14 Μαΐ 2008

Οι ανθρακικοί σταθμοί είναι «πιο ίσοι» από τους άλλους;

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί η διαδικασία με την οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε θετική γνωμοδότηση στην αίτηση της ΔΕΗ για τον λιθανθρακικό σταθμό στη Λάρυμνα, καθώς και αυτή που ακολουθεί για τουλάχιστον άλλες δύο περιπτώσεις ανθρακικών μονάδων της ΔΕΗ. Ενώ διανύουμε ήδη την «Εβδομάδα Κατά του Λιθάνθρακα», όπου πολίτες, δήμοι και οργανώσεις από πολλές περιοχές της χώρας διαδηλώνουν την αντίθεση τους στο ρυπογόνο καύσιμο, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναδεικνύουν το θέμα και με αίτηση τους στη ΡΑΕ ζητούν διευκρινήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Συγκεκριμένα στην τελευταία ανανέωση (5/5/2008) του αρχείου θετικών γνωμοδοτήσεων της ΡΑΕ περιλαμβάνεται θετική γνωμοδότηση για την υπ’ αριθμό Γ3375 αίτηση της ΔΕΗ ΑΕ για μονάδα λιθάνθρακα της στη Λάρυμνα ισχύος 700-800MW, αλλά από τον πίνακα απουσιάζει ο αριθμός της γνωμοδότησης αυτής.

Επίσης στο αρχείο αιτήσεων της ΡΑΕ για άδειες παραγωγής με ενημέρωση επίσης 05/05/08 δεν υπάρχει καταχωρημένη η σχετική αίτηση! Έτσι παραμένει άγνωστο πότε κατατέθηκε η αίτηση κι αν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις δημοσιοποίησης που ορίζει ο νόμος.

Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ο αιτών έχει υποχρέωση να δημοσιεύσει σε δύο ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας που εκδίδονται στην Αθήνα σύντομη περίληψη του περιεχομένου της αίτησής του, ενώ η ΡΑΕ φροντίζει ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να λαμβάνει γνώση σχετικά µε την αίτηση, τα συνημμένα έγγραφα και κάθε άλλη σχετική πληροφορία. Από την ημέρα της δημοσίευσης μάλιστα ξεκινά η προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή αιτιολογημένων αντιρρήσεων.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η περίπτωση αυτή μάλλον δεν είναι μοναδική. Στην ομιλία του στις 17/04/08 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος δήλωσε ότι «αναμένεται η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις άδειες των δύο λιγνιτικών Μονάδων στη Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα, και των δύο λιθανθρακικών στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα» (Βλ. Δελτίο Τύπου ΔΕΗ 17/04/08). Αιτήσεις για τη λιθανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι και την λιγνιτική στην Πτολεμαΐδα επίσης δεν εμφανίζονται στο αρχείο της ΡΑΕ. Είναι πράγματι να απορεί κανείς αφενός για την ικανότητα του κ. Αθανασόπουλου να προβλέπει τις αποφάσεις της ΡΑΕ και αφετέρου για την επιμέλεια τήρησης των αρχείων της τελευταίας.

Επισημαίνουμε ότι η ακριβώς προηγούμενη αίτηση (Γ3374) αφορά μεγάλο θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ συνδυασμένου κύκλου στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και κατατέθηκε στις 31/12/07, η οποία επίσης έλαβε ήδη θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ. Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή, όσο και στην επίμαχη της Λάρυμνας, η ΡΑΕ εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για ρυπογόνες μονάδες εκατοντάδων μεγαβάτ σε λιγότερο από 4 μήνες, όταν το αντίστοιχο διάστημα για τις μονάδες Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας είναι πολλοί μήνες, ως χρόνια, ακόμα και πριν την ενσωμάτωση της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) στη διαδικασία της άδειας παραγωγής.

Πέρα όμως από τις διαδικασίες αδειοδότησης, ακόμα και το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο των αδειών παραγωγής επιφυλάσσει ευνοϊκότερη μεταχείριση στους συμβατικούς σταθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για τους σταθμούς ΑΠΕ απαιτείται πλέον η ταυτόχρονη υποβολή Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μαζί με την αίτηση για άδεια παραγωγής και η λήψη γνωμοδότησης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) πριν τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, τέτοια υποχρέωση για τους συμβατικούς σταθμούς δεν υφίσταται!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με αίτηση τους προς τη ΡΑΕ ζητούν να διευκρινίσει:

1.Πότε κατατέθηκε η υπ’ αριθμό Γ3375 αίτηση της ΔΕΗ για το λιθανθρακικό σταθμό στη Λάρυμν

2.Αν η ΔΕΗ προέβη στις απαραίτητες κατά το νόμο δημοσιεύσεις και πότε έγιναν αυτές.

3.Γιατί η αίτηση αυτή δεν έχει καταχωρηθεί στο αρχείο αιτήσεων της ΡΑΕ.

4.Πότε εκδόθηκε η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την αίτηση αυτή και γιατί απουσιάζει ο αριθμός της θετικής γνωμοδότησης από το σχετικό αρχείο της ΡΑΕ.

5.Αν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για άδεια παραγωγής από τη ΔΕΗ για την επίσης λιθανθρακική μονάδα 700-800MW στο Αλιβέρι Ευβοίας καθώς και τη λιγνιτική μονάδα 450MW στην Πτολεμαΐδα, όπως ισχυρίζεται η ίδια η ΔΕΗ. Αν όντως έχουν κατατεθεί, πότε έγινε αυτό και γιατί οι αιτήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό αρχείο της ΡΑΕ.

6.Αν ισχύει η δήλωση του κ. Αθανασόπουλου ότι η ΡΑΕ προτίθεται να γνωμοδοτήσει θετικά και για τις υπόλοιπες ανθρακικές μονάδες σε Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Αλιβέρι, όπως ήδη έκανε για τη Λάρυμνα.

Γνωρίζουμε ότι τα συμφέροντα γύρω από τον άνθρακα είναι μεγάλα και με πολύ ισχυρή επιρροή. Θα είναι όμως ολέθριο σφάλμα αν τους επιτρέψουμε να υπερισχύσουν των συμφερόντων του συνόλου της ανθρωπότητας που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: