9 Ιουλ 2008

The greek way of ... Κτηματολόγιο


Ασχολούμαι αυτές τις μέρες με την κατάθεση των εγγράφων στο Κτηματολόγιο για την ιδιοκτησία μου στο Ναύπλιο και σαν μηχανικός, το ψάχνω λίγο παραπάνω, διαβάζοντας στο διαδίκτυο και παρακολουθώντας στα ΜΜΕ ότι γράφεται και λέγεται.

Οφείλω να πω ότι από όσα ακούω και διαβάζω, δεν μπορώ να αποφασίσω αν πρέπει να πέσω κάτω και να χτυπιέμαι στα γέλια ή να βάλω τα κλάματα ! Δείτε μερικά "μαργαριτάρια" για να καταλάβετε τι εννοώ :

Περιστατικό 1ο

Στην Ανατολική Αττική, όπου ως γνωστόν βασιλεύει η αυθαιρεσία (του Σουφλιά προεξάρχοντος), προβληματίζονται - λέει - πολλοί ιδιοκτήτες αν θα πρέπει να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο μόνο το οικόπεδο ή και την αυθαίρετη κατοικία τους!

Εξαιρετικός προβληματισμός, αλλά εξίσου εξαιρετική και η απάντηση των αρμοδίων : " Ο καθένας κάνει ότι νομίζει καλύτερο (!!). Πάντως η Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν έχει καμιά δικαιοδοσία στο έλεγχο πολεοδομικής νομιμότητας" (!!).

Περιστατικό 2ο

Πολλοί ιδιοκτήτες προβληματίζονται τι πρέπει να κάνουν με ημιυπόγεια , υπόγεια και ημιυπαίθριους χώρους που έχουν αλλάξει χρήση. Τι να κάνουν? Να δηλώσουν την σημερινή κατάσταση ή αυτήν που φαίνεται στις άδειες? Ιδιαίτερο έντονο είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Εξαιρετική η απάντηση μηχανικού της Κτηματολόγιο ΑΕ : " Τα δηλωθέντα πρέπει να ανταποκρίνονται στα όσα αναγράφονται στην άδεια" (!!)

Περιστατικό 3ο

Κάποιος αγόρασε ένα κατάστημα ή ένα διαμέρισμα και στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι αυτό είναι 80 μ². Όμως στην πραγματικότητα είναι 100μ². Τι πρέπει να δηλώσει ? Την πραγματικότητα ή ότι γράφεται στον τίτλο?

Μνημειώδης η απάντηση μιας συμβολαιογράφου : " Φυσικά και πρέπει να δηλώσει ότι αναγράφεται στον νόμιμο τίτλο, δηλαδή στο συμβόλαιο αγοράς, δηλαδή 80μ²" (!!!)

Υπάρχουν και άλλα πολλά παρόμοια παραδείγματα, αλλά να μην σας κουράσω άλλο. Να πω όμως τη γενική μου γνώμη, όντας επαναλαμβάνω και μηχανικός.

Το Κτηματολόγιο, το σωστό Κτηματολόγιο, έχει νόημα ΜΟΝΟ όταν αποτυπώνει με σαφήνεια και ακρίβεια την απόλυτη πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα! Επομένως ο κάθε πολίτης πρέπει να δηλώσει με απόλυτη ειλικρίνεια την σαφή εικόνα της όποιας ιδιοκτησίας του, παίρνοντας επιτέλους με θάρρος και σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες του το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.

Δουλειά της Κτηματολόγιο ΑΕ αλλά και των υπόλοιπων συναρμόδιων υπηρεσιών του κράτους (και φυσικά και των πολεοδομιών) είναι να ελέγξουν στη συνέχεια τις όποιες αντιθέσεις , αλλά και παραβάσεις υπάρχουν και να λάβουν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, ώστε να έχουμε επιτέλους μια σαφή εικόνα και να ξεφύγουμε από την γάγγραινα της αυθαίρετης δόμησης , αλλά και της καταπάτησης δημόσιων χώρων.

Αν δεν γίνει αυτό, αν ακολουθηθούν οι προαναφερθείσες "συμβουλές" διάφορων ανευθυνοϋπεύθυνων συμβολαιογράφων, δικηγόρων και μηχανικών, αν κάνουμε δηλαδή μια απλή και τσαπατσούλικη μεταφορά των όσων σήμερα στοιβάζονται σε χαρτοφακέλους στα υποθηκοφυλακεία της χώρας, με τα πλείστα όσα - σκόπιμα ή μη - λάθη, τότε θα κάνουμε πάλι μια τρύπα στο νερό. Και φυσικά οι πολιτικάντηδες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τους πολίτες προεκλογικά, τάζοντας "νομιμοποιήσεις", "αποχαρακτηρισμούς" και "οικοπεδοφαγία".

Αν θέλουμε επιτέλους να γίνουμε μια στοιχειωδώς ευνομούμενη πολιτεία, το κτηματολόγιο είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή να δείξουμε σαν πολίτες ότι θέλουμε να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ συμπεριφορές και νοοτροπίες δεκαετιών, συμπεριφορές δικές μας για τις οποίες όμως δεν είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι, αλλά που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει νόμους και να ελέγξει δεδομένα. Τώρα η κατάσταση είναι στα χέρια μας, ας κάνουμε εμείς το σωστό βήμα, ώστε να αναγκάσουμε και το κράτος να λειτουργήσει ανάλογα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: