10 Ιουλ 2008

ΙΑΠ - Πράσινος Κύκλος : Μια προσπάθεια για το περιβάλλον


" Υπάρχει ανάγκη σήμερα να φτιάξουμε ένα όραμα για την Ελλάδα που θέλουμε. Να ονειρευτούμε, πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα, αύριο. Για το όραμα, ο άνθρωπος πρέπει να είναι ιδεαλιστής, ενώ για να ορίσει τα βήματα της υλοποίησης του πρέπει να είναι ρεαλιστής.
Αν ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα κόσμο αειφόρου ανάπτυξης, μάλλον δεν ακούγεται ρεαλιστικός αν ρίξουμε μια ματιά στο σημερινό μοντέλο ανάπτυξης. Ο ρεαλισμός πάλι, μας λέει ότι αν δεν δημιουργήσουμε αειφόρο περιβάλλον θα εξαφανιστεί η ζωή από τον πλανήτη μας. Καταρχήν ας συνειδητοποιήσουμε ότι η Γη μπορεί και να μην είναι αθάνατη. Ότι δείχνει τάσεις να αρρωσταίνει, ίσως και να καταλήγει! Όπως προσπαθούμε να βρούμε θεραπείες για τα χρόνια νοσήματα, ας χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες μεθόδους και τεχνικές για να θεραπεύσουμε τον πλανήτη μας.

Χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει στους νέους τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του πλανήτη, τα περισσότερα από τα οποία τα έχουν προκαλέσει οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Χρειαζόμαστε έρευνα που να οδηγεί στη θεραπεία. Η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις.

Χρειαζόμαστε ηγεσίες, ικανές να δώσουν κίνητρα στους λαούς για να δουλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ηγέτες, που να σου δίνουν τη σιγουριά ότι το μονοπάτι που οδηγεί στη λύση του προβλήματος είναι υπαρκτό, αξιόπιστο, δημιουργικό και παραγωγικό. Χρειαζόμαστε ηγεσίες που να έχουν την ικανότητα να συνδέουν και να συντονίζουν τις προσπάθειες.

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, αφού πρώτα ξέρουμε πού βρισκόμαστε αναπτυξιακά, τι πηγές πλούτου και τι μέσα διαθέτουμε και προς τα πού θέλουμε να κατευθυνθούμε. Θέλουμε μια κοινωνία εναρμονισμένη με τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης ή έχουμε κατά νου μια κοινωνία που να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες και τις επιθυμίες μας ?

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ότι ζούμε σε μια σχεδόν παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική κοινωνία. Είναι δυνατόν να εργαστούμε για μια κοινωνία έξω από το καπιταλιστικό σύστημα ή πρέπει να δεχτούμε ότι μόνο μέσα σε μια σοσιαλιστική κοινωνία μπορούμε να μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη? Ή θα χρησιμοποιήσουμε στοιχεία και από τα δύο συστήματα και θα κτίσουμε απλά μια λειτουργική κοινωνία που να ανταποκρίνεται στο όραμά μας? "

Το Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου ξεκινάει έναν "Πράσινο Κύκλο" συζητήσεων στην ελληνηκή πραγματικότητα προσπαθώντας να αγγίξει κατ' αρχήν μερικά από τα τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα αναζητώντας τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ σε κάθε ζήτημα. Το ζητούμενο είναι , μέσα από ομάδες εργασίας νέων κυρίως ανθρώπων που θα συνευρεθούν σε τραπέζια διαλόγου για θέματα όπως οι Εναλλακτικές μορφές Ενέργειας, η Πράσινη χωροταξία στον αστικό χώρο, η Πράσινη Επιχειρηματικότητα, η Εναλλακτική Γεωργία, η Υγεία και το Περιβάλλον, να βγει μια πρόταση δράσης, έστω και μικρή και που να αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου Σχεδίου Δράσης που θα αναπτυχθεί από τον Σεπτέμβριο.

Στα πλαίσια αυτά φτιάχτηκε ένα ερωτηματολόγιο για βασικά ζητήματα που αφορούν το Περιβάλλον. Δεν είναι ακριβώς μια επιστημονική δουλειά ή κάποια δημοσκόπηση. Είναι πιο πολύ ένα εργαλείο, αφορμή για συζήτηση, διερεύνηση, εντόπιση προβλήματος ή απλά για προβληματισμό. Είναι μια απλή μέθοδος για να αρχίσουν οι πολίτες να σκέφτονται πιο σοβαρά το περιβάλλον και ένας τρόπος για να δούμε πώς αντιλαμβάνονται ένα πρόβλημα, πόσο ενδιαφέρονται και πόσο έτοιμοι είναι να συμμετέχουν σε θετικές δράσεις.

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και στείλτε το με mail είτε σε μένα, είτε απευθείας στο ίδρυμα με την σημείωση "για τον Πράσινο Κύκλο".


Update 11.07.08 Q: Κατόπιν σωστής παρατήρησης του Matrix, ορίστε και το αρχείο .DOC

3 σχόλια:

Matrix είπε...

Καλησπέρα,

Δεν υπάρχει σε word μορφή για να μπορούμε να το συμπληρώσουμε εύκολα ή σε pdf

Ευχαριστώ.

spallantzas είπε...

@matrix
Σωστή παρατήρηση! το πρόσθεσα στο σημερινό update!

Matrix είπε...

Οκ. Θα στο στείλω τις επόμενες ώρες.