8 Ιουλ 2008

Σημειώσεις και εικόνες της εβδομάδας που πέρασε

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη επαγγελματικές υποχρεώσεις, ένα ταξίδι εκτός έδρας και στο τέλος ένα Σ/Κ ξεκούρασης σε μια παραλία. Η τρέχουσα κεντρική επικαιρότητα δεν μου δίνει προσωπικά αφορμές να γράψω κάτι ... είναι τόσο μονότονη , τόσο αποκρουστική, τόσο υποτιμητική για τους πολίτες που σιχαίνομαι να την ακολουθήσω! Έχω κόψει παντελώς τις εφημερίδες, ρίχνω μια βιαστική ματιά στα τηλεοπτικά δελτία , ακόμη και τα πολιτικά μπλόγκς έχουν γίνει πολύ βαρετά (ζητώ συγνώμη από φίλους συνιστολόγους, αλλά έτσι αισθάνομαι ειλικρινά.

Δηλαδή για να καταλάβουμε το μέγεθος της υποκρισίας, θα πω μόνο αυτό και φτάνει : Εδώ και δύο χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς του κόσμου έχει δηλώσει επίσημα ότι χρηματοδοτούσε κυβερνήσεις και πολιτικά πρόσωπα ανα τον κόσμο - και στην Ελλάδα - για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων του, μας έχει κάνει ρόμπα κοινώς ως κράτος (ο όρος μπανανία φαντάζει αστείος πια) και η πολιτική ηγεσία του τόπου "σκέπτεται" (αν είναι δυνατόν!!!) αν πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον του! Ένα στοιχειωδώς ευνομούμενο και λειτουργόν κράτος θα είχε παγώσει κάθε είδους συναλλαγή με την εν λόγω εταιρεία, θα την είχε αποκλείσει - έστω και προσωρινά μέχρι να κλείσει το θέμα - από κάθε διαγωνισμό και φυσικά θα είχε ζητήσει αποζημειώσεις για τη ζημία που υφίσταται ....

... κι εμείς εδώ ασχολούμαστε με το αν ο Λιάπης πλήρωσε το εισητήριο του και το ξενοδοχείο του ή όχι! Δεν έχω λόγια....

Αλλά ας γυρίσουμε στα μικρά ...για πολλούς!

Γεγονός 1ο

Ταξιδεύοντας αυτές τις ημέρες στην δυτική Πελοπόννησο προβληματίστηκα έντονα με τα όσα συμβαίνουν στις "εθνικές οδούς" της περιφέρειας μετά την εγκατάσταση των νέων αναδόχων (με παραχώρηση) για την κατασκευή σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων. Λοιπόν, στους άξονες Κορίνθου - Τριπόλεως και Κορίνθου - Πατρών συμβαίνει κάτι πολύ παράξενο και θα έλεγα βλακώδες!

Και στους δύο άξονες τα έργα ξεκίνησαν με τη διάνοιξη σηράγγων που "κόβουν" κάποιες μεγάλες στροφές! Αυτό συμβαίνει στον πρώτο λίγο πριν το Αρτεμίσιο (όπου ανοίγεται και η δεύτερη σήραγγα) και στον δεύτερο λίγο μετά το Αίγιο σε μια μεγάλη στροφή - ανηφόρα. Μιλώντας και σαν μηχανικός, έχω την απορία , αυτές ήταν οι άμεσες προτεραιότητες στους συγκεκριμένους δρόμους? Να κόψουμε δυο στροφές, ανοίγοντας σηραγγες και να αφήσουμε μύρια άλλα προβλήματα που προξενούν και πολλά ατυχήματα για αργότερα? Ειδικά στον άξονα Κορίνθου - Πατρών , το χειρότερο κατά τη γνώμη μου δρόμο της Ευρώπης, αυξήσαμε τα διόδια εκεί που τα αυξήσαμε για να ανοίξουμε μια σήραγγα - που κόβει μια στροφή σεσημείο που υπάρχει μάλιστα διαχωριστική νησίδα - και στις καρμανιόλες να βάλουμε δυο τεράστιες ταμπέλες που γράφουν " ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ" ? Τι είναι η εθνική οδός ? Μουσείο ατυχημάτων ? Να εδώ βγάλτε μια φωτογραφία ... σκοτώνονται κάθε βδομάδα 5?

Ηθελα πολύ να ήξερα τι προβλέπει αλήθεια η σύμβαση? Τους ελέγχει το επιτελείο του κ.Σουφλιά ή κάνουν του κεφαλιού τους? Βάζει κάποιος προτεραιότητες ή επιλέγουν οι ίδιοι τι θα κάνουν λαμβάνοντας υπόψη και τον εξοπλισμό που έχουν και κάθεται ή το σε ποιά κομμάτια του έργου υπάρχει "συγχρηματοδότηση" ?

Γεγονός 2οΣτην κεντρική πλατεία του Βαρθολομιού δεσπόζει το τοπικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Φρεσκοφτιαγμένη φαίνεται να είναι η ράμπα πρόσβασης για ΑΜΕΑ. Μόνο που για να την προσπελάσεις πρέπει να πηδήξεις ταμπέλες παγωτών , καφάσια με μπύρες και γλάστρες του παρακείμενου ψιλικατζίδικου! Και καλά ο συμπαθής μικροπωλητής μπορεί να μην αντιλήφθηκε τη χρησιμότητα της ράμπας! Οι υπεύθυνοι του καταστήματος δεν πρέπει να φροντίσουν να τον ενημερώσουν για τη χρησιμότητα της ράμπας? Σκάνδαλο !!! ... που λέει και η ταμπέλα!

Γεγονός 3ο
Επιστρέφοντας στη "βάση" μου και ετοιμάζοντας το ποστ με τα παραπάνω γεγονότα πέφτω σε ένα ακόμη πιο "σκάνδαλώδες" !!! Τζιπάκι του Λιμενικού αραγμένο μια χαρά σε θέση ΑΜΕΑ για πάνω από μια ώρα , έξω από τα δικαστήρια του Ναυπλίου! Και το ωραιότερο ... λουσάτη mercedes γνωστού επώνυμου συμπολίτη μας διπλοπαρκαρισμένη!

Εξαιρετική συμπεριφορά τόσο του κράτους όσο και του πολίτη ...δεν νομίζετε? Και καλά για τους λιμενικούς να αναγνωρίσω το ελαφρυντικό ότι σαν "άνθρωποι της θάλασσας" δεν ξέρουν από ταμπέλες της στεριάς. Ο κύριος "Mercedes" δεν βλέπει ? Τώρα να ρωτήσω που είναι η τροχαία (και το άλλο ανέκδοτο που κυκλοφορεί τελευταία περί δημοτικής αστυνομίας) μάλλον είναι πολυτέλεια!

Γεγονός 4ο ... της τελευταίας στιγμής

Εδώ και 48 ώρες ήμουν χωρίς σταθερό τηλέφωνο (αλλά με ιντερνετ) στο γραφείο. Απευθύνθηκα τόσο στον ΟΤΕ όσο και στην Forthnet , μια και η σχέση είναι κάπως "διττή" και με τους δύο. Από την αρχή είχα την υποψία ότι η βλάβη είναι κάπου μεταξύ της γραμμής του ΟΤΕ και του Netmod του ΟΤΕ. Και οι δύο οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα αλλο στις επικοινωνίες μαζί μου από το αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει, χωρίς όμως να μπορούν να μου λύσουν το πρόβλημα. Απίστευτη συμπεριφορά, ώρες αναμονής με μουσική και στις δύο περιπτώσεις, ανειδίκευτοι που απαντούν και σε βάζουν στην αναμονή και άντε πάλι, και ξανά ο επόμενος ανειδίκευτος, και μετά ο άλλος ... μέχρι να φτάσεις σε κάποιον που δεν το σηκώνει καθόλου! Μηδέν εξυπηρέτηση τόσο από τον "σχεδόν κρατικό ΟΤΕ" όσο και από την αμιγώς ιδιωτική Forthnet.

Για την ιστορία τελικά έλυσα το πρόβλημα μόνος μου, ανακαλύπτοντας ότι χάλασε το isdn splitter, το οποίο και αντικατέστησα! Αλλά οφείλω να πω πώς κανένας μα κανένας τεχνικός δεν σκέφτηκε να το αναφέρει! Κατα τα άλλα χρεώνουν "τέλη συντήρησης" !

Μετά από αυτά, όποιος νομίζει ότι θα ξαναασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή, είναι πολύ αισιόδοξος! Εξακολουθώ να πιστεύω ότι καθρέφτης όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας είναι η απλή καθημερινότητα, οι απλές συμπεριφορές, η μικρή είδηση, το κάθε μας βήμα. Αν σε αυτά δεν διορθωθούμε, μην έχουμε την απαίτηση να διορθωθούν οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι, τους οποίους - θυμίζω - εμείς εκλέγουμε!

3 σχόλια:

Spyros Vlahos είπε...

Σαν εναλλαχτική λύση προτείνω να επισκεφτείς το μπλογκ μου.
Εκεί έχω (ηλεκτρονικές) ζωγραφιές μου.
Ίσως κάτι βοηθήσουν.

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Stefan, μέσα στο χάος της επικοινωνιακής καταιγίδας που προκαλούν πολιτικοί, φορείς και MMΕ, τα "καθημερινά" θέματα που αγγίζεις με το συγκεκριμένο ποστ σου, επαναφέρουν τους αναγνώστες σου από την εικονική πραγματικότητα και την επιφανειακή τηλεοπτική αποκάλυψη των πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων, στην πραγματική ...πραγματικότητα των σκανδάλων που αφαιρούν συστηματικά ζωές, αξιοπρέπεια, πόρους και μέλλον από τους ΠOΛΙτεΣ. Πρόκειται για τα σκάνδαλα που συναντούν στον δρόμο τους κάθε μέρα και κάθε λεπτό. Tα σκάνδαλα της αδιαφορίας, της ανικανότητας, της ανοργανωσιάς, της απρέπειας και της αμετροέπειας.
Oταν όσοι βλέπουμε με κριτικό μάτι αυτήν την "απλή" καθημερινότητα γίνουμε τόσοι πολλοί ώστε να είμαστε ...αρκετοί, OΛA AΥTA, πολύ απλά, ΘA TA AΛΛAΞOΥMΕ.

spallantzas είπε...

@ΠΟΛΙΣ
Για να δούμε ρε φίλε. Γιατί αυτό που με απασχολεί τώρα τελευταία είναι που βλέπω και την μπλόγκόσφαιρα να έχει κολλήσει τον ιό της τηλεοπτικής σαβούρας και να αναπαράγει άκριτα τη χαζομάρα των συμβατικών μέσων. Δεν μιλάω για όλους τους μπλόγκερς , αλλά κυρίως για αυτούς που λένε πως μπλογκάρουν πολιτικά.
Πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο συνάφι μας!