19 Αυγ 2008

Rauchen Verboten


Λοιπόν ...
Το κάπνισμα απαγορεύεται δια ροπάλου πλέον στους κλειστούς δημόσιους χώρους των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Αν και πριν 2 βδομάδες το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε - ύστερα από προσφυγή ιδιοκτήτη μικρής μπυραρίας - ότι ο ισχύων νόμος είναι αντισυνταγματικός, γιατί πλήττει οικονομικά τα μικρά μαγαζιά και πρέπει να αλλάξει, το μέτρο εφαρμόζεται παντού ευλαβικά. Αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων, αλλαγές που γίνονται ορατές δια γυμνού οφθαλμού, συχνά είναι αστείες , συχνά και πολύ σοβαρές.

Βλέπεις ξάφνου πολύ περισσότερους να καπνίζουν οδηγώντας στο αυτοκίνητο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και από ότι λένε οι πρώτες μετρήσεις, έχει οδηγήσει σε άυξηση των ατυχημάτων μέσα σε πόλεις. Βλέπεις πολύ περισσότερο κόσμο στα πάρκα σε εργάσιμες ώρες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην πόλη του Λουξεμβούργου: Την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος βλέπεις ξαφνικά οι πλατείες και τα πάρκα (και όχι τα αναρίθμητα καφέ) να γεμίζουν από κουστουμαρισμένους κυρίους και κυρίες, με το σακκουλάκι του κολατσιού τους να κάθονται στα παγκάκια και μετά να καπνίζουν "πάφα πούφα" 5 τσιγάρα στην καθησιά και να γυρίζουν στη δουλειά!

Βλέπεις επίσης τώρα πολύ περισσότερα μαγαζιά με τραπεζάκια έξω. Παντού , ακόμη και σε στενά πεζοδρόμια. Οι σόμπες είναι στην πρώτη γραμμή.

Το βράδυ δεν υπάρχει μπαράκι που να μην είναι στημένοι απέξω 5-10 άνθρωποι να καπνίζουν και να συζητάνε. Κυκλοφόρησαν και νεες "ντιζαϊνάτες" σταχτοθήκες που βιδώνονται στο δρόμο και "φιλοξενούν" και διαφημίσεις. Πλάκα έχουν και κάποιες νέες ταμπέλες με την προτροπή " παρακαλώ φέρτε τα ποτήρια πάλι μέσα"!

Στα ξενοδοχεία το ίδιο καθεστώς. Και εκεί συμβαίνουν φαιδρά πράγματα. Παίρνουμε αίφνης το πρωινό μας στην αίθουσα που απαγορεύεται το κάπνισμα, και βγαίνουμε μετά έξω στο δρόμο για μια "τζούρα" και συναντάμε σχεδόν όλο το προσωπικό του ξενοδοχείου, του ρεσεψιονίστ συμπεριλαμβανομένου!

Όλοι λοιπόν - όσοι καπνίζουν - καπνίζουν έξω. Και αυτό έχει και το κόστος του. Διάβασα σε εφημερίδα της Κολωνίας, ότι ό Δήμος της πόλης αναγκάστηκε να απασχολήσει επιπλέον προσωπικό καθαριότητας και με μεγάλες υπερωρίες για να μπορεί να συλλέγει τις "γόπες" από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ένας υπάλληλος του Δήμου έλεγε στο ρεπορτάζ ότι υπολογίζει πως μαζεύει (μία μια με ένα ειδικό μπαστούνι από τα καλντερίμια ) πάνω από 5.000 γόπες τσιγάρων στο 8ωρο του γύρω από το Dom της Κολωνίας!

Μέχρι και πορείες διαμαρτυρίας έγιναν στη Γερμανία με σύνθημα : " οι μαγαζάτορες να αποφασίσουν μόνοι τους" (σ.σ. αν θα επιτρέπουν το κάπνισμα ή όχι).

Δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτή η ιστορία. Σαν καπνιστής δεν μπορώ να πάρω καθαρή θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Προσωπικά δεν πιέστηκα ιδιαίτερα από την απαγόρευση, μάλλον το διασκέδασα, και οφείλω να ομολογήσω ότι μου έκανε και καλό, γιατί κάπνισα πολύ λιγότερο. Όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν και "ρατσιστικού τύπου" ακρότητες σε κάποιες περιπτώσεις. Και φοβάμαι ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αν το θέμα επεκταθεί και σε ανοιχτούς χώρους. Τότε θα δούμε σκηνές σαν και την παρακάτω από τον Καναδά!

Το σημαντικότερο όμως θεωρώ πως είναι πως αυτές οι απαγορεύσεις είναι μονόπλευρες προς την πλευρά των καταναλωτών καπνιστών. Οι ανούσιες επιγραφές των πακέτων τσιγάρων, η αύξηση της τιμής του πακέτου, η δήθεν απαγόρευση των διαφημίσεων, το μόνο που πετυχαίνουν είναι η αύξηση των κερδών των καπνοβιομηχανιών και των εσόδων του κράτους απο την φορολογία. Αν όντως ενδιαφέρονται για την υγεία των πολιτών, δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος.

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σκέψου ότι δίπλα στις γόπες θα συσσωρεύονται και μπουκάλια μπύρας και άλλα αντικείμενα που στην πλατεία ήθελε ο καπνιστής δίπλα του. Η λύση τελικά μένει μόνο μία: να απαγορευτεί η πώληση καπνού και άλλων τέτοιων εθιστικών ουσιών. Έτσι, θα περιοριστεί η ζημιά και θα είναι απλά μία ρήτρα για όποιον συλλαμβάνεται. Εξάλλου, ο καπνός είναι εθιστική ουσία, με πιο μακρόθεσμα αποτελέσματα πό τα νόμιμα και παράνομα ναρκωτικά.

σ.σ. είμαι καπνιστής.