήγι της καινοτομίας, μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι εξοικειώνονται με τα ανώτερα μαθηματικά ή με την υψηλή κουλτούρα αλλά ξεχνούν την αριθμητική και την αλφαβήτα.


Θέση 68

Το Κόμμα μας αποκτά στρατηγική ανάδειξης στελεχών με βάση τα δεδομένα ανοιχτού κόμματος όπου, τελικά, η ανάδειξη επιβεβαιώνεται με εκλογή. Να κερδίσει το «μέρισμα νεότητας» και να φέρει μεθοδικά μια νέα γενιά στο προσκήνιο. Κεντρικά και τοπικά πρέπει, με θεσμικά οργανωμένο τρόπο, να αναγνωρίζονται έγκαιρα τα πολιτικά, ιδεολογικά, κινηματικά, επικοινωνιακά και οργανωτικά ταλέντα της νέας γενιάς και των δύο φύλων, αλλά και τα καταξιωμένα πρόσωπα στους τομείς και τις περιφέρειες τους, όλων των ηλικιών, ώστε να επιμορφώνονται, να υποστηρίζεται η ανάπτυξη των ηγετικών τους ικανοτήτων, να προστατεύονται από μια ισοπεδωτική υποτιθέμενη «ομαδικότητα» στον κατώτερο κοινό παρανομαστή, να δοκιμάζονται στην πράξη, να αξιολογούνται αντικειμενικά, να τους δίνονται σημαντικές ευκαιρίες και να προωθούνται πέρα από άκαμπτες κλειστές ιεραρχίες και επετηρίδες.

Το πόσο τα παραπάνω (όπως και όλα τα ντοκουμέντα του ΠΑΣΟΚ για το ανοιχτό κόμμα, που μπορείτε να βρείτε εδώ) έχουν σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες της 18ης Μαίου, το αφήνω να το κρίνετε εσείς.

Εγώ απλά να πω πως στην χθεσινή αποκαρδιωτική Νομαρχιακή Συνέλευση της Αργολίδας (με λιγότερα από κάθε φορά συμμετέχοντα άτομα) ακούστηκαν πολλές φωνές για αναβολή της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα οι γνωστοί και διαχρονικοί στο ΠΑΣΟΚ ινστρούκτορες των μηχανισμών - ανύπαρκτοι εδώ και μήνες σε κάθε διαδικασία - τριγύριζαν στους διαδρόμους, μοίραζαν οφίτσια , καρέκλες και ότι παλιαντζούρα υπάρχει ακόμη στο κόμμα και ήταν βέβαιοι ότι τη Δευτέρα 19 Μαίου θα είναι πάλι "καβάλα" , έχοντας στείλει κάθε διαφορετική, προοδευτική φωνή ενεργού πολίτη οριστικά σπίτι της! Φαντάζομαι (αλλά θάθελα να σχολιάσετε) ότι παρόμοια είναι η εικόνα σε όλη την Ελλάδα.

Προσωπικά θα είμαι υποψήφιος για την Νομαρχιακή Επιτροπή της Αργολίδας. Όχι φυσικά γιατί συναίνεσα στις λυκοσυμμαχίες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, αλλά γιατί θεωρώ υποχρέωση μου (ίσως τελευταία) να αποτιμηθεί η συμμετοχή μου στα κομματικά στο δύσκολο 7μηνο που πέρασε. Σε αυτό το επτάμηνο που όλοι πιστέψαμε (ξανά) σε μια ανατροπή, σε μια αλλαγή από τους πολίτες για τους πολίτες. Το προσωπικό μου αποτέλεσμα θα είναι έτσι κι αλλιώς μια πολιτική λύτρωση : αν είναι θετικό θα σημαίνει ότι απόψεις σαν αυτές που εκφράζω γίνονται αποδεκτές από μερίδα μελών και φίλων του κόμματος. Αν είναι αρνητικό, θα σημαίνει απλά τον πολιτικό μου απεγκλωβισμό από ένα κόμμα μηχανισμών που δεν θέλει και δεν μπορεί να ανοίξει ξανά στην κοινωνία.

Δεν θα σημαίνει φυσικά σε καμιά περίπτωση την πολιτική και κοινωνική μου αδρανοποίηση. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της μη συμμετοχής. Αν κάποιοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να δημιουργήσουν απο θεσμικές κομματικές θέσεις τις προϋποθέσεις συμμετοχής των πολιτών, θα τις δημιουργήσουν μόνοι τους οι πολίτες. Αργά η γρήγορα.

8 σχόλια:

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

stefan, είναι προφανές ότι το ερώτημα που θέτεις σχετικά με τις "διαδικασίες" της 18ης Μαίου είναι ρητορικό.

Ένα ολόκληρο σύστημα, ένα γερασμένο κατεστημένο, μια "νεότητα" προσβεβλημένη από σύνδρομο Down, μια ανύπαρκτη αλλαγή, μια παραπαίουσα "πρόταση" ανατροπής, μια συναλλαγή για την "συγγραφή" της ιστορίας, ένα μίγμα αγαθών προθέσεων, ανύπαρκτης στρατηγικής και ανεπαρκούς πρακτικής, είναι φύσει και θέσει αδύνατο να εγγυηθεί την φιλολογία των "αποφάσεων" του "συνεδρίου" της νέας εποχής.

Το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας, ΠΟΛΙτεΣ με αρχές και αξίες υπηρέτησαν με πάθος, με αυταπάρνηση, με δέος, και την φιλοσοφία μιας καλύτερης, αποτελεσματικότερης, αλληλέγγυας κοινωνίας, και την ανοχή στις αδυναμίες ενός ημιτελούς "μοντέλου" ανατροπής που χρειαζόταν στήριξη στα πρώτα βήματα του.

Αυτοί οι ΠΟΛΙτεΣ, είναι αυτοί που σήκωσαν τα βάρη όποτε κλήθηκαν, όποτε δεν κλήθηκαν, όποτε χρειάστηκε. Είναι αυτοί που και πάλι θα το κάνουν όποτε χρειαστεί.

Όμως η διαρκής αναβολή του απολογισμού, της κριτικής, της ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ για ΟΛΑ και από ΟΛΟΥΣ ισοδυναμεί με άρνηση της ουσίας των αξιών μας, με παραίτηση από την πιθανότητα να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας κοινωνίας και ενός κόσμου με τα ποιοτικά και αξιακά χαρακτηριστικά που θέλουμε να υπηρετούμε.

Οι "διαδικασίες" της 18ης Μαίου, δεν πάσχουν απλά από έλλειψη επαρκούς χρόνου προετοιμασίας. Πάσχουν από έλλειψη περιεχομένου πολιτικής μεθοδολογίας ανατροπής και πολιτικής πρότασης θετικής αλλαγής.

Οι "διαδικασίες" αυτές γίνονται ΕΚΤΟΣ της κοινωνίας των ΠΟΛΙτών, μακριά από το φως ενός γόνιμου διαλόγου, μιας φυσικής ανανέωσης, μιας αποκαλυπτικής δημοκρατικής νομιμοποίησης για ένα πλειοψηφικό κίνημα αλλαγής.
Στερούνται, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ενός στοιχείου που λείπει εδώ και καιρό από τον ιστό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Στερούνται πολιτισμού.

Η συμβολή σου στον πολιτικό διάλογο και την τοπική κοινωνία, πολύ ...φοβάμαι ότι θα σου εξασφαλίσει "εκλογή". Για τους μισούς, επειδή βλέπουν ή διαισθάνονται ότι αυτά που λες τα εννοείς. Για τους άλλους μισούς, που ούτως ή άλλως "ελέγχουν" το παιχνίδι, γιατί σε χρειάζονται ως άλλοθι...

Χωρίς αυταπάτες για το σήμερα και το αύριο, στέκομαι στην τελευταία σου φράση και ευελπιστώ στον "πατριωτισμό" των ΠΟΛΙτών στους οποίους επαφίεται η τήρηση των θεμελιακών αρχών και αξιών μιας κοινωνίας ΕΥΤΟΠΙΚΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

@@stefanos kai polis

εγώ αντίθετα ρε σύντροφοι βλέπω ότι το πιο υγιές είναι αυτό που πραγματικά θα συμβεί...δεν θα πατήσει ψυχή!!!
άρα ρε στέφανε καινα εκλεγείς αυτό θα έχει σημασία για ποιούς και σε ποιό κόμμα;
κράτω αυτό που λέει ο πόλις : Θα αποτελείς ένα αλλόθι...σε ένα σύστημα που τα έπαιξε από το 2004 και δεν συνέρχεται με τίποτα...
μα άτολμη ηγεσία με φρου φρου και αρώματα και μάλλον με συνέχεια διαδοχών, διαδόχων και δακτυλιδιών....
δεν νομίζω ότι έχει νόημα πια...

spallantzas είπε...

@all
θα δουμε κυριοι. θα δουμε. στην πολιτική όλα εχουν νοημα. ακόμη και η αποτυχια. δεν είμαι απο αυτούς που αν αποτυχω θω πως φταινε οι άλλοι. θα φταιω και εγω.
και βεβαια εξαρταται τι ειναι αποτυχία στην προκειμενη περιπτωση.

tractatus είπε...

Θα συμφωνήσω με όλους αλλά νομίζω περισσότερο με τον Σωτήρη και τον Πόλις παρά του οτι καταλαβαίνω τι εννοείς κι εσύ....
Λοπόν, θέλεις νέα απο εδώ; Ακου τώρα για να μάθεις ότι ενώ σε όλους τους Νομούς της χώρας....αλλά και στους περισσότερες Δ.Ο. έγιναν συνελεύσεις εδω -πλην 3 ΔΟ - δεν έγινε ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ συνέλευση. ΔΕΝ ορίστηκε ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ επιτροπή, δεν τοποθετήθηκαν με θέσεις οι υποψήφιοι....ΚΑΛΑ, για την ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ που λέει ο Πέτρος ούτε κουβέντα....δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των αποχωρούντων εξάλλου η αξιολόγηση είναι ετοιμοπαράδοτη....
Τι κάναμε γι' αυτό; ΕΝΣΤΑΣΗ στην ΕΚΑΠ και περιμένουμε να μας πουν αν θα την κάνουν δεκτή....κι αν την κάνουν θα πάμε σε συνέλευση και στη συνέλευση θα τα πούμε ΟΛΑ γιατί απο εκεί θα καθαρίσει επιτέλους η ήρα απο το στάρι...Κι ας κάνει η βάση οτι τη φωτίζει ο θεός μετά....
Ομως, αν δεν γίνει δεκτή αυτά που λέει ο Σωτήρης θα γίνουν εντονότερα...κιέτσι θα καταλήξουμε σε αυτά που προτείνει ο Πέτρος ΜΕΣΑ στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ας πάνε μεταξύ τους εκείνοι να την υποκαταστήσουν...δεν είναι ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος που φταίει...είναι το ξεπούλημα συνειδήσεων, η συναλλαγή, ο φόβος και αυτό το ημιτελές 'μοντέλο' που ποτέ δεν φάνηκε να έχει βούληση κάποιος για να το ξεκινήσει απο την κορυφή μέχρι τα νύχια....Θα σας ενημερώσω σύντομα....μέχρι αύριο θα ξέρουμε το αποτέλεσμα...εύχομαι να υπάρχουν συνειδήσεις ακόμα...ώστε αυτά που σιγοψιθυρίζουν κάποιοι να αρχίζουν να λέγονται ανοικτά...

ikor είπε...

Καλή επιτυχία stefan!

Σου εύχομαι καλή επιτυχία (χωρίς να σε γνωρίζω προσωπικά), επειδή στις νομαρχιακές επιτροπές χρειάζονται άτομα που ξέρουν να ακούνε, παρά να μιλάνε.

Αυτό πιστεύω για σένα, από τα κείμενά σου, όσο σε διαβάζω αυτόν τον καιρό.

"Επιτυχία" θα είναι να πείσεις αυτούς που εσύ θες ότι αξίζει να ενισχύσουν τη φωνή σου. Αν το κάνεις εσύ στην Αργολίδα, ο άλλος στην Ξάνθη, μια άλλη συντρόφισσα στο Ρέθυμνο κλπ. κλπ., κάτι θα αλλάξει.

Μικρές-μικρές αλλαγές θα φέρουν τη συνολική ανατροπή του γερασμένου τρόπου σκέψης που μας έχει παγιδέψει σήμερα.

Η αλλαγή δεν πρόκειται να επιβληθεί από τα ανώτερα κλιμάκια. Η αλλαγή θα έρθει και από πάνω και από κάτω!

Mike είπε...

Αγαπητέ φίλε,
αφού ζήτησες πληροφόρηση, ιδού τα της Κορίνθου: στη δημοτική συνέλευση του δήμου Κορινθίων που αριθμεί 4500 μέλη, προσήλθαν 35! Δύο υποψήφιοι βουλευτές των τελευταίων εκλογών, προσήλθαν, έκαναν δηλώσεις στα τοπικά κανάλια και αποχώρησαν! Τι θα μάθει ο πολίτης; Αυτά που δήλωσαν ο κύριος και η κυρία, όχι αυτά που ειπώθηκαν στη συνέλευση και ήταν πολλά! Παρεμπιπτόντως, δεν κατατέθηκαν παρά μόνο δύο υποψηφιότητες για τη συντονιστική του δήμου.
Στη νομαρχιακή συνέλευση προσήλθαν 45-50 άτομα. Μια μόνο υποψηφιότητα για γραμματέα, άρα μειώνεται το κίνητρο συμμετοχής. Ο υποψήφιος και βέβαιος γραμματέας, είναι επαγγελματίας συνδικαλιστής στα 60, πρόεδρος του εργατικού κέντρου.

Σου το έχω πει προφορικά, το έγραψα κιόλας. Στο ΠΑΣΟΚ του 2008 επιχειρείται μια παλινόρθωση της δεκαετίας του 80 και σε ύφος και σε ήθος και σε πολιτικό περιεχόμενο. Χαρά στο κουράγιο σου να είσαι υποψήφιος, γιατί όταν κεντρικά επιχειρείται η αναπαλαίωση, μάλλον δεν υπάρχει γόνιμος τόπος για ανανεωτικές παρουσίες. Ό,τι κάνουμε μόνοι μας και στην κοινωνία, όχι στο κόμμα. Αλλά αφού ήθελες να εξαντλήσεις τις πιθανότητες να ακουστείς μέσα από το κλασικό κομματικό κανάλι, σου εύχομαι καλή επιτυχία, αλλά δεν θα την ορίσω τώρα, ούτε θα τη συνδέσω αυτονόητα με την εκλογή σου. Απλά να θυμάσαι, ότι αν ακούς καθημερινά 'σκυλάδικα' στο ράδιο χωρίς να αλλάζεις σταθμό, τότε είσαι σκυλάς!

spallantzas είπε...

@mike
έχω κάνει όλα τα εμβόλια μου και ...ελπίζω να γαβγίσω σύντομα :-)

αντωνης είπε...

καλη επιτυχια!