19 Μαΐ 2008

Το υποθετικό σενάριο

Τελικά θα κάνω τη χάρη του ανώνυμου φίλου, ένα τεστ αυτογνωσίας και αυτοελέγχου! Βέβαια για να συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα επρεπε να συμβούν διαφορετικά και άλλα πράγματα. Ας πούμε ότι όλα πήγαν ομαλά. Ότι δηλαδή ψήφισαν περίπου 1200 σε όλη την Αργολίδα, ότι δεν "χιόνισε" και ότι εγώ πήρα 300 ψήφους (άντε να κάνω τη χάρη του κρόγια να κόψω 50 μαϊμού και από εμένα). Ας πούμε λοιπόν ότι εκλέχτηκα χθες. Τι θάγραφα τότε σήμερα?

Αγαπητοί Φίλοι το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ της Αργολίδας ήταν για μένα χθες κατ' αρχήν ευχάριστο, αφού κατάφερα να εκλεγώ στην Νομαρχιακή επιτροπή του Νομού μου. Ήταν μια κατ' αρχήν προσωπική δικαίωση όσων πρόσφερα το τελευταίο επτάμηνο σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή για το ΠΑΣΟΚ.

Όμως στην πολιτική δεν συμμετέχει (δεν πρέπει τουλάχιστον) κανείς μόνο για προσωπικό όφελος και ευχαρίστηση. Έτσι υπάρχουν και στοιχεία της χθεσινής διαδικασίας που με προβληματίζουν για το μέλλον ... και εξηγούμαι.

  • Με στενοχωρεί η μικρή συμμετοχή των πολιτών, παρόμοια με αυτήν της εκλογής για το συνέδριο, αλλά υπολειπόμενη κατά 75% από την εκλογή προέδρου! Κοινώς ψήφισαν πάλι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οι ίδιοι και οι ίδιοι. Οι πολίτες αδιαφόρησαν για τη διαδικασία. Και αυτό δεν είναι καλό για ένα κόμμα που θέλει να λέει πως είναι ανοιχτό και συμμετοχικό. Αυτό το όργανο δεν εκφράζει την πλειοψηφία των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ .
  • Η νεοεκλεγείσα νομαρχιακή επιτροπή (ξανα) είναι στην πλειοψηφία της δημοσιοϋπαλληλική. Είναι προφανές ότι μια τέτοια σύνθεση δεν βοηθάει στο να λειτουργήσει το όργανο πολιτικά και να προσεγγίσει το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων που πρέπει σαν κόμμα να προσεγγίσουμε.
  • Το αποτέλεσμα των αναχρονιστικών ποσοστώσεων απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι σε αυτό το θέμα έχουμε πρόβλημα, αφού μόλις μια γυναίκα κατάφερε να βγει με το σπαθί της και κανείς νεολαίος! Ελπίζω οι εκλεγείσες συντρόφισσες να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο όργανο και να μην εξαφανιστούν, όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  • Με ενόχλησε αφάνταστα τις τελευταίες μέρες πριν τη διαδικασία η προσπάθεια κάποιων "παραγόντων" να κατηγοριοποιήσουν και πάλι όλους τους υποψήφιους. Δέχτηκα τηλεφωνήματα "προυχόντων" που με ρωτούσαν ευθέως και χωρίς καμιά τσίπα "με ποιον είσαι?"Εισέπρατταν φυσικά περιφρόνηση. Και αυτό παρά τρίχα να το πληρώσω.
  • Η εκλογή των οργάνων των τοπικών οργανώσεων ήταν μια παρωδία. Ίσα ίσα βρέθηκαν οι υποψήφιοι που απαιτούνταν. Δεν ξέρω αν αυτά τα όργανα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά, μια και κατά τη γνώμη μου αποτελούν την αφετηρία της ανασυγκρότησης. Δυστυχώ επιβεβαιώθηκαν 100% όσα είχα γράψει την προηγούμενη εβδομάδα.
Ας αφήσουμε όμως όλα αυτά που πέρασαν κι ας κοιτάξουμε το μέλλον. Είμαστε λοιπόν 15 άνθρωποι από εδώ και εμπρός - από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας - που καλούμαστε, όχι πια με τη στάμπα του διορισμένου, που τόσο πολύ μας κατηγορούσαν κάποιοι τους τελευταίους μήνες, αλλά με την νομιμοποίηση του εκλεγμένου, να ανασυγκροτήσουμε το ΠΑΣΟΚ και στην Αργολίδα. Στο χέρι μας είναι να αφήσουμε πίσω μας το κακό παρελθόν και να προχωρήσουμε. Στο χέρι μας είναι μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο, αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό, σύνθεση απόψεων και κατανομή ευθυνών να κάνουμε όλοι μαζί μια ομολογουμένως δύσκολη προσπάθεια.

Προσωπικά δεν ήμουν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Δεν παραιτούμαι όμως εκ των προτέρων. Ας πούμε ότι θα εκμεταλλευτώ την τελευταία ευκαιρία. Δεν την χαρίζω όμως αυτή την ευκαιρία σε κανέναν, αλλά και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι στις προσωπικές του επιδιώξεις. Επιδιώξεις που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών και του τόπου μου.

Θεωρώ εδώ και μήνες - και έχει γραφτεί επανηλλημένα σε αυτό το ιστολόγιο - ότι το κομματικό ΠΑΣΟΚ είναι πλέον "κλινικά νεκρό" και δεν υπάρχει καμιά ελπίδα ανάταξης. Το ευρύτερο όμως ΠΑΣΟΚ των πολιτών και η δημοκρατική παράταξη γενικότερα πρέπει αργά η γρήγορα να βρει το δρόμο της. Και γιαυτό όλοι οι ενεργοί πολίτες πρέπει να είμαστε παρόντες και στα κομματικά δρώμενα, όσο αυτά μας επιτρέπουν να δρούμε και δεν μας κόβουν την ανάσα. Είναι προφανές ότι στην πρώτη στιγμή που θα νιώσω να ασφιχτιώ στο κομματικό περιβάλλον θα αποχωρήσω πάραυτα! Ελπίζω να μην βρεθώ σε αυτή τη δυσάρεστη θέση, αλλά επαναλαμβάνω δεν είμαι αισιόδοξος.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το υποθετικό κείμενο μιας πιθανής εκλογής μου. Δεκτή η όποια κριτική.

13 σχόλια:

still-elate είπε...

δλδ αν ειχαν ψηφισει οι ιδιοι με πριν, μονο τοτε θα μπορουσες να εκλεγεις....
αρα εισαι κάθετα εναντιον του ανταγωνισμου τυπου "ποιος εχει τη μεγαλυτερη καρότσα" (δικη μου η εκφραση, πιστεύω συνεννοουμαστε)
...
εκει που ενισταμαι εγω ειναι μπορεις να βρεις μια πατεντα τέτοια ωστε να μην εχουν δικαιωμα ψηφου οι προσερχομενοι σε καροτσα, αλλα το κόμμα να ειναι παρ' ολ' αυτα ανοιχτό???
το σκεφτομαι συχνα πυκνα αλλα τετοια προβλεψη, δεν μπορω να σκεφτώ...

προ "καροτσας" δε, πολυ απλα μεχρι την προθεσμια εγγραφων γινοταν το σωσε, αν θυμασαι, και μετα ακολουθουσαν τα ιδια..
απλα ειχαμε περισσοτερα "καροτσακια" (αναπηρικά, απο τα τριγυρω γηροκομεια), και λιγοτερες καροτσες...

spallantzas είπε...

@elate
ααα δεν εχει καταλαβει κανεις! μα δεν ήρθαν να ψηφίσουν καρότσες! Δεν απλά να ψηφίσουν. Διαγραφηκαν μόνο ονόματα απο το διατρητο μητρώο και πέτάχθηκαν στην καλπη ψηφοδέλτια. Στα ναύπλιο δε ήταν τόσο χαζοί που πεταξαν 40 ψηφοδέλτια στην καλπη χωρίς να διαγραψουν ονόματα. η ΕΕ έβγαλε 40 στην τύχη , πριν τα ανοιξει!

still-elate είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
still-elate είπε...

ουπς!!!

οχι αυτο δεν το ειχα πιασει....

εχω μεινει στις καροτσες....


σε τετοια περιπτωση νομιζω μια -μη υποθετικη- καταγγελια θα ηταν πρεπουσα, stefan....
δεν εχουν ολοι γνωση, κι ουτε εγιναν παντου τα ιδια....

spallantzas είπε...

@elate΄
για ρώτα αν έγιναν. μίλησα με την ελένη για την λέσβο. θα τα γράψει. φοβάμαι πως θα φρίξουμε

spallantzas είπε...

... γράφουν και τα ΝΕΑ σήμερα ...απαλά απαλά!

still-elate είπε...

ευτυχως που ασχοληθηκαν και τα ΝΕΑ με το ΠΑΣΟΚ....
Οπου γάμος και χαρα, η βασιλω πρώτη....

τεσπα, τωρα πλεον ειναι αργα...

εγω θελω να δω εναν που εξελεγη να βγει και να τις καταγγείλει τι διαδικασίες, και να μην παραιτηθει, αλλα να αφιερωσει την εκλογη του στο να τις αλλάξει.

Αυτο μπορώ να το δώ????

spallantzas είπε...

@elate
χμμμ ... χλωμό το βλέπω. Χθες το μεσημερι ο νεοεκλεγμένος γραμματέας , σε μια στιγμή πανικού, και πριν αρχίσει το μεγάλο γλέντι ορυόταν ότι θα τους πάει το βράδυ στον εισαγγελέα, γιατί " κάποιοι παραβιάζουν κάθε έννοια δημοκρατίας και προσωπικών δεδομένων πολιτών!"
το βράδυ , μετά το χιονιά, όταν του θύμισα τι έλεγε το μεσημερι, έλεγε "ποιος εγώ?"
γιαυτό σου λέω , χλωμό το βλέπω!

still-elate είπε...

ε, μα με το φόβο να μην εκλεγούν όλοι δικομανία παθαίνουν.....

γιατρεύει η ατιμη η εκλογή....

ιδομεν....

tassosdikas είπε...

ΕΙΠΕΣ:"Και γιαυτό όλοι οι ενεργοί πολίτες πρέπει να είμαστε παρόντες και στα κομματικά δρώμενα, όσο αυτά μας επιτρέπουν να δρούμε και δεν μας κόβουν την ανάσα."
"ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ...ότι μακάρι να καταφέρεις - με το νέο σου ρόλο- να υλοποιηθεί αυτό που διατύπωσες που προσυπογράφω.
συντροφικά

tassosdikas είπε...

(συνεχίζω) ...καμιά φορά η προσπάθεια αξίζει περισσότερο από το ίδιο το αποτέλεσμα.
Συνέχιζε λοιπόν ενεργά να λές "ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΓΝΩΜΗ..."
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για τη προσπάθεια. Το πρόβλημα δεν είναι δικό σου.
Τάσσος

spallantzas είπε...

νασαι καλά Τάσσο

tractatus είπε...

Επδειδή διαβάζω τη στοιχομυθία σας με τη Μαριάννα να συμπληρώσω οτι η εκλογή δεν γιατρεύει τον έναν αλλά την ομάδα...γι' αυτό κι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη αλλά οι πολλοί...
Για να μη θυμηθώ και αυτόν που δεν γαβγίζει αλλά όταν ακούει όλη τη μέρα σκυλάδικα στο τέλος το κάνει αυθόρμητα...ή αποσύρεται σιγά-σιγά στη γωνιά του.