6 Μαΐ 2008

Το αφιέρωμα της Καθημερινής για το Εθνικό Χωροταξικό

Πολύ ενδιαφέρον το αφιέρωμα της Κυριακάτικης Καθημερινής για το Εθνικό Χωροταξικό. Δεν ξέρω (και δεν με ενδιαφέρει τελικά) αν οφείλεται αποκλειστικά στη γνωστή κόντρα με τον Σουφλιά, αλλά είναι η πρώτη φορά που στον Ελληνικό Τύπο υπάρχει τέτοια και τόσο συγκροτημένη αμφισβήτηση της πρότασης του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Βέβαια ξεχωρίζει (όχι τόσο για το περιεχόμενο του, όσο για τον συγγραφέα του) το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει :

" - Η «πράσινη» ανάπτυξη. H προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί μόνον ηθική υποχρέωση της χώρας απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά και σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας. Η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο φιλικός προς το περιβάλλον τουρισμός, η γεωργία που θα διαχειρίζεται με σωφροσύνη τους φυσικούς πόρους και θα προστατεύει ως κόρη οφθαλμού τις γεωργικές εκτάσεις (ειδικά σε μια εποχή που οι τιμές των τροφίμων έχουν πάρει για τα καλά τον ανήφορο) αποτελούν κεντρικές συνιστώσες ενός νέου «πράσινου» αναπτυξιακού μοντέλου. Δυστυχώς, στο Εθνικό Χωροταξικό δεν αντιμετωπίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. "


Ενδιαφέρον και ανατρεπτικό είναι επίσης το άρθρο του Γιάννη Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη :

" ... Τα αγωνιώδη ερωτήματά μου είναι πολλά. Ποιος θα απομακρύνει τη ΔΕΘ και το Γ΄ Σ.Σ. από την καρδιά της πόλης; Ποιος θα αποσυμφορήσει τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε να γίνει λειτουργικός; Ποιος θα αξιοποιήσει μοντέλα πολιτισμένων χωρών ώστε να μπορούμε να περπατήσουμε σαν άνθρωποι; Ποιος θα ζωντανέψει το ιστορικό κέντρο με έξυπνες λύσεις που δεν θα έχουν ως κεντρικό άξονά τους το Ι.Χ.; Ποιος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των νέων κατοίκων της πόλης, άσχετα αν αυτοί μιλούν ρωσικά, αλβανικά, σλάβικα ή ό,τι άλλο; Ποιος θα δημιουργήσει ευχάριστα σχολεία και όχι αποθήκες; Ποιος θα δώσει δουλειά στους άνεργους; Ποιος τελικά θα καταλάβει ότι ένα σχέδιο χωροταξικό, αναπτυξιακό, προόδου, για να εφαρμοστεί χρειάζεται ανθρώπους με όνειρα λίγο ρομαντικά, λίγο πρωτότυπα, λίγο τρελά και κυρίως ανθρώπινα και όχι στεγνούς αριθμούς; "


Διαβάστε επίσης :

Ούτε όραμα ούτε τόλμη στο χωροταξικό
Εχουν ειπωθεί πολλές ανακρίβειες και υπερβολές
Το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και η προστασία του περιβάλλοντος
Γιατί διεκδικεί διεθνή πρωτοτυπία
Αγνοούν συστηματικά το περιβάλλον
Εθνικό σχέδιο χωρο-αταξίας;
Πρώτη προσπάθεια να μπει κάποια τάξη
Χρειάζεται όραμα και άλλο στόχο

2 σχόλια:

dzach είπε...

Έξυπνη η, σχεδόν κατ' αντιπαράσταση, παράθεση των δύο κειμένων-δειγμάτων γραφής και πολιτικού λόγου :-)

spallantzas είπε...

@dzach
γιαυτό τάβαλα! και όποιος κατάλαβε (όπως εσύ), κατάλαβε!